Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
Boomtop Green Friday

Veelgestelde vragen

Je vindt hier antwoord op veelgestelde vragen over onder andere onze projecten, bomen planten en CO2 compenseren. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Neem dan even contact met ons op. We vertellen graag meer over onze projecten en werkwijze!

  • Algemeen

  • Donateur worden

  • Bedrijfspartner worden

  • Bomen planten

  • CO2 compenseren

  • Projecten

Algemeen

Wat doet Trees for All?

Trees for All zet zich al 25 jaar in voor een bosrijke wereld. Het is onze missie om wereldwijd nieuwe bossen te planten en bestaande bossen te herstellen. We planten bomen in Nederland en het buitenland en maken mensen bewust van het belang van bomen. We gaan daarbij voor brede impact. Onze duurzame bosprojecten dragen niet alleen bij aan een beter klimaat, maar zorgen ook voor meer biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden. Zo investeren we samen met onze donateurs en partners in een groene en gezonde aarde voor iedereen.

Hoe is Trees for All gestart?

Stichting Trees for All is opgericht in 1999 onder de naam Trees for Travel. Hiermee waren we de eerste aanbieder in Nederland van klimaatcompensatie voor reisorganisaties en bedrijven die hun vluchten wilden compenseren via duurzame bosprojecten. In 2012 is onze naam veranderd in Trees for All en hebben we ons werkveld verbreed. We waren voor die tijd alleen actief in ontwikkelingslanden, maar zijn toen ook bomen gaan planten in Nederland. Dit had meerdere redenen. Als gevolg van de economische crisis werden veel natuursubsidies stopgezet, waardoor Trees for All kansen zag om de ontwikkeling van bosprojecten in Nederland te versnellen. Daarbij kwam dat een groeiend aantal donateurs graag een meer tastbare bijdrage wilde leveren dichtbij huis. Dankzij al onze donateurs en partners kunnen we inmiddels jaarlijks honderden hectares bos duurzaam aanplanten in Nederland en in het buitenland.

Er zijn steeds meer organisaties die bomen planten en CO2 compenseren. Wat maakt Trees for All uniek?

Trees for All is een erkende stichting met een CBF-erkenning en een ANBI-status. We bestaan al 25 jaar en hebben dus veel ervaring met bosaanplant en CO2-compensatie. We zijn een niet-commerciële aanbieder van CO2-compensatie, zonder winstoogmerk. Ons doel is dus niet om winst te maken, maar om zoveel mogelijk impact te maken met de projecten die we steunen. Waar sommige partijen alleen in Nederland of in het buitenland actief zijn, doen wij het allebei. Bij ons kun je dus dichtbij huis, maar ook verder weg bomen planten. Hierdoor hebben we wereldwijd impact. Bovendien ligt de focus van de projecten die we steunen niet alleen op CO2-vastlegging voor het klimaat, maar ook op het verbeteren van de biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden. En heel belangrijk: we gaan voor kwaliteit en duurzaamheid. Een boom planten is niet moeilijk, maar een bos laten groeien is een hele uitdaging. Daar zetten we ons iedere dag voor in samen met onze projectpartners over de hele wereld!

Met wie werkt Trees for All samen?

Om onze missie te realiseren, moeten we allemaal naar vermogen ons steentje bijdragen. Of beter gezegd; een boompje planten. Daarom inspireren en motiveren we mensen en organisaties om samen met ons in actie te komen door bomen te planten en CO2 te reduceren en te compenseren.

Voor de realisatie van onze projecten werken we samen met projectpartners. We kiezen onze projecten zorgvuldig en hebben duidelijke criteria waaraan onze buitenlandse projecten en onze Nederlandse projecten moeten voldoen. We geloven in de kracht van samenwerken en streven naar duurzame partnerships, juist ook om onze lange-termijn-betrokkenheid te kunnen garanderen. “If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together”, luidt een Afrikaans gezegde. Samenwerken is wat ons betreft dan ook de sleutel voor een duurzame ontwikkeling van onze eigen organisatie en de wereld om ons heen.

Kan ik Trees for All als vrijwilliger helpen?

Wij vinden het fantastisch dat veel mensen zich vrijwillig willen inzetten voor onze stichting. De ervaring leert dat het belangrijk is om een heldere vraag of opdracht te hebben om invulling te kunnen geven aan vrijwilligerswerk. Indien dat het geval is, zullen we dit via onze website of social media communiceren.

Trees for All heeft een CBF-erkenning. Wat houdt dit in?

Het CBF houdt toezicht op erkende goede doelen. In Nederland zijn er ruim 40.000 stichtingen met een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling), maar daarvan hebben slechts een paar honderd een CBF-erkenning. Trees for All is één van deze erkende stichtingen. Het CBF toetst of goede doelen aan strenge kwaliteitseisen voldoen waardoor je verzekerd bent dat jouw donatie bijdraagt aan een betere wereld.

Donateur worden

Hoe kan ik het werk van Trees for All steunen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om ons te steunen. Je kunt bomen planten, je kunt CO2-compenseren en je kunt ons steunen met een algemene donatie. Je kunt kiezen of je dit structureel wilt doen of eenmalig. In alle gevallen help je ons om onze missie mogelijk te maken: een groene en gezonde wereld voor iedereen.

Is mijn donatie fiscaal aftrekbaar?

Trees for All heeft een ANBI-status. Dit houdt in dat Trees for All door de Belastingdienst is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling. Dit brengt fiscale voordelen met zich mee voor particuliere of zakelijke donateurs.

Een privé donatie kan fiscaal aftrekbaar zijn binnen de daarvoor geldende regelgeving. Voor deze giften bestaat een ‘drempel’. Je moet in één jaar eerst een bepaald bedrag – afhankelijk van je inkomen – hebben geschonken voordat je in aanmerking komt voor belastingaftrek. En die aftrek is weer aan een maximum verbonden. Wil je weten hoeveel aftrek je krijgt? Kijk op de website van de belastingdienst.

Voor een eenmanszaak, CV, VOF gelden de regels van particuliere giften. Als je een BV hebt, zijn de giften voor de vennootschapsbelasting aftrekbaar. Hiervoor geldt dat het totaal aan aftrekbare giften 50% van de winst bedragen tot maximaal €100.000.

Wil je meer weten over hoe jij fiscaal aantrekkelijk kunt schenken aan Trees for All? Neem dan contact op met jouw accountant en/of de Belastingdienst. Zakelijk of privé doneren? Je kunt zelf ook hier berekenen wat het voordeligste is.

Kan ik een periodieke donatie of schenking doen aan Trees for All?

Dat kan zeker en daar zijn we zeer mee geholpen! Op onze website kun je kiezen om per maand of jaar te doneren. Je kunt er ook voor kiezen om een periodieke schenking te doen op basis van een overeenkomst. Hierbij geldt dat gedurende minimaal 5 jaar hetzelfde bedrag wordt geschonken en dat de schenking is vastgelegd in een overeenkomst. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan, is het hele bedrag van de gift fiscaal aftrekbaar. Lees meer over periodiek schenken.

Wat is het verschil tussen een ‘gewone’ periodieke donatie en een periodieke schenking?

Gewone periodieke donaties (per maand of jaar) worden niet vastgelegd in een overeenkomst. Periodieke schenkingen met een schenkingsovereenkomst wel. Een periodieke schenking is altijd aftrekbaar. Andere donaties kunnen ook aftrekbaar zijn als je voldoet aan de voorwaarden (een drempel- en maximumbedrag). Meer weten? Kijk op de website van de Belastingdienst.

Ik wil mijn periodieke donatie stopzetten, hoe doe ik dat?

Je kunt dit doen door ons hierover te informeren via het online contactformulier of per post. Vermeld hierbij je volledige naam, woonplaats en het machtigingskenmerk als dit bekend is.

Ik overweeg Trees for All op te nemen in mijn testament. Wat zijn de mogelijkheden?

Als je ervoor kiest om Trees for All op te nemen in je testament, kies je voor het nalaten van een groene en gezonde aarde. Je kunt Trees for All op meerdere manieren in je testament opnemen: je benoemt Trees for All tot (mede-)erfgenaam of je kent Trees for All een legaat toe: 

  • Erfstelling – Als je Trees for All (mede)erfgenaam maakt, ontvangen wij een percentage van de erfenis. Dit heet ook wel erfstelling. Je bepaalt zelf wie welk percentage krijgt.
  • Legaat – Als je Trees for All niet tot erfgenaam wilt benoemen, maar wel in je testament wilt opnemen, kun je Trees for All een legaat nalaten. Dit betekent dat je een vastgesteld geldbedrag of een bepaald goed (bijvoorbeeld een huis, een stuk grond of een aandelenportefeuille) nalaat aan Trees for All.

Trees for All is een goed doel met een ANBI-status. Dat betekent dat wij geen erfbelasting hoeven te betalen over het bedrag dat je ons nalaat. Je weet dus zeker dat 100% van je gift ten goede komt aan Trees for All. Ook zijn we een Erkend Goed Doel en voldoen we aan de strenge kwaliteitseisen van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Zo kun je ervan uitgaan dat we zorgvuldig omgaan met iedere euro en hierover verantwoording afleggen.

Hoe wordt mijn donatie besteed?

We werken zo efficiënt en effectief mogelijk en zijn er trots op dat we met een relatief klein team, zulke mooie resultaten behalen. In ons jaarverslag communiceren we ieder jaar over de besteding van de aan ons toevertrouwde donaties.

