Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
arbolivia-trees-for-all

Bolivia (CO2-compensatie)

In Bolivia zetten we ons samen met onze partner Sicirec in voor het behoud van de Amazone. Dat doen we door lokale boeren helpen bij de overstap naar duurzame boslandbouw: een duurzaam alternatief voor veeteelt en landbouw.

Status: Actueel project

Duurzame boslandbouw in de Boliviaanse laaglanden

Trees for All steunt sinds 2008 het ArBolivia project. Dit is een initiaitief van onze partner Sicirec. Met het project helpen we boeren over te stappen op duurzame boslandbouw (agroforestry). Dit is een alternatief voor de traditionele landbouw en veeteelt, waardoor in Bolivia nog altijd veel bos verloren gaat.

Boeren krijgen ondersteuning om inheemse bomen te planten, in combinatie met koffie, cacao en andere gewassen. De inheemse bomen nemen CO2 op, maar zorgen ook voor schaduw, waardoor koffie en cacao van betere kwaliteit zijn. Goed voor het inkomen van de boeren, die deze gewassen (internationaal) kunnen verkopen. Inmiddels doen al 2.000 boeren mee met het project!

Direct je CO2-uitstoot compenseren

Via dit project kun je jouw CO2-uitstoot compenseren: als particulier of als bedrijf. Jouw donatie gebruiken we om nog meer boerenfamilies bij het project te betrekken en zo nog meer bos te herstellen.

Start met compenseren
icon-boom-6

0

bomen geplant

icon-CO2-wolkje

0

ton CO2 gecompenseerd

0

hectare bos geplant

icon-boeren

0

mensen met werk en inkomen

icon-huishoudens

0

mensen in totaal die profiteren van het project

Waarom het ArBolivia project nodig is

De afgelopen decennia zijn het landschap en het landgebruik in de Boliviaanse laaglanden drastisch veranderd. Door het sluiten van de mijnen in de hooglanden raakten veel Bolivianen werkloos. De regering stimuleerde hen naar de laaglanden te verhuizen en met landbouw te beginnen.

Deze ‘hooglanders’ waren niet bekend met hun nieuwe omgeving. Daardoor hebben ze landbouwvormen toegepast die eigenlijk niet geschikt zijn voor het laagland. Langzaam maar zeker werden steeds meer bossen gekapt om bijvoorbeeld plaats te maken voor vee. Daarnaast zijn veel boeren van oudsher gewend om één gewas te verbouwen, zoals cassave, rijst, koffie of citrus. Door zulke monoplantages raakt de bodem uitgeput en zijn de risico’s op (insecten)plagen groter.

De gevolgen voor mensen, dieren en de natuur zijn enorm. Doordat de bossen verdwenen zijn, spoelt de grond gemakkelijk weg. Allerlei planten en dieren raken hun leefgebied kwijt. En ook de inkomsten voor de boeren zelf zijn onzeker.

Hoe we te werk gaan

Trees for All wil verdere ontbossing van de Amazone tegengaan. Daarom ondersteunen we sinds 2008 het ArBolivia project van Sicirec. Met dit project motiveren we lokale boerenfamilies over te stappen op duurzame boslandbouw (agroforestry). Sicirec helpt de boeren om combinaties van inheemse bomen en gewassen zoals koffie en cacao op hun land te planten. Een duurzaam en klimaatvriendelijk alternatief voor veeteelt, landbouw en monoplantages!

Voordelen voor het klimaat en de biodiversiteit

De aanplant heeft voordelen voor het klimaat en de biodiversiteit in de regio. Zo slaan de bomen CO2 op, waarmee ze verdere opwarming van de aarde tegengaan. Ze houden water beter vast in de grond en zorgen voor een betere kwaliteit van de bodem. Daarnaast draagt de aanplant bij aan meer biodiversiteit. De mix aan bomen, struiken en gewassen trekt namelijk allerlei dieren aan, zoals ara’s, bosvarkens en vleermuizen.

arbolivia-trees-for-all
arbolivia-trees-for-all
arbolivia-trees-for-all
arbolivia-trees-for-all

Betere inkomsten voor boerenfamilies

Voor de boeren hebben de bomen ook sociaaleconomische voordelen. De inheemse bomen zorgen voor schaduw, waardoor de kwaliteit van de koffie en cacao verbetert. Daardoor neemt de marktwaarde van de producten toe. En dat is weer goed voor het inkomen van de boeren!

