Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
vandebron-boomplantdag

In Groningen groeit een Vandebron-bos: “Onze klanten planten zelf mee”

Vandebron zet vol in op de verduurzaming van ons land. Het gasverbruik van klanten compenseren via projecten in het buitenland paste dus niet meer zo goed bij hun missie. Vorig jaar veranderde de groene energieleverancier van strategie: nu steunt het bedrijf duurzame initiatieven in eigen land via Trees for All. Brandmanager Isabelle Cannoo vertelt wat, hoe en waarom.

Dichtbij huis impact maken

Het liefst ziet Vandebron dat heel Nederland van het gas af is. Tot dat zover is, compenseert de energieleverancier het gasverbruik van klanten nog. “Dat deden we lange tijd via compensatieprojecten in het buitenland”, licht brandmanager Isabelle Cannoo toe.

Tegelijkertijd wordt alle energie van Vandebron opgewekt op Nederlandse bodem – rechtstreeks van de bron. Ook wonen de klanten in Nederland. Isabelle: “Dus voelde het logischer om dichter bij huis impact te maken. Hoe mooi zou het zijn als we de natuur ín Nederland konden versterken? En onze klanten daarbij betrekken? Dat zou onze bijdrage ook tastbaar maken.”

Nadat ze alles hadden doorberekend, kwamen Isabelle en haar collega’s uit bij een nieuwe strategie: vanaf januari 2022 zet Vandebron zich in voor lokale natuurprojecten in Nederland.

Eigen Vandebron-bos

Samen met Trees for All heeft Vandebron meerdere projecten geselecteerd. Zo is er al een heus Vandebron-bos aangeplant in Kolham, Groningen. Waarom hier? “De druk op Groningen is groot, omdat de meeste gaswinning hier plaatsvindt. We wilden graag iets teruggeven aan de provincie.”

In het dorp Kolham is een tijd geleden dertien hectare bos gekapt. Om dit bos te herstellen, zijn minstens 13 nieuwe soorten bomen en struiken geplant. Een gevarieerd bos is namelijk beter bestand tegen ziektes en schimmels dan een bos met maar één of twee boomsoorten. Bijkomend voordeel: een gevarieerd bos trekt meer verschillende planten en dieren aan.

“Onze klanten zijn betrokken, maar ook kritisch.”

– Isabelle Cannoo, brandmanager

Dat geldt ook voor landschapselementen op Groningse boerenerven, zoals heggen en struiken. “Dat kunnen weer mooie huisjes zijn voor konijnen, muizen en vogels. We vinden meer biodiversiteit belangrijk, daarom leveren we ook een financiële bijdrage aan dit landschapselementenproject.” Het derde project dat Vandebron steunt is het voedselbos Roestelberg, in het Brabantse Kaatsheuvel.

Zelf groen doen

Daarnaast stelt de energieleverancier een bedrag beschikbaar voor het GroenDoen Fonds van Trees for All, bedoeld voor de aanplant van bomen en struiken in de buurt. Wil je het schoolplein van je kinderen vergroenen? Of dat kale pleintje om de hoek omtoveren tot een minibos? Dan kun je bij dit fonds een aanvraag doen van maximaal €5.000,-.

De helft van het bedrag dat Vandebron beschikbaar stelt, is voor aanvragers uit heel Nederland. De andere helft voor eigen klanten. “We willen mensen de mogelijkheid geven zélf iets laagdrempeligs te doen. Zodat ze niet op hun gemeente hoeven te wachten voor verduurzaming. Het is bijzonder om te zien dat het buurtbewoners vaak ook samen brengt.”

Populaire boomplantdagen

Sinds de samenwerking met Trees for All heeft Vandebron al zo’n 100.000 bomen geplant. In februari 2023 vond de boomplantdag in Groningen plaats. “Toen we dat aankondigden, hadden we binnen twee uur 150 aanmeldingen van klanten om mee te helpen. Mensen planden een weekendje om het planten heen, en boekten hotels in de buurt.” Klanten die toen te laat waren, hoeven niet te treuren: in de toekomst worden nog meer boomplantdagen georganiseerd.

Vandebron staat bekend om haar betrokken achterban. “Betrokken ja, maar ook kritisch”, lacht Isabelle. “Onze klanten zijn goed geïnformeerd, we komen nergens mee weg.” Vandebron stuurde alle klanten daarom van tevoren een mail met uitleg over de verandering van het CO₂-compensatieprogramma. Waren ze het er niet mee eens? Dan konden ze dat aangeven.

“Als bedrijf ben je verplicht je klanten te informeren als hun contract wijzigt”, legt Isabelle uit. “97% van de klanten ging gelukkig akkoord. We kregen heel positieve reacties op ons besluit. ‘Wat goed dat jullie dit doen.’ En: ‘We zijn trots op Vandebron.’ Ook over de selectie en voortgang van projecten ontvangen klanten regelmatig updates om de betrokkenheid te stimuleren.

Wat doet Vandebron?

Vandebron is in 2014 opgericht met een duidelijke missie: zo snel mogelijk naar 100% duurzame energie in Nederland. Als klant kies je zelf je energiebron en koop je dus rechtstreeks 100% groene stroom uit Nederland. Vandebron maakt geen winst op je energieverbruik.

De leverancier wil de energiemarkt eerlijk, innovatiever en duurzamer maken – en de volgende stap zetten in de energietransitie: met slimme technologieën het héle energienet beter in balans houden. Zodat duurzame energie ook 100% van de tijd beschikbaar is.

Doen wat je zegt

Trees for All werd in het team meteen genoemd als samenwerkingspartner, volgens Isabelle. Maar voor haar team in zee ging met Trees for All, hadden ze nog wel wat vragen. “Daar werd uitgebreid de tijd voor genomen, terwijl we nog niets hadden toegezegd”, vertelt Isabelle enthousiast. “Dat vond ik veelzeggend.”

“Vervolgens maakt Trees for All waar wat ze beloven. Sowieso is het fijn samenwerken met organisaties met wie je dezelfde waardes deelt. En die net als wij een duidelijke missie en intrinsieke motivatie hebben.”

Al zou ze het állerliefst zien dat de samenwerking in de huidige vorm niet meer nodig is. “Dat klinkt gek, maar we zien dit echt als tussenfase. We dringen het gasverbruik namelijk het liefst helemaal terug. En als we minder gas verbruiken, kunnen we ook minder geld doneren. Maar dan steunen we de projecten van Trees for All gewoon op een andere manier!”

Plant mee voor een bosrijke wereld

Wil je met jouw organisatie ook een steentje bijdragen aan meer bos? Plant met ons mee!

Mogelijkheden voor bedrijven