Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
Voedselbos-zonnegoed

Voedselbos Zonnegoed

Trees for All maakt de aanleg van een nieuw voedselbos mogelijk op Zonnegoed, een biodynamische boerderij in Flevoland.

Status: Afgerond project

Gefinancierd

Voedselbos op biodynamische boerderij in Flevoland

In Flevoland runt Joost van Strien een biodynamische boerderij van maar liefst 93 hectare. Al twintig jaar bouwt hij hier met slimme innovaties aan een vruchtbare bodem. En dat werpt z’n vruchten af!

De volgende stap in het verduurzamen van zijn bedrijf is de aanleg van een voedselbos. In een voedselbos groeien talloze bomen, struiken en planten die voedsel produceren, zoals fruit, noten, zaden en bessen. Maar dat niet alleen: een voedselbos is ook een grote bron van biodiversiteit, doordat het allerlei planten en dieren aantrekt! Daarom steunen we Joost graag om zijn ambitieuze plannen waar te maken.

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
icon-moederboom

0

bomen en struiken

icon-appel

0

hectare voedselbos

icon-aanplant

0 0

plantseizoen

Waarom is dit project nodig?

Joost van Strien is op allerlei manieren innovatief bezig. Zo is hij de eerste veganistische boer in Nederland! Hij gebruikt alleen plataardige mest, waardoor er geen dieren meer nodig zijn voor de productie van mest. Ook is zijn bedrijf klimaatpositief, wat betekent dat het bedrijf meer CO2 opslaat dan uitstoot.

Maar Joost wil meer: het verhogen van de biodiversiteit op zijn terrein. Een voedselbos past hier perfect bij, omdat het veel planten en dieren aantrekt. Bovendien dragen voedselbossen bij aan een beter klimaat, doordat de bomen en struiken CO2 opslaan. Ook houden de boomwortels water goed vast in de grond, waardoor een gezonde bodem ontstaat. Win-win-win!

Voedselbos-zonnegoed
Zonnegoed
zonnegoed-aanplant
Joost-van-Strien-zonnegoed
Zonnegoed-Vogelpersectief-vStrien

Wat gaan we hieraan doen?

Het voedselbos wordt aangelegd op een perceel van 5,5 hectare tussen de biologische pompoenen en aardappelen. Per hectare planten we zo’n 1.700 bomen en struiken. Over ongeveer vijf tot zeven jaar kan Joost hier letterlijk de vruchten van plukken, zoals tamme kastanjes, hazelnoten, walnoten, appels, abrikozen, kersen en kruisbessen.

Naast het voedselbos legt Joost op zijn boerderij een labyrint aan dat leidt naar een openluchttheater in het voedselbos. Hier kan Joost met zijn team plukdagen en evenementen voor bezoekers organiseren. Een mooie manier om meer mensen te betrekken bij deze vorm van natuurinclusieve landbouw!

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals

Waar gaan we planten?

Het voedselbos wordt geplant op Zonnegoed, een biodynamische boerderij in Flevoland.

Zo gaat het met onze voedselbossen

Zo gaat het met onze voedselbossen

Van Flevoland tot Zuid-Limburg: sinds 2021 steunt Trees for All de aanleg van voedselbossen in Nederland. Dat doen we samen met lokale voedselbosboeren en Stichting Voedselbosbouw Nederland. Tijdens het plantseizoen in de winter van 2021-2022 gingen duizenden boompjes de grond in. Hoe gaat het daar nu mee? Tijd voor een…

Lees het verhaal
Update plantseizoen 21-22 Nederland

Update plantseizoen 21-22 Nederland

Tijdens de winter van 2021-2022 hebben we duizenden bomen geplant, verspreid over heel Nederland. Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder: een goed moment om je te vertellen én te laten zien hoe het nu met de bomen gaat! De impact van een droge zomer Na het plantseizoen afgelopen…

Lees het verhaal

Onze partners

In dit project werken we samen met Stichting Voedselbosbouw Nederland en Joost van Strien.

Joost-van-Strien-zonnegoed

“In ons voedselbos komen enkele duizenden bomen te groeien, waarmee jaarlijks ook nog eens tonnen CO2 vastgelegd worden. Goed dus voor de natuur, het klimaat en een mooi pakket gezond vegan voedsel.”

— Joost van Strien, Initiatiefnemer Zonnegoed