Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
sebangau-borneo-forest-bnf

Borneo

Samen met Borneo Nature Foundation, rangers en dorpelingen herstellen we het veenmoerasbos in Nationaal Park Sebangau op Borneo. In 2022 en 2023 hebben we samen al 225.000 bomen geplant. En daar komen in 2024 nog eens 100.000 bomen bij!

Status: Actueel project

Herstel van tropisch bos en leefgebied van de orang-oetan

In Nationaal Park Sebangau op Borneo vind je een van de laatst overgebleven veenmoerasbossen. Een uniek gebied, waar duizenden planten en dieren leven, zoals de ernstig bedreigde orang-oetan. Bovendien zijn veenmoerasbossen belangrijk voor het klimaat, omdat ze ongelooflijk veel CO2 opslaan.

Delen van het veenmoerasbos in Nationaal Park Sebangau zijn verdwenen door bosbranden. Ook is de grond uitgedroogd door illegale houtkap in het verleden. Door die verdroging dreigen enorme hoeveelheden CO2 in de lucht terecht te komen. Ook is er steeds minder leefgebied voor al die bijzondere planten en dieren. Daarom zetten we ons samen met Borneo Nature Foundation in om dit unieke veenmoerasbos te behouden én te herstellen!

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Je wordt op de hoogte gehouden van jouw bomen met Track & Trees.
  • Je ontvangt een uitnodiging om je eigen bomen in de grond te zetten tijdens de boomplantdag. Hoeft niet, mag wel!
  • Je krijgt (optioneel) een brievenbusboompje thuisgestuurd. Wij krijgen bomen van jou, jij krijgt een boom van ons!
icon-moederboom

0

bomen planten

0 hectare

land herstellen

icon-boeren

0

mensen hebben werk en inkomen

icon-huishoudens

0

mensen profiteren van het project

icon-aanplant

0 0

periode waarin we planten

Borneo, Foto: Joan Prahara, BNF and BTNS

Waarom het nodig is om bomen te planten op Borneo

Er zijn verschillende redenen waarom het nodig is het veenmoerasbos in Nationaal Park Sebangau te herstellen:

1. De natuur weer op gang helpen

In 2015 is door een enorme bosbrand 18.000 hectare van het Nationaal Park Sebangau verwoest. Omgerekend zijn dat ruim 36.000 voetbalvelden aan bos. Waar brand is geweest, groeit alleen nog een laag varens en grassen. Door inheemse bomen te planten, helpen we de natuur weer op gang. De bomen zorgen voor schaduw, waardoor de varens en grassen verdwijnen. Zo kan het bos zich stap voor stap herstellen.

bosbrand-borneo
Foto: Borneo Nature Foundation / Balai Taman Nasional Sebangau, Ministry of Environment and Forestry of Indonesia

2. Belangrijke plek voor CO2-opslag behouden

Veenmoerasbossen zijn een bijzonder soort bos. Ze staan vaak lange tijd onder water, waardoor er een dikke laag veen ontstaat. Door de eeuwen heen heeft dit veen enorme voorraden CO2 vastgelegd. Verdwijnt het bos, dan komt al die CO2 vrij. Dat zou een regelrechte klimaatramp zijn. Om dat te voorkomen, is het belangrijk dit unieke veenmoerasbos te beschermen en te herstellen.

3. Bedreigde diersoorten beschermen

Nationaal Park Sebangau is het thuis van vele (bedreigde) soorten bomen, planten en dieren. Denk aan neusapen, witbaardgibbons, neushoornvogels en luipaarden. Maar het meest bijzonder is wel de populatie Borneose orang-oetans, die zo’n 5.800 dieren telt. Deze roodharige mensapen zoeken in het bos naar vruchten, bladeren en boomschors. Tijdens die tochten verspreiden ze zaden waaruit nieuwe planten groeien. Kortom, het bos kan niet zonder orang-oetans en omgekeerd! Daarom is het ook zo belangrijk het bos – en daarmee de populatie orang-oetans – in stand te houden.

borneo-orang-oetan-bnf-btns
Foto: Pau Brugues Sintes / Borneo Nature Foundation / Balai Taman Nasional Sebangau, Ministry of Environment and Forestry of Indonesia
Neushoornvogels
Neusaap

Wat gaan we op Borneo doen?

