Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
waalse-bos-top

Compenseer je CO2-uitstoot

Voor een beter klimaat is het belangrijk dat we onze CO2-uitstoot drastisch omlaag brengen. Wil je daarnaast iets extra's doen? Dan kun je jouw overige CO2-uitstoot berekenen en compenseren via onze gecertificeerde bosprojecten in het buitenland.

icon-footprint-wit Je totale CO2-uitstoot

Je totale CO2-uitstoot

Met onze rekentool bereken je eenvoudig hoeveel CO2 jij jaarlijks uitstoot. Dit kun je vervolgens bij ons compenseren. Daarnaast geeft de tool inzicht in hoe je jouw CO2-uitstoot kunt verminderen.

Bereken en compenseer
icon-vliegen-wit De CO2-uitstoot van je vliegreis

De CO2-uitstoot van je vliegreis

Voor een beter klimaat is het belangrijk om zo min mogelijk te vliegen. Heb je toch een vliegreis gemaakt? Dan kun je de CO2-uitstoot compenseren van de vlucht(en) die je hebt gemaakt.

Bereken en compenseer
icon-auto-wit De CO2-uitstoot van je autorit

De CO2-uitstoot van je autorit

Autoritten zorgen voor CO2-uitstoot. Kies daarom voor duurzaam vervoer en laat de auto vaker staan. De uitstoot die je nog niet kan vermijden, kun je bij ons berekenen en compenseren.

Bereken en compenseer
icon-huis-wit Jouw energieverbruik en CO2-uitstoot

Jouw energieverbruik en CO2-uitstoot

Ben je al zuinig met jouw gas- en energieverbruik? Goed bezig! Als aanvulling hierop kun je de overige CO2-uitstoot jaarlijks of maandelijks compenseren.

Bereken en compenseer
De CO2-uitstoot van je aankopen

De CO2-uitstoot van je aankopen

Van kleding tot huishoudelijke spullen: onze aankopen zorgen voor CO2-uitstoot. Koop daarom niet meer dan nodig en compenseer de CO2-uitstoot van je aankopen.

Bereken en compenseer

Direct CO2 compenseren

Heb jij je CO2-uitstoot al berekend? Dan kun je meteen starten met CO2 compenseren via onze gecertificeerde bosprojecten.

Compenseer direct

Eerst reduceren, dan pas CO2 compenseren

Autorijden, de verwarming aanzetten of eten koken: bijna al onze activiteiten zorgen voor de uitstoot van CO2. Hoe meer CO2 we uitstoten, hoe sneller de aarde opwarmt en het klimaat verandert. Dit kunnen we tegengaan door onze CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Minder vliegen, minder autorijden, minder vlees eten en minder nieuwe spullen kopen: het helpt allemaal om onze CO2-uitstoot te reduceren. En impact-expert Babette Porcelijn deelt nog meer tips.

De CO2-uitstoot die je (nog) niet kunt vermijden, kun je via Trees for All compenseren. Ons motto daarbij is: eerst reduceren, dan pas compenseren. Compensatie heeft alleen zin als we tegelijkertijd onze uitstoot verminderen. Alleen zo kunnen we de overgang naar een duurzamere wereld versnellen.

Onze visie op CO2-compensatie

Waarom zou ik CO2 compenseren via Trees for All?

  • Onze CO2-compensatieprojecten hebben brede impact. De bomen die we planten, slaan niet alleen CO2 op, maar zorgen ook voor meer biodiversiteit en werkgelegenheid voor de lokale bevolking.

  • Onze compensatieprojecten zijn gecertificeerd door Plan Vivo. Dit is een gerenommeerde, internationale standaard voor CO2-compensatie. Plan Vivo houdt toezicht op de kwaliteit en de impact van onze projecten. Ook garandeert Plan Vivo dat de CO2-uitstoot die jij compenseert daadwerkelijk door bomen wordt vastgelegd.

  • We hebben al 25 jaar ervaring met het duurzaam aanplanten van bomen en bossen wereldwijd.

