Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.

Autorijden, eten, winkelen, vliegen: bijna al onze (dagelijkse) activiteiten zorgen voor CO2- uitstoot. Veel meer dan de natuur kan absorberen. Het gevolg is dat de aarde opwarmt en het klimaat verandert. Daarom vinden we het bij Trees for All ontzettend belangrijk dat we onze CO2-uitstoot met z’n allen drastisch verlagen. En de CO2-uitstoot die je (nog) niet kunt vermijden? Die kun je bij ons compenseren. Maar is compenseren eigenlijk goed of niet?

Iedere dag zetten we ons bij Trees for All in voor een gezonde aarde voor iedereen. Om die missie te bereiken, moeten we niet alleen meer bos planten en bestaande bossen herstellen. We moeten óók onze manier van leven drastisch veranderen. Onze Westerse leefstijl zorgt er namelijk voor dat er elke dag (te) grote hoeveelheden CO2 in de atmosfeer terechtkomen.

Bomen kunnen een deel van die koolstofdioxide opnemen. Maar als we klimaatverandering écht tegen willen gaan, moeten we eerst onze CO2-uitstoot omlaag brengen. En snel ook.

Je CO2-uitstoot reduceren

Er zijn allerlei manieren waarop je jouw CO2-uitstoot kunt verminderen. Bijvoorbeeld door de auto (vaker) te laten staan en dit jaar niet op vliegvakantie te gaan. De verwarming minder hoog zetten, helpt ook. En wist je dat jouw spullen, zoals kleding, ook veel impact hebben op het milieu? Dit komt onder andere doordat er bij de productie van spullen veel CO2-uitstoot vrijkomt. Koop je minder, dan draag je dus automatisch bij aan een betere aarde. Je leest er meer over in de blog van impact-expert Babette Porcelijn, waarin ze tips geeft om bewust(er) te consumeren.

Verder is de positieve impact van (vaker) plantaardig eten enorm. Voor de productie van vlees en veevoer wordt namelijk veel bos gekapt en water verbruikt. Bovendien komen hierbij veel broeikasgassen vrij. Ter vergelijking: bij de productie van één runderlap komt 34 kilo CO2 vrij. Bij een vegetarische burger is dit maar 2,6 kilo (cijfers: Milieu Centraal). 

auto-bos

Compenseren is een middel, geen doel

Tegelijkertijd zien we dat we als samenleving (nog) niet álle CO2-uitstoot kunnen vermijden. CO2-compensatie is in dat geval een manier om onze negatieve impact op het klimaat te verkleinen. Bij Trees for All zien we CO2-compensatie dus vooral als een middel om de overgang te maken naar een klimaatvriendelijke wereld. Het is geen doel.

Als dat zo was, zou je het idee kunnen krijgen dat je dankzij CO2-compensatie door kan gaan met het uitstoten van dezelfde hoeveelheden CO2 als dat we nu doen. Compensatie wordt dan een legitimatie om gedrag niet te hoeven veranderen: als individu of als bedrijf. En daar wordt het klimaat niet beter van.

Bereken jouw persoonlijke CO2-footprint

Ons CO2-motto is: eerst reduceren, dan pas compenseren. Met deze rekentool ontdek je op welke gebieden je jouw milieu-impact kunt verkleinen. De uitstoot die je (nog) niet kunt vermijden, kun je bij ons compenseren.

Start de rekentool

Zo werkt CO2-compensatie      

CO2-compensatie betekent dat jouw CO2-uitstoot ergens in de wereld wordt gecompenseerd met projecten die CO2-uitstoot verminderen of die CO2 opslaan. Denk daarbij aan projecten waarbij bomen worden geplant. Of aan zuinige kooktoestellen die energie besparen en houtkap tegengaan.

Het compenseren van CO2 gebeurt op basis van CO2-credits. Eén ton uitstoot staat gelijk aan één credit. Deze credits komen tot stand door de projecten die bijdragen aan CO2-reductie of CO2-verwijdering.

Niet ieder project kan zomaar CO2-credits uitgeven. Dat kan alleen als het project gecertificeerd is door bijvoorbeeld Gold Standard, VCS of Plan Vivo. Deze onafhankelijke standaarden bepalen of en hoeveel credits een project uitgeeft en houden hier toezicht op.

Impact-Boom-nl

Brede impact

Bij Trees for All kun je je uitstoot compenseren via bosprojecten die gecertificeerd zijn door Plan Vivo. Projecten met deze certificering garanderen de opslag van CO2. Maar dat niet alleen: ze dragen ook bij aan een beter klimaat, de biodiversiteit én de leefomstandigheden van lokale gemeenschappen. Kortom, de bomen hebben veel meer impact dan alleen het opslaan van CO2.

Zo ondersteunen we boeren in Mexico en Bolivia bij de overgang naar duurzame boslandbouw (agroforestry). De boeren planten inheemse bomen op hun land, in combinatie met gewassen zoals koffie en cacao. De inheemse bomen zorgen voor schaduw, waardoor de gewassen van betere kwaliteit zijn. Daardoor hebben de boeren betere inkomsten als ze de gewassen verkopen. De diversiteit van gewassen maakt de boeren ook minder kwetsbaar voor bijvoorbeeld ziektes en plagen.

Projectbezoek Bolivia

En nog een voordeel? Als het bos werk en inkomen oplevert, zijn de boeren extra gemotiveerd het bos te onderhouden en te beschermen. Deze werkwijze heeft in Bolivia al vele jaren een positief effect. Daarover lees je meer in deze update.

Bij Trees for All geloven we dat het planten van nieuw bos de meest natuurlijke en impactvolle manier van compensatie is. Mits de omstandigheden voor de aanplant optimaal zijn, zoals bij bovenstaande projecten het geval is. Het werkt niet als we alleen bomen planten om zoveel mogelijk CO2 vast te leggen. Minstens zo belangrijk is dat de bomen die we planten meerwaarde hebben voor planten, dieren én de mensen in een gebied.

Wat gebeurt er met jouw donatie?

Als particulier en als bedrijf kun je bij Trees for All je CO2-uitstoot vrijwillig compenseren. Via onze rekentool bereken je hoeveel CO2 je hebt uitgestoten en waarmee. Aan die berekening hangt een bedrag, dat je vervolgens aan ons doneert voor de aanplant van bomen.

Het is goed om te weten dat wij als stichting geen winstoogmerk hebben en dus niet verdienen aan CO2-compensatie. Als goed doel staat maatschappelijke impact maken bij ons voorop: voor dieren, mensen én de natuur. Dankzij jouw donatie kunnen we die impact vergroten. We gebruiken de CO2-donaties namelijk om nog meer boeren betrekken bij onze projecten. Zodat we nog meer bomen kunnen planten en de gemeenschappen kunnen voorzien van werk én inkomen.

Zo werken we samen aan een groene en leefbare aarde voor iedereen!