Voedselbos Beheerlyckheid

Samen met Stichting Voedselbosbouw Nederland en Gaia Impact leggen we een voedselbos aan in Brouwershaven (Zeeland). Een kale akker maakt zo plaats voor een divers voedselbos, dat straks de heerlijkste vruchten en noten oplevert. Plant je een boompje mee?

Status: Actueel project

Van kale akker naar divers voedselbos

Trees for All maakt de aanleg van een nieuw voedselbos in het Zeeuwse Brouwershaven mogelijk. Hier heeft een groep lokale ondernemers hun krachten gebundeld om een kale akker om te vormen naar een divers voedselbos. Zo dragen ze hun steentje bij aan lokale duurzaamheid en klimaatverbetering. Plant je ook een boompje mee?

Plant mee in onze bosprojecten

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
icon-moederboom

0 bomen en struiken planten

icon-appel

0 hectare voedselbos

icon-bos-2

0

boom- en struiksoorten

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is letterlijk een eetbaar bos. Er groeien allerlei bomen, struiken en planten die voedsel produceren. Daarmee is het een vorm van natuurinclusieve landbouw.

Waarom is dit project nodig?

De initiatiefnemers van voedselbos Beheerlyckheid streven naar een wereld waarin wij mensen de natuur niet beheersen, maar juist samenwerken met de natuur. Daar is een voedselbos een prachtig voorbeeld van.  

Het voedselbos draagt op allerlei manieren bij aan een groene en gezonde omgeving. Dankzij de aanleg verandert een kale akker in een klein ecosysteem, waar verschillende bomen, struiken en planten groeien. Die trekken weer dieren aan, zoals insecten en vlinders.

Verder zorgt het bos voor klimaatverbetering op kleine schaal. De bomen slaan bijvoorbeeld CO2 en stikstof op. Ook zorgt de aanplant voor minder temperatuurschommelingen. De waterhuishouding in het gebied zal verbeteren, doordat het bos zoet water langer vasthoudt.

En natuurlijk levert het voedselbos straks ook eerlijke en gezonde voeding op. Zonder dat daar (kunst)mest of pesticiden aan te pas zijn gekomen!

abrikoos
eigenaren beheerlyckheid
Beheerlyckheid
schietwilg
Beheerlyckheid
walnoot
Beheerlyckheid
Beheerlyckheid
granaatappel

Wat gaan we doen?

We leggen ruim 14 hectare voedselbos aan. Dat doen we samen met de ondernemers van Gaia Impact en Stichting Voedselbosbouw Nederland. We planten meer dan 24.000 bomen en struiken. In totaal groeien hier straks honderden verschillende oogstbare producten! Denk aan pecannoten, walnoten of hazelnoten. Of aan pruimen, bessen, peren, appels, kersen en perziken.

Naast het oogstbos komt er een kruidenbos waar kruiden als tijm, salie en munt worden verbouwd. Bovendien zal 1,3 hectare dienstdoen als inspiratiebos. Dit gedeelte van het bos is toegankelijk voor bezoekers en wordt daarnaast ingezet voor educatie, onderzoek en trainingen.

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals

Waar gaan we planten?

Voedselbos Beheerlykcheid ligt in Brouwershaven, in de gemeente Schouwen-Duivenland (Zeeland). Het perceel is nu nog een kale akker, maar zal straks veranderen in een rijk ecosysteem met allerlei planten en dieren. En niet te vergeten: waar (h)eerlijk en gezond voedsel vandaan komt.

Onze partners

In dit project werken we samen met Stichting Voedselbosbouw Nederland en Gaia Impact.

Stichting Voedselbosbouw Nederland ontwikkelt en exploiteert voedselbossen. Gaia Impact is een samenwerkingsverband van drie ondernemers, ieder met minstens 15 jaar ervaring in ondernemerschap op uiteenlopend gebied. Zij vullen elkaar zeer goed aan op gebied van kennis, kunde en talent.