0
bomen en struiken
0
hectare nieuw bos
0
verschillende soorten bomen en struiken (minimaal)
Waarom is dit project nodig?
Het dorpsbos bij Kolham was voor een monotoon bos. Dat betekent dat maar een of enkele boomsoorten groeiden, waaronder veel fijnsparren. Zulke monotone bossen zijn erg kwetsbaar voor klimaatverandering. Krijgt een soort het zwaar door bijvoorbeeld droogte, ziektes of plagen? Zoals in dit geval de fijnspar? Dan heeft het hele bos daar last van.
Een ander nadeel aan een monotoon bos, is dat er maar weinig verschillende soorten bomen en struiken groeien. Ook is er weinig verschil in hoogtes. Daardoor is het voor veel planten en dieren geen aantrekkelijk leefgebied waar ze hun voedsel kunnen vinden of zich kunnen voortplanten. Kortom, de biodiversiteit is er niet hoog. Terwijl het juist belangrijk is dat we de biodiversiteit in Nederland de komende jaren juist gaan versterken!
Daarom vormen we het monotone bos om naar een klimaatbestendig en gevarieerd bos. Een bos dat tegen een stootje kan en waar allerlei planten en dieren zich thuis voelen. En niet te vergeten: een bos waar het voor de inwoners van Kolham prettig vertoeven is!
Een deel van de fijnsparren maakt plaats voor een nieuw, gevarieerd bos dat nu én in de toekomst tegen een stootje kan. Het is nu bijna nog niet voor te stellen dat hier straks nieuwe natuur groeit en bloeit!
Wat gaan we doen in Groningen?
In het dorpsbos is 13 hectare bos gekapt. Dit deel gaan wij opnieuw beplanten. Overigens zijn lang niet alle bomen gekapt. Bomen met veel ecologische waarde en toekomstperspectief zijn bespaard gebleven. De nieuwe aanplant zal hier goed bij aansluiten.
We planten minstens 13 verschillende soorten bomen en struiken, zodat er een gevarieerd bos ontstaat. Een gevarieerd bos is namelijk veel sterker en beter bestand tegen klimaatverandering dan een monotoon bos. Krijgt een soort het in de toekomst toch zwaar? Dan houden de andere bomen en struiken het bosklimaat in stand. Zij zullen eventuele opengevallen plekken opvullen. Bovendien is een beetje dood hout juist welkom in het bos. Micro-organismen, zoals paddenstoelen en goede bacteriën, kunnen hier volop groeien. En die zorgen weer voor een gezonde bosbodem.
Soorten die we planten zijn onder andere haagbeuk, winterlinde, wintereik, vuilboom, lijsterbes, Gelderse roos, zoete kers, grove den, ruwe berk en hazelaar. Dit zijn inheemse soorten die thuishoren in deze omgeving of soorten die al jarenlang goed gedijen in deze omgeving. Deze soorten zullen allerlei planten en dieren aantrekken, die in dit bos thuishoren. Zo krijgt de biodiversiteit een flinke boost en bruist het bos straks van het leven!
Voorbeelden van boom- en struiksoorten die we gaan planten, zijn 1) winterlinde, 2) Gelderse roos, 3) haagbeuk en 4) hazelaar
Nieuws uit Kolham
Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals
Waar gaan we planten?
We planten bomen in het dorpsbos ten noorden van het Groningse dorp Kolham. Tijdens de winter van 2022-2023 zijn de eerste 10.400 bomen geplant. De rest volgt tijdens de winter van 2023-2024.
Onze partners
Het plan is uitgewerkt in samenspraak met de inwoners van Kolham. Het bos is eigendom van Staatsbosbeheer, maar het beheer is in handen van Vereniging Dorpsbelangen Kolham. Om precies te zijn: de werkgroep van de vereniging Kolhamster Mainschoar, die daarbij advies krijgt van Bosgroepen Noord. Tot slot is de provincie Groningen betrokken als medefinancier. Wij zijn trots dat we samen met al deze lokale betrokkenen het bos kunnen versterken. Speciale dank gaat uit naar energieleverancier Vandebron, die met donaties de aanplant van nieuwe bomen en struiken mogelijk maakt.
Plant een boom voor een bosrijke wereld
Wil je ook een boompje bijdragen aan een bosrijke wereld? Plant dan mee in een van onze andere bosprojecten!
Plant mee