Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
asperges

Voedselbos Lust en Last

Samen met Stichting Voedselbosbouw Nederland en de familie Mijs vormen we een landbouwakker om naar een voedselbos. In dit voedselbos groeien talloze planten, bomen en struiken die straks het heerlijkste voedsel produceren. Plant je een boompje mee?

Status: Actueel project

Gefinancierd

Van voormalige akker naar een natuurvriendelijk voedselbos

In Goeree-Overflakkee werkt de familie Mijs aan voedselbos Lust en Last. In dit voedselbos krijgen honderden bomen, struiken en planten die voedsel produceren een plek. Van rabarber en asperges tot appels en peren: over een aantal jaar kan hier volop worden geoogst!

Lust en Last is van oudsher een gemengd landbouw en fruitteeltbedrijf. De familie maakt nu de overstap om landbouw met de natuur combineren. Het doel? Op een natuurvriendelijke manier lokaal voedsel produceren en de biodiversiteit op de akker weer terugbrengen. Plant je een (fruit)boompje mee?

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
icon-bos-2

0 bomen planten

icon-appel

0 hectare bos

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een vorm van natuurvriendelijke landbouw. Er groeien allerlei soorten bomen, struiken en planten die voedsel produceren. Voedselbossen dragen op meerdere manieren bij aan een gezond klimaat. Ze slaan bijvoorbeeld CO2 op en trekken veel verschillende soorten planten en dieren aan. De lokale biodiversiteit krijgt dankzij een voedselbos dus een enorme boost!

Verder laten voedselbosboeren de grond zoveel mogelijk met rust. Hierdoor kan het bodemleven zich op een natuurlijke manier ontwikkelen. Van bestrijdingsmiddelen is in een voedselbos geen sprake: de natuur doet hier het werk. En alsof dat allemaal nog niet genoeg voordelen zijn, draagt een voedselbos ook nog bij aan een gezonde leefomgeving, waar mensen van de natuur én van lokale producten kunnen genieten!

Waarom is dit voedselbos nodig?

Hein Mijs is de eigenaar van Lust en Last. Hij werkte tientallen jaren als traditionele boer. In de loop der jaren zag hij het landschap verarmen door monoculturen, waarbij slechts een of enkele gewassen worden verbouwd. Ook de biodiversiteit nam in rap tempo af.

Hein kreeg steeds vaker het gevoel dat hij het als boer anders moest aanpakken. En ondertussen ontstaat bij zijn zoon Onno interesse in het concept van een voedselbos. Zou het niet mooi zijn om een stuk van het oude biodiverse landschap terug te krijgen? Er lokaal voedsel te produceren? En daar de lokale bevolking en scholen bij te betrekken?

De familie Mijs besluit het roer om te gooien. De komende tijd maakt een voormalige akker plaats voor een voedselbos van 4 hectare. Naast het voedselbos komt er een belevingsbos van 1 hectare, waar lokale bezoekers en schoolklassen meer kunnen leren over de natuur en duurzame voedselproductie. Verder krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid om in het voedselbos te werken.

Kortom: een initiatief met brede maatschappelijke impact, dat we vanuit Trees for All graag steunen!

rabarber
Voedselbos Lust en Last
walnoot
gewone-vogelkers
Perceel voedselbos Lust en Last
asperges
gewone vogelkers

Wat gaan we in Goeree-Overflakkee doen?

Trees for All ondersteunt de familie Mijs bij de aanplant van verschillende bomen en struiken. In november 2021 heeft de familie de hagen en windsingels van het voedselbos al geplant. In totaal ging het om bijna 3.000 bomen en struiken, zoals lijsterbes, zoete kers, zwarte els, hondsroos, wilde kardinaalsmuts en de gewone vogelkers. In het plantseizoen van 2022-2023 en 2023-2024 volgen de 8.500 planten en struiken die op termijn het voedsel produceren.   

Het voedselbos bestaat straks uit verschillende lagen, die van hoog naar laag lopen. In de hoogste kruinlagen groeien bijvoorbeeld kastanje- en walnotenbomen. De tweede laag bestaat uit fruitbomen, zoals appel en peer. Daarna volgen de derde laag met bessen, bramen, frambozen en de vierde laag met gewassen als asperges en rabarber. Tot slot vormt de kruidenlaag de laatste, onderste laag.

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals

Waar gaan we planten?

Het voedselbos wordt aangelegd in Goeree-Overflakkee, vlakbij Sommelsdijk (Zuid-Holland). Het voedselbos is onderdeel van Hofstede Lust en Last: een plek waar toeristen kunnen kamperen tussen de perenbomen en waar regelmatig kleine activiteiten en evenementen plaatsvinden.

Onze partners

In dit project werken we samen met Stichting Voedselbosbouw Nederland en de familie Mijs.

voedselbos-achterhoek

“Wij hopen en geloven dat het voedselbos het landschap en de bodem verrijkt. Dat is gunstig voor de leefbaarheid van mensen, dieren én de natuur. Ook hopen we met het voedselbos de bewustwording rondom natuurlijke voeding te vergroten.”

De familie Mijs