  • Trees for All is een non-profitorganisatie zonder winstoogmerk. We willen zoveel mogelijk impact maken met onze projecten voor een bosrijke wereld. Met jouw donatie draag je daar een extra steentje aan bij.

Hoe werkt CO2-opname?

co2_opname_mob-3

Wat gebeurt er met jouw donatie voor CO2-uitstoot?

Kies je voor CO2 compenseren bij Trees for All? Dan gebruiken wij jouw donatie voor onze gecertificeerde bosprojecten in het buitenland. In Bolivia bijvoorbeeld, ondersteunen we lokale boeren bij de overstap op duurzame landbouw. Boeren krijgen een training om nieuw inheems bos op hun land te planten, in combinatie met gewassen zoals koffie en cacao. De boeren kunnen de producten verkopen op lokale markten, waardoor hun inkomsten stijgen en hun leefomstandigheden verbeteren. De bomen slaan CO2 op en trekken allerlei planten en dieren aan. Zo krijgt de biodiversiteit een boost. Goed voor het klimaat, de natuur én de mensen zelf!

koffieoogst-bolivia
Zaailingen-kwekerij-arbolivia
arbolivia-koffie
Bolivia-agroforestry
arbolivia
Lees meer over ons project in Bolivia

Plan Vivo gecertificeerde projecten

Onze CO2-projecten zijn allemaal gecertificeerd door Plan Vivo. Dit is een internationale standaard voor CO2-compensatie die zich richt op lokale gemeenschappen. Projecten met een Plan Vivo certificering garanderen de koolstofopslag. Maar dat niet alleen: ze dragen ook bij aan betere leefomstandigheden, duurzaam landbeheer en het behoud van biodiversiteit. Er vinden verschillende onafhankelijke controles plaats die aantonen dat jouw CO2-uitstoot daadwerkelijk is vastgelegd.

Plan Vivo bestaat al sinds 1994. Het oudste CO2-compensatieproject is het AMBIO-project in Mexico. Vanuit dit project krijgen lokale dorpelingen ondersteuning om nieuw bos aan te planten. Trees for All steunt dit project ook. Als donateur kun jij je CO2-uitstoot in Mexico compenseren. Deze donaties gebruiken we om nog meer lokale dorpelingen bij het project te betrekken en zo hun omstandigheden, het klimaat en de biodiversiteit verder te verbeteren.

Plan-vivo-logo

Strenge eisen voor CO2-compensatieprojecten

Een project krijgt niet zomaar een certificering van Plan Vivo. Er vindt eerst een uitgebreid voortraject plaats, waarvan het Project Development Plan (PDD) een cruciaal onderdeel is. In dit plan staat gedetailleerd beschreven hoe het project wordt uitgevoerd, wat de beoogde resultaten zijn en hoe er met eventuele risico’s wordt omgegaan.

Plan Vivo keurt een project goed op basis van het PDD. Daarnaast wordt het project uitgebreid getoetst aan de hand van een lijst met indicatoren. Denk hierbij aan eisen rondom sociale zekerheden, landrechten, legaliteit en biodiversiteit. Ook ziet Plan Vivo erop toe dat een groot deel van de CO2-inkomsten rechtstreeks terecht komt bij de betrokken gemeenschappen in bijvoorbeeld Bolivia en Mexico.

Hoe werkt CO2-certificering?

co2_certificering_mob-3

Start met CO2 compenseren

Heb je jouw CO2-uitstoot al drastisch verminderd? Dan kun je jouw onvermijdelijke uitstoot compenseren via onze gecertificeerde bosprojecten.

Compenseer direct

Veelgestelde vragen

Wat is CO2-compensatie?

Bij CO2-compensatie wordt de CO2 die jij uitstoot, ergens anders uit de lucht gehaald. Bijvoorbeeld door het planten van bomen. Het kan ook zijn dat er op een andere plek minder CO2 uitgestoten wordt voor de hoeveelheid CO2 die jij uitstoot. Denk daarbij aan duurzame energieprojecten, zoals windenergie. Er zijn dus verschillende manieren om je CO2-uitstoot te compenseren. In het antwoord op de vraag hieronder vertellen we je daar meer over.

