Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
uitreiking-cheque-postcode-loterij

Geweldig nieuws! Voor de tweede keer hebben we een schenking van €1.000.000,- ontvangen van de Nationale Postcode Loterij. Een waanzinnig bedrag, waar we enorm blij mee zijn. Hiermee kunnen we onder andere een nieuw scholenprogramma opzetten, om nog meer jongeren bij ons werk te betrekken.

Welkome verrassing

Ons team werd deze week verrast met een cheque van €1.000.000,-. “We hebben afgelopen zomer een aanvraag ingediend bij de Nationale Postcode Loterij”, vertelt Simone Groenendijk, directeur bij Trees for All. “Zo’n proces is erg spannend. De kans is niet groot dat een aanvraag gehonoreerd wordt. Dat wij deze schenking nu ontvangen, is voor ons een groot blijk van vertrouwen.”

Het team van Trees for All zit namelijk boordevol plannen om de komende jaren nog meer impact te maken voor een bosrijke wereld. Simone: “Deze schenking geeft ons de kans om nieuwe projecten en programma’s op te zetten, waarmee we nog meer mensen bewust kunnen maken van het belang van bomen. En belangrijker: waarmee we hen in actie laten komen voor een wereld met meer bos.”

bestuur-postcodeloterij
De Nationale Postcode Loterij overhandigt de cheque aan directeur Simone Groenendijk (rechts) en bestuursvoorzitter Stef Röell (midden).

Trees for Schools

Een van die plannen is om jongeren de komende jaren meer te betrekken bij het werk van Trees for All. Zij zijn immers de bosbeschermers van de toekomst. “Dankzij de schenking van de Nationale Postcode Loterij kunnen we in 2023 onder andere van start met ons programma Trees for Schools”, vertelt Simone. “Hiermee willen we jongeren inspireren, activeren en verbinden om verdere klimaatverandering tegen te gaan.”

In eerste instantie beginnen we bij het mbo. Minimaal 25 mbo-scholen krijgen de kans om samen met Trees for All hun school en buurt te vergoenen, door bomen en struiken te planten. We ondersteunen de studenten met kennis en expertise. Ook gaan we met ze in gesprek over klimaatverandering, klimaatactie en duurzaamheid.

“Het belangrijkste is dat de jongeren zélf in actie komen”, zegt Simone. “Veel goede ideeën sneuvelen, omdat de weg ernaartoe vaak te lang en complex is. Met Trees for Schools willen we er juist voor zorgen dat ideeën daadwerkelijk worden uitgevoerd. Zo krijgen jongeren het vertrouwen dat ze zelf van betekenis zijn voor een groene en gezonde wereld.”

Nieuwe projecten voor CO2-compensatie

Daarnaast willen we een deel van de schenking besteden aan het opzetten van nieuwe projecten in ontwikkelingslanden. Want juist op die plekken is bosherstel hard nodig. Deze projecten dragen niet alleen bij aan klimaatactie, maar ook aan het verbeteren van de biodiversiteit en de leefomstandigheden van de lokale bevolking.

Simone: “We willen kwalitatieve projecten voor CO2-compensatie opzetten. Dat zijn projecten waarbij CO2-vastlegging wordt berekend en gecertificeerd. Donateurs van Trees for All die hun onvermijdelijke CO2-uitstoot aantoonbaar willen compenseren, kunnen dat doen via deze projecten.”

uitreiking-cheque-postcode-loterij

Maatschappelijke rol

Het opzetten en laten certificeren van projecten is ontzettend kostbaar, risicovol en tijdrovend, weet Simone. “Daardoor durven veel partijen het vaak niet aan om een herbebossingsproject te financieren dat zich nog niet heeft bewezen. Wij zien het als onze maatschappelijke rol om te helpen bij de opstart van deze projecten. In eerste instantie kijken we naar kleinschalige projecten, die we bij succes verder kunnen opschalen.”

Bij Trees for All hebben we hierover veel kennis in huis. Ook leggen we de lat hoog. Simone: “Zo is het belangrijk dat we niet zomaar bomen planten om zoveel mogelijk CO2 vast te leggen, maar dat we werken vanuit een integrale landschapsvisie. Dat betekent dat een project impact heeft op economische, sociale én ecologische omstandigheden. Ook zorgen we ervoor dat het bos op de lange termijn goed wordt onderhouden en beheerd.”

Steun van de Postcode Loterij

Voor alle bovenstaande plannen kunnen we de schenking dus goed gebruiken. De Nationale Postcode Loterij steunt goede doelen op verschillende manieren. In totaal krijgen 148 goede doelen jaarlijks een vaste bijdrage. Daarnaast ontvangt ieder jaar een aantal organisaties een eenmalige schenking. De Postcode Loterij kan dit doen dankzij de deelnemers die meespelen met de loterij.  

“Het is geweldig dat deze donatie ons voor de tweede keer is gegund”, zegt Simone. “De schenking uit 2020 heeft ons geholpen om verder te groeien en te ontwikkelen. Zo hebben we het GroenDoen Fonds opgezet, waarmee lokale initiatiefnemers hun omgeving kunnen vergroenen. Denk aan de aanleg van een boomgaard, stadspark of voedselbos. Inmiddels zijn tientallen projecten gerealiseerd en wordt Nederland steeds groener. De komende drie jaar gaan we deze schenking opnieuw op een impactvolle manier inzetten.”