Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
appelboom

Voedselbos Achterhoek

Samen met Stichting Voedselbosbouw Nederland en de familie Mekking vormen we een voormalige veehouderij in Neede om tot een voedselbos voor de toekomst. Plant je mee?

Status: Actueel project

Gefinancierd

Van veehouderij naar voedselbos voor de toekomst

Al vijf generaties lang runt de familie Mekking een familielandbouwbedrijf in Neede, Gelderland. Met hun ondernemersgeest is de familie altijd op zoek naar innovatieve en nieuwe ideeën om het agrarische bedrijf te verbeteren.

Zo werd de oorspronkelijke melkveehouderij in de afgelopen 15 jaar vervangen door een vleesveehouderij, akkerbouw en agrarisch natuurbeheer. Toch voelden eigenaren Hens en Ilze Mekking dat deze aanpassingen onvoldoende toekomstperspectief bieden voor de volgende generaties en hun omgeving. Daarom slaan ze nu een nieuwe weg in: de voedselbosbouw!

Het voedselbos Achterhoek biedt hen de kans om duurzaam voedsel te produceren én boer te blijven. Zo kunnen ze het familiebedrijf gerust nalaten aan hun kinderen en de maatschappij. Want het voedselbos heeft een positieve impact op de leefomgeving en de biodiversiteit.

In dit project wordt ruim 11 hectare land omgevormd tot één van de grootste particuliere voedselbossen in Nederland. En jij kan daarbij helpen!

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
icon-bos-2

0 bomen te planten

icon-appel

0 hectare voedselbos

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een vorm van natuurinclusieve landbouw. Het bos bestaat uit een combinatie van voedselproducerende bomen, struiken en planten. Voedselbossen helpen bij het opslaan van CO2, verbeteren de bodemkwaliteit en herstellen de biodiversiteit. Ook dragen ze bij aan een gezonde leefomgeving, waarbij bewoners en bezoekers in contact zijn met de natuur en van de lokale producten kunnen genieten.

Waarom is dit project nodig?

Dankzij het voedselbos Achterhoek kan de familie Mekking op een duurzame manier voedsel produceren. En dat het hele jaar door, dankzij de grote variatie aan voedselproducerende bomen en struiken die op verschillende momenten in het jaar bloeien.Deze diversiteit maakt het voedselbos ook minder gevoelig voor bijvoorbeeld klimaatverandering of plagen. Bovendien is het beheer extensief, wat betekent dat de natuur gewoon z’n gang kan gaan. En er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Ook heeft het voedselbos een positieve impact op het milieu. De verschillende boom- en struiksoorten trekken namelijk verschillende dieren en insecten aan. Daardoor krijgt de biodiversiteit in de omgeving een boost. Met het duurzame beheer zal ook de bodemkwaliteit en het grondwater in de omgeving verbeteren. Een bos voor de toekomst dus!

appelboom
framboos

Wat gaan we in Neede doen?

In totaal realiseren we samen 11,4 hectare voedselbos op het terrein van de familie Mekking. In het eerste jaar leggen we delen van de windsingels aan, met onder andere de wilde appel, katwilg, meidoorn, kardinaalsmuts en hondsroos. Deze bomenrij beschermt de rest van het voedselbos tegen de wind. Het jaar daarop worden de eerste voedselproducerende bomen en struiken geplant, zoals de kastanje, walnoot, honingbes, appel, abrikoos, kers, pruim, kruisbes, druif, linde, fladderiep, peer, rabarber en amandel. Dit proces herhaalt zich het jaar er na.

Het voedselbos zal in de toekomst dus verschillende noten, vruchten, zaden en bessen opleveren. Dit kan de familie regionaal verkopen. De familie Mekking heeft al contact met andere voedselbosboeren in de omgeving en met winkels en horecagelegenheden. Samen brengen de voedselbosboeren een breed assortiment van regionale producten op de markt. Met het voedselbos wil de familie Mekking ook de omgeving, andere ondernemers en geïnteresseerden informeren over het proces, de aanleg en het beheer van een voedselbos. En daarmee meer draagvlak creëren voor duurzame voedselproductie.

Nieuws uit de Achterhoek

Zo gaat het met de bomen in Voedselbos Achterhoek

Zo gaat het met de bomen in Voedselbos Achterhoek

In het Gelderse Neede steunt Trees for All de aanplant van Voedselbos Achterhoek. We doen dit samen met Stichting Voedselbosbouw Nederland op het terrein van de familie Mekking. Deze familie heeft jarenlang een succesvol landbouwbedrijf gerund en maakt nu de overstap naar voedselbosbouw. Afgelopen winter zijn we gestart met de…

Lees het verhaal

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals

Waar gaan we planten?

De locatie is schitterend gelegen in het buitengebied van Neede. Het perceel wordt omringd door een waterretentiegebied van het Waterschap, natuurgebied het Needse Achterveld en twee bospercelen. Het voedselbos vormt dus een natuurlijke overgang tussen de omliggende natuurgebieden. Een aanwinst voor de natuur in de Achterhoek!

Onze partners

In dit project werken we samen met Stichting Voedselbosbouw Nederland en de familie Mekking.

familie-mekking-achterhoek