Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
biesterhof-van-boven

Voedselbossen op boerderij De Biesterhof

Trees for All steunt de aanplant van twee voedselbossen op boerderij De Biesterhof, net buiten Millingen aan de Rijn. We willen hier 7.250 bomen planten op 5 hectare grond. Help je mee dit mogelijk te maken?

Lokaal voedsel van een natuurinclusieve boerderij

De Biesterhof is een gemeenschap die sinds 2022 bezig is met het opzetten van een natuurinclusieve boerderij. Kortom, een plek waar volop wordt samengewerkt met de natuur.

De gemeenschap verbouwt voedsel op een gezonde en biologische manier, voor én samen met de lokale omgeving. Zo willen ze bijdragen aan regeneratieve landbouw en de overgang naar een duurzame samenleving versnellen. Een belangrijke missie, die Trees for All graag ondersteunt!

Op De Biesterhof vind je al een tuinderij, akkerbouw, fruitbomen, notenbomen, bessenstruiken en kruiden. En daar komen ook nog twee voedselbossen bij. Met een donatie aan Trees for All zorg je ervoor dat de gemeenschap deze voedselbossen kan realiseren.

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
icon-moederboom

0

bomen en struiken

0

hectare voedselbos

icon-aanplant

0 0

plantperiode

Waarom zijn deze voedselbossen nodig?

De voedselbossen op De Biesterhof dragen bij aan regeneratieve landbouw. Dit is een vorm van landbouw die de natuur niet uitput, maar juist verrijkt. Boeren laten de bodem zoveel mogelijk met rust en werken met organisch materiaal in plaats van gifstoffen en kunstmest. Zo draagt regeneratieve landbouw bij aan meer biodiversiteit, een vruchtbare bodem, een betere waterhuishouding en een sterk ecosystemen. En die gezonde en vruchtbare bodem helpt boeren om op een duurzame manier voedsel te verbouwen. Winst voor mens, dier én natuur!

De twee voedselbossen die we gaan planten, hebben drie belangrijke doelen:

1. Duurzame voedselproductie

De voedselbossen zullen op den duur het hele jaar voedsel opleveren. Denk aan allerlei soorten groenten en fruit, noten, bessen, paddenstoelen en kruiden. Al dit voedsel is duurzaam én lokaal geproduceerd. Goed voor mens én natuur!

2. Vergroten van natuurwaarde

De voedselbossen dragen bij aan een meer gevarieerd landschap, waar verschillende bomen en struiken groeien. Die bomen en struiken zullen op hun beurt verschillende planten en dieren aantrekken, waardoor de biodiversiteit toeneemt. Naast de voedselbossen worden er ook hagen, heggen en struwelen geplant en natuurvriendelijke oevers aangelegd. Zo komt de natuur op en rondom de boerderij volop tot leven.

3. Stimuleren van maatschappelijke betrokkenheid

De voedselbossen dragen bij aan de lokale gemeenschap rondom de boerderij. Er werken verschillende vrijwilligers op de boerderij die helpen bij het opzetten van een lokale voedselketen. Ook zijn er mensen die de biodiversiteit en waterstanden op de boerderij monitoren.

Wat gaan we doen op De Biesterhof?

De Biesterhof krijgt twee voedselbossen: Paradise Park en The Timp. Samen tellen ze een oppervlakte van vijf hectare. We planten in totaal 7.250 bomen en struiken. Dit zijn tientallen verschillende soorten bomen en struiken die thuishoren in een voedselbos. Een kleine greep uit de lijst zijn appelbes, tamme kastanje, vijg, honingbes, moerbei en pruim.

De twee bossen hebben elk een eigen concept. Paradise Park is er vooral voor bezoekers, die straks zelf hun voedsel kunnen oogsten in het bos. Ook kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hier aan de slag. De oogst van voedselbos The Timp wordt vooral gebruikt voor lokale producten, zoals gedroogd fruit en thee. Die worden vervolgens op de boerderij of in de buurt verkocht. Via het Instagram-kanaal van De Biesterhof kun je alle ontwikkelingen nauw volgen!

De plantlocatie

We planten het voedselbos in Millingen aan de Rijn (Gelderland), vlakbij de Duitse grens. De Biesterhof grenst aan de voormalige zandwinning de Biesterveld (47ha), en ligt vlakbij het Natura 2000 gebied de Gelderse Poort.

Onze samenwerkingspartners

Binnen dit project werken we nauw samen met de gemeenschap van De Biesterhof. Daarnaast zijn er nog drie andere partners betrokken:

  • Stichting Voedselbosbouw Nederland: een stichting die zich in heel Nederland inzet voor de aanplant van voedselbossen. Samen met deze trouwe partner hebben we al verschillende voedselbossen succesvol aangeplant!
  • Land van Ons: de burgercoöperatie die de eigenaar is van de grond van De Biesterhof.
  • Stichting ReGeneratie: de partij die helpt met het ontwerp van voedselbos Paradise Park.

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

11. Sustainable cities and communities
12. Responsible consumption and production
13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals
3. Good health and well-being

Wat is een voedselbos?

Trees for All werkt in heel Nederland aan de aanplant van voedselbossen. Dit zijn bossen waar een mix aan bomen en struiken groeit die het hele jaar door voedsel opleveren. Ze zorgen voor CO2-opname, stimuleren de biodiversiteit en dragen bij aan een gezonde bodem.

Lees verder
pruimenboom
walnoot
aalbessen