Ik wil graag een boom cadeau doen, kan dat?

Dat kan zeker! We hebben bomen voor elke gelegenheid. Ga hiervoor naar onze boomcadeau pagina.

Waarom stuurt Trees for All alleen digitale post?

Wij willen zo min mogelijk papier gebruiken en dus sturen wij alleen digitale post. Alleen voor nalatenschappen maken we een uitzondering en hebben we een fysieke brochure beschikbaar.

Kunnen donateurs gebeld worden door Trees for All?

Als je je telefoonnummer achterlaat, kunnen we je na een eenmalige donatie bellen om je te informeren over de impact van een structurele donatie. Met jouw maandelijkse of jaarlijkse bijdrage kunnen wij meer bomen planten en draag jij bij een bosrijke wereld.

Bedrijfspartner worden

Hoe kunnen wij als bedrijf samenwerken met Trees for All?

Bedrijven kunnen op veel verschillende manieren samenwerken met Trees for All. Of het nu gaat om een eenmalige bijdrage of een meerjarig partnerschap, er zijn allerlei opties mogelijk. Die vind je stuk voor stuk op onze pagina voor bedrijven.

We worden gesteund door vele bedrijven in alle soorten en maten: van zzp’ers en mkb’ers tot grote corporate organisaties. Daarbij kijken we welke vorm van samenwerking het beste past. Naast onze reguliere samenwerkingsvormen, is er bij grotere donaties ook maatwerk mogelijk. We denken graag mee over hoe we voor jouw bedrijf een unieke invulling aan het partnerschap kunnen geven!

Hoe leggen jullie de afspraken met jullie bedrijfspartners vast?

Bij de start van een samenwerking stellen we een overeenkomst op. Hierin leggen we de afspraken vast over de inhoud van het partnerschap, de hoogte van de donatie, duur van de samenwerking en de betalingsvoorwaarden. Ook maken we afspraken over logogebruik en gezamenlijke communicatie.

Staat Trees for All open voor een samenwerking met ieder bedrijf?

We werken graag samen met bedrijven die gemotiveerd zijn om een transitie te maken naar een duurzame en klimaat neutrale bedrijfsvoering. Sommige van onze partners staan aan het begin, anderen zijn koploper. Voor ons is het belangrijk dat er een beweging is in de goede richting en het kan ons niet snel genoeg gaan. Hoe meer bedrijven meedoen in deze groene transitie, hoe beter. Daarbij vinden we het ook heel belangrijk dat een samenwerking geloofwaardig is en willen we greenwashing voorkomen. Soms zeggen we dus ook ‘nee’ tegen potentiële partners. Als onderdeel van ons partnerbeleid en anti-witwasbeleid screenen wij al onze partners. Een reputatie onderzoek en in sommige gevallen een uitgebreidere screening maken onderdeel uit van ons acceptatiebeleid.

Is mijn gift fiscaal aftrekbaar?

Trees for All heeft een ANBI-status. Dit houdt in dat Trees for All door de Belastingdienst is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling. Donaties aan Trees for All zijn hierdoor fiscaal aftrekbaar binnen de daarvoor geldende regelgeving. Voor een eenmanszaak, CV, VOF gelden de regels van particuliere giften. Als je een BV hebt, zijn de giften voor de vennootschapsbelasting aftrekbaar. Hiervoor geldt dat het totaal aan aftrekbare giften 50% van de winst bedragen tot maximaal €100.000. Meer informatie hierover vind je op de website van de belastingdienst. Je kunt je fiscale voordeel eenvoudig te bepalen via onze rekenmodule.

Betaal ik BTW over mijn donatie?

Stichting Trees for All is een erkend goed doel zonder winstoogmerk. Bedrijfspartners van Trees for All zijn geen BTW verschuldigd over het donatiebedrag.

Waar planten we?

Jouw jaarlijkse donatie wordt toegewezen aan onze beschikbare bosprojecten. We planten de helft van de bomen in Nederland en de andere helft in het buitenland.

Kan ik zelf een project kiezen?

Trees for All steunt verschillende projecten wereldwijd. Die vind je allemaal terug op onze projectpagina. Als bomenpartner kun je kiezen tussen twee type projecten in Nederland en twee projecten in het buitenland. Dit zijn de projecten waarvoor we jouw donatie het hardst nodig hebben. Bomenpartners kunnen voor hun eerste donatie een voorkeur aangeven. Na het eerste jaar wijst Trees for All de donatie toe aan één van de beschikbare projecten waar we op dat moment bomen planten.

Hoe informeert Trees for All mij over de besteding van mijn donatie?

Na afloop van ieder jaar krijg je van ons een terugkoppeling. Hierin maken we duidelijk hoe we jouw donatie besteed hebben en welke impact we samen hebben gemaakt. Daarnaast brengen we eens per jaar een jaarverslag uit. Hierin vind je een verantwoording van onze uitgaven en voorbeelden van projecten waaraan de donaties ten goede zijn gekomen.

Ik heb een eenmalige actie/campagne. Hoe gaat dat in zijn werk?

Wil je een eenmalige actie of campagne voor Trees for All opzetten? Dan vinden we dat natuurlijk geweldig! We hebben een speciaal actieplatform waar je heel eenvoudig je eigen actie kunt starten. Je kunt je actie met je achterban delen en iedereen die wil, kan veilig en makkelijk geld doneren. Heb je toch nog vragen? Neem dan contact met ons op via info@treesforall.nl. Dan bespreken we de mogelijkheden persoonlijk met je.

Is het mogelijk dat mijn klanten een certificaat als bewijs van de boomdonatie ontvangen?

Na iedere donatie ontvang je een officieel certificaat als bewijs van je donatie met daarop het aantal bomen. Wil je voor je klanten een eigen certificaat als bewijs van donatie, dan kun je hiervoor een eigen ontwerp maken in jouw huisstijl en met gebruik van ons logo. Hierop kun je aangeven hoeveel bomen er geplant worden voor de betreffende klant.

Is mijn donatie fiscaal aftrekbaar?

Trees for All heeft een ANBI-status. Dit houdt in dat Trees for All door de Belastingdienst is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling. Dit brengt fiscale voordelen met zich mee voor particuliere of zakelijke donateurs. Bereken hier jouw voordeel.

Voor een eenmanszaak, CV, VOF gelden de regels van particuliere giften. Als je een BV hebt, zijn de giften voor de vennootschapsbelasting aftrekbaar. Hiervoor geldt dat het totaal aan aftrekbare giften 50% van de winst bedragen tot maximaal €100.000.

Wil je meer weten over hoe jij fiscaal aantrekkelijk kunt schenken aan Trees for All? Neem dan contact op met jouw accountant en/of de Belastingdienst.

Mag ik het beeld- en videomateriaal rechtenvrij gebruiken voor mijn eigen communicatie?

Ja, het beeld- en videomateriaal dat wij delen, mag je rechtenvrij gebruiken. Wel vinden we het fijn als je onze juiste naamsvermelding gebruikt. Bijvoorbeeld: Beeld: Trees for All.

Wil je het logo van Trees for All op producten of print-uitingen plaatsen? Neem dan eerst contact met ons op via info@treesforall.nl. Wij moeten hier eerst schriftelijk toestemming voor geven.

Kan ik zelf mijn bomen planten?

Jaarlijks organiseren we boomplantdagen in Nederland. Deze zijn bedoeld voor onze bedrijfsbospartners die een donatie voor een bedrijfsbos hebben gedaan. Daarnaast organiseren we ook een of meerdere boomplantdagen voor al onze andere donateurs en partners. Want we weten hoe ontzettend leuk en waardevol de plantdagen zijn! We zijn daarvoor wel afhankelijk van onze eigen capaciteit en die van onze projectpartners.

Ik wil mijn CO2-uitstoot compenseren met de aanplant van bomen. Is dat mogelijk?

Veel mensen willen weten hoeveel CO2 ze precies compenseren door bomen aan te planten. Helaas is deze vraag niet zo makkelijk te beantwoorden. CO2-vastlegging wordt namelijk berekend op basis van oppervlakte (hectares) en groeijaren van de bomen. Bovendien is de berekening afhankelijk van veel factoren. Denk aan het soort bomen dat geplant wordt, het klimaat en de soort grond.

Het groeiproces van bomen duurt jaren. Een bos ontwikkelt zich van een dicht bos met veel jonge boompjes naar een open bos met volwassen, hoge bomen. Uiteindelijk staan er dus minder bomen dan het aantal bomen dat initieel is aangeplant. Daarnaast legt een aangeplante boom in het begin relatief weinig koolstof vast. Naarmate bomen ouder worden, leggen ze steeds meer koolstof vast. Dit wordt weer minder aan het einde van de levensduur van een boom.

Trees for All steunt wereldwijd verschillende bosprojecten. Daardoor is het lastig om één gemiddelde te geven. In Nederland werken we met de kengetallen van WUR en Probos. In het buitenland is er een groot verschil tussen het herstel van het regenwoud of de aanplant van bomen in zeer droge gebieden. Per project geven we een indicatie van de hoeveelheid vastgelegde CO2. Ook willen we in de toekomst voor alle niet-gecertificeerde projecten een gedetailleerde berekening laten maken.

