Voedselbos Zonnegoed

Trees for All maakt de aanleg van een nieuw voedselbos mogelijk op Zonnegoed, een biodynamische boerderij in Flevoland.

Status: Actueel project

Voedselbos op biodynamische boerderij in Flevoland

Joost van Strien heeft een biodynamische boerderij in Ens (Flevoland). Hier bouwt hij al ruim 20 jaar met slimme innovaties aan een vruchtbare bodem. En dat werpt z’n vruchten af! De volgende stap in het verduurzamen van zijn bedrijf is de aanleg van een voedselbos. Daarmee wil Joost de biodiversiteit vergroten. En daar steunen wij hem vanuit Trees for All graag bij! Plant jij ook een boompje mee?

Waarom is dit project nodig?

Joost van Strien is een echte agrariër met een boerderij van 93 hectare. Hij is de eerste veganistische boer in Nederland! In plaats van dierlijke mest maakt hij alleen gebruik van plantaardige mest waardoor er geen productiedieren meer nodig zijn. Ook is zijn bedrijf al klimaatpositief. Dat betekent dat het bedrijf meer CO2 opslaat dan uitstoot.

Maar Joost wil meer: het verhogen van de biodiversiteit op zijn terrein. Een voedselbos past hier perfect bij, omdat het veel planten en dieren aantrekt.

Plant mee in onze bosprojecten

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
icon-moederboom

0

bomen en struiken

icon-appel

0

hectare voedselbos

Wat gaan we hieraan doen

Het voedselbos wordt aangelegd op een perceel van 5,5 hectare tussen de biologische pompoenen en aardappelen. Per hectare worden zo’n 1.700 bomen en struiken aangeplant. De tamme kastanjes, hazelnoten, walnoten, appels, abrikozen, kersen en kruisbessen zullen niet ontbreken.

Naar verwachting kan over vijf tot zeven jaar het eerste fruit, noten, paddenstoelen en andere lekkernijen uit het bos geplukt en geraapt worden. Ook wordt er een labyrint aangelegd dat leidt naar een openluchttheater midden in het voedselbos. Hier kan Joost met zijn team plukdagen en evenementen voor bezoekers organiseren.

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals

Waar gaan we planten?

Het voedselbos wordt geplant op Zonnegoed, een biodynamische boerderij in Flevoland.

Onze partners

In dit project werken we samen met Stichting Voedselbosbouw Nederland en Joost van Strien.

Joost-van-Strien-zonnegoed

“In ons voedselbos komen enkele duizenden bomen te groeien, waarmee jaarlijks ook nog eens tonnen CO2 vastgelegd worden. Goed dus voor de natuur, het klimaat en een mooi pakket gezond vegan voedsel.”

— Joost van Strien, Initiatiefnemer Zonnegoed
Zonnegoed-Vogelpersectief-vStrien
Zonnegoed
zonnegoed-aanplant
Voedselbos-zonnegoed
Joost-van-Strien-zonnegoed