Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
waalse-bos-top

Compenseer je CO2-uitstoot

CO2-uitstoot voorkomen en verminderen is het beste voor het klimaat. Wil je iets extra's doen? Dan kun je jouw CO2-uitstoot berekenen en compenseren via onze gecertificeerde bosprojecten. Je uitstoot verdwijnt hiermee niet, maar je helpt ons meer bomen planten die aantoonbaar CO2 opnemen.

icon-footprint-wit Je totale CO2-uitstoot

Je totale CO2-uitstoot

Met onze rekentool bereken je eenvoudig de totale CO2-uitstoot van jouw eigen huishouden. Vervolgens kun je een donatie doen voor (een deel van) die uitstoot.

Bereken en compenseer
icon-vliegen-wit De CO2-uitstoot van je vliegreis

De CO2-uitstoot van je vliegreis

Voor een beter klimaat is het belangrijk om zo min mogelijk te vliegen. Heb je toch een vliegreis gemaakt? Dan kun je doneren voor de uitstoot van je vlucht(en).

Bereken en compenseer
icon-auto-wit De CO2-uitstoot van je autorit

De CO2-uitstoot van je autorit

Autoritten zorgen voor CO2-uitstoot. Kies daarom voor duurzaam vervoer en laat de auto vaker staan. Voor de uitstoot van jouw gemaakte autorit(ten) kun je een donatie doen.

Bereken en compenseer
icon-huis-wit Jouw energieverbruik en CO2-uitstoot

Jouw energieverbruik en CO2-uitstoot

Ben je al zuinig met jouw gas- en energieverbruik? Goed bezig! Als aanvulling hierop kun je maandelijks of jaarlijks doneren voor de overige CO2-uitstoot.

Bereken en compenseer
De CO2-uitstoot van je aankopen

De CO2-uitstoot van je aankopen

Van kleding tot huishoudelijke spullen: onze aankopen zorgen voor CO2-uitstoot. Koop daarom niet meer dan nodig. Iets extra’s doen? Dan kun je doneren voor de uitstoot van je aankopen.

Bereken en compenseer

Direct CO2 compenseren

Heb jij je CO2-uitstoot al berekend? Dan kun je meteen starten met CO2 compenseren via onze gecertificeerde bosprojecten.

Compenseer direct

Eerst reduceren, dan pas CO2 compenseren

Autorijden, de verwarming aanzetten of eten koken: bijna al onze activiteiten zorgen voor de uitstoot van CO2. Hoe meer CO2 we uitstoten, hoe sneller de aarde opwarmt en het klimaat verandert. Daarom is het belangrijk dat we onze uitstoot zoveel mogelijk voorkomen en verminderen. Voor de CO2-uitstoot die je (nog) niet kunt vermijden, kun je bij Trees for All een donatie doen. Ons motto daarbij is: eerst reduceren, dan pas compenseren. Compensatie is namelijk geen oplossing voor het klimaatprobleem: het heeft alleen zin als we tegelijkertijd onze uitstoot omlaag brengen. Meer weten over onze visie? Of zoek je tips om je footprint te verkleinen? Bekijk dan onze blogs.

CO2 compenseren door bomen te planten: een goed idee of toch niet?

CO2 compenseren door bomen te planten: een goed idee of toch niet?

Autorijden, vliegen of nieuwe spullen kopen: onze (dagelijkse) activiteiten zorgen voor CO2-uitstoot. Veel meer dan de natuur kan absorberen. Hierdoor verandert het klimaat en warmt de aarde verder op. Om die verdere klimaatverandering tegen te gaan, is het belangrijk dat we onze CO2-uitstoot flink verminderen. Aanvullend daarop kun je bij…

Lees het verhaal
Zo verminder je jouw CO2-uitstoot: tips van impact-expert Babette Porcelijn

Zo verminder je jouw CO2-uitstoot: tips van impact-expert Babette Porcelijn

Van autorijden en de verwarming aanzetten tot eten en spullen kopen: bijna al onze dagelijkse activiteiten zorgen voor CO2-uitstoot. Het gevolg? De aarde warmt op en het klimaat verandert. Dit kunnen we tegengaan door onze CO2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken. Maar hoe doe je dat? Onze ambassadeur en impact-expert Babette…

Lees het verhaal

Waarom zou ik CO2 compenseren via Trees for All?

  • Onze CO2-compensatieprojecten hebben brede impact. De bomen die we planten, slaan niet alleen CO2 op, maar zorgen ook voor meer biodiversiteit en werkgelegenheid voor de lokale bevolking.

  • Onze compensatieprojecten zijn gecertificeerd door Plan Vivo. Dit is een gerenommeerde, internationale standaard voor CO2-compensatie. Plan Vivo houdt toezicht op de kwaliteit en de impact van onze projecten. Ook garandeert Plan Vivo dat de CO2-uitstoot die jij compenseert daadwerkelijk door bomen wordt vastgelegd.