Belangrijk om te weten: als je bij ons bomen doneert, kun je zeggen dat je bijdraagt aan CO2-compensatie. Maar je kunt niet formeel een hoeveelheid (ton) CO2 claimen. Dat kan alleen via gecertificeerde CO2-rechten (credits). Heb je interesse om formeel en aantoonbaar te compenseren? Kies dan voor een CO2-partnerschap.

Kan ik ook CO2-partner worden?

Ja, dat kan! Als je CO2-neutraal wilt ondernemen, kun je ervoor kiezen om CO2-partner te worden. Je compenseert je CO2-uitstoot dan via onze gecertificeerde bosprojecten. Kijk voor meer informatie op onze pagina over CO2-partnerschap.

Meer vragen?

We staan je graag te woord! Op onze contactpagina vind je onze contactgegevens.

Bomenpartners

Waar planten we?

Jouw jaarlijkse donatie wordt toegewezen aan onze beschikbare bosprojecten. We planten de helft van de bomen in Nederland en de andere helft in het buitenland.

Kan ik zelf een project kiezen?

Trees for All steunt verschillende projecten wereldwijd. Die vind je allemaal terug op onze projectpagina. Als bomenpartner kun je kiezen tussen twee type projecten in Nederland en twee projecten in het buitenland. Dit zijn de projecten waarvoor we jouw donatie het hardst nodig hebben. Bomenpartners kunnen voor hun eerste donatie een voorkeur aangeven. Na het eerste jaar wijst Trees for All de donatie toe aan één van de beschikbare projecten waar we op dat moment bomen planten.

Hoe informeert Trees for All mij over de besteding van mijn donatie?

Na afloop van ieder jaar krijg je van ons een terugkoppeling. Hierin maken we duidelijk hoe we jouw donatie besteed hebben en welke impact we samen hebben gemaakt. Daarnaast brengen we eens per jaar een jaarverslag uit. Hierin vind je een verantwoording van onze uitgaven en voorbeelden van projecten waaraan de donaties ten goede zijn gekomen.

Ik heb een eenmalige actie/campagne. Hoe gaat dat in zijn werk?

Wil je een eenmalige actie of campagne voor Trees for All opzetten? Dan vinden we dat natuurlijk geweldig! We hebben een speciaal actieplatform waar je heel eenvoudig je eigen actie kunt starten. Je kunt je actie met je achterban delen en iedereen die wil, kan veilig en makkelijk geld doneren. Heb je toch nog vragen? Neem dan contact met ons op via info@treesforall.nl. Dan bespreken we de mogelijkheden persoonlijk met je.

Is het mogelijk dat mijn klanten een certificaat als bewijs van de boomdonatie ontvangen?

Na iedere donatie ontvang je een officieel certificaat als bewijs van je donatie met daarop het aantal bomen. Wil je voor je klanten een eigen certificaat als bewijs van donatie, dan kun je hiervoor een eigen ontwerp maken in jouw huisstijl en met gebruik van ons logo. Hierop kun je aangeven hoeveel bomen er geplant worden voor de betreffende klant.

Is mijn donatie fiscaal aftrekbaar?

Trees for All heeft een ANBI-status. Dit houdt in dat Trees for All door de Belastingdienst is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling. Dit brengt fiscale voordelen met zich mee voor particuliere of zakelijke donateurs. Bereken hier jouw voordeel.

Voor een eenmanszaak, CV, VOF gelden de regels van particuliere giften. Als je een BV hebt, zijn de giften voor de vennootschapsbelasting aftrekbaar. Hiervoor geldt dat het totaal aan aftrekbare giften 50% van de winst bedragen tot maximaal €100.000.

Wil je meer weten over hoe jij fiscaal aantrekkelijk kunt schenken aan Trees for All? Neem dan contact op met jouw accountant en/of de Belastingdienst.

Mag ik het beeld- en videomateriaal rechtenvrij gebruiken voor mijn eigen communicatie?

Ja, het beeld- en videomateriaal dat wij delen, mag je rechtenvrij gebruiken. Wel vinden we het fijn als je onze juiste naamsvermelding gebruikt. Bijvoorbeeld: Beeld: Trees for All.

Wil je het logo van Trees for All op producten of print-uitingen plaatsen? Neem dan eerst contact met ons op via info@treesforall.nl. Wij moeten hier eerst schriftelijk toestemming voor geven.

Kan ik zelf mijn bomen planten?

Jaarlijks organiseren we boomplantdagen in Nederland. Deze zijn bedoeld voor onze bedrijfsbospartners die een donatie voor een bedrijfsbos hebben gedaan. Daarnaast organiseren we ook een of meerdere boomplantdagen voor al onze andere donateurs en partners. Want we weten hoe ontzettend leuk en waardevol de plantdagen zijn! We zijn daarvoor wel afhankelijk van onze eigen capaciteit en die van onze projectpartners.

Ik wil mijn CO2-uitstoot compenseren met de aanplant van bomen. Is dat mogelijk?

Veel mensen willen weten hoeveel CO2 ze precies compenseren door bomen aan te planten. Helaas is deze vraag niet zo makkelijk te beantwoorden. CO2-vastlegging wordt namelijk berekend op basis van oppervlakte (hectares) en groeijaren van de bomen. Bovendien is de berekening afhankelijk van veel factoren. Denk aan het soort bomen dat geplant wordt, het klimaat en de soort grond.

Het groeiproces van bomen duurt jaren. Een bos ontwikkelt zich van een dicht bos met veel jonge boompjes naar een open bos met volwassen, hoge bomen. Uiteindelijk staan er dus minder bomen dan het aantal bomen dat initieel is aangeplant. Daarnaast legt een aangeplante boom in het begin relatief weinig koolstof vast. Naarmate bomen ouder worden, leggen ze steeds meer koolstof vast. Dit wordt weer minder aan het einde van de levensduur van een boom.

Trees for All steunt wereldwijd verschillende bosprojecten. Daardoor is het lastig om één gemiddelde te geven. In Nederland werken we met de kengetallen van WUR en Probos. In het buitenland is er een groot verschil tussen het herstel van het regenwoud of de aanplant van bomen in zeer droge gebieden. Per project geven we een indicatie van de hoeveelheid vastgelegde CO2. Ook willen we in de toekomst voor alle niet-gecertificeerde projecten een gedetailleerde berekening laten maken.

Belangrijk om te weten: als je bij ons bomen doneert, kun je zeggen dat je bijdraagt aan CO2-compensatie. Maar je kunt niet formeel een hoeveelheid (ton) CO2 claimen. Dat kan alleen via gecertificeerde CO2-rechten (credits). Heb je interesse om formeel en aantoonbaar te compenseren? Kies dan voor een CO2-partnerschap.

Kan ik ook CO2-partner worden?

Ja, dat kan! Als je CO2-neutraal wilt ondernemen, kun je ervoor kiezen om CO2-partner te worden. Je compenseert je CO2-uitstoot dan via onze gecertificeerde bosprojecten. Kijk voor meer informatie op onze pagina over CO2-partnerschap.

Meer vragen?

We staan je graag te woord! Op onze contactpagina vind je onze contactgegevens.

Bomen planten

Waar worden mijn bomen geplant?

Trees for All plant bomen in Nederland én in het buitenland. Hierbij zorgen wij voor een goede verdeling over de verschillende lopende projecten. Doneer je online aan Trees for All? Dan gaat de helft van de donatie naar projecten in Nederland en de andere helft naar projecten in het buitenland.

Wanneer worden mijn bomen geplant?

Voor het planten van de bomen zijn wij afhankelijk van het boomplantseizoen in het betreffende land en gebied. In Nederland planten we tussen eind november en medio maart. In deze periode zijn de bomen in winterrust en kunnen ze in het voorjaar zonder grote ‘schok’ gaan groeien. Bovendien is het dan meestal niet heel warm en droog en kan de boom onder gunstige omstandigheden een start maken. In de tropen gaan de boompjes de grond in bij aanvang van het regenseizoen. Als je midden in het regenseizoen plant, kunnen de zaailingen wegspoelen en aan het einde van het regenseizoen is vaak te laat voor goede wortelontwikkeling om de droge tijd door te komen.

Sommige projecten worden binnen één jaar gerealiseerd, andere projecten hebben een langere looptijd. In dat geval wordt de totale aanplant over meerdere jaren verdeeld.

Hoe weet ik zeker dat de bomen daadwerkelijk zijn geplant?

Wij garanderen de aanplant van jouw bomen. We stellen contracten op met onze projectpartners, waarin afspraken staan over de activiteiten, output en impact. Via rapportages, veldbezoeken en monitoring volgen we onze projecten op de voet. Ook checken we de aanplant in kwantiteit en kwaliteit. Hierover communiceren we via onze nieuwsbrieven, sociale media (LinkedIn, Facebook, Instagram en Twitter), nieuwsupdates op onze website en in ons jaarverslag.

Kan ik zelf mijn bomen planten?

Jaarlijks organiseren we boomplantdagen in Nederland. Deze zijn bedoeld voor onze bedrijfsbospartners die een donatie voor een bedrijfsbos hebben gedaan. Daarnaast organiseren we ook een of meerdere boomplantdagen voor al onze andere donateurs en partners. Want we weten hoe ontzettend leuk en waardevol de plantdagen zijn! We zijn daarvoor wel afhankelijk van onze eigen capaciteit en die van onze projectpartners.

