Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
nederlands-bos

Status: Actueel project

Gefinancierd

Van sparrenbos naar gevarieerd, klimaatbestendig bos

Vlakbij het Groningse dorp Kolham ligt een dorpsbos van 31 hectare, waar veel fijnsparren groeiden. De afgelopen jaren bleken deze bomen niet goed bestand tegen klimaatverandering: veel fijnsparren hebben de droge zomers en stormachtige dagen niet overleefd.

Omdat het niet meer veilig was om in het bos te lopen, is dertien hectare bos gekapt. Noodzakelijk, maar zonde. En daarom gaan wij dit deel van het bos herstellen! Dat doen we samen met inwoners van de gemeente Kolham en de Vereniging Dorpsbelangen Kolham.

In totaal planten we 65.803 nieuwe bomen en struiken. Dit zijn minstens 13 verschillende soorten bomen en struiken. Een gevarieerd bos is namelijk beter bestand dan een bos dat maar uit een of enkele boomsoorten bestaat. Bovendien trekt een gevarieerd bos allerlei planten en dieren aan, waardoor het bos weer gaat leven!

Vanuit Trees for All kunnen we dit project steunen dankzij een prachtige donatie van groene energieleverancier Vandebron.

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Je wordt op de hoogte gehouden van jouw bomen met Track & Trees.
  • Je ontvangt een uitnodiging om je eigen bomen in de grond te zetten tijdens de boomplantdag. Hoeft niet, mag wel!
  • Je krijgt (optioneel) een brievenbusboompje thuisgestuurd. Wij krijgen bomen van jou, jij krijgt een boom van ons!
icon-moederboom

0

bomen en struiken

0

hectare nieuw bos

icon-bos-2

0

verschillende soorten bomen en struiken (minimaal)

Waarom is dit project nodig?

Het dorpsbos bij Kolham was voor een monotoon bos. Dat betekent dat maar een of enkele boomsoorten groeiden, waaronder veel fijnsparren. Zulke monotone bossen zijn erg kwetsbaar voor klimaatverandering. Krijgt een soort het zwaar door bijvoorbeeld droogte, ziektes of plagen? Zoals in dit geval de fijnspar? Dan heeft het hele bos daar last van.

Een ander nadeel aan een monotoon bos, is dat er maar weinig verschillende soorten bomen en struiken groeien. Ook is er weinig verschil in hoogtes. Daardoor is het voor veel planten en dieren geen aantrekkelijk leefgebied waar ze hun voedsel kunnen vinden of zich kunnen voortplanten. Kortom, de biodiversiteit is er niet hoog. Terwijl het juist belangrijk is dat we de biodiversiteit in Nederland de komende jaren juist gaan versterken!

Daarom vormen we het monotone bos om naar een klimaatbestendig en gevarieerd bos. Een bos dat tegen een stootje kan en waar allerlei planten en dieren zich thuis voelen. En niet te vergeten: een bos waar het voor de inwoners van Kolham prettig vertoeven is!

fijnsparren-kolham
fijnsparren-kolham
fijnsparren

Een deel van de fijnsparren maakt plaats voor een nieuw, gevarieerd bos dat nu én in de toekomst tegen een stootje kan. Het is nu bijna nog niet voor te stellen dat hier straks nieuwe natuur groeit en bloeit!

Wat gaan we doen in Groningen?

In het dorpsbos is 13 hectare bos gekapt. Dit deel gaan wij opnieuw beplanten. Overigens zijn lang niet alle bomen gekapt. Bomen met veel ecologische waarde en toekomstperspectief zijn bespaard gebleven. De nieuwe aanplant zal hier goed bij aansluiten.

We planten minstens 13 verschillende soorten bomen en struiken, zodat er een gevarieerd bos ontstaat. Een gevarieerd bos is namelijk veel sterker en beter bestand tegen klimaatverandering dan een monotoon bos. Krijgt een soort het in de toekomst toch zwaar? Dan houden de andere bomen en struiken het bosklimaat in stand. Zij zullen eventuele opengevallen plekken opvullen. Bovendien is een beetje dood hout juist welkom in het bos. Micro-organismen, zoals paddenstoelen en goede bacteriën, kunnen hier volop groeien. En die zorgen weer voor een gezonde bosbodem.

Soorten die we planten zijn onder andere haagbeuk, winterlinde, wintereik, vuilboom, lijsterbes, Gelderse roos, zoete kers, grove den, ruwe berk en hazelaar. Dit zijn inheemse soorten die thuishoren in deze omgeving of soorten die al jarenlang goed gedijen in deze omgeving. Deze soorten zullen allerlei planten en dieren aantrekken, die in dit bos thuishoren. Zo krijgt de biodiversiteit een flinke boost en bruist het bos straks van het leven!

winterlinde
gelderse-roos
Gelderse roos
haagbeuk
slak-hazelaar

Voorbeelden van boom- en struiksoorten die we gaan planten, zijn 1) winterlinde, 2) Gelderse roos, 3) haagbeuk en 4) hazelaar

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals

Waar gaan we planten?

We planten bomen in het dorpsbos ten noorden van het Groningse dorp Kolham. Tijdens de winter van 2022-2023 zijn de eerste 10.400 bomen geplant. De rest volgt tijdens de winter van 2023-2024.

Onze partners

Het plan is uitgewerkt in samenspraak met de inwoners van Kolham. Het bos is eigendom van Staatsbosbeheer, maar het beheer is in handen van Vereniging Dorpsbelangen Kolham. Om precies te zijn: de werkgroep van de vereniging Kolhamster Mainschoar, die daarbij advies krijgt van Bosgroepen Noord. Tot slot is de provincie Groningen betrokken als medefinancier. Wij zijn trots dat we samen met al deze lokale betrokkenen het bos kunnen versterken. Speciale dank gaat uit naar energieleverancier Vandebron, die met donaties de aanplant van nieuwe bomen en struiken mogelijk maakt.

logo-kolham

Plant een boom voor een bosrijke wereld

Wil je ook een boompje bijdragen aan een bosrijke wereld? Plant dan mee in een van onze andere bosprojecten!

Plant mee