Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
aalbessen

Voedselbos Natuurlijk Berghof

Trees for All plant samen met Natuurlijk Berghof en Stichting Voedselbosbouw Nederland een nieuw voedselbos in het Limburgse Wijlre. De eerste bomen en struiken staan al in de grond, maar om het voedselbos af te maken kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Plant je mee?

Status: Actueel project

Gefinancierd

Een duurzame voedselketen in Limburg

In het Limburgse Wijlre werken we samen met Natuurlijk Berghof aan de aanplant van een voedselbos. Natuurlijk Berghof is een kleine organisatie met vijf personen die samen de handen ineen hebben geslagen om hun droom te verwezenlijken. Die droom is een voedselbos dat lokaal voedsel oplevert, voor een gezond ecosysteem zorgt, én mensen inspireert goed met de planeet om te gaan.

Zo’n mooie missie ondersteunen we bij Trees for All graag! Daarom willen we Natuurlijk Berghof helpen met de aanplant van 8.840 bomen en struiken. Die zullen in de loop der jaren voedsel produceren, zoals groente, fruit, noten en paddenstoelen. Dankzij jouw donatie kunnen we dit mogelijk maken. Help je mee?

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
icon-moederboom

0

bomen en struiken

0

hectare voedselbos

icon-aanplant

0 0

plantperiode

Waarom is dit voedselbos in Limburg nodig?

Voedselbos Natuurlijk Berghof wordt geplant op graslanden waar vroeger vee graasde. Dat betekent dat er jarenlang veel kunstmest op deze locatie is gebruikt, wat de bodem geen goed heeft gedaan. Daar gaat het voedselbos verandering in brengen!

De bomen en struiken die we planten, dragen bij aan een gezonde, stevige en vruchtbare bodem. Daar zullen allerlei planten, dieren, schimmels en bacteriën baat bij hebben. Maar dat niet alleen: een gezonde bodem is óók belangrijk om erosie (slijtage van de grond) tegen te gaan. In 2021 werd op een pijnlijke manier duidelijk hoe essentieel dat is. Toen werden de gemeenten Valkenburg en Gulpen-Wittem getroffen door hevige overstromingen.

Een ander voordeel is dat het voedselbos bestaande natuur met elkaar zal verbinden. Natuurlijk Berghof grenst namelijk aan het Geuldal, een prachtig Natura 2000-gebied in Limburg. Met de aanplant van nieuwe bomen en struiken zorgen we voor één groot natuurgebied, waar allerlei soorten bomen, struiken, planten en dieren op afkomen!  

Luchtfoto van de plantlocatie.

Wat is een voedselbos?

Trees for All werkt in heel Nederland aan de aanplant van voedselbossen. Dit zijn bossen waar een mix aan bomen en struiken groeit die het hele jaar door voedsel opleveren. Denk aan groente, fruit, kruiden, noten en paddenstoelen. Naast lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel leveren voedselbossen nog veel meer op. Ze zorgen voor CO2-opname, stimuleren de biodiversiteit en dragen bij aan een gezonde bodem. Bovendien brengen ze mensen in contact met de natuur, wat weer bijdraagt aan bewustwording om natuur te beschermen en te behouden.

Lees verder

Wat gaat Trees for All in Limburg doen?

Tijdens de winter van 2022-2023 is de aanplant van het voedselbos gestart. Toen zijn de windsingels geplant: hagen die het voedselbos beschermen tegen de wind. Ook de eerste bomen en struiken die straks voor voedsel gaan zorgen, staan in de grond. Maar het grootste deel van deze soorten moet nog worden geplant. Dat willen we komende winter doen. We planten dan tientallen soorten fruitbomen, notenbomen en bessenstruiken. Zo kunnen de voedselbosbouwers straks onder meer perziken, appels, peren, pruimen, walnoten, hazelnoten en allerlei soorten bessen oogsten!

aanplant-voedselbos-natuurlijk-berghof
aanplant-voedselbos-natuurlijk-berghof
aanplant-voedselbos-natuurlijk-berghof

Beelden van de eerste bomen en struiken die tijdens de winter van 2022-2023 zijn geplant.

De plantlocatie

Het voedselbos ligt bovenop de heuvels van de Keutenberg, net buiten de Limburgse plaats Wijlre. Daarom is het ontwerp zo gemaakt dat de bomen en struiken de hoogtelijnen van de heuvels volgen. Zo gaat het voedselbos op een natuurlijke manier op in de natuur!

Onze samenwerkingspartners

Dit project is een samenwerking tussen Trees for All, Natuurlijk Berghof en Stichting Voedselbosbouw Nederland.

Natuurlijk Berghof bestaat uit vijf individuen die samen een lokale voedselketen op willen zetten. Zij werken bovendien samen met de Duitse Universiteit van Aachen. Studenten van deze universiteit zullen de komende jaren onder andere de biodiversiteit en de kwaliteit van de bodem van het voedselbos meten.

Daarnaast is Stichting Voedselbosbouw Nederland betrokken. Deze Nederlandse non-profitorganisatie zet zich in voor de ontwikkeling en exploitatie van voedselbossen in Nederland. We werken al verschillende jaren samen met deze stichting en hebben samen al meerdere voedselbossen in Nederland kunnen planten!

aalbessen
walnoot
pruimenboom
appelboom

Van links naar rechts enkele voorbeelden van boom- en struiksoorten die we planten: walnoot, pruim, appel, aalbes.

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

11. Sustainable cities and communities
13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals