Voedselbos Lubosch Land

Trees for All ondersteunt de aanleg van een nieuw voedselbos op Lubosch Land in Ransdaal, Zuid-Limburg.

Status: Actueel project

Van melkveehouderij tot voedselbos

Wil je iemand blij maken met een bijzonder en blijvend cadeau, maar weet je niet zo goed wat je kunt geven? Geef dan een boom! Onze cadeaubomen zijn er voor alle gelegenheden. We hebben bijvoorbeeld Verjaardagsbomen, Huwelijksbomen en Geboortebomen. Dat is nog eens een duurzaam en groen cadeau!

De familie Nieboer heeft in Ransdaal een voormalige melkveehouderij overgenomen om een duurzame agrarische onderneming op te zetten. De aanleg van het voedselbos zal actief bijdragen aan de verduurzaming van de voedselketen en de verhoging van de biodiversiteit in de omgeving.

Waarom is dit project nodig?

Initiatiefnemer Geert Jan Nieboer is bedrijfseconoom met jarenlange ervaring in de voedingsindustrie. Samen met zijn dochter Laura, afgestudeerd in Sustainability & Entrepreneurship en oprichter van de start-up Innowastion, richtte hij het Lubosch Land op. De naam van de onderneming is een ode aan de locatie en haar historie, en een mooie overkoepelende naam voor alle activiteiten die er gaan plaatsvinden. Op het terrein van 6,5 hectare zal Trees for All ondersteunen bij de aanleg van 5 hectare voedselbos. Ook wordt er één hectare gebruikt voor biologische eenjarige teelt. De voormalige koeienstal wordt omgebouwd tot een locatie waar de verwerking van de producten en educatie centraal staan.

Plant mee in onze bosprojecten

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
icon-moederboom

0

hectare voedselbos

Wat gaan we hieraan doen

In het voedselbos zal een grote diversiteit aan onder andere noten, vruchten, zaden, groenten, kruiden, specerijen en paddenstoelen verbouwd worden. Anders dan bij conventionele landbouw wordt er bij een voedselbos gewerkt met de kracht van de natuur. De bijzondere combinatie van planten zorgt ervoor dat het bos zichzelf kan beschermen tegen allerlei uitdagingen en tegelijkertijd de biodiversiteit wordt verbeterd. De oogst van het voedselbos zal zoveel mogelijk lokaal direct worden verkocht of verwerkt worden tot diverse langer houdbare streekproducten.

Maatschappelijke impact

Naast opbrengsten van de producten zal er veel aandacht zijn voor educatie en recreatie, bijvoorbeeld door het aanbieden van stageplekken of excursies, om bewustwording rondom duurzaam en gezond voedsel te creëren. Zo kan Lubosch Land een belangrijke maatschappelijke functie vervullen.

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals

Waar gaan we planten?

Het voedselbos zal geplant worden op Lubosch Land in Ransdaal, Zuid-Limburg.

Onze partners

In dit project werken we samen met Stichting Voedselbouw Nederland en Geert Jan Nieboer.

geert-jan-nieboer

“Met voedselbos Lubosch Land in de prachtige heuvels van Zuid-Limburg gaan wij graag de uitdaging aan om in de lokale omgeving de biodiversiteit een impuls te geven, goede en heerlijke voeding te leveren en bij te dragen aan een breder natuurbewustzijn.”

— Geert Jan Nieboer, initiatiefnemer Lubosch Lander
lubosch-land
lubosch-land
lubosch-land