Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
arbolivia-trees-for-all

Bolivia (CO2-compensatie)

Samen met onze partner Sicirec gaan we verdere ontbossing in de Amazone tegen. We helpen lokale boeren met duurzaam landgebruik, waardoor bos bespaard blijft en hun leefomstandigheden verbeteren.

Status: Actueel project

Duurzame land- en bosbouw in de Boliviaanse laaglanden

Trees for All is sinds 2008 actief in Bolivia. Hier steunen we het ArBolivia project van onze partner Sicirec. We helpen boeren over te stappen op duurzame boslandbouw (agroforestry). Dit is een alternatief voor traditionele landbouw en veeteelt waarbij veel bos verloren gaat.

De boeren krijgen ondersteuning om inheemse bomen te planten, in combinatie met koffie, cacao en andere gewassen. Zo herstellen we gedegradeerde gronden en zorgen we ervoor dat het land weer vruchtbaar wordt. Hierdoor kunnen mensen in het gebied blijven wonen en keren allerlei plant- en diersoorten terug. Bovendien zorgt de boslandbouw voor betere inkomsten voor de boeren. Zo draagt dit project bij aan een beter klimaat, meer biodiversiteit én betere leefomstandigheden!

Als donateur kun je via dit project je CO2-uitstoot compenseren. Zo kunnen we nog meer boerenfamilies bij het project betrekken en verdere ontbossing van de Amazone tegengaan. Doe je mee?

Direct je CO2-uitstoot compenseren

Via dit project kun je jouw CO2-uitstoot compenseren: als particulier of als bedrijf. Jouw donatie gebruiken we om nog meer boerenfamilies bij het project te betrekken en zo nog meer bos te herstellen.

Start met compenseren
icon-boom-6

0

bomen geplant

icon-CO2-wolkje

0

ton CO2 gecompenseerd

0

hectare bos geplant

icon-boeren

0

mensen met werk en inkomen

icon-huishoudens

0

mensen in totaal die profiteren van het project

Waarom is het ArBolivia project nodig?

De afgelopen decennia zijn het landschap en het landgebruik in de Boliviaanse laaglanden drastisch veranderd. Door het sluiten van de mijnen in de hooglanden raakten veel Bolivianen werkloos. De regering stimuleerde hen naar de laaglanden te verhuizen en met landbouw te beginnen.

Deze ‘hooglanders’ waren niet bekend met hun nieuwe omgeving. Daardoor hebben ze landbouwvormen toegepast die eigenlijk niet geschikt zijn voor het laagland. Langzaam maar zeker werden steeds meer bossen gekapt om bijvoorbeeld plaats te maken voor vee. Daarnaast zijn veel boeren van oudsher gewend om één gewas te verbouwen, zoals cassave, rijst, koffie of citrus. Door zulke monoplantages raakt de bodem uitgeput en zijn de risico’s op (insecten)plagen groter.

De gevolgen voor mensen, dieren en de natuur zijn enorm. Doordat de bossen verdwenen zijn, spoelt de grond gemakkelijk weg. Allerlei planten en dieren raken hun leefgebied kwijt. En ook de inkomsten voor de boeren zelf zijn onzeker.

Wat gaan we hieraan doen?

Trees for All wil verdere ontbossing van de Amazone tegengaan. Daarom ondersteunen we sinds 2008 het ArBolivia project van onze partner Sicirec. Met dit project motiveren we lokale boerenfamilies over te stappen op duurzame land- en bosbouw (agroforestry). Sicirec helpt de boeren om combinaties van inheemse bomen en gewassen zoals koffie en cacao op hun land te planten. Dit is een duurzaam en klimaatvriendelijk alternatief voor monoplantages.

Ecologische en klimaatvoordelen

De aanplant heeft voordelen voor het klimaat, de biodiversiteit én voor de boeren zelf. Zo slaan de bomen CO2 op en gaan ze opwarming van de aarde tegen. Ze houden water beter vast in de grond en zorgen voor een betere kwaliteit van de bodem. Daarnaast trekt de mix van bomen, struiken en gewassen allerlei dieren aan. Denk aan ara’s, bosvarkens en vleermuizen.

arbolivia-trees-for-all
arbolivia-trees-for-all
arbolivia-trees-for-all
arbolivia-trees-for-all

Betere inkomsten voor boerenfamilies

Voor de boeren hebben de bomen ook sociaaleconomische voordelen. De inheemse bomen zorgen voor schaduw, waardoor de kwaliteit van de koffie en cacao verbetert. Daardoor neemt de marktwaarde van de producten toe.

