Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
Mangrove

Mexico

We planten 200.000 bomen in Mexico om de mangrove te herstellen. Dat doen we samen met onze partner SENDAS en de lokale bevolking. Zo brengen we de natuur weer tot leven!

Status: Actueel project

Herstel van de mangrove in Mexico

In de Golf van Mexico komen van oorsprong prachtige mangrovebossen voor. Deze bossen vormen een belangrijke verbinding tussen het land en de zee. Helaas is steeds meer mangrove verdwenen door houtkap en bosbranden. Daarom gaat Trees for All de mangrove herstellen. Samen met onze partner SENDAS en de lokale bevolking planten we 200.000 nieuwe bomen. Ook verbeteren we het waternetwerk in het gebied. Zo brengen we de natuur weer tot leven! Help je mee?

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Je wordt op de hoogte gehouden van jouw bomen met Track & Trees.
  • Je ontvangt een uitnodiging om je eigen bomen in de grond te zetten tijdens de boomplantdag. Hoeft niet, mag wel!
  • Je krijgt (optioneel) een brievenbusboompje thuisgestuurd. Wij krijgen bomen van jou, jij krijgt een boom van ons!
icon-boom-6

0

bomen worden geplant

icon-hectare-bos

0

hectare grond

icon-boeren

0

mensen hebben werk & inkomen

icon-huishoudens

0

mensen in totaal die profiteren van het project

Waarom is dit project in Mexico nodig?

Dit project speelt zich af in het biosfeerreservaat Los Tuxtlas in Mexico. Een biosfeerreservaat is een natuurgebied waarbinnen het ecosysteem wordt beschermd. UNESCO heeft dit gebied aangewezen.

In Lox Tuxtlas zijn veel mangrovebossen verdwenen. De bomen groeiden vooral langs de Sontecomapan Lagoon: een binnenmeer tussen de kust en het achterland. Veel bos is gekapt en er zijn bosbranden geweest. Het gevolg? Op grote oppervlakten groeit geen mangrove meer. In plaats daarvan woekeren alleen nog varens.  

Bedreigd ecosysteem

Dit heeft rampzalige gevolgen voor het ecosysteem en voor de planten en dieren in het biosfeerreservaat. Veel diersoorten zijn verdwenen of achteruitgegaan, zoals vissen en schaaldieren. En dat zorgt weer voor problemen voor de lokale bevolking die leeft van visserij. Bovendien is het gebied kwetsbaar geworden voor natuurrampen. Denk daarbij aan tropische stormen en cyclonen.

Leguaan
Mangrove
Mangrove Mexico bovenaf
Vogelsoort Mexico
Mangrove Mexico
Aap Mexico
Aanplant Mangrove

Wat gaan we hieraan doen?

Met dit project herstellen we de mangrove en het ecosysteem in het biosfeerreservaat. Hoe pakken we dat aan?

Voor de natuur

Allereerst planten we 200.000 nieuwe bomen. Dit zijn drie lokale mangrovesoorten:

  • Witte mangrove
  • Rode mangrove
  • Zwarte mangrove

Deze boomsoorten hebben een hoop voordelen. Ze slaan bijvoorbeeld veel koolstof (CO2) op in biomassa en in de bodem. Ook beschermen ze de omgeving tegen overstromingen, droogte en tropische stormen. 

Daarnaast herstellen we het waternetwerk in het gebied. We graven kanalen die in verbinding staan met de zee. Hierdoor kan de getijdewerking volop plaatsvinden, zodat het mangrovebos zich weer kan ontwikkelen. Oorspronkelijke planten en dieren, zoals bedreigde schildpadden en leguanen, keren dan vanzelf in het gebied terug.   

Voor de bevolking

We betrekken de Mexicaanse dorpelingen actief bij het project. Zij helpen bijvoorbeeld met het schoonmaken van de terreinen, de aanplant van bomen en het onderhoud en de bescherming van de bossen. Op deze manier zorgen we voor werk en inkomen voor zo’n 60 vissers en boeren. 

Ook helpen we (in)direct zo’n 90 huishoudens die leven van de Sontecomapan Lagoon. Het biosfeerreservaat zit namelijk vol prachtige plekken waar toeristen op afkomen. De bevolking kan geld verdienen aan dit ecotoerisme, als gids of als botenverhuurder. 

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

1. No Poverty
13. Climate action
14. Life below water
15. Life on land
17. Partnership for the goals
5. Gender equality
6. Clean water and sanitation
8. Decent work and economic growth

Waar gaan we planten?

Het gebied waar we planten, ligt aan de Sontecomapan Lagoon in het biosfeerreservaat Los Tuxtlas. Dit is een beschermd natuurgebied. Sinds 2006 heeft het de status van UNESCO-biosfeerreservaat. Los Tuxtlas is een echte biodiversiteit ‘hotspot’. Je vindt er alleen al 2.698 soorten planten, 46 soorten amfibieën, 122 soorten reptielen, 140 soorten zoogdieren en 860 soorten vlinders!

Onze partners

Dit project voeren we samen met onze partner SENDAS uit. Dit is een Mexicaanse NGO, die zich sinds 1999 inzet voor natuurbehoud in Los Tuxtlas. SENDAS wil de lokale bevolking ondersteunen om aangetaste ecosystemen te herstellen en behouden, en de lokale flora en fauna te beschermen.

Ook de lokale Sontecomapan-gemeenschap is nauw betrokken bij dit project. Zij wonen in het reservaat en zijn in 2014 begonnen met de herbeplanting van het mangrovegebied. Inmiddels hebben ze al 30 hectare met succes bebost. De leden van de gemeenschap worden ook de toekomstige beheerders van het mangrovegebied. 

Het laatste nieuws uit dit project

Mangroveproject vereeuwigd als muurschildering

Mangroveproject vereeuwigd als muurschildering

Klik hier voor de Spaanse versie Geen videocall, PowerPoint-presentatie of Instagram bericht. Onze partner SENDAS greep terug op een eeuwenoude Mexicaanse traditie om over het mangroveproject in Mexico te vertellen: een collectieve muurschildering. En dit deden ze niet alleen. Deze ‘street art’ werd samen met de leerlingen van de…

Lees het verhaal
Nieuws uit de mangrovebossen in Mexico

Nieuws uit de mangrovebossen in Mexico

Na het bezoek aan het CO2-project in Chiapas, zijn onze collega’s Jeroen van der Horst (manager internationale projecten), Joly Bogers (relatiemanager) en Stef Roëll (voorzitter bestuur) verder gereisd naar de lagune van Sontecomapan in Mexico. Samen met de lokale bevolking en onze projectpartner SENDAS herstellen we hier de mangrovebossen.

Lees het verhaal