Hoe werkt CO2-compensatie bij Trees for All?

Bij Trees for All compenseer je je CO2-uitstoot via CO2-credits. We noemen dit gecertificeerde compensatie. Trees for All steunt bosprojecten voor CO2-compensatie, die gecertificeerd zijn door de internationale standaard Plan Vivo. Dit is een internationale standaard voor CO2-compensatie die zich richt op lokale gemeenschappen. Projecten die gecertificeerd zijn door Plan Vivo garanderen niet alleen de opslag van CO2, maar dragen ook bij aan duurzaam landbeheer, het behoud van biodiversiteit en betere leefomstandigheden voor lokale gemeenschappen. Diverse onafhankelijke controles maken aantoonbaar dat jouw CO2-uitstoot daadwerkelijk is vastgelegd en dat de beoogde impact wordt gerealiseerd.

Heeft CO2-compensatie wel zin?

Voor een groene en gezonde aarde moeten we onze CO2-uitstoot drastisch verminderen. Daarom telt elke bijdrage! CO2-compensatie moet alleen geen doel op zich zijn. Het is een middel om een transitie te maken. Belangrijker is dat de focus ligt op CO2 reduceren.

Compenseer je jouw CO2-uitstoot via de juiste projecten? Dan profiteren het klimaat, de natuur én mensen ervan. Bij Trees for All zien we CO2-compensatie dan ook als een mooie manier om impactvolle projecten te realiseren waarvoor anders geen geld beschikbaar is. We planten meer bomen, geven de lokale bevolking werkgelegenheid en trainen hen in duurzaam landgebruik. Daardoor wordt bestaand bos beter hersteld en beschermd.

Nadelen van CO2-compensatie zijn er ook. Zo kan het idee ontstaan dat je dankzij CO2-compensatie door kan gaan op de oude weg. Compensatie wordt dan een legitimatie om je gedrag niet te hoeven veranderen. Dat mag natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Iedereen moet daarom nadenken wat hij of zij kan doen om gezonde en groene aarde te behouden.

Ook de eenzijdige focus op klimaatcompensatie is een risico. Steeds vaker zien we dat er grote monoculturen worden aangeplant, waarbij alleen gekeken wordt naar boomsoorten die zoveel mogelijk CO2 vastleggen. Dat is wat ons betreft geen goede ontwikkeling. We moeten met elkaar focussen op het behoud en herstel van natuurlijke ecosystemen, met natuurlijke variatie. En goed kijken wat daarvoor nodig is. Het aanplanten van de verkeerde bomen, op de verkeerde plek en om de verkeerde reden kan meer kwaad doen dan goed.

Wil je meer lezen over het nut van CO2-compensatie? Lees dan ons achtergrondartikel: CO2 compenseren: een goed idee of toch niet?

Hoeveel CO2 neemt een boom op?

Veel mensen willen weten hoeveel CO2 we precies compenseren als we één boom planten. Het antwoord op deze ogenschijnlijk eenvoudige vraag is alleen niet zo simpel. CO2-vastlegging wordt namelijk berekend op basis van verschillende factoren. Denk aan oppervlakte (hectares) en groeijaren van bomen. Maar ook aan de soort bomen, het klimaat en de soort grond.

Verder ontwikkelt een bos zich gedurende jaren. Daarbij gaat het verschillende fases door: van een dicht bos met veel jonge boompjes, naar een open bos met volwassen, hoge bomen. Uiteindelijk staan er veel minder bomen in een bos dan het aantal dat initieel is aangeplant. Daarnaast legt een aangeplante boom in het begin relatief weinig koolstof vast. Naarmate bomen ouder worden, leggen ze steeds meer koolstof vast. En aan het einde van de levensduur van de boom neemt de hoeveelheid weer wat af.

Trees for All steunt wereldwijd verschillende bosprojecten. Daardoor is het lastig om één gemiddelde te geven van de hoeveelheid CO2 die de bomen opslaan. In Nederland werken we met de kengetallen van WUR en Probos. In het buitenland is er een groot verschil tussen het herstel van regenwouden of het aanplanten van bos in zeer droge gebieden. Daarom geven we per project een indicatie van de hoeveelheid CO2-opslag. Ook zijn we voornemens om voor alle niet-gecertificeerde projecten een gedetailleerde berekening te laten maken.