Daarnaast wordt op termijn hout geoogst uit de bosplantages van de boeren. Hierdoor hebben zij extra inkomsten om van te leven. Er wordt op een duurzame manier geoogst, waarbij bomen weer terug groeien en op het land van de boeren een bos blijft staan. Deze werkwijze wordt ook wel farmer managed natural regeneration genoemd. Jonge uitlopers worden gesnoeid en vervolgens groeit een nieuwe boom terug.

Op deze manier hebben de bomen economische waarde voor de lokale bevolking. Dit draagt bij aan hun inzet en motivatie om de bossen langdurig te beschermen. Want meer inkomsten betekent een betere toekomst voor de kinderen en de generaties na hen. Bovendien hebben zij dan geen reden meer om bossen te kappen.

ArBolivia-Trees-for-All
koffie-bolivia

Nieuws over het ArBolivia project

We bezochten ons CO2-project in Bolivia

We bezochten ons CO2-project in Bolivia

Trees for All steunt sinds 2008 het ArBolivia project van onze partner Sicirec. Dit is een van de oudste klimaatcompensatieprojecten ter wereld. Hiermee helpen we lokale boeren over te stappen op duurzame boslandbouw (agroforestry). We vinden het belangrijk om onze projecten goed te monitoren. Dat doen we onder andere met…

Lees het verhaal
CO2 compenseren door bomen te planten: goed idee of toch niet?

CO2 compenseren door bomen te planten: goed idee of toch niet?

Autorijden, eten, winkelen, vliegen: bijna al onze (dagelijkse) activiteiten zorgen voor CO2-uitstoot. Veel meer dan de natuur kan absorberen. Het gevolg is dat de aarde opwarmt en het klimaat verandert. Daarom is het belangrijk dat we onze CO2-uitstoot drastisch verlagen. En de CO2-uitstoot die je (nog) niet kunt vermijden? Die…

Lees het verhaal

CO2-compensatie

De hoeveelheid CO2 die de bomen opslaan, bieden wij aan onze donateurs aan als CO2-compensatie. Hiervoor is het ArBolivia project goedgekeurd door Plan Vivo.

Plan Vivo is een internationale standaard voor CO2-compensatie, die zich specifiek richt op de lokale gemeenschap. De standaard garandeert de koolstofvastlegging, duurzaam landbeheer, behoud van biodiversiteit en verbeterde leefomstandigheden voor lokale gemeenschappen.

Dankzij nieuwe CO2-donaties kunnen we nog meer boeren trainen in duurzaam bosbeheer. Zo hopen we nog veel meer klimaatbestendige bospercelen aan te planten!

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

1. No Poverty
13. Climate action
15. Life on land
8. Decent work and economic growth

Waar gaan we planten?

We planten in vier departementen in Bolivia: Santa Cruz, La Paz, Beni en Cochabamba.

Onze partners

Het project wordt beheerd door onze Boliviaanse projectpartner Sicirec, die weer nauw samenwerkt met de boerenfamilies. Sicirec coördineert het ArBolivia project al sinds 2007, met als doel om verdere ontbossing in de Amazone tegen te gaan. Een waardevolle partner, die wij graag ondersteunen met donaties om dit doel te bereiken!

ank-stilma

“Kleine boeren worden vaak beschouwd als de veroorzakers van ontbossing. Wij laten zien dat de boeren de gevolgen van ontbossing als eerste merken. En dat ze óók bereid zijn de grote klimaatproblemen aan te pakken door bomen te planten, als ze daarvoor de kans krijgen.”

— Anko Stilma, Nederlandse bosbouwexpert en initiatiefnemer Sicirec
arbolivia-trees-for-all
Bolivia-bomen-boer
grond-arbolivia
arbolivia