We planten 325.000 bomen op Borneo. De eerste 225.000 daarvan staan inmiddels in de grond en in 2024 komen hier nog eens 100.000 bomen bij! We planten de bomen op de veengrond die door bosbranden is verwoest. Het gaat om een mix van 16 verschillende inheemse boomsoorten, die hier oorspronkelijk thuishoren.

Binnen dit project speelt de lokale bevolking een cruciale rol. Zij werken bijvoorbeeld in de boomkwekerijen, planten de bomen en beheren het bos. De kwekerijen worden door zo’n zeven lokale families beheerd. Hiervoor krijgen de medewerkers trainingen en de juiste middelen. Kortom, met dit project dragen we niet alleen bij aan meer bomen, maar ook aan extra werk en inkomen voor dorpelingen.

borneo-kwekerij
Borneo, Foto: Yohanes Prahara / Borneo Nature Foundation / Balai Taman Nasional Sebangau, Ministry of Environment and Forestry of Indonesia

Tot slot is het naast het planten van bomen, minstens zo belangrijk om het bos te beschermen. Daarom is brandpreventie een belangrijk onderdeel van dit project. Er zijn patrouilleteams die de omgeving scannen op opkomende branden en die de juiste materialen hebben om deze te blussen. Daarnaast bouwt Borneo Nature Foundation met hulp van de dorpelingen dammen om het water zoveel mogelijk in het gebied vast te houden. Door het gebied te vernatten, verkleinen we de kans op nieuwe bosbranden.

sebangau-borneo-forest-bnf
Foto: Andrew Walmsley & Borneo Nature Foundation

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
14. Life below water
15. Life on land
17. Partnership for the goals
2. Zero hunger
6. Clean water and sanitation
8. Decent work and economic growth

Waar gaan we bomen planten?

We planten bomen in het noordelijke deel van Nationaal Park Sebangau op Borneo (Centraal-Kalimantan). Het Nationaal Park heeft de status van beschermd gebied.

Onze samenwerkingspartners

Binnen dit project werken we samen met Borneo Nature Foundation (BNF). Deze non-profitorganisatie werkt al meer dan 20 jaar aan natuurbehoud en wetenschappelijk onderzoek in de regenwouden van Borneo. Ook heeft BNF de basis gelegd voor de status van Sebangau als Nationaal Park in 2004. De missie van BNF is om de natuur, het milieu en de inheemse cultuur op Borneo te beschermen en in stand te houden.

Daarnaast is de National Park Authority is betrokken bij het project. Deze organisatie beheert het beschermde gebied namens het ministerie van Milieu en Bosbouw samen met de inwoners van zo’n 25 dorpen in de regio.

borneo-nature-foundation

Het laatste nieuws uit dit project

Herstel van uniek veenmoerasbos: we bezochten ons project op Borneo

Herstel van uniek veenmoerasbos: we bezochten ons project op Borneo

Trees for All werkt op Borneo (Kalimantan) aan het herstel van tropisch regenwoud. We doen dit samen met onze partner Borneo Nature Foundation (BNF). We planten dit jaar maar liefst 125.000 bomen in Nationaal Park Sebangau, om zo de unieke veenmoerasbossen te herstellen. Het is een projectgebied vol uitdagingen, maar…

Lees het verhaal
Bosherstel op Borneo: 5 vragen aan collega Jeroen

Bosherstel op Borneo: 5 vragen aan collega Jeroen

Op een aantal plekken ter wereld vind je unieke biodiversiteit-hotspots: gebieden waar uitzonderlijk veel bedreigde planten en dieren leven. Zoals het eiland Borneo, waar wij sinds 2022 een project steunen. Jeroen van der Horst, Manager internationale projecten, vertelt waarom dit zo hard nodig is. 1. Waarom is het zo belangrijk…

Lees het verhaal