Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.

Bereken jouw totale CO2-uitstoot

Wil jij je impact op het klimaat verkleinen? Je CO2-uitstoot berekenen helpt daarbij. Ontdek wat jouw totale footprint is en wat je anders kunt doen om je uitstoot te verminderen. Je onvermijdelijke uitstoot kun je bij ons compenseren via gecertificeerde bosprojecten.

Hoeveel CO2 stoot jij uit?

Autorijden, de verwarming aanzetten of eten koken: bijna al onze activiteiten zorgen voor de uitstoot van CO2. De gemiddelde Nederlander stoot per jaar 9,09 ton CO2 uit. Dat zijn zeker 10 retourvluchten van Amsterdam naar Turkije!

Teveel CO2 in de lucht zorgt ervoor dat de aarde sneller opwarmt, met klimaatverandering als gevolg. Daarom is het belangrijk dat we onze CO2-uitstoot drastisch omlaag brengen. Maar dan is het wel handig om te weten hoeveel CO2 jij eigenlijk uitstoot en met welke (dagelijkse) activiteiten.

Bereken jouw CO2-footprint en compenseer

Ontdek hoeveel CO2 jouw huishouden uitstoot en op welke thema’s jij winst kunt behalen. De onvermijdelijke CO2-uitstoot kun je meteen compenseren in onze gecertificeerde bosprojecten.

Start de rekentool

Je CO2-uitstoot berekenen

Met onze rekentool kun je eenvoudig jouw CO2-uitstoot berekenen (gebaseerd op berekeningen van Milieu Centraal). Je komt erachter hoeveel CO2 je hebt uitgestoten met jouw:

  1. Vervoer: Pak je vaak de auto? Maak je gebruik van het openbaar vervoer?
  2. Voeding: Eet je regelmatig vlees, vis en zuivel? Gooi je veel voedsel weg?
  3. Kleding: Hoe vaak koop je nieuwe spullen?
  4. Energieverbruik: Hoeveel elektriciteit en gas gebruik je? Heb je zonnepanelen?
  5. Vliegreizen: Ga je vaak op reis met het vliegtuig?

Want pas als je weet hoeveel CO2 je uitstoot, kun je actie ondernemen om je uitstoot te verminderen.

Eerst reduceren, dan compenseren

Je totale CO2-uitstoot kun je bij ons compenseren. Maar voor een beter klimaat is het vooral belangrijk dat we onze uitstoot drastisch omlaag brengen. Reduceren dus. Je CO2-uitstoot berekenen helpt daarbij. Zo weet je precies waar voor jou de meeste winst te behalen valt.

Misschien kun je minder of helemaal niet op vliegvakantie. Of de auto vaker laten staan en in plaats daarvan met het openbaar vervoer reizen. Minder vlees eten en minder spullen (zoals kleding) kopen helpt ook enorm. En wat dacht je van je huis isoleren om energie te besparen? Impact-expert Babette Porcelijn heeft nog meer tips om jouw negatieve impact op het milieu te verkleinen.

Naar de tips van Babette
babette-porcelijn

Wat gebeurt er met jouw donatie?

Kies je ervoor jouw CO2-uitstoot bij ons te compenseren? Dan investeren wij jouw donatie in onze gecertificeerde bosprojecten in het buitenland. Deze projecten dragen bij aan een beter klimaat, het leefgebied van planten en dieren én de omstandigheden van de lokale bevolking.

In Bolivia bijvoorbeeld, helpen we lokale boeren op weg met duurzame boslandbouw. Zij planten inheemse bomen op hun land, in combinatie met gewassen zoals koffie en cacao. De bomen nemen CO2 op en zijn het leefgebied van allerlei planten en dieren. En voor de mensen zelf levert het project werk en inkomen op. Een vergelijkbaar project steunen we in Mexico.

Boom Bolivia
Aanplant Bolivia
koffieoogst-bolivia
Bolivia
Bolivia-agroforestry
arbolivia

Gecertificeerde bosprojecten

Onze CO2-projecten zijn gecertificeerd door Plan Vivo. Dit is een internationale standaard voor CO2-compensatie. Projecten met deze certificering garanderen dat de hoeveelheid CO2 die jij compenseert, daadwerkelijk wordt vastgelegd door bomen. Plan Vivo maakt dit inzichtelijk via diverse onafhankelijke controles.

De projecten van Plan Vivo richten zich op lokale gemeenschappen in de projectgebieden. De aanplant van bos draagt dus niet alleen bij aan een beter klimaat, maar ook aan betere leefomstandigheden voor de bevolking. Daarnaast stimuleren de projecten duurzaam landbeheer en het behoud van biodiversiteit. Zo maakt jouw donatie dus echt een verschil voor een groene en gezonde aarde.

Plan-vivo-logo

Is CO2 compenseren goed of niet?

Bij Trees for All vinden we het ontzettend belangrijk dat we met z’n allen onze CO2-uitstoot omlaag brengen. Zo gaan we samen verdere klimaatverandering tegen. Tegelijkertijd zien we dat we als samenleving (nog) niet álle CO2-uitstoot kunnen vermijden. CO2-compensatie is in dat geval een manier om onze negatieve impact op het klimaat te verkleinen.

Wij zien CO2-compensatie dus vooral als een middel om de overgang te maken naar een klimaatvriendelijke wereld. Het is geen doel. Als dat zo was, zou je het idee kunnen krijgen dat je dankzij CO2-compensatie door kan gaan met het uitstoten van dezelfde hoeveelheden CO2 als dat we nu doen. En daar wordt het klimaat niet beter van.

Onze visie op CO2-compensatie
CO2-compensatie-certificaat

Ontvang en deel jouw persoonlijke certificaat

Heb je CO2 gecompenseerd bij Trees for All? Dan ontvang je van ons een certificaat met jouw naam erop. Deel het certificaat via social media en inspireer nog meer mensen om hun CO2-uitstoot te berekenen. Want als je je bewust bent van jouw uitstoot, kun je in actie komen om die te verkleinen!

icon-co2-compenseren

Compenseer de gemiddelde CO2-footprint

De gemiddelde Nederlander stoot op jaarbasis 9,09 ton CO2 uit. Wil je deze hoeveelheid CO2-compenseren, zonder persoonlijke berekening? Ga meteen aan de slag.

Compenseer direct