Kan ik mijn boom volgen?

Wij praten liever over de aanleg van bossen en boslandbouwprojecten (agroforestry, voedselbossen), dan over de aanplant van losse bomen. De donatie die jij doet, is dus altijd onderdeel van een groter geheel. Niet iedere boom die wij planten, groeit uit tot een grote volwassen boom. Om een bos te creëren, plant je in het begin meer bomen dan er uiteindelijk overblijven. Dit heeft een reden. Door een grotere aanplant in het begin, creëren we versneld een bosecosysteem en kunnen we ook een grotere soortenrijkdom realiseren. Jouw boom zorgt er dus mede voor dat nieuw bos kan ontstaan. Dat is goed voor de biodiversiteit en maakt het bos weerbaarder tegen klimaatverandering.

Je kunt overigens zeker het project volgen waar jouw boom is geplant. Als je bij ons een online donatie doet, houden we je op de hoogte via onze Track & Trees!

Waarom kan ik beperkt kiezen aan welk project ik bomen wil doneren?

Trees for All steunt verschillende projecten wereldwijd. Die vind je allemaal terug op onze projectpagina. Als je bomen wilt doneren, dan kun je kiezen uit twee type projecten binnen Nederland en twee projecten in het buitenland. Dit zijn de projecten waarvoor we jouw donatie het hardst nodig hebben. We passen deze keuzes overigens met regelmaat aan.

Welke soorten bomen plant Trees for All?

In Nederland en in het buitenland planten wij zoveel mogelijk inheemse boomsoorten aan. Bomen die van oudsher ergens voorkomen, zijn aantoonbaar beter voor de biodiversiteit, bodem en waterhuishouding. Ze geven letterlijk meer leven, zowel onder als boven de grond. Denk aan schimmels, insecten, vogels en zoogdieren. In Nederland planten we gemiddeld 15 tot 20 soorten aan. Dit zijn vooral loofbomen. Zo ontstaat er op termijn een gevarieerd en gezond bos. Om onze bossen klimaatbestendig te maken, kijken we ook naar Zuid-Europese soorten. Deze bomen zijn namelijk beter bestand tegen droogte en hitte én bestand tegen een koude winter.

In ontwikkelingslanden waar we werken, maken we de keuze voor geschikte boomsoorten samen met de lokale bevolking. Bij projecten rondom bosherstel gebruiken we zoveel mogelijk bedreigde en endemische soorten. In de nabijheid van de dorpen en op agrarisch land is het belangrijk dat de bomen waarde hebben voor mensen. Bijvoorbeeld omdat de bomen voor voedsel of medicijnen zorgen. Op die manier zullen mensen sterker gemotiveerd zijn het bos goed te beheren en te beschermen.

Wil je meer lezen over hoe wij de juiste boomsoorten selecteren? Lees dan ons achtergrondartikel: Hoe we bij Trees for All de juiste bomen planten.

Heeft Trees for All toestemming om bomen te planten?

Het vinden van locaties om bos te planten is soms een uitdaging. Om bomen te planten is vaak een vergunning of zelfs een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Gelukkig hebben wij goede contacten met grondeigenaren en overheden in heel Nederland. Hierdoor lukt het tot nu toe goed om bomen met toestemming te planten. Doordat onze projecten onderdeel zijn van een bestemmingsplan, kun je ervan uitgaan dat we bomen niet ‘zomaar’ ergens planten, maar altijd op een plek die past bij het plan én de locatie. Daarnaast wordt de bestemming van het bos geborgd. Met andere woorden: bos dat we planten, blijft ook bos. Ten slotte werken wij samen met betrouwbare partners die al decennialang bos beheren. In de contracten staan afspraken over het in stand houden en beschermen van bos. Dat laatste controleren wij zelf ook met veldbezoeken (ook vele jaren na de aanplant). 

Voor het buitenland geldt dat wij samenwerken met lokaal en internationaal gerenommeerde NGO’s die zorg dragen voor de uitvoering van het project. We willen garanderen dat de aanplant zich kan ontwikkelen tot een soortenrijk en gezond bos en dat vereist goede afspraken over de grond en het beheer. In het proces van het projectontwerp geven de autoriteiten toestemming voor het planten van de bomen en de grond waarop. Meestal is dit in de vorm van een wederzijds akkoord of MoU (Memorandum of Understanding). Het land waar we onze bomen planten, ligt in een reservaat, op community-land of is aangekocht door de projectpartner om de langetermijnontwikkeling van het bos te borgen. Het project moet ook de toestemming van de omliggende gemeenschappen hebben, want zij worden onder begeleiding van onze partner de beheerders van de aanplant.  

Hoe bepalen jullie de donatie per boom?

Wij werken met een gemiddeld donatietarief voor alle bomen die we planten. Op deze manier kunnen we veel verschillende projecten mogelijk maken in zowel Nederland als het buitenland. Er zijn veel factoren die de prijs per boom bepalen. De kosten verschillen per land, type project en omstandigheden. Plant je bomen in een uitdagende omgeving waar bijvoorbeeld aanvullende bewatering of bescherming tegen vee nodig is, dan zullen de kosten stijgen. En we houden altijd rekening met de kosten voor langetermijnbeheer en het zorgvuldig monitoren van de projectresultaten.

Belangrijk om te weten is dat jouw donatie veel meer is dan het planten van een boom: we kiezen voor een integrale aanpak waarbij we bomen planten, zorgen dat de ‘drivers’ voor ontbossing worden weggenomen, biodiversiteit herstellen en bijdragen aan betere leefomstandigheden van de lokale bevolking.

Is het nodig om bomen te planten? Dat regelt de natuur toch zelf?

Het is goed dat mensen kritische vragen stellen over het nut van bomen planten. Natuurlijk bosherstel vindt uiteraard ook plaats en moedigen we ook aan. Het is alleen een veel trager proces. Door het meteen aanplanten van de gewenste boomsoorten wordt feitelijk het natuurlijke regeneratieproces versneld. Hierdoor kunnen we op kortere termijn meer CO2 vastleggen en de biodiversiteit vergroten door een groot aantal verschillende soorten te planten. In sommige gevallen is spontane verbossing gewoonweg niet mogelijk of wenselijk. In monoculturen (bossen van één soort) ontbreken vaak de zaadbronnen/-bomen voor een gevarieerd bos. Als je niets doet, komt er weer een monotoon bos terug. Om op die gronden inheems bos te creëren met een grote soortenrijkheid, is ingrijpen noodzakelijk. Of neem voormalige agrarische gronden die door verkeerd grondgebruik zijn gedegradeerd. Ook daar is natuurlijk bosherstel vaak geen optie. In alle gevallen planten we altijd veel verschillende boom-en struiksoorten aan zodat er een gezond en klimaatbestendig bos ontstaat.

Hoe kijkt Trees for All naar houtkap in Nederland?

Het beheer van bos roept voor de gemiddelde Nederlandse burger veel vragen op. Hoe weeg je de klimatologische, ecologische, economische en sociale belangen? Waarom wordt er bos gekapt terwijl we CO2 uit de lucht moeten halen? En wat gebeurt er met de gekapte bomen? Het huidige bos-en natuurbeheer in Nederland moet rekening houden met veel verschillende wensen en belangen. Een standpunt over houtkap vraagt daarom om de nodige nuance.

Willen we meer bos realiseren? Dan is het van groot belang dat onze bossen duurzaam beheerd worden en dat er geen sprake is van grootschalige kap. In de nationale Bossenstrategie is bepaald dat er in de Nederlandse bossen geen kaalkap mag plaatsvinden. Kortom, er mogen geen bosoppervlaktes gekapt worden die groter zijn dan een halve hectare. Trees for All onderschrijft dit. Onder bepaalde omstandigheden en voorwaarden is houtkap wat ons betreft echter wel gerechtvaardigd:

1. Maatschappelijke en ecologische impact
Houtkap in een bos dient altijd op verantwoorde en zorgvuldige wijze plaats te vinden. De maatschappelijke en ecologische impact zou daarbij leidend moeten zijn. En niet het economisch belang. Hiermee bedoelen we dat het hout dat vrijkomt bij het verder ontwikkelen van het bos, past bij verantwoord bosbeheer (zie hieronder). De inzet van grote machines is weliswaar efficiënt, maar zeer belastend voor het bos en de bodem. Trees for All ziet op dit vlak ruimte voor verbetering. De overheid zou meer subsidie beschikbaar moeten stellen voor natuurvriendelijk bosbeheer.

2. Verantwoord beheer
Bomenkap hoort bij bosbeheer: zeker in de Nederlandse situatie met aangeplante bossen. Met extensief en gericht beheer ontwikkelen bosbeheerders de aanplant geleidelijk naar een robuust en natuurlijk bos. Kortom, een bos met veel soorten, leeftijden en structuren. Bosbeheerders doen dit door het bos uit te dunnen of te verjongen.

Bij het dunnen wordt er groeiruimte gecreëerd voor ‘favoriete’ bomen. Denk daarbij aan inheemse boomsoorten of aan bomen die interessant zijn voor bepaalde dieren. Ook wordt er gekeken naar de soortenrijkdom. Bij het verjongen worden kleine groepen of individuele bomen gekapt om ruimte te maken voor nieuw bos. Hierdoor ontstaat er meer diversiteit in soorten en leeftijd. Dat is weer goed voor de biodiversiteit en klimaatbestendigheid van het bos. Neemt de natuurlijkheid toe? Dan neemt de noodzaak voor actief beheer af of komt deze zelfs te vervallen. Het hout dat vervolgens vrijkomt bij het beheer om de bossen natuurlijker en robuuster te maken, moet zo duurzaam mogelijk worden gebruikt (zie ook: hoogwaardig gebruik).