  • We hebben al 25 jaar ervaring met het duurzaam aanplanten van bomen en bossen wereldwijd.

  • Trees for All is een non-profitorganisatie zonder winstoogmerk. We willen zoveel mogelijk impact maken met onze projecten voor een bosrijke wereld. Met jouw donatie draag je daar een extra steentje aan bij.

Hoe werkt CO2-opname door bomen eigenlijk?

co2_opname_mob-3
koffieboer-bolivia
arbolivia
don-vincente-bolivia
Koffieboer Don Vincente uit Bolivia
Lees meer over ons project in Bolivia

Gecertificeerde bosprojecten

Onze CO2-projecten zijn gecertificeerd door Plan Vivo. Dit is een internationale standaard voor CO2-compensatie. Projecten met deze certificering garanderen dat de hoeveelheid CO2 die jij compenseert, daadwerkelijk wordt vastgelegd door bomen. De projecten van Plan Vivo zijn gericht op de lokale gemeenschappen in de projectgebieden. De bomen die we planten, zorgen dus niet alleen voor CO2-opslag en meer biodiversiteit, maar dragen ook bij aan betere leefomstandigheden voor de bevolking. Bijvoorbeeld omdat het bos voor werk en inkomen zorgt.

plan-vivo-logo

Hoe werkt CO2-certificering?

co2_certificering_mob-3

Veelgestelde vragen

Wat is CO2-compensatie?

Bij CO2-compensatie wordt de hoeveelheid CO2 die jij uitstoot, ergens anders op de wereld verminderd of vastgelegd. Het planten van bomen is een manier om jouw CO2-uitstoot vast te laten leggen. Dit kan bij Trees for All. Het is ook mogelijk om CO2 te compenseren via projecten die jouw CO2-uitstoot op een andere plek verminderen. Denk daarbij aan projecten die investeren in duurzame energie, zoals de aanleg van windparken of zonneparken.

Hoe werkt CO2-compensatie bij Trees for All?

Bij Trees for All compenseer je je CO2-uitstoot via CO2-credits. We noemen dit gecertificeerde compensatie. Trees for All steunt bosprojecten voor CO2-compensatie, die gecertificeerd zijn door de internationale standaard Plan Vivo. Dit is een internationale standaard voor CO2-compensatie die zich richt op lokale gemeenschappen. Projecten die gecertificeerd zijn door Plan Vivo garanderen niet alleen de opslag van CO2, maar dragen ook bij aan duurzaam landbeheer, het behoud van biodiversiteit en betere leefomstandigheden voor lokale gemeenschappen. Diverse onafhankelijke controles maken aantoonbaar dat jouw CO2-uitstoot daadwerkelijk is vastgelegd en dat de beoogde impact wordt gerealiseerd.

Heeft CO2-compensatie wel zin?

Voor een groene en gezonde aarde moeten we onze CO2-uitstoot drastisch verminderen. Daarom telt elke bijdrage! CO2-compensatie moet alleen geen doel op zich zijn. Het is een middel om een transitie te maken. Belangrijker is dat de focus ligt op CO2 reduceren.

Compenseer je jouw CO2-uitstoot via de juiste projecten? Dan profiteren het klimaat, de natuur én mensen ervan. Bij Trees for All zien we CO2-compensatie dan ook als een mooie manier om impactvolle projecten te realiseren waarvoor anders geen geld beschikbaar is. We planten meer bomen, geven de lokale bevolking werkgelegenheid en trainen hen in duurzaam landgebruik. Daardoor wordt bestaand bos beter hersteld en beschermd.

Nadelen van CO2-compensatie zijn er ook. Zo kan het idee ontstaan dat je dankzij CO2-compensatie door kan gaan op de oude weg. Compensatie wordt dan een legitimatie om je gedrag niet te hoeven veranderen. Dat mag natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Iedereen moet daarom nadenken wat hij of zij kan doen om gezonde en groene aarde te behouden.

Ook de eenzijdige focus op klimaatcompensatie is een risico. Steeds vaker zien we dat er grote monoculturen worden aangeplant, waarbij alleen gekeken wordt naar boomsoorten die zoveel mogelijk CO2 vastleggen. Dat is wat ons betreft geen goede ontwikkeling. We moeten met elkaar focussen op het behoud en herstel van natuurlijke ecosystemen, met natuurlijke variatie. En goed kijken wat daarvoor nodig is. Het aanplanten van de verkeerde bomen, op de verkeerde plek en om de verkeerde reden kan meer kwaad doen dan goed.

Wil je meer lezen over het nut van CO2-compensatie? Lees dan ons achtergrondartikel: CO2 compenseren: een goed idee of toch niet?

Hoeveel CO2 neemt een boom op?

Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig te geven. CO2-vastlegging wordt namelijk berekend op basis van verschillende factoren, zoals de oppervlakte (hectares) en groeijaren van bomen, maar ook de soort bomen, het klimaat en de soort grond.

