Voedselbos Lubosch Land

Trees for All ondersteunt de aanleg van een nieuw voedselbos op Lubosch Land in Ransdaal, Zuid-Limburg.

Status: Actueel project

Van melkveehouderij tot voedselbos

De familie Nieboer heeft in Ransdaal een voormalige melkveehouderij overgenomen. Hier gaan ze een duurzame agrarische onderneming opzetten met een voedselbos! De aanleg van het voedselbos draagt bij aan de verduurzaming van de voedselketen en aan meer biodiversiteit in de omgeving.

Waarom is dit project nodig?

Initiatiefnemer Geert Jan Nieboer is bedrijfseconoom, met jarenlange ervaring in de voedingsindustrie. Samen met zijn dochter Laura, afgestudeerd in Sustainability & Entrepreneurship en oprichter van de start-up Innowastion, richtte hij het Lubosch Land op. De naam van de onderneming is een ode aan de locatie en haar historie. Bovendien is het een mooie, overkoepelende naam voor alle activiteiten die gaan plaatsvinden. Op het terrein van 6,5 hectare ondersteunt Trees for All bij de aanleg van 5 hectare voedselbos. Daarnaast wordt er één hectare gebruikt voor biologische eenjarige teelt. De voormalige koeienstal wordt omgebouwd tot een educatieruimte en plek voor de verwerking van de producten.

Plant mee in onze bosprojecten

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
icon-moederboom

0

hectare voedselbos

Wat gaan we doen?

In het voedselbos zal een grote diversiteit aan onder andere noten, vruchten, zaden, groenten, kruiden, specerijen en paddenstoelen verbouwd worden. Anders dan bij conventionele landbouw wordt er bij een voedselbos gewerkt met de kracht van de natuur. De bijzondere combinatie van planten zorgt ervoor dat het bos zichzelf kan beschermen tegen allerlei uitdagingen. Tegelijkertijd verbetert de biodiversiteit in het gebied. De oogst van het voedselbos zal zoveel mogelijk lokaal worden verkocht, of verwerkt tot houdbare streekproducten.

Maatschappelijke impact

Het voedselbos levert niet alleen voedsel op. Er zal ook veel aandacht zijn voor educatie en recreatie. Bijvoorbeeld door het aanbieden van stageplekken of excursies, om bewustwording rondom duurzaam en gezond voedsel te creëren. Zo vervult Lubosch Land een belangrijke maatschappelijke functie.

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals

Waar gaan we planten?

Het voedselbos wordt geplant op Lubosch Land in Ransdaal, Zuid-Limburg.

Onze partners

In dit project werken we samen met Stichting Voedselbouw Nederland en initiatiefnemer Geert Jan Nieboer.

geert-jan-nieboer

“Met voedselbos Lubosch Land in de prachtige heuvels van Zuid-Limburg gaan wij graag de uitdaging aan om in de lokale omgeving de biodiversiteit een impuls te geven, goede en heerlijke voeding te leveren en bij te dragen aan een breder natuurbewustzijn.”

— Geert Jan Nieboer, initiatiefnemer Lubosch Lander
lubosch-land
lubosch-land
lubosch-land