Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.

Madagaskar

Samen met de lokale bevolking en onze partner Zazamalala gaan we de bossen van West-Madagaskar herstellen om de unieke flora en fauna op het eiland te beschermen.

Status: Actueel project

Herstel van uniek bos in West-Madagaskar

Madagaskar is één van de landen ter wereld met de meeste endemische plant- en diersoorten. Deze unieke soorten komen alleen voor op het eiland en nergens anders. Maar de overweldigende biodiversiteit in het land staat onder zware druk door niet-duurzaam landgebruik en klimaatverandering. Samen met Stichting Zazamalala gaan wij 150 hectare grond in West-Madagaskar weer omvormen tot een prachtig bos vol leven. Plant je mee?

Plant mee in onze bosprojecten

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
icon-boom-6

0

bomen worden geplant

icon-hectare-bos

0

hectare braakliggende grond beplanten

icon-boeren

0

dorpelingen betrokken

icon-bos-2

0

lokale en endemische boomsoorten

Waarom is dit project nodig?

West-Madagaskar is een erg arm gebied. Een groot deel van de ongerepte natuur en regenwouden is verloren gegaan door ontbossing. Slecht 3% van het laaglandbos in de regio is nog over. Daarmee is dit het meest bedreigde ecosysteem ter wereld.

Het voormalige woud heeft plaatsgemaakt voor kale gronden met hier en daar wat gras en struiken. Veel unieke planten en dieren dreigen daardoor uit te sterven. Hieronder vallen 600 van de 900 West-Madagassische boomsoorten, zoals de reusachtige baobab. Maar ook vele bijzondere dieren die in het bos leven, waaronder de roodkopmaki, de reuzenkameleon en de kleinste primaat ter wereld: de Madame Berthe’s Mouse Lemur.

Naast deze ecologische crisis wordt ook de arme bevolking van kleine boeren hard getroffen. De combinatie van ontbossing, degradatie en klimaatverandering heeft tot lange droogteperioden, mislukte oogsten en watertekorten geleid. Veel akkers in regio zijn onbruikbaar en inmiddels verlaten. Samen met jou kunnen we het tij keren!

Wat gaan we hieraan doen?

Trees for All steunt de missie van Stichting Zazamalala om de endemische bossen van West-Madagaskar te herstellen en meer habitat te creëren voor de bedreigde planten en dieren. De komende drie jaar gaan 150.000 boompjes van lokale en endemische soorten planten de grond in op een braakliggend terrein van 150 hectare. Dit is een grote stap naar het uiteindelijke doel om een corridor aan te leggen naar het nationale park Menabe Antimena aan de kust.

De lokale bevolking wordt nauw betrokken bij het planten van de bomen, het onderhoud en de bescherming van het nieuwe bos. Zeker 100 dorpelingen krijgen een baan binnen het project en zonne-kookstellen waardoor ze geen brandhout uit het bos meer nodig hebben om te koken.

kameleon-madagaskar
sifaka-madagaskar
Zazamalala-employees

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

1. No Poverty
13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals
5. Gender equality
7. Affordable and clean energy
8. Decent work and economic growth

Waar gaan we planten?

De aanplant vindt plaats in West-Madagaskar.

Onze partner

Onze partner is Stichting Zazamalala, een Nederlandse stichting opgericht door dr. Simon Rietveld. In 2000 werd er begonnen met het herbebossen van een kaal gebied dat nu de naam het Zazamalala bos draagt. Het bos van 140 hectare biedt een veilig onderkomen aan vele dier- en plantsoorten.

Verder is er een botanische tuin ingericht met meer dan 170 inheemse boomsoorten en een Wildlife Centre waar bedreigde diersoorten worden opvangen. De missie van Stichting Zazamalala is om in harmonie met de lokale bevolking de oorspronkelijke wildernis in West-Madagaskar terug te brengen en te beschermen.

Simon-Rietveld

“In Madagaskar maakt Zazamalala het verschil: wij vormen kaal landschap om tot de oorspronkelijke wildernis.”

– Simon Rietveld, oprichter van Stichting Zazamalala