Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
abrikoos

Voedselbos Beheerlyckheid

Samen met Stichting Voedselbosbouw Nederland en Gaia Impact leggen we een voedselbos aan in Brouwershaven (Zeeland). Een kale akker maakt zo plaats voor een divers voedselbos, dat straks de heerlijkste vruchten en noten oplevert. Plant je een boompje mee?

Status: Actueel project

Gefinancierd

Van kale akker naar divers voedselbos

Trees for All maakt de aanleg van een nieuw voedselbos in het Zeeuwse Brouwershaven mogelijk. Hier heeft een groep lokale ondernemers hun krachten gebundeld om een kale akker om te vormen naar een divers voedselbos. Zo dragen ze hun steentje bij aan lokale duurzaamheid en klimaatverbetering.

De initiatiefnemers van voedselbos Beheerlyckheid streven naar een wereld waarin wij mensen de natuur niet beheersen, maar juist samenwerken met de natuur. Daar is een voedselbos een prachtig voorbeeld van. Daarnaast leggen ze een kruidenbos en een educatief inspiratiebos aan op hun terrein. Plant je een boompje mee?

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in

icon-moederboom

0

bomen en struiken

icon-appel

0

hectare voedselbos

icon-bos-2

0

soorten bomen en struiken

Waarom is dit project nodig?

Het voedselbos draagt op allerlei manieren bij aan een groene en gezonde omgeving. Dankzij de aanleg verandert een kale akker in een klein ecosysteem, waar verschillende bomen, struiken en planten groeien. Die trekken weer dieren aan, zoals insecten en vlinders.

Verder zorgt het bos voor klimaatverbetering op kleine schaal. De bomen slaan bijvoorbeeld CO2 en stikstof op. Ook zorgt de aanplant voor minder temperatuurschommelingen. De waterhuishouding in het gebied zal verbeteren, doordat het bos zoet water langer vasthoudt. En natuurlijk levert het voedselbos straks eerlijke en gezonde voeding op, zonder dat daar (kunst)mest of pesticiden aan te pas zijn gekomen!

schietwilg
eigenaren beheerlyckheid
Beheerlyckheid
abrikoos
Beheerlyckheid
walnoot
Beheerlyckheid
Beheerlyckheid
granaatappel

Wat gaan we doen?

In Brouwershaven leggen we ruim 14 hectare voedselbos aan. Dat doen we samen met de ondernemers van Gaia Impact en Stichting Voedselbosbouw Nederland. We planten meer dan 24.000 bomen en struiken. Dat betekent dat er op termijn honderden verschillende oogstbare producten in het voedselbos groeien! Denk aan pecannoten, walnoten of hazelnoten en aan pruimen, bessen, peren, appels, kersen en perziken.

Naast het oogstbos komt er een kruidenbos, waar kruiden als tijm, salie en munt worden verbouwd. Bovendien zal 1,3 hectare dienstdoen als inspiratiebos. Dit gedeelte van het bos is toegankelijk voor bezoekers en wordt ingezet voor educatie, onderzoek en trainingen. Zo betrekken we zoveel mogelijk mensen bij het voedselbos!

Voedselbos Beheerlyckheid
Paardenbloemen
Vlinder op paardenbloem

Het laatste nieuws uit voedselbos Beheerlyckheid

22 juni 2022

In de winter van 2021-2022 gingen duizenden boompjes in het voedselbos de grond in. Hoe gaat het daar nu mee?

Lees verder

Wat is een voedselbos?

In een voedselbos groeien bomen, struiken en planten die voedsel produceren. Denk aan fruit, noten, zaden of eetbare bloemen. Afhankelijk van het seizoen levert het bos het hele jaar oogst op. Voedselbossen zijn een vorm van natuurinclusieve landbouw. Dat betekent dat de boeren rekening houden met de grenzen van de natuur. Ze gebruiken bijvoorbeeld geen bestrijdingsmiddelen en laten de grond met rust. In een voedselbos doet de natuur al het werk!

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals

Waar gaan we planten?

Voedselbos Beheerlykcheid ligt in Brouwershaven, in de gemeente Schouwen-Duivenland (Zeeland). Het perceel is nu nog een kale akker, maar zal straks veranderen in een rijk ecosysteem met allerlei planten en dieren. En niet te vergeten: een perceel waar (h)eerlijk en gezond voedsel vandaan komt!

Onze partners

In dit project werken we samen met Stichting Voedselbosbouw Nederland en Gaia Impact.

Stichting Voedselbosbouw Nederland ontwikkelt en exploiteert voedselbossen. Gaia Impact is een samenwerkingsverband van drie ondernemers, ieder met minstens 15 jaar ervaring in ondernemerschap op uiteenlopend gebied. Zij vullen elkaar zeer goed aan op gebied van kennis, kunde en talent.