Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
appelboom

Voedselbossen

Bij Trees for All ondersteunen we de aanleg van verschillende voedselbossen in Nederland. Dit doen we samen met Stichting Voedselbosbouw Nederland en lokale voedselbosboeren. Plant je ook een boompje mee?

Status: Actueel project

Bossen in Nederland voor duurzame voedselproductie

Een voedselbos is een vorm van landbouw, maar dan gebaseerd op een bos. In een voedselbos groeien bomen, struiken en planten die voedsel produceren. Denk aan fruit, noten, groenten, paddenstoelen en eetbare bloemen. Afhankelijk van het seizoen levert een voedselbos het hele jaar door oogst op.

In een voedselbos gaan natuur en landbouw met elkaar hand in hand. Voedselbossen zijn dus een vorm van natuurinclusieve landbouw. Daarnaast dragen deze bossen bij aan een beter klimaat, het herstel van het leefgebied van talloze planten en dieren, én aan gezonde leefomstandigheden voor iedereen.

Daarom ondersteunt Trees for All voedselbosboeren graag bij de aanplant van hun voedselbos!

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Je wordt op de hoogte gehouden van jouw bomen met Track & Trees.
  • Je ontvangt een uitnodiging om je eigen bomen in de grond te zetten tijdens de boomplantdag. Hoeft niet, mag wel!
  • Je krijgt (optioneel) een brievenbusboompje thuisgestuurd. Wij krijgen bomen van jou, jij krijgt een boom van ons!

Onze voedselbosprojecten

Dankzij onze donateurs kunnen we de aanleg van verschillende voedselbossen in Nederland ondersteunen. Plant je ook een boompje mee in één van onze voedselbossen?

Wat groeit er allemaal in een voedselbos?

De structuur van een voedselbos lijkt op die van een natuurlijk bos. Je vindt er bomen, planten en struiken in verschillende lagen. Denk aan hoge notenbomen en middelhoge hazelaars, die natuurlijk overlopen in lage bessenstruiken en kruipplanten op de bodem. Door de verschillen in hoogten ontstaat op een klein oppervlak een enorme hoeveelheid aan verschillende soorten planten en dieren.

Dit is een voorbeeld van de manier waarop een voedselbos is opgebouwd:

voedselbos-lagen-infographic

Hier dragen voedselbossen aan bij

  • Gezond voedsel voor de lokale markt

  • Meer biodiversiteit

  • CO2-opslag

  • Betere bodemkwaliteit

  • Contact tussen mens en natuur

  • Een gezonde, groene leefomgeving

Een vorm van natuurlijke landbouw

Voedselbossen zijn een vorm van natuurinclusieve landbouw. Dat betekent dat de boeren binnen de grenzen van de natuur werken. Bestrijdingsmiddelen zijn bijvoorbeeld niet nodig. De verschillende plant- en diersoorten in een voedselbos beheersen ziektes en plagen op een natuurlijke manier.

Daarnaast laten de boeren de grond met rust. Ze schoffelen, wieden en ploegen niet, waardoor een gezond bodemleven ontstaat. Uiteindelijk ontwikkelt een voedselbos zich tot een zelfvoorzienend ecosysteem, waar de natuur al het werk doet. Een duurzaam en klimaatvriendelijk alternatief voor de reguliere land- en akkerbouw!

walnoot
abrikoos
vlinder
framboos
hommel-bloesem

Nieuws uit onze voedselbossen

Zo gaat het met de bomen in Voedselbos Achterhoek

Zo gaat het met de bomen in Voedselbos Achterhoek

In het Gelderse Neede steunt Trees for All de aanplant van Voedselbos Achterhoek. We doen dit samen met Stichting Voedselbosbouw Nederland op het terrein van de familie Mekking. Deze familie heeft jarenlang een succesvol landbouwbedrijf gerund en maakt nu de overstap naar voedselbosbouw. Afgelopen winter zijn we gestart met de…

Lees het verhaal
Zo gaat het met onze voedselbossen

Zo gaat het met onze voedselbossen

Van Flevoland tot Zuid-Limburg: sinds 2021 steunt Trees for All de aanleg van voedselbossen in Nederland. Dat doen we samen met lokale voedselbosboeren en Stichting Voedselbosbouw Nederland. Tijdens het plantseizoen in de winter van 2021-2022 gingen duizenden boompjes de grond in. Hoe gaat het daar nu mee? Tijd voor een…

Lees het verhaal

Onze partner: Stichting Voedselbosbouw Nederland

Bij de aanleg van voedselbossen werken we samen met lokale voedselbosboeren en met Stichting Voedselbosbouw Nederland (VBNL). Deze stichting wil vóór 2024 minimaal 150 hectare voedselbos realiseren op een duurzame manier.

Vanuit Trees for All dragen we hier graag een steentje aan bij. Zo werken we samen aan een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden voor iedereen!

stichting-voedselbosbouw

Onze partner Stichting Voedselbosbouw Nederland maakte deze informatieve video over voedselbossen:

“Hoe minder beheer, hoe beter. Niet meer elk jaar ploegen en zaaien, geen bemesting en insectenbestrijding. De natuur doet het werk!”