3. Natuurontwikkeling
In Nederland willen we verschillende soorten natuur ontwikkelen om de biodiversiteit te herstellen. In dat kader wordt er soms bestaand bos gekapt en omgevormd naar andere natuurdoeltypen. Bijvoorbeeld om heide- en stuifzandgebieden met elkaar te verbinden. Trees for All wil helpen om het bosareaal in Nederland te vergroten, maar onderschrijft het belang van diverse natuur voor de biodiversiteit. Moet het bos wijken voor andere natuur? Dan moet er altijd sprake zijn van kwalitatieve én kwantitatieve compensatie.

4. Revitalisering
In uitzonderlijke gevallen is grootschalige kap nodig. Bijvoorbeeld bij het omvormen van zieke fijnsparrenbossen naar gezonde en diverse loofbossen. Of bij het herbeplanten van bossen met veel essentaksterfte. Aangezien er in Nederland een aanzienlijk areaal aan monoculturen bestaat (met slechts een of enkele soorten bomen), zal dit in de nabije toekomst steeds vaker voorkomen. Ook de veranderende omstandigheden rondom het klimaat, stikstof, en verdroging spelen hierbij een rol. Trees for All steunt dit soort projecten om ervoor te zorgen dat er in Nederland meer gevarieerde en klimaatbestendige bossen komen.

5. Hoogwaardig gebruik
Gekapt hout moet zo hoogwaardig mogelijk gebruikt worden én duurzaam worden verwerkt. Door bijvoorbeeld hout te gebruiken in de bouw, wordt CO2-uitstoot vermeden die gepaard gaat met beton- en staalproductie. Bovendien wordt de koolstof die in het hout zit, langdurig opgeslagen. Nederland voorziet momenteel voor slechts 10% in haar eigen houtbehoefte. Met de groeiende vraag naar hout, neemt dit percentage naar verwachting verder af. Daarmee neemt de afhankelijkheid van het buitenland verder toe. Hout voor biomassacentrales is de meest laagwaardige toepassing en alleen te rechtvaardigen als er sprake is van resthout.

Wat vindt Trees for All van biomassa?

Biomassa voor de opwekking van energie bestaat uit allerlei organische materialen, zoals hout, gft-afval, plantaardige olie en vet, maar ook speciaal hiervoor verbouwde gewassen. Energie uit biomassa wordt als duurzaam aangemerkt en speelt een belangrijke rol bij het behalen van de klimaatdoelen van Nederland.

Trees for All is niet principieel tegen het gebruik van biomassa in algemene zin, maar wel tegen het gebruik van kwalitatief hoogwaardig hout als energiebron. Als het specifiek om houtige biomassa gaat, dan is het wat ons betreft alleen gerechtvaardigd als het om resthout gaat dat op geen enkele andere manier gebruikt kan worden (denk aan overtollig takhout in de stedelijke omgeving) of van waarde is voor het bos. Het achterlaten van resthout is essentieel voor een vitaal bos en het is dus belangrijk dat dode bomen en een deel van het gekapte hout achterblijven in het bos.

Zijn bomen de oplossing voor het klimaatprobleem?

Wij denken dat er niet één oplossing is voor dit complexe vraagstuk. Maar dat neemt niet weg dat bomen een cruciale rol spelen in de strijd tegen klimaatverandering. Ze slaan CO2 op, zorgen voor verkoeling, verminderen overstromingsgevaar, zorgen voor een betere waterhuishouding en vergroten de biodiversiteit.

Om klimaatverandering te beperken, zijn veel verschillende acties nodig zijn. Aan de ene kant moeten we de uitstoot van broeikasgassen drastisch verminderen, zodat de opwarming van onze aarde beperkt blijft. Daarvoor moeten we met elkaar – overheden, bedrijven én individuen – bewustere keuzes maken. Bijvoorbeeld als het gaat van wonen, energie, vervoer, voeding en de productie en aankoop van spullen. Aan de andere kant moeten we ervoor zorgen dat het teveel aan CO2 in onze atmosfeer wordt verwijderd. De meeste natuurlijke manier om dat te doen, is door bomen te planten. Het verkleinen van onze negatieve impact gaat wat ons betreft dus hand in hand met het vergroten van onze positieve impact.

Daarbij zijn we ons ervan bewust dat de beschikbare grond in de wereld op een goede manier verdeeld moet worden. Niet overal kan zomaar bos worden geplant. Koolstofopslag door het herstel van bomen en bossen is een belangrijk onderdeel van de klimaatstrategie, maar mag niet koste gaan van voedselzekerheid of andere natuurgebieden die van grote waarde zijn. Daarom werken we vanuit onze visie ‘de juiste boom, op de juiste plek’. Daarover lees je meer in onze werkwijze.

Tot slot moeten we leren leven met een veranderend klimaat, want dat is een feit. Ook hierbij geldt dat bomen een belangrijke rol spelen. Zij helpen ons om te gaan met de negatieve effecten van klimaatverandering, zoals toenemende hitte, droogte en neerslag. Kortom, bij Trees for All geloven we dat we samen het verschil kunnen maken als iedereen naar vermogen een boompje bijdraagt. Want bomen zijn wat ons betreft de meest krachtige en natuurlijke instrumenten om de natuur op aarde te herstellen en te versterken.

Heeft het wel zin om bomen te planten als er zoveel bos verdwijnt door kap en bosbranden?

De berichten over wereldwijde ontbossing en toename van bosbranden kunnen heel ontmoedigend zijn. Maar één van onze kernwaarden is positiviteit. Wij geloven dat verandering mogelijk is en willen daar graag een bijdrage aan leveren. Door met elkaar bomen te planten en mensen bewust te maken van de waarde van bomen, kunnen we zorgen dat bestaande bossen worden beschermd en er meer bos in de wereld komt. Het is hierbij heel belangrijk om te kijken wat je zelf kunt doen. Aan welke organisaties geef jij jouw tijd, energie en geld? Welke producten koop je? Hoeveel vlees eet je, één van de grootste veroorzakers van ontbossing? Voor wat voor organisatie wil jij werken? En als je belegt, in welke organisaties investeer je je geld? We hebben zelf meer invloed dan we soms denken.

Wij dromen van een bosrijke wereld en zien dat steeds meer mensen deze droom delen. Hoe meer mensen zich aansluiten, hoe groter de impact. En: niets doen is wat ons betreft geen optie. Elke boom telt!

Hoe groeit een bos?

Een bos is officieel bos als er minstens 1.000 vierkante meter grond uit bomen bestaat. Maar een bos is veel meer dan een groep bomen alleen. Het is een volledig ecosysteem, waar bomen, planten, dieren, schimmels en micro-organismen met elkaar samenleven en van elkaar afhankelijk zijn.

Een bos groeit dan ook in fases. Na de aanplant duurt het nog tientallen jaren voordat het bos volwassen is. En pas nog veel later kun je spreken van een volgroeid bos, waar bomen, planten, dieren, schimmels en micro-organismen optimaal met elkaar samenleven. Welke groeifases een bos doormaakt lees én zie je op onze pagina Hoe groeit een bos?

CO2 compenseren

Wanneer is er sprake van CO2-uitstoot?

Bijna al onze dagelijkse activiteiten zorgen voor de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen, zoals methaangas en stikstofdioxide. Soms gebeurt dat direct. Bijvoorbeeld als onze auto’s benzine verbranden of we ons huis verwarmen. Maar nog vaker stoten we indirect CO2 uit. Bijvoorbeeld als we nieuwe spullen kopen. De productie van een kledingstuk, elektrisch apparaat of meubel kost namelijk veel energie. En ook bij het vervoer van het product wordt er CO2 uitgestoten. Hetzelfde geldt voor de productie van ons voedsel.

Wat is CO2-compensatie?

Bij CO2-compensatie wordt de CO2 die jij uitstoot, ergens anders uit de lucht gehaald. Bijvoorbeeld door het planten van bomen. Het kan ook zijn dat er op een andere plek minder CO2 uitgestoten wordt voor de hoeveelheid CO2 die jij uitstoot. Denk daarbij aan duurzame energieprojecten, zoals windenergie. Er zijn dus verschillende manieren om je CO2-uitstoot te compenseren. In het antwoord op de vraag hieronder vertellen we je daar meer over.

Op welke manier kan ik CO2 compenseren?

Je kunt ervoor zorgen dat de CO2 die jij uitstoot, uit de atmosfeer wordt gehaald. Bijvoorbeeld via de aanplant van bomen of door ondergrondse CO2-opslag. Je kunt er ook voor zorgen dat jouw CO2-uitstoot op een andere plek wordt verminderd of voorkomen. Denk daarbij aan projecten op het gebied van duurzame energie. Of aan zuinige kooktoestellen, waarbij minder hout nodig is om te koken. Ook bosbescherming valt in de categorie CO2-uitstoot verminderen en voorkomen. Want zolang bos niet gekapt wordt, wordt CO2-uitstoot voorkomen. De bossen slaan immers CO2 op.