Verder ontwikkelt een bos zich gedurende jaren, waarbij het normaal is dat niet alle aangeplante bomen uitgroeien tot volwassen exemplaren. Ook legt een aangeplante boom in het begin relatief weinig koolstof vast. Naarmate bomen ouder worden, leggen ze steeds meer koolstof vast. En aan het einde van de levensduur van de boom neemt de hoeveelheid weer wat af.

Trees for All steunt wereldwijd verschillende bosprojecten. Daardoor is het lastig om één gemiddelde te geven van de hoeveelheid CO2 die de bomen opslaan. In Nederland werken we met de kengetallen van WUR en Probos. In het buitenland is er een groot verschil tussen het herstel van regenwouden of het aanplanten van bos in zeer droge gebieden. Daarom geven we per project een indicatie van de hoeveelheid CO2-opslag.

Hoe wordt de prijs van een CO2-credit bepaald?

Verschillende factoren spelen een rol bij de kosten per project. Hoe groter de schaal en hoe minder gefragmenteerd de plantlocatie is, hoe efficiënter er gewerkt kan worden. Andersom geldt dit ook: in geval van projecten met kleine boeren (zoals bijvoorbeeld in Bolivia het geval is), zijn er veel verschillende kleine plantlocaties en dus hogere logistieke kosten. Technische assistentie en monitoring zijn in dat geval tijdrovend. Ook de arbeidskosten verschillen per land en zijn bepalend voor de kosten en dus benodigde projectfinanciering en uiteindelijke prijs van de credits.

Wij zijn een non-profit organisatie en hebben dus geen winstoogmerk. Voor ons in het belangrijkste dat wij impact kunnen maken met onze herbebossingsprojecten en dat onze projectpartners een eerlijke prijs ontvangen. Wij kiezen dan ook bewust voor projecten waar sprake is van sterke betrokkenheid van de lokale gemeenschap en die daarmee voor sociaaleconomische meerwaarde zorgen.

De waarde van gecertificeerde CO2 credits stijgt de laatste tijd door de grote vraag van bedrijven naar vrijwillige CO2-compensatie. Dat betekent dat wij onze projectpartners ook een betere prijs kunnen betalen voor hun carbon credits en dat meer inkomsten naar de deelnemende boeren en lokale gemeenschappen gaan. Dat gaat in de vorm van trainingen, het verstrekken van de boompjes en/of een community development fonds.

Op welke manier kan ik CO2 compenseren?

Je kunt ervoor zorgen dat de CO2 die jij uitstoot op een andere plek wordt vastgelegd. Bomen planten is een manier om dat te doen. Bij Trees for All is dit de enige mogelijkheid om je CO2-uitstoot te compenseren, maar er bestaan nog veel meer opties. Zo is het ook een mogelijkheid om je uitstoot vast te leggen via projecten die ondergrondse CO2-opslag mogelijk maken. Ook kun je jouw CO2-uitstoot op een andere plek verminderen. Denk daarbij aan projecten rondom duurzame energie, die bijvoorbeeld de aanleg van een zonnepark of windmolenpark mogelijk maken. Ook is het een optie om projecten te steunen die CO2-uitstoot voorkomen, zoals cookstoves-projecten. Deze projecten introduceren zuinige kooktoestellen als alternatief voor koken met brandhout.

Wat is het verschil tussen CO2-compensatie en een donatie voor bomen planten?

Trees for All ondersteunt wereldwijd verschillende projecten. CO2-compensatie is alleen mogelijk via onze projecten die daarvoor gecertificeerd zijn door Plan Vivo. Deze internationale, gerenommeerde standaard garandeert dat de hoeveelheid CO2 daadwerkelijk wordt vastgelegd door bomen. Hiervoor worden CO2-credits gegenereerd als bewijs.

Ook onze niet-gecertificeerde boomaanplantprojecten leggen CO2 vast. Voor deze projecten kunnen we wel een inschatting maken van de hoeveelheid CO2 die de bomen vastleggen, maar je kunt deze projecten niet gebruiken om je CO2-uitstoot aantoonbaar te compenseren.

Wij kiezen er bewust voor om zowel gecertificeerde als niet-gecertificeerde projecten te steunen. Dit doen we omdat we naar brede impact streven. Bomen planten gaat voor ons niet alleen om CO2-vastlegging, maar ook om het vergroten van biodiversiteit en het creëren van gezonde leefomstandigheden. Sommige type projecten leggen meer CO2 vast en zijn geschikter voor certificering dan andere projecten (die bijvoorbeeld meer gericht zijn op natuurherstel).

Doneren voor bomen of voor CO2-credits zijn dus twee verschillende manieren waarmee we de aanplant en het beheer van bossen kunnen realiseren. In beide gevallen draag je bij aan CO2-vastlegging, meer biodiversiteit en betere leefomstandigheden voor de lokale bevolking.