Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.

Trees for Schools

Trees for Schools is een scholenprogramma van Trees for All, speciaal voor het mbo. Studenten maken een plan om hun schoolterrein te vergroenen en voeren dit zelf uit door bomen te planten.

Scholenprogramma voor het mbo

Trees for Schools is een scholenprogramma voor het mbo. Het is een initiatief van stichting Trees for All, om zoveel mogelijk mbo-studenten in Nederland te betrekken bij het klimaatdebat. Dat doen we door studenten zélf in actie te laten komen voor een groene leefomgeving: door samen met ons bomen te planten!

Zo ziet het Trees for Schools-programma eruit

Trees for Schools is een unieke combinatie van theorie en praktijk. Het programma begint met een klimaatles voor de hele klas. Deze les wordt gegeven door jongeren van de Jonge Klimaatbeweging. Tijdens zo’n klimaatles leren studenten meer over klimaatverandering. Ook ontdekken ze wat ze zelf kunnen doen voor een beter klimaat.

Na afloop van de klimaatles kunnen enthousiaste studenten zich aanmelden voor een projectteam. Dit team gaat zelf een plan maken voor de vergroening van het schoolterrein. En het leukste? De studenten mogen dit plan zelf uitvoeren door bomen en struiken te planten. Bij dit alles krijgen ze ondersteuning van experts, zoals een landschapsarchitect en een groenbedrijf.

studenten-planten-bomen-trees-for-schools
studenten-planten-bomen
studenten-trees-for-schools

Speciaal voor mbo-studenten

Met Trees for Schools willen we meer mbo-studenten betrekken bij het klimaatdebat. Dat is hard nodig, want mbo-studenten zijn nog ondervertegenwoordigd binnen het klimaatdebat. Ook willen we jongeren bewust maken van het belang van bomen voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en een gezonde leefomgeving. En hoe kunnen we dat concreter maken dan studenten zélf bomen te laten planten? Zo ervaren de studenten dat ze hun plannen écht waar kunnen maken en dat zij ook als individu een verschil kunnen maken voor hun leefomgeving.

Scholen ontzorgen

Uit ervaring weten we dat veel vergroeningsplannen blijven liggen vanwege het gebrek aan tijd of geld. Met Trees for Schools willen we Nederlandse mbo-scholen en hun studenten zoveel mogelijk ontzorgen. We bieden scholen daarom zowel financiële als inhoudelijke ondersteuning.

Naast een bedrag om het vergroeningsplan uit te voeren, krijgt de school hulp van experts om plannen te ontwerpen en uit te voeren. Denk daarbij aan de expertise van een landschapsarchitect en een groenbedijf dat helpt bij de aanplant van bomen en struiken. Natuurlijk is Trees for All zelf ook betrokken. We hebben immers al bijna 25 jaar ervaring met de aanplant van bomen en struiken over de hele wereld!

Het aanbod voor deelnemende scholen

  • Klimaatlessen door de Jonge Klimaatbeweging
  • Een educatieve ontwerpworkshop onder leiding van een landschapsarchitect
  • Een ontwerp- en beplantingsplan voor de school
  • Alle benodigde plantmaterialen 
  • Begeleiding bij de aanplant van bomen en struiken
  • Certificaat van deelname voor deelnemende studenten
studenten-planten-bomen-trees-for-schools

Hoe kan ik als school meedoen met Trees for Schools?

Op dit moment is het nog niet mogelijk om je als school aan te melden voor het programma Trees for Schools. Dat is een bewuste keuze. Omdat we scholen zoveel mogelijk willen ontzorgen, is het belangrijk dat we het programma goed afstemmen op hun behoeften en mogelijkheden. Daarom starten we eerst met een pilot van Trees for Schools tijdens het schooljaar van 2023-2024. Drie mbo-scholen uit Amsterdam, Tilburg en Groningen doen mee met deze pilot. In het schooljaar van 2024-2025 kunnen meer scholen meedoen.

Bij de pilotfase is ook Greenteens betrokken, een team van psychologen en sociaal wetenschappers van de Universiteit Utrecht. De teamleden onderzoeken wat jongeren motiveert om in hun dagelijks leven actie te ondernemen om het milieu te beschermen. Daarvoor zullen zij vragenlijsten afnemen onder de studenten die meedoen met de pilot van Trees for Schools.

“Als school hebben we de verantwoordelijkheid om jongeren klimaatbewust te maken. Trees for Schools helpt daar enorm bij.”

Marion Brun, directeur van de deelnemende pilotschool
School voor Zorg & Welzijn ROC Tilburg

marion-brun-trees-for-schools

Onze samenwerkingspartners

We hebben Trees for Schools kunnen ontwikkelen dankzij een fantastische bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Daarna hebben we de samenwerking gezocht met een aantal experts om het programma te realiseren.

1. De Jonge Klimaatbeweging  

De Jonge Klimaatbeweging (JKB) zet zich in voor een wereld waarin jongeren meepraten over hun eigen toekomst en waarin goed zorgen voor de aarde niet meer dan logisch is. De JKB voert sinds een aantal jaar het programma JKB on Tour uit, waarbij jongeren klimaatlessen geven aan mbo-studenten door heel Nederland. Deze klimaatlessen zijn onderdeel van het programma Trees for Schools. Tijdens deze lessen besteden we extra aandacht aan het belang van bomen voor een gezonde en klimaatbestendige leefomgeving. 

logo-jonge-klimaatbeweging

2. Landschapsarchitect Marieke de Keijzer

Marieke de Keijzer is landschapsarchitect. Ze ontwerpt, onderzoekt en geeft workshops, zowel zelfstandig als in samenwerking met anderen. Binnen het programma Trees for Schools zal zij de ontwerpworkshop voor studenten verzorgen en op basis van de plannen van de studenten het definitieve ontwerp maken. Marieke weet de waarde van bomen met een aanstekelijk enthousiasme bij studenten onder de aandacht te brengen.

3. Donker Groep

Het Nederlandse familiebedrijf Donker Groep is een landelijke organisatie en belangrijke speler in de groensector. Donker Groep zal de beplanting en het grondwerk verzorgen voor de scholen. Ook is deze partij aanwezig bij de boomplantdag om de aanplant van bomen en struiken op het schoolterrein te begeleiden.

donker-groep-logo
bomen-planten-trees-for-schools

Over Trees for All

Stichting Trees for All zet zich al bijna 25 jaar in voor een bosrijke wereld. We planten bomen in Nederland en in het buitenland. Daarnaast maken we mensen bewust van het belang van bomen. Samen met onze donateurs zetten we ons in voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en een gezonde leefomgeving voor iedereen. We zijn een Nederlandse non-profitorganisatie met een CBF-erkenning en een ANBI-status.

Wil je meer weten over Trees for Schools? Neem dan contact met ons op via info@treesforall.nl.