Waar kan ik het beste mijn CO2 compenseren?

Je hoeft je CO2-uitstoot niet per se in Nederland te compenseren. Broeikasgassen verspreiden zich namelijk over de hele aarde. Sterker nog: onze Westerse levensstijl (waarmee we relatief veel CO2 uitstoten) heeft grote gevolgen voor mensen in lage inkomenslanden. Zij worden het hardst getroffen door de gevolgen van klimaatverandering. Trees for All steunt verschillende CO2-compensatieprojecten in het buitenland, zoals in Bolivia en Mexico. De bomen die we daar planten slaan niet alleen CO2 op, maar hebben ook meerwaarde voor de lokale bevolking. De bossen leveren bijvoorbeeld werk en inkomen op. En als het bos werk en inkomen oplevert, draagt dit ook nog eens bij aan de motivatie van mensen om bossen te behouden en te beschermen. Zo zorgen we voor een beter klimaat én voor betere leefomstandigheden voor lokale gemeenschappen.

Hoe werkt het principe van CO2-compensatie via bomen?

Bomen hebben CO2 nodig om te kunnen groeien. Met hulp van zonlicht en water halen ze koolstofdioxide (CO2) uit de lucht en zetten dit om in koolstof (C) en zuurstof (O2). De koolstof leggen ze vast in de biomassa: de stam, de takken en wortels van een boom. Zolang een boom groeit, neemt deze CO2 uit de atmosfeer op. Een afstervende boom geeft de CO2 geleidelijk weer af. In een bossysteem wordt deze CO2 weer opgenomen door de bomen en struiken die de plek van de oude boom innemen.

Hoeveel CO2 neemt een boom op?

Veel mensen willen weten hoeveel CO2 we precies compenseren als we één boom planten. Het antwoord op deze ogenschijnlijk eenvoudige vraag is alleen niet zo simpel. CO2-vastlegging wordt namelijk berekend op basis van verschillende factoren. Denk aan oppervlakte (hectares) en groeijaren van bomen. Maar ook aan de soort bomen, het klimaat en de soort grond.

Verder ontwikkelt een bos zich gedurende jaren. Daarbij gaat het verschillende fases door: van een dicht bos met veel jonge boompjes, naar een open bos met volwassen, hoge bomen. Uiteindelijk staan er veel minder bomen in een bos dan het aantal dat initieel is aangeplant. Daarnaast legt een aangeplante boom in het begin relatief weinig koolstof vast. Naarmate bomen ouder worden, leggen ze steeds meer koolstof vast. En aan het einde van de levensduur van de boom neemt de hoeveelheid weer wat af.

Trees for All steunt wereldwijd verschillende bosprojecten. Daardoor is het lastig om één gemiddelde te geven van de hoeveelheid CO2 die de bomen opslaan. In Nederland werken we met de kengetallen van WUR en Probos. In het buitenland is er een groot verschil tussen het herstel van regenwouden of het aanplanten van bos in zeer droge gebieden. Daarom geven we per project een indicatie van de hoeveelheid CO2-opslag. Ook zijn we voornemens om voor alle niet-gecertificeerde projecten een gedetailleerde berekening te laten maken.

Hoe werkt CO2-compensatie bij Trees for All?

Bij Trees for All compenseer je je CO2-uitstoot via CO2-credits. We noemen dit gecertificeerde compensatie. Trees for All steunt bosprojecten voor CO2-compensatie, die gecertificeerd zijn door de internationale standaard Plan Vivo. Dit is een internationale standaard voor CO2-compensatie die zich richt op lokale gemeenschappen. Projecten die gecertificeerd zijn door Plan Vivo garanderen niet alleen de opslag van CO2, maar dragen ook bij aan duurzaam landbeheer, het behoud van biodiversiteit en betere leefomstandigheden voor lokale gemeenschappen. Diverse onafhankelijke controles maken aantoonbaar dat jouw CO2-uitstoot daadwerkelijk is vastgelegd en dat de beoogde impact wordt gerealiseerd.

Wat is de waarde van een CO2-credit?

Een CO2-credit is gelijk aan de vastlegging van 1 ton CO2-uitstoot. Een credit kan maar één keer uitgegeven worden en dus één keer gebruikt worden voor CO2-compensatie. In een zogenaamd creditregister wordt bijgehouden wie welke credits heeft ontvangen. Zo wordt voorkomen dat er dubbeltellingen komen.

Projecten kunnen niet zomaar CO2-credits uitgeven. Een project moet namelijk aan heel veel eisen voldoen. Projecteigenaren moeten bij de start van een project een uitgebreid voorstel indienen bij een certificeringsstandaard. Deze standaard bepaalt vervolgens of het project voldoet aan alle criteria. Er wordt bepaald wat de verwachte koolstofvastlegging is (bovengronds en ondergronds in de wortels), maar ook wat de impact is op biodiversiteit en de leefomstandigheden van de lokale bevolking. De daadwerkelijke vastlegging van CO2 wordt vervolgens minimaal om de vijf jaar door een externe auditor gecontroleerd. Het is een robuust systeem wat hoge eisen stelt aan projectorganisaties die in aanmerking willen komen voor het uitgeven van CO2-credits.

Waarom werkt Trees for All met de Plan Vivo standaard voor certificering?

Plan Vivo is een wereldwijd toonaangevende certificeringsnorm voor klimaatprojecten, gericht op lokale gemeenschappen en duurzame ontwikkeling. Plan Vivo garandeert gevalideerde koolstofopslag, ecosysteemherstel, verbeterde levensomstandigheden en duurzaam landbeheer. De deelnemende communities delen in de inkomsten die gegenereerd worden met CO2-credits. Het zijn dus projecten van én voor de lokale bevolking.

Wat is het verschil tussen CO2-compensatie en een donatie voor bomen planten?

Trees for All ondersteunt wereldwijd verschillende projecten. CO2-compensatie is alleen mogelijk via onze projecten die daarvoor gecertificeerd zijn door Plan Vivo. Deze internationale, gerenommeerde standaard garandeert dat de hoeveelheid CO2 daadwerkelijk wordt vastgelegd door bomen. Hiervoor worden CO2-credits gegenereerd als bewijs.

Ook onze niet-gecertificeerde boomaanplantprojecten leggen CO2 vast. Voor deze projecten kunnen we wel een inschatting maken van de hoeveelheid CO2 die de bomen vastleggen, maar je kunt deze projecten niet gebruiken om je CO2-uitstoot aantoonbaar te compenseren.

Wij kiezen er bewust voor om zowel gecertificeerde als niet-gecertificeerde projecten te steunen. Dit doen we omdat we naar brede impact streven. Bomen planten gaat voor ons niet alleen om CO2-vastlegging, maar ook om het vergroten van biodiversiteit en het creëren van gezonde leefomstandigheden. Sommige type projecten leggen meer CO2 vast en zijn geschikter voor certificering dan andere projecten (die bijvoorbeeld meer gericht zijn op natuurherstel).

Doneren voor bomen of voor CO2-credits zijn dus twee verschillende manieren waarmee we de aanplant en het beheer van bossen kunnen realiseren. In beide gevallen draag je bij aan CO2-vastlegging, meer biodiversiteit en betere leefomstandigheden voor de lokale bevolking.

Kan ik ook via Nederlands bos mijn CO2 compenseren?

In Nederland zijn de eerste stappen gezet om de aanplant van nieuw bos te gaan certificeren. Dit is mogelijk via de Stichting Nationale Koolstof Markt. De certificeringsmethodiek is nog in ontwikkeling. Niet alle projecten lenen zich voor certificering vanwege de eisen die gesteld worden, denk aan een verplichte FSC-certificering en de kosten die daarmee gepaard gaan. CO2-credits uit Nederlands bos zullen sowieso relatief erg duur zijn. De vraag is dus waar jouw euro de meeste impact heeft. Momenteel hebben wij nog geen gecertificeerde Nederlandse projecten in onze portefeuille. Maar je kunt je CO2 compenseren via onze gecertificeerde bosprojecten in het buitenland of bijdragen aan meer bos in Nederland door bijvoorbeeld een bedrijfsbos te planten. In dat geval kunnen we een schatting geven van de hoeveelheid CO2-vastlegging of je kunt er voor kiezen om dit door een externe partij te laten berekenen.

Wat is het verschil tussen verplichte en vrijwillige compensatie?

De compensatie van CO2 kan vrijwillig of verplicht gebeuren. De verplichte compensatie gaat in Europa via het EU European Trading System (EU-ETS). De 12.000 meest vervuilende bedrijven, waaronder de luchtvaartindustrie en de energiesector, zijn verplicht om hun CO2–uitstoot te compenseren. Ze krijgen een maximale hoeveelheid CO2-rechten toegewezen die ze mogen uitstoten en voor alles wat ze meer uitstoten, moeten ze rechten bijkopen.
Naast deze verplichte markt, is er ook een vrijwillige markt voor CO2-compensatie ontstaan. Dat is de markt waar Trees for All actief is. Het woord zegt het al: het is vrijwillig. Dus bedrijven, maar ook individuen, die hun klimaatimpact willen compenseren doen dit uit eigen wil.

Wat wordt bedoeld met ‘carbon removal’ en ‘carbon reduction’?

