Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
boomplantdag-voedselbos-achterhoek

Wauw! Dankzij de steun van al onze donateurs en partners hebben we in 2022 opnieuw een recordaantal bomen kunnen planten. Benieuwd hoeveel dat er dat zijn? Kijk in deze video met ons terug op de hoogtepunten van het afgelopen jaar!

Een recordaantal bomen

Na een fantastische mijlpaal in 2021, hebben we afgelopen jaar opnieuw een recordaantal bomen kunnen planten: maar liefst 1.658.827 bomen! Daar zijn we ontzettend blij mee. Want de wereld heeft meer bos nodig: voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden voor iedereen.

We zijn dankbaar dat steeds meer mensen het belang van een bosrijke wereld inzien. En belangrijker: dat zij een steentje willen bijdragen door samen met ons bomen te planten. En daar ben jij er één van. Dankjewel daarvoor!

Nederland wordt steeds groener

Dankzij alle steun konden we afgelopen jaar 29 nieuwe projecten in Nederland starten. Zo zijn Brabant en Limburg nieuwe bossen rijker en hebben we drie verschillende voedselbossen door het land geplant. Ook zijn we gestart met de aanplant van landschapselementen: bomen en heggen waarmee we het platteland weer groen maken. We zijn bijvoorbeeld actief in het landelijk gebied van Friesland, Overijssel en Utrecht.

Daarnaast werd Nederland steeds groener dankzij ons GroenDoen Fonds. Lokale initiatiefnemers kunnen via dit fonds aanspraak maken op een bijdrage voor bomen en struiken, om zo hun eigen leefomgeving te vergroenen. In 36 verschillende initiatieven zijn er dit jaar onder andere boomgaarden, dorpsparken en voedselbossen aangelegd. En het mooie is: dit groen zorgt niet alleen voor een prettige leefomgeving, maar ook voor meer bewustwording over het belang van bomen en natuur.

boomplantdag-voedselbos-achterhoek

Impact van Mexico tot Borneo

Ook verder weg van huis maken we het verschil. In 2022 hebben we maar liefst 13 projecten in het buitenland gesteund. Dit heeft niet alleen positieve impact op het klimaat en de biodiversiteit, maar ook op de lokale bevolking. Dankzij de projecten hebben lokale gemeenschappen (meer) werk en inkomen. Dat motiveert de mensen om nieuw bos te planten en dit goed te onderhouden en te beschermen.

Zo herstellen we de unieke tropische bossen op het Afrikaanse eiland Madagaskar en de prachtige mangrove in Mexico. In Bolivia helpen we boeren met de overstap naar duurzame landbouw, zodat hun inkomen stijgt en bossen in de toekomst behouden blijven. En op Borneo planten we nieuw regenwoud, waarmee we de bedreigde orang-oetans en talloze andere dieren hun leefgebied teruggeven. Ook maken we projecten in Europa mogelijk. Het afgelopen jaar waren we actief in Spanje, Portugal en België.

Monitoring van onze impact

Onze inspanningen werpen hun vruchten af. Dat zagen we onder andere tijdens onze projectbezoeken aan Madagaskar en Mexico. De kwekerijen liggen er goed verzorgd bij. En ondanks de uitdagingen waar de verschillende landen mee te maken hebben, is de lokale bevolking gemotiveerd om van de projecten een succes te maken. Fantastisch om te zien!

baby-orang-oetan-borneo

Zelf in actie voor een bosrijke wereld

Terwijl er wereldwijd duizenden bomen de grond in gingen, kwamen steeds meer mensen zélf in actie voor een bosrijke wereld. We lanceerden in de zomer ons eigen actieplatform, waarmee iedereen die wil zelf geld kan inzamelen om bomen te planten. Van marathons lopen tot fietsen van Borneo naar Vietnam: het is en blijft bijzonder om te zien hoe gemotiveerd mensen zijn om geld op te halen voor meer bos. In 2022 zijn er meer dan 60 acties voor ons gestart!

Laarzen aan, schoppen de grond in

In het najaar van 2022 brak het boomplantseizoen weer aan. In november en december staken we samen met onze enthousiaste bedrijfsbospartners de handen uit de mouwen op verschillende plekken in het land. En we zijn nog niet klaar, want het plantseizoen loopt nog door tot en met maart. Ondertussen gaan onze projectpartners (de eigenaren van de grond) verder met het planten van de bomen. Zo kunnen de jonge boompjes vanaf het voorjaar hun eerste groeimeters maken.

boomplantdag-eersel

Green Friday

De meest speciale plantdag van 2022 was toch wel Green Friday: dé dag waarop we een tegengeluid lieten horen op Black Friday. We riepen zoveel mogelijk consumenten en bedrijven op om geen Black Friday deals te (ver)kopen. In plaats daarvan konden zij bomen planten in ons Green Friday Forest.

In totaal konden we maar liefst 20.553 bomen planten ter ere van Green Friday. De eerste paar duizend bomen staan inmiddels in de grond, dankzij alle deelnemers van het Green Friday Forest Event. En onze projectpartner Brabants Landschap maakt de plantklus de komende tijd af.

Trees for Schools

Als kers op de taart ontvingen we in december een nieuwe schenking van de Nationale Postcode Loterij! Hiermee gaan we onder andere van start met ons programma Trees for Schools om jongeren te inspireren, activeren en verbinden om verdere klimaatverandering tegen te gaan.

uitreiking-cheque-postcode-loterij

Dankjewel!

Het mag duidelijk zijn: zonder de hulp van al onze donateurs en partners hadden we deze prachtige resultaten nooit behaald. Wij zijn iedereen die hieraan heeft bijgedragen ontzettend dankbaar. Ook voor dit jaar hebben we weer veel plannen om de wereld groener te maken.

Plant je ook (weer) mee?