Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.

Autorijden, vliegen, eten: wonen: bijna al onze dagelijkse activiteiten zorgen voor CO2-uitstoot. Het gevolg? De aarde warmt op en het klimaat verandert. Gelukkig kun je zelf veel doen om jouw CO2-uitstoot te beperken, weet impact-expert Babette Porcelijn. Ze deed uitgebreid onderzoek naar de impact van onze levensstijl op de aarde. Haar tip om je negatieve impact te verkleinen? Kies voor betere alternatieven, zoek naar andere oplossingen én ga voor een beetje minder.

Schokkende feiten

Babette besluit in 2014 haar eigen levensstijl om te gooien. De aanleiding hiervoor is een gesprek met haar man, over de impact van productieketens op onze aarde. “Hij had berekend dat de productie van een nieuwe auto evenveel energie kost als zes jaar autorijden”, weet Babette nog. “En hij vertelde dat er dagelijks 27 miljoen bomen verdwijnen, waarvan een groot deel voor onze vleesproductie. Hoewel ik wist dat vlees eten slecht is voor het milieu, vond ik deze cijfers echt shocking.”

De Impact Top 10

Voor Babette is dit het moment waarop ze beseft dat ze het anders wil doen. Diezelfde middag start ze met haar onderzoek naar de impact van onze levensstijl op de aarde. Dat leidt uiteindelijk tot haar boek De Verborgen Impact. Hierin presenteert ze onder andere de Impact Top 10 van de Nederlandse consument: welke thema’s zorgen eigenlijk voor de grootste negatieve impact?

Wat blijkt: de spullen die we kopen hebben de meeste negatieve invloed op de aarde. “Dat verraste mij zelf ook”, vertelt Babette. “Maar de productie van onze spullen zorgt voor veel impact, waaronder CO2-uitstoot. Bijvoorbeeld in de fabrieken waar onze spullen gemaakt worden of tijdens het vervoer ervan.” Ook autorijden en vliegreizen gaan gepaard met veel uitstoot van broeikasgassen. Net als het aanzetten van de verwarming, het gasverbruik in huis en de bouw van huizen.

BAM: beter, anders en minder

Gelukkig kun je zelf veel doen om jouw CO2-uitstoot – en daarmee jouw impact op de aarde – te verkleinen. Daarvoor heeft Babette haar BAM-aanpak in het leven geroepen. Wil je jouw impact verminderen, kies dan voor een beter alternatief, zoek naar een andere oplossing én ga voor minder.

Beter

“Met beter bedoel ik dat je een vervuilende activiteit schoner maakt”, legt Babette uit. “Bij elke aankoop kun je jezelf de vraag stellen: heb ik dit echt nodig? Zo ja, kijk dan of je je aankoop misschien kunt huren, lenen of tweedehands kunt aanschaffen. En ga voor kwaliteit, zodat je spullen langer meegaan. Is je auto of jas stuk? Dan kun je die misschien laten repareren. En werkt een product echt niet meer? Lever het dan in, zodat grondstoffen in elk geval niet verloren gaan.”

Ook in huis kun je voor betere opties kiezen. “Misschien is het voor jou nog geen optie om over te stappen op aardwarmte. Maar schaf dan in elk geval een gasketel aan die superzuinig is. Laat verder je huis goed isoleren, zodat de energie die je gebruikt zo min mogelijk verloren gaat. En wil je toch een stukje vlees eten? Kies dan voor biologisch vlees.”

Anders

De tweede vraag die je jezelf kunt stellen is: kan het ook anders? Babette: “In dat geval kies je voor een duurzamere oplossing voor dezelfde vraag. Je pakt bijvoorbeeld de fiets of de trein in plaats van de auto om jezelf van de ene naar de andere plek te brengen. Of je kiest voor aardwarmte in plaats van gas om je huis te verwarmen. Je slaat ook een grote slag door anders te eten. De productie van vlees en zuivel zorgt wereldwijd voor veel ontbossing én voor veel CO2-uitstoot. Dat voorkom je door voor een vegetarisch of zelfs plantaardig menu te gaan.”

Minder

Het is belangrijk dat betere en andere keuzes hand in hand gaan met minderen, benadrukt Babette. “ We gebruiken de aarde als we er ruim drie van hebben. Daarom is het zo belangrijk om niet alleen andere keuzes te maken, maar ook te minderen. Anders zou je het idee kunnen krijgen dat je door kunt gaan met je huidige manier van leven, waardoor je alsnog veel energie of grondstoffen gebruikt. Gloeilampen vervangen door ledlampen en ze alsnog de hele dag laten branden, zet weinig zoden aan de dijk.”

Bovendien is minderen relatief makkelijk, volgens Babette. “Je kunt er vandaag nog mee beginnen. Eet minder vlees, laat de auto vaker staan, vlieg minder of helemaal niet meer, en koop minder spullen. Dat zorgt allemaal voor minder CO2-uitstoot, voor minder vervuiling en voor minder verspilling. Kleiner wonen helpt trouwens ook, aangezien je dan minder energie nodig hebt om je huis te verwarmen. Er passen minder spullen in en er zijn minder materialen nodig om het huis te bouwen. Zo sla je meerdere vliegen in één klap.”

beter-minder-anders-consumeren

Zo houd je een duurzame(re) levensstijl vol

Ondertussen heeft Babette zelf veel ervaring met een duurzame(re) levensstijl. Maar hoe houd je dat goed vol? “Kijk wat je zelf kunt doen en richt je daarbij op wat een duurzame levensstijl je brengt”, tipt Babette. “Sinds ik bewuster leef, ben ik fitter en gezonder. Dat komt omdat ik veel meer beweeg en vaker buiten ben, omdat ik de auto laat staan.”

Ook is een duurzame leefstijl voor Babette goedkoper. “Ik heb veel minder spullen nodig. Dat zorgt voor meer financiële ruimte en de vrijheid om te doen wat ik wil. Zo kan ik bijvoorbeeld tijd vrijmaken om boeken te schrijven of om op vakantie te gaan met mijn gezin. Omdat we niet meer vliegen, maken we nu avontuurlijke fietstochten of wandeltochten. Heel gaaf.”

Wie is Babette Porcelijn?

Babette Porcelijn studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft en had jarenlang een eigen ontwerpstudio. In 2016 bracht ze haar eerste boek ‘De verborgen impact’ uit. Datzelfde jaar richtte ze de organisatie Think Big Act Now op, met als doel de maatschappij effectief te verduurzamen. Ze geeft hierover regelmatig lezingen en trainingen. Op 8 juli 2021 lanceerde ze het ‘Het happy 2050 scenario’: een wetenschappelijk onderbouwd plan voor een veilige, eco-positieve planeet met een gezonde economie en welzijn voor iedereen.

Bereken en compenseer jouw CO2-uitstoot

Benieuwd hoeveel CO2 jij uitstoot? Bereken je CO2-footprint en ontdek waar jij de meeste winst kunt behalen. De CO2-uitstoot die je (nog) niet kunt vermijden, kun je bij ons compenseren.

Aan de slag