CO2-compensatie kan op verschillende manieren plaatsvinden: door reductie ofwel het voorkomen van CO2-uitstoot (carbon reduction) of door extra opslag van CO2 (carbon removal). Beide aanpakken zijn nodig en vullen elkaar aan. In het geval van reductie is het doel om CO2-uitstoot te besparen, denk aan hout besparende oventjes (cookstoves), windmolens, zonne-energie en bosbescherming (Redd+). In geval van carbon removal is het doel om extra opname capaciteit te creëren zodat de CO2 die al in de atmosfeer aanwezig is, kan worden opgeslagen. Dit kan door het aanplanten van bomen. Andere natuurlijke manieren zijn om te opslag van CO2 in de bodem te vergroten door middel van regeneratieve landbouw of CO2 bindende mineralen te gebruiken als olivijn. Een veel duurdere en risicovolle oplossing is ondergrondse opslag in bijvoorbeeld lege gasvelden.

Carbon removal wordt als meest impactvol beschouwd, zeker als het gaat om sociale (her)bebossingsprojecten waarbij de focus ligt op het verbeteren van de sociaaleconomische positie van lokale gemeenschappen en er ook aandacht is voor de ecologische waarden (biodiversiteit en ecosystem services).

Heeft CO2-compensatie wel zin?

Voor een groene en gezonde aarde moeten we onze CO2-uitstoot drastisch verminderen. Daarom telt elke bijdrage! CO2-compensatie moet alleen geen doel op zich zijn. Het is een middel om een transitie te maken. Belangrijker is dat de focus ligt op CO2 reduceren.

Compenseer je jouw CO2-uitstoot via de juiste projecten? Dan profiteren het klimaat, de natuur én mensen ervan. Bij Trees for All zien we CO2-compensatie dan ook als een mooie manier om impactvolle projecten te realiseren waarvoor anders geen geld beschikbaar is. We planten meer bomen, geven de lokale bevolking werkgelegenheid en trainen hen in duurzaam landgebruik. Daardoor wordt bestaand bos beter hersteld en beschermd.

Nadelen van CO2-compensatie zijn er ook. Zo kan het idee ontstaan dat je dankzij CO2-compensatie door kan gaan op de oude weg. Compensatie wordt dan een legitimatie om je gedrag niet te hoeven veranderen. Dat mag natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Iedereen moet daarom nadenken wat hij of zij kan doen om gezonde en groene aarde te behouden.

Ook de eenzijdige focus op klimaatcompensatie is een risico. Steeds vaker zien we dat er grote monoculturen worden aangeplant, waarbij alleen gekeken wordt naar boomsoorten die zoveel mogelijk CO2 vastleggen. Dat is wat ons betreft geen goede ontwikkeling. We moeten met elkaar focussen op het behoud en herstel van natuurlijke ecosystemen, met natuurlijke variatie. En goed kijken wat daarvoor nodig is. Het aanplanten van de verkeerde bomen, op de verkeerde plek en om de verkeerde reden kan meer kwaad doen dan goed.

Wil je meer lezen over het nut van CO2-compensatie? Lees dan ons achtergrondartikel: CO2 compenseren: een goed idee of toch niet?

Handelt Trees for All in CO2-credits?

Als stichting kopen en verkopen wij geen carbon credits. Wel maken we met donaties de realisatie van (her)bebossingsprojecten mogelijk die gecertificeerde CO2-credits genereren.

Dat werkt als volgt. Als gecertificeerde credits op een project worden uitgegeven, worden deze op naam van de projecteigenaar in een centraal creditregister bijgeschreven. De projecteigenaar kan met deze credits twee transacties uitvoeren: doorverkopen of afschrijven (annuleren). Trees for All kiest voor de tweede optie. Dit betekent dat de credits niet meer verhandeld kunnen worden.

Wij vragen onze projectpartners om de credits af te laten schrijven in onze naam, als ‘ultimate beneficiary’. Wij hebben dus geen eigen account in de carbon credit registers. Een donatie aan Trees for All betekent dat wij ervoor zorgen dat de afgesproken hoeveelheid credits uit de markt wordt genomen. Dit kan een donateur als bewijs voor compensatie gebruiken.

Hoe bereken ik mijn uitstoot?

Op onze website kun je eenvoudig berekenen hoeveel CO2 jij uitstoot. Je kunt de uitstoot van je vliegreizen, autoritten, energie in huis, aankoop van spullen of je totale footprint berekenen en compenseren. De berekeningen zijn gebaseerd op de CO2-emissiefactoren van MilieuCentraal.

Wil je een uitgebreide analyse en bepaling van de footprint van je bedrijf? Dan kan het verstandig zijn een gespecialiseerd bureau om advies te vragen. Bijvoorbeeld onze partner Stimular. Deze stichting helpt bedrijven en organisaties bij de verduurzaming van hun bedrijfsvoering. Zij bieden hun tool, de Milieubarometer, aan tegen de kostprijs. Ook bieden tientallen gemeenten en brancheorganisaties een gratis startabonnement op de Milieubarometer aan.

Compenseert Trees for All alleen CO2 of ook andere broeikasgassen?

Wij baseren onze berekening op de emissiefactoren van Milieu Centraal. Hierin worden alle broeikasgassen meegenomen. Naast CO2 zijn dat ook stikstof en methaan, waarbij de uitstoot wordt omgerekend naar het CO2-equivalent: de mate waarin het gas bijdraagt aan de opwarming van de aarde, uitgedrukt in CO2 . Eén kilogram CO2-equivalent staat zo gelijk aan de broeikaswerking van 1 kilogram CO2.

Hoe wordt de prijs van een CO2-credit bepaald?

Verschillende factoren spelen een rol bij de kosten per project. Hoe groter de schaal en hoe minder gefragmenteerd de plantlocatie is, hoe efficiënter er gewerkt kan worden. Andersom geldt dit ook: in geval van projecten met kleine boeren (zoals bijvoorbeeld in Bolivia het geval is), zijn er veel verschillende kleine plantlocaties en dus hogere logistieke kosten. Technische assistentie en monitoring zijn in dat geval tijdrovend. Ook de arbeidskosten verschillen per land en zijn bepalend voor de kosten en dus benodigde projectfinanciering en uiteindelijke prijs van de credits.

Wij zijn een non-profit organisatie en hebben dus geen winstoogmerk. Voor ons in het belangrijkste dat wij impact kunnen maken met onze herbebossingsprojecten en dat onze projectpartners een eerlijke prijs ontvangen. Wij kiezen dan ook bewust voor projecten waar sprake is van sterke betrokkenheid van de lokale gemeenschap en die daarmee voor sociaaleconomische meerwaarde zorgen.

De waarde van gecertificeerde CO2 credits stijgt de laatste tijd door de grote vraag van bedrijven naar vrijwillige CO2-compensatie. Dat betekent dat wij onze projectpartners ook een betere prijs kunnen betalen voor hun carbon credits en dat meer inkomsten naar de deelnemende boeren en lokale gemeenschappen gaan. Dat gaat in de vorm van trainingen, het verstrekken van de boompjes en/of een community development fonds.

Projecten

Wat voor projecten steunt Trees for All?

Trees for All steunt verschillende soorten projecten in Nederland en in het buitenland. In Nederland helpen we met de aanplant van nieuw bos, het herstel van ziek bos en bij de aanleg van voedselbossen. Daarnaast steunen we de aanleg van landschapselementen en het vergroenen van steden. Verder hebben we in 2020 ons GroenDoen Fonds gelanceerd, voor kleinschalige initiatieven om de omgeving te vergroenen. Denk daarbij aan de aanleg van een dorpspark of een boomgaard.

In het buitenland werken we van oudsher in ontwikkelingslanden, maar we planten ook bomen in Europa. We steunen veel verschillende projecten: dat is een bewuste keuze. Zo werken we aan het herstel van regenwoud, aan kustbescherming (duinbossen en mangrovebossen), agroforestry (een mengvorm van duurzame landbouw en bosbouw), rivierbossen en ecologische corridors.

Een overzicht van de projecten die we steunen vind je op onze projectpagina.

Wat verstaan jullie onder duurzame (her)bebossingsprojecten?

Duurzaamheid is een belangrijke waarde voor Trees for All. We geloven in duurzaamheid bij alles wat we doen. Dat geldt voor de projecten en de partners die we steunen, maar ook voor de organisatie waarin we met elkaar werken. Wij doen er alles aan om ‘onze’ bossen duurzaam aan te planten en te beheren, zodat ook de volgende generaties hiervan profiteren. We gaan voor impactvolle projecten die bijdragen aan een beter klimaat, aan het herstel van het leefgebied van planten en dieren én aan gezonde leefomstandigheden. Daarbij verkiezen we kwaliteit boven kwantiteit. Natuurlijk willen wij het liefst zoveel mogelijk bomen planten, maar wel op een verantwoorde manier. Tot slot bouwen we aan duurzame partnerships om onze betrokkenheid op de lange termijn te garanderen. Om een voorbeeld te geven: bij onze projecten in het buitenland zijn we minstens tien jaar lang betrokken.

Verder lezen? Bekijk dan ons achtergrondartikel: Hoe wij zorgen voor kwalitatieve en duurzame herbebossing.

Waarom kan ik beperkt kiezen aan welk project ik bomen wil doneren?

Trees for All steunt verschillende projecten wereldwijd. Die vind je allemaal terug op onze projectpagina. Als je bomen wilt doneren, dan kun je kiezen uit twee type projecten binnen Nederland en twee projecten in het buitenland. Dit zijn de projecten waarvoor we jouw donatie het hardst nodig hebben. We passen deze keuzes overigens met regelmaat aan.

