Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
sifaka-madagaskar

Madagaskar

Samen met de lokale bevolking en onze partner Zazamalala gaan we de bossen van West-Madagaskar herstellen om de unieke flora en fauna op het eiland te beschermen.

Status: Actueel project

Herstel van uniek bos in West-Madagaskar

Madagaskar is één van de landen ter wereld met de meeste endemische plant- en diersoorten. Dat zijn soorten die alleen op het eiland voorkomen en nergens anders. Helaas staat deze prachtige biodiversiteit in het land onder zware druk. Dit komt bijvoorbeeld door niet-duurzaam landgebruik en klimaatverandering. Samen met onze partner Stichting Zazamalala brengen we hier verandering in. We vormen 150 hectare grond op West-Madagaskar om tot een bos vol leven. En jij kunt ons daarbij helpen met een donatie!

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Je wordt op de hoogte gehouden van jouw bomen met Track & Trees.
  • Je ontvangt een uitnodiging om je eigen bomen in de grond te zetten tijdens de boomplantdag. Hoeft niet, mag wel!
  • Je krijgt (optioneel) een brievenbusboompje thuisgestuurd. Wij krijgen bomen van jou, jij krijgt een boom van ons!
icon-boom-6

0

bomen worden geplant

icon-hectare-bos

0

hectare braakliggende grond beplanten

icon-bos-2

0

lokale en endemische boomsoorten

icon-boeren

0

mensen hebben werk & inkomen

icon-huishoudens

0

mensen in totaal die profiteren van het project

Waarom steunen we dit project op Madagaskar?

West-Madagaskar is een ontzettend arm gebied. Een groot deel van de ongerepte natuur en regenwouden is verloren gegaan door ontbossing. Sterker nog: slechts 3% van het laaglandbos in de regio is nog over! Daarmee is dit het meest bedreigde ecosysteem ter wereld.

Het voormalige woud heeft plaatsgemaakt voor kale gronden met hier en daar wat gras en struiken. Veel unieke planten en dieren dreigen daardoor uit te sterven. Hieronder vallen 600 van de 900 West-Madagassische boomsoorten, zoals de reusachtige baobab. Maar ook vele bijzondere dieren die in het bos leven, waaronder de roodkopmaki, de reuzenkameleon en de kleinste primaat ter wereld: de Madame Berthe’s Mouse Lemur.

Naast deze ecologische crisis wordt ook de arme bevolking van kleine boeren hard getroffen. De combinatie van ontbossing, degradatie en klimaatverandering leidt tot lange periodes van droogte, mislukte oogsten en watertekorten. Veel akkers in de regio zijn onbruikbaar geworden en verlaten. Daar willen we met dit project verandering in brengen.

kameleon-madagaskar

Wat gaan we doen op Madagaskar?

Trees for All steunt de missie van Stichting Zazamalala om de endemische bossen van West-Madagaskar te herstellen. Zo creëren we meer leefgebied voor bedreigde planten en dieren. In drie jaar tijd planten we 150.000 bomen van lokale en endemische soorten op een braakliggend terrein van 150 hectare. Dit is een grote stap naar het uiteindelijke doel om een corridor (verbinding) aan te leggen naar het nationale park Menabe Antimena aan de kust.

De lokale bevolking wordt nauw betrokken bij het planten van de bomen, het onderhoud en de bescherming van het nieuwe bos. Zeker 100 dorpelingen krijgen een baan binnen het project en zonne-kookstellen waardoor ze geen brandhout uit het bos meer nodig hebben om te koken.

madagaskar-kwekerij
madagaskar-kwekerij
madagaskar
Madagaskar plant
madagaskar

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

1. No Poverty
13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals
5. Gender equality
7. Affordable and clean energy
8. Decent work and economic growth

Waar gaan we planten?

De aanplant vindt plaats in West-Madagaskar.

Onze partner

Onze partner is Stichting Zazamalala, een Nederlandse stichting opgericht door dr. Simon Rietveld. In 2000 werd er begonnen met het herbebossen van een kaal gebied dat nu de naam het Zazamalala bos draagt. Het bos van 140 hectare biedt een veilig onderkomen aan vele dier- en plantsoorten.

Verder is er een botanische tuin ingericht met meer dan 170 inheemse boomsoorten en een Wildlife Centre waar bedreigde diersoorten worden opvangen. De missie van Stichting Zazamalala is om in harmonie met de lokale bevolking de oorspronkelijke wildernis in West-Madagaskar terug te brengen en te beschermen.

Simon-Rietveld

“In Madagaskar maakt Zazamalala het verschil: wij vormen kaal landschap om tot de oorspronkelijke wildernis.”

– Simon Rietveld, oprichter van Stichting Zazamalala

Het laatste nieuws uit dit project

Op weg naar bosherstel op Madagaskar: wij bezochten ons project

Op weg naar bosherstel op Madagaskar: wij bezochten ons project

Reusachtige baobab bomen, tientallen soorten maki’s en kleurrijke kameleons. Om deze unieke biodiversiteit in West-Madagaskar te behouden, is het hard nodig om de bossen te beschermen én te herstellen. Trees for All steunt daarom het uitdagende herbebossingsproject van Zazamalala. In totaal zijn er 150.000 bomen geplant rondom een van…

Lees het verhaal
Hoe we natuur beschermen én armoede bestrijden op Madagaskar

Hoe we natuur beschermen én armoede bestrijden op Madagaskar

Op Madagaskar steunen we een herbebossingsproject, samen met onze partner Stichting Zazamalala. Deze stichting zet zich al ruim 20 jaar in voor herbebossing op West-Madagaskar. En met succes. Oprichter Simon Rietveld vertelt waarom het zo belangrijk is om dit bos nog verder uit te…

Lees het verhaal