Bolivia (CO2-compensatie)
Samen met onze partner Sicirec gaan we verdere ontbossing in de Amazone tegen. We helpen lokale boeren met duurzaam landgebruik, waardoor bos bespaard blijft en hun leefomstandigheden verbeteren.
Samen met onze partner Sicirec gaan we verdere ontbossing in de Amazone tegen. We helpen lokale boeren met duurzaam landgebruik, waardoor bos bespaard blijft en hun leefomstandigheden verbeteren.
bomen geplant
ton CO2 gecompenseerd
hectare bos geplant
mensen met werk en inkomen
mensen in totaal die profiteren van het project
De afgelopen decennia zijn het landschap en het landgebruik in de Boliviaanse laaglanden drastisch veranderd. Door het sluiten van de mijnen in de hooglanden raakten veel Bolivianen werkloos. De regering stimuleerde hen naar de laaglanden te verhuizen en met landbouw te beginnen.
Deze ‘hooglanders’ waren niet bekend met hun nieuwe omgeving. Daardoor hebben ze landbouwvormen toegepast die eigenlijk niet geschikt zijn voor het laagland. Langzaam maar zeker werden steeds meer bossen gekapt om bijvoorbeeld plaats te maken voor vee. Daarnaast zijn veel boeren van oudsher gewend om één gewas te verbouwen, zoals cassave, rijst, koffie of citrus. Door zulke monoplantages raakt de bodem uitgeput en zijn de risico’s op (insecten)plagen groter.
De gevolgen voor mensen, dieren en de natuur zijn enorm. Doordat de bossen verdwenen zijn, spoelt de grond gemakkelijk weg. Allerlei planten en dieren raken hun leefgebied kwijt. En ook de inkomsten voor de boeren zelf zijn onzeker.
Trees for All wil verdere ontbossing van de Amazone tegengaan. Daarom ondersteunen we sinds 2008 het ArBolivia project van onze partner Sicirec. Met dit project motiveren we lokale boerenfamilies over te stappen op duurzame land- en bosbouw (agroforestry). Sicirec helpt de boeren om combinaties van inheemse bomen en gewassen zoals koffie en cacao op hun land te planten. Dit is een duurzaam en klimaatvriendelijk alternatief voor monoplantages.
De aanplant heeft voordelen voor het klimaat, de biodiversiteit én voor de boeren zelf. Zo slaan de bomen CO2 op en gaan ze opwarming van de aarde tegen. Ze houden water beter vast in de grond en zorgen voor een betere kwaliteit van de bodem. Daarnaast trekt de mix van bomen, struiken en gewassen allerlei dieren aan. Denk aan ara’s, bosvarkens en vleermuizen.
Voor de boeren hebben de bomen ook sociaaleconomische voordelen. De inheemse bomen zorgen voor schaduw, waardoor de kwaliteit van de koffie en cacao verbetert. Daardoor neemt de marktwaarde van de producten toe.
Daarnaast wordt op termijn hout geoogst uit de bosplantages van de boeren. Hierdoor hebben zij extra inkomsten om van te leven. Er wordt op een duurzame manier geoogst, waarbij bomen weer terug groeien en op het land van de boeren een bos blijft staan. Deze werkwijze wordt ook wel farmer managed natural regeneration genoemd. Jonge uitlopers worden gesnoeid en vervolgens groeit een nieuwe boom terug.
Op deze manier hebben de bomen economische waarde voor de lokale bevolking. Dit draagt bij aan hun inzet en motivatie om de bossen langdurig te beschermen. Want meer inkomsten betekent een betere toekomst voor de kinderen en de generaties na hen. Bovendien hebben zij dan geen reden meer om bossen te kappen.
Onze collega’s bezochten het project in maart 2022. Deze veldbezoeken zijn een belangrijk onderdeel van onze werkwijze om de projecten goed te monitoren.
Bekijk het reisverslagDe hoeveelheid CO2 die de bomen opslaan, bieden wij aan onze donateurs aan als CO2-compensatie. Hiervoor is het ArBolivia project goedgekeurd door Plan Vivo.
Plan Vivo is een internationale standaard voor CO2-compensatie, die zich specifiek richt op de lokale gemeenschap. De standaard garandeert de koolstofvastlegging, duurzaam landbeheer, behoud van biodiversiteit en verbeterde leefomstandigheden voor lokale gemeenschappen.
Dankzij nieuwe CO2-donaties kunnen we nog meer boeren trainen in duurzaam bosbeheer. Zo hopen we nog veel meer klimaatbestendige bospercelen aan te planten!
We planten in vier departementen in Bolivia: Santa Cruz, La Paz, Beni en Cochabamba.
Het project wordt beheerd door onze Boliviaanse projectpartner Sicirec, die weer nauw samenwerkt met de boerenfamilies. Sicirec coördineert het ArBolivia project al sinds 2007, met als doel om verdere ontbossing in de Amazone tegen te gaan. Een waardevolle partner, die wij graag ondersteunen met donaties om dit doel te bereiken!
“Kleine boeren worden vaak beschouwd als de veroorzakers van ontbossing. Wij laten zien dat de boeren de gevolgen van ontbossing als eerste merken. En dat ze óók bereid zijn de grote klimaatproblemen aan te pakken door bomen te planten, als ze daarvoor de kans krijgen.”
— Anko Stilma, Nederlandse bosbouwexpert en initiatiefnemer Sicirec