Waar plant Trees for All bomen?

Trees for All plant bomen in Nederland en in het buitenland. Daarvoor steunen we wereldwijd duurzame (her)bebossingsprojecten. We helpen om Nederland te vergroenen, maar zijn ook actief in Europa en in ontwikkelingslanden. Dat is een bewuste keuze. Klimaatverandering is immers een mondiaal probleem en de gevolgen ervan zijn overal voelbaar. Daarom willen we het probleem ook mondiaal aanpakken.

We gaan daarbij voor brede impact. Onze projecten dragen bij aan een beter klimaat, het herstel van het leefgebied van planten en dieren, en aan gezonde leefomstandigheden. Door wereldwijd bomen te planten en mensen bewust te maken van het belang ervan, dragen we bij aan een leefbare aarde voor iedereen.

Wil je meer weten over de verschillende locaties waar wij bomen planten? Neem dan een kijkje op onze projectpagina.

Hoe plant Trees for All bomen?

Ons doel is om op een duurzame manier bomen te planten. Dat betekent dat we veel aandacht besteden aan de kwaliteit van de aanplant, het beheer én het behoud ervan. Onze visie hierbij is: de juiste boom, op de juiste plek, op de juiste manier beheerd. Steeds vaker zien we grootschalige aanplant van monoculturen (bossen met slechts één of enkele soorten) waarbij de focus enkel ligt op CO2-vastlegging. Er wordt dan voorbijgegaan aan het belang van biodiversiteit en lokale betrokkenheid.

Trees for All plant zoveel mogelijk verschillende inheemse boomsoorten. Bomen die van oudsher ergens voorkomen, zijn aantoonbaar beter voor inheemse planten en dieren, de bodem en de waterhuishouding. De soortenrijkdom zorgt ook voor een stabiel bos. Bij uitval van één boomsoort blijft het bos als geheel behouden en nemen de andere boomsoorten de opengevallen plek in.

Bij onze buitenlandse bosprojecten is het sociaaleconomische aspect ook van groot belang. De lokale bevolking helpt bij het kweken, planten en verzorgen van de bomen. Ze krijgen daarbij training in duurzaam landgebruik. Het betrekken van lokale gemeenschappen is wat ons betreft een noodzakelijke voorwaarde voor duurzaam bosbeheer, zowel in het buitenland als in Nederland. De mensen moeten zelf de waarde van bos ervaren en zich verantwoordelijk voelen voor het behoud ervan.

Wil je verder lezen? Bekijk dan de volgende achtergrondartikelen:

Hoe dragen jullie projecten bij aan biodiversiteit?

Het bos is een belangrijke bron van biodiversiteit. Bij de aanplant van nieuwe bossen en het herstel van bestaande bossen letten we daarom altijd op de soortenrijkdom, de natuurlijke omgeving en duurzaam beheer van het bos.

Trees for All zorgt dat in haar projecten veel verschillende boom- en struiksoorten worden aangeplant. Zo wordt de basis gelegd voor een gevarieerd en robuust bos. Een bos waar, door die brede soortensamenstelling, veel andere planten, schimmels en dieren een plekje vinden.

In Nederland werden bossen in het verleden aangeplant met één of hooguit een paar soorten. Wij gebruiken in de nieuwe bossen wel 15-20 soorten. Bos met een brede soortensamenstelling is beter opgewassen tegen klimaatverandering en ziekten. Bij het aanplanten van nieuw bos kiezen we boomsoorten die van oorsprong ook voorkomen in een landschap of regio en passen bij de bodem. Inheemse bomen hebben een veel grotere natuurwaarde dan zogenaamde exoten. In dit artikel leggen we verder uit hoe wij de juiste boom op de juiste plek planten.

Trees for All werkt ook aan het vergroenen van het platteland. We planten heggen, bomenrijen, houtsingels of bosjes. Deze landschapselementen zijn een belangrijke bron van biodiversiteit: talloze planten en dieren vinden er hun voedsel, een schuilplek of de ruimte om zich voort te planten. De afgelopen jaren zijn veel landschapselementen uit het landelijk gebied verdwenen. Waarom het belangrijk is om deze te herstellen, lees je in dit interview met onze ambassadeur Louise Vet, hoogleraar Ecologie en expert op het gebied van biodiversiteit.

In het buitenland zorgen we voor een uitgebreid portfolio van projecten variërend van regenwoud tot rivierbos en mangrove. Bij het ontwerpen van het project met onze projectpartner en de lokale bevolking kiezen we voor aanplant van inheemse soorten. Het liefst maken we een lange lijst met daarop ook soorten die sterk bedreigd zijn. Met de aanplant van inheemse bomen brengen we ook heel veel andere planten en dieren terug die er van oorsprong thuishoren.

Meer biodiversiteit is in het belang van iedereen: meer insecten als bestuivers zorgen voor betere oogsten bij de lokale boeren. Bovendien verbetert een grote variatie aan bomen de waterhuishouding in het gebied en maakt de natuur en mensen weerbaar tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Zowel in binnen- als buitenland maken we met onze projectpartners afspraken over duurzaam bosbeheer en instandhouding. Zo werken we aan het herstel van de biodiversiteit in onze bossen.

Welke impact heeft Trees for All?

Onze projecten dragen bij aan diverse Sustainable Development Goals, zoals klimaat, biodiversiteit, armoedebestrijding, schoon water en voedselzekerheid. In Nederland ligt de focus op CO2-vastlegging, biodiversiteit en gezondheid. De impact van onze buitenlandse projecten is nog breder. Onze projecten in ontwikkelingslanden zorgen ook voor meer werkgelegenheid, inkomsten, voedsel en betere leefomstandigheden. Klimaatverandering trekt zich niks van grenzen aan. En het zijn juist de armere landen die de hardste klappen krijgen, terwijl ze de minst vervuiling veroorzaken. Denk daarbij aan tropische stormen, verwoestijning, extreme droogte en overstromingen. Daarom helpen we mensen om zich beter tegen de effecten van klimaatverandering te beschermen.

Wil je meer lezen over de impact die we maken? Bekijk dan onze jaarverslagen.

Hoe selecteert Trees for All haar projecten?

Om bos op een duurzame manier te laten groeien, is het van belang dat Trees for All samenwerkt met betrouwbare partners. Daarom kiezen we deskundige projectpartners die onze visie op bosaanplant- en beheer delen en aantoonbare ervaring hebben. Al onze projecten worden uitgebreid beoordeeld voordat we van start gaan (due diligence). De afspraken leggen we vast in een samenwerkingsovereenkomst. Eén van onze voornaamste uitgangspunten is dat de aanplant goed wordt onderhouden en beschermd om tot ontwikkeling te komen. Daarnaast hanteren wij allerlei andere kwaliteitscriteria zoals de impact op biodiversiteit en de inspraak en betrokkenheid van de lokale bevolking, zie onze projectcriteria voor buitenlandse projecten en voor Nederlandse projecten.

Wil je meer lezen over onze keuzes voor projecten? Lees dan het achtergrondartikel: Hoe wij zorgen voor duurzame en kwalitatieve herbebossing.

Hoe zorgen jullie dat de bomen blijven staan en de bossen goed worden beheerd?

Trees for All werkt samen met organisaties die kennis van zaken hebben als het gaat om bosaanleg- en beheer. In de samenwerkingsovereenkomst worden afspraken gemaakt over de aanleg en beheer van het project. We maken afspraken over o.a. het beplantingsplan, de beheertermijn en de maximale toegestane uitval van de jonge aanplant. Bij de aanleg van nieuwe bossen is er altijd een kans dat een deel van de boompjes het niet redt, bijvoorbeeld door droogte en wildvraat. Wanneer de uitval hoger is dan de maximale uitval die is overeengekomen, is de projecteigenaar verplicht tot herplant. Trees for All maakt met de projecteigenaren ook afspraken over de monitoring- en rapportageverplichtingen. Door regelmatige rapportages blijven we op de hoogte van de voortgang van onze projecten en kijken we naar de beoogde impact. Zoals op het gebied van klimaatadaptie-en mitigatie, biodiversiteit en de betrokkenheid van de lokale bevolking. Daarnaast bezoeken wij geregeld onze projecten om de voortgang te volgen en maken we waar mogelijk ook gebruik van satelliet- en dronemonitoring.

Ik wil bomen planten in mijn buurt. Hoe kan Trees for All mij ondersteunen?

Trees for All heeft het GroenDoen Fonds opgezet. Dit fonds is bedoeld voor initiatiefnemers die hun lokale omgeving willen vergroenen. Denk daarbij aan kleinschalige initiatieven, zoals het planten van bomen op een zorgboerderij of op een schoolplein. Maar het kan ook gaan om de aanleg van een dorpspark of boomgaard. Wij geven een donatie tussen de € 500 en € 5.000 euro. Om hier aanspraak op te maken, doe je bij ons een officiële aanvraag. Belangrijk is dat je een goed plan hebt, ten minste 9 mensen om je heen verzamelt die jouw idee steunen én dat je goedkeuring hebt van de grondeigenaar. Kijk voor meer informatie op onze pagina over het GroenDoen Fonds. Hier delen we ook voorbeelden van andere groene helden die jou al voor gingen!