Hoe wordt de prijs van een CO2-credit bepaald?

Verschillende factoren spelen een rol bij de kosten per project. Hoe groter de schaal en hoe minder gefragmenteerd de plantlocatie is, hoe efficiënter er gewerkt kan worden. Andersom geldt dit ook: in geval van projecten met kleine boeren (zoals bijvoorbeeld in Bolivia het geval is), zijn er veel verschillende kleine plantlocaties en dus hogere logistieke kosten. Technische assistentie en monitoring zijn in dat geval tijdrovend. Ook de arbeidskosten verschillen per land en zijn bepalend voor de kosten en dus benodigde projectfinanciering en uiteindelijke prijs van de credits.

Wij zijn een non-profit organisatie en hebben dus geen winstoogmerk. Voor ons in het belangrijkste dat wij impact kunnen maken met onze herbebossingsprojecten en dat onze projectpartners een eerlijke prijs ontvangen. Wij kiezen dan ook bewust voor projecten waar sprake is van sterke betrokkenheid van de lokale gemeenschap en die daarmee voor sociaaleconomische meerwaarde zorgen.

De waarde van gecertificeerde CO2 credits stijgt de laatste tijd door de grote vraag van bedrijven naar vrijwillige CO2-compensatie. Dat betekent dat wij onze projectpartners ook een betere prijs kunnen betalen voor hun carbon credits en dat meer inkomsten naar de deelnemende boeren en lokale gemeenschappen gaan. Dat gaat in de vorm van trainingen, het verstrekken van de boompjes en/of een community development fonds.

Op welke manier kan ik CO2 compenseren?

Je kunt ervoor zorgen dat de CO2 die jij uitstoot, uit de atmosfeer wordt gehaald. Bijvoorbeeld via de aanplant van bomen of door ondergrondse CO2-opslag. Je kunt er ook voor zorgen dat jouw CO2-uitstoot op een andere plek wordt verminderd of voorkomen. Denk daarbij aan projecten op het gebied van duurzame energie. Of aan zuinige kooktoestellen, waarbij minder hout nodig is om te koken. Ook bosbescherming valt in de categorie CO2-uitstoot verminderen en voorkomen. Want zolang bos niet gekapt wordt, wordt CO2-uitstoot voorkomen. De bossen slaan immers CO2 op.

Wat is het verschil tussen CO2-compensatie en een donatie voor bomen planten?

Trees for All ondersteunt wereldwijd verschillende projecten. CO2-compensatie is alleen mogelijk via onze projecten die daarvoor gecertificeerd zijn door Plan Vivo. Deze internationale, gerenommeerde standaard garandeert dat de hoeveelheid CO2 daadwerkelijk wordt vastgelegd door bomen. Hiervoor worden CO2-credits gegenereerd als bewijs.

Ook onze niet-gecertificeerde boomaanplantprojecten leggen CO2 vast. Voor deze projecten kunnen we wel een inschatting maken van de hoeveelheid CO2 die de bomen vastleggen, maar je kunt deze projecten niet gebruiken om je CO2-uitstoot aantoonbaar te compenseren.

Wij kiezen er bewust voor om zowel gecertificeerde als niet-gecertificeerde projecten te steunen. Dit doen we omdat we naar brede impact streven. Bomen planten gaat voor ons niet alleen om CO2-vastlegging, maar ook om het vergroten van biodiversiteit en het creëren van gezonde leefomstandigheden. Sommige type projecten leggen meer CO2 vast en zijn geschikter voor certificering dan andere projecten (die bijvoorbeeld meer gericht zijn op natuurherstel).

Doneren voor bomen of voor CO2-credits zijn dus twee verschillende manieren waarmee we de aanplant en het beheer van bossen kunnen realiseren. In beide gevallen draag je bij aan CO2-vastlegging, meer biodiversiteit en betere leefomstandigheden voor de lokale bevolking.