Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
Boom Bolivia

Bomen planten is in de volksmond soms een synoniem geworden voor CO2-compensatie. Toch zijn dit twee verschillende dingen. Je kunt bij Trees for All projecten steunen met een boomdonatie of je CO2-uitstoot compenseren via onze CO2-projecten. Wat is het verschil tussen boomdonaties en CO2-compensatieprojecten?

Twee soorten projecten

Donateurs van Trees for All kunnen bij ons verschillende soorten projecten steunen. Daarbij maken we onderscheid tussen boomdonatieprojecten en CO2-compensatieprojecten. De bomen die we in beide type projecten planten, leggen CO2 vast. Maar het verschil is dat je pas officieel van CO2-compensatie mag spreken wanneer een project voldoet aan de eisen van een zogenoemde certificeringsstandaard.

Certificeringsstandaard

Bij Trees for All werken we daarvoor met Plan Vivo. Deze internationale gerenommeerde standaard garandeert dat de hoeveelheid uitgestoten CO2 van een donateur daadwerkelijk wordt vastgelegd door bomen. Een project dat gecertificeerd is, kan CO2-credits aanbieden. Eén credit staat gelijk aan één ton CO2 die wordt vastgelegd. Een credit is dus een bewijs van CO2-compensatie. Van de vele projecten die we steunen, zijn alleen twee projecten in Mexico en Bolivia bedoeld voor CO2-compensatie.

zaailingen-kwekerij-arbolivia
Projectbezoek Bolivia
koffie-bolivia
Boom Bolivia

In Bolivia ondersteunen we lokale boeren bij de overstap op duurzame landbouw. Zij planten inheemse bomen op hun land, in combinatie met gewassen als koffie en cacao.

Geen winstoogmerk

Het is belangrijk om te weten dat Trees for All op non-profitbasis werkt. In tegenstelling tot veel andere commerciële aanbieders van CO2-credits, hebben wij dus geen winstoogmerk. Wij vinden het belangrijk dat de lokale bevolking deelneemt aan onze projecten en dat een groot deel van de CO2-inkomsten bij hen terechtkomt. Plan Vivo ziet hierop toe. Bovendien controleert Plan Vivo ook op andere zaken, zoals landrechten, duurzaam landgebruik en biodiversiteit.

“Bomen planten gaat voor ons niet alleen om CO2-vastlegging, maar ook om het verbeteren van biodiversiteit en leefomstandigheden van lokale gemeenschappen.”

Brede impact

Lang niet alle projecten zijn geschikt voor CO2-compensatie. Sommige type projecten leggen bijvoorbeeld meer CO2 vast dan andere projecten. Ook kunnen lang niet alle projecten gecertificeerd worden, omdat een project bijvoorbeeld te kleinschalig is in relatie tot de kosten die gemaakt moeten worden. Daarnaast is het in sommige landen niet toegestaan om CO2-credits te verkopen.

Bij Trees for All staat impact maken voorop. Daarom kiezen we er bewust voor om zowel boomdonatie-projecten als CO2-compensatieprojecten te steunen. Want bomen planten gaat voor ons niet alleen om CO2-vastlegging, maar ook om het vergroten van de biodiversiteit en het creëren van gezonde leefomstandigheden voor lokale gemeenschappen. En dat is wat ál onze projecten doen.

Meer verdieping

CO2 compenseren door bomen te planten: goed idee of toch niet?

CO2 compenseren door bomen te planten: goed idee of toch niet?

Autorijden, eten, winkelen, vliegen: bijna al onze (dagelijkse) activiteiten zorgen voor CO2-uitstoot. Veel meer dan de natuur kan absorberen. Het gevolg is dat de aarde opwarmt en het klimaat verandert. Daarom is het belangrijk dat we onze CO2-uitstoot drastisch verlagen. En de CO2-uitstoot die je (nog) niet kunt vermijden? Die…

Lees het verhaal
Hoe wij zorgen voor kwalitatieve en duurzame herbebossing

Hoe wij zorgen voor kwalitatieve en duurzame herbebossing

De BBC kwam begin mei 2022 met nieuws over boomplantprojecten. Uit hun eigen onderzoek blijkt dat veel grootschalige herbebossingsprojecten mislukken. Initiatieven maken een goede sier met indrukwekkende aantallen bomen. Maar in werkelijkheid worden bomen niet geplant, verkeerd geplant of niet goed onderhouden. Hoe kijken wij hier vanuit Trees for…

Lees het verhaal

Plant je mee voor een bosrijke wereld?

Bekijk wat je allemaal kunt doen om jouw steentje bij te dragen.

Doe mee