Daarnaast mogen de boeren op termijn hout oogsten uit hun bosplantages. Hierdoor hebben zij extra inkomsten om van te leven. De boeren oogsten op een gecontroleerde en duurzame manier. Ze halen steeds een klein aantal bomen weg, zodat het overgrote deel blijft staan. Bovendien oogsten ze op zo’n manier, dat de stronken opnieuw uitlopen en de scheuten uitgroeien tot nieuwe bomen. Deze werkwijze wordt ook wel farmer managed natural regeneration genoemd.

Door houtoogst selectief toe te staan, verminderen we de noodzaak om illegaal hout te kappen in de bossen die nog over zijn; een reden waardoor veel bos in Bolivia verdwijnt. Bovendien zorgen de extra inkomsten voor een betere toekomst voor de boeren, hun kinderen en de generaties na hen. En dat draagt weer bij aan extra motivatie om over te stappen op deze duurzame manier van boslandbouw!

ArBolivia-Trees-for-All
koffie-bolivia

Nieuws over het ArBolivia project

Hoe we samen met Boliviaanse boeren bijdragen aan het behoud van de Amazone

Hoe we samen met Boliviaanse boeren bijdragen aan het behoud van de Amazone

Boliviaanse boeren helpen bij de overstap op duurzame boslandbouw, zodat ze niet langer bos hoeven kappen voor veeteelt of landbouw. Dat is waar Trees for All en Sicirec zich voor inzetten met het ArBolivia project. En het werkt: al 2.000 Boliviaanse boeren planten via het project bomen in combinatie…

Lees het verhaal
CO2 compenseren door bomen te planten: goed idee of toch niet?

CO2 compenseren door bomen te planten: goed idee of toch niet?

Autorijden, eten, winkelen, vliegen: bijna al onze (dagelijkse) activiteiten zorgen voor CO2-uitstoot. Veel meer dan de natuur kan absorberen. Het gevolg is dat de aarde opwarmt en het klimaat verandert. Daarom is het belangrijk dat we onze CO2-uitstoot drastisch verlagen. En de CO2-uitstoot die je (nog) niet kunt vermijden? Die…

Lees het verhaal

Een CO2-project: wat betekent dat?

Het project in Bolivia is een van de CO2-projecten van Trees for All. Dat betekent dat we de hoeveelheid CO2 die de bomen hier opslaan, aanbieden aan onze donateurs als CO2-compensatie. Hiervoor is het ArBolivia project goedgekeurd door Plan Vivo. Dit is een internationale standaard voor CO2-compensatie. Plan Vivo garandeert dat de hoeveelheid CO2 die je compenseert, daadwerkelijk wordt vastgelegd door de aanplant van bomen. Dankzij de CO2-donaties kunnen we nog meer boeren bij het project betrekken. Zo dragen we samen bij aan het behoud van de Amazone!

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

1. No Poverty
13. Climate action
15. Life on land
8. Decent work and economic growth

Waar planten we de bomen?

We planten de bomen samen met boeren in vier verschillende regio’s in Bolivia: Santa Cruz, La Paz, Beni en Cochabamba.

Onze samenwerkingspartners

Het ArBolivia project bestaat sinds 2007 en is een initiatief van Sicirec. Deze Boliviaanse organisatie werkt nauw samen met de boerenfamilies. Zogenaamde ’tecnicos’ van Sicirec helpen de boeren op weg met kennis en expertise bij de aanplant van hun bomen. Een waardevolle partner, die wij graag steunen bij het behoud van de prachtige Amazone!

ank-stilma

“Kleine boeren worden vaak beschouwd als de veroorzakers van ontbossing. Wij laten zien dat de boeren de gevolgen van ontbossing als eerste merken. En dat ze óók bereid zijn de grote klimaatproblemen aan te pakken door bomen te planten, als ze daarvoor de kans krijgen.”

— Anko Stilma, Nederlandse bosbouwexpert en oprichter Sicirec
arbolivia-trees-for-all
Bolivia-bomen-boer
grond-arbolivia
arbolivia