Zó groen was de aarde 100 jaar geleden – en zo is het nu
09 april 2025
09 april 2025
Ooit was de aarde bedekt met een groene deken van bossen. Maar hoeveel groener was onze planeet vroeger eigenlijk? En hoe komt het dat zulke grote hoeveelheden bos zijn verdwenen? Ter gelegenheid van Earth Day, 22 april, blikken we terug én vooruit. Want het goede nieuws is: ook jij kunt vandaag iets doen om de aarde weer groener te maken.
Gedachte-experimentje: doe je ogen eens dicht, en reis even terug in de tijd. Hoe zag onze planeet er vroeger uit? We beginnen tienduizend jaar geleden, aan het einde van de laatste ijstijd. Meer dan de helft van het bruikbare aardoppervlak (57 procent) bestaat op dat moment uit bos. Dat is maar liefst 6 miljard hectare, gelijk aan 8,4 miljard voetbalvelden!
Nu maken we een enorme sprong in de tijd, naar het jaar 1900. Nog steeds is bijna de helft – 48 procent – van de aarde bedekt met bos. En dat terwijl de industriële revolutie al flink aan de gang is. Maar dan gaat het hard… want vandaag bestaat nog maar een derde van het aardoppervlak uit bos. In de afgelopen honderd jaar is dus méér bos verdwenen dan in de tienduizend jaar daarvoor.
Duidelijk: de wereld ziet er nu stukken minder groen uit dan vroeger. En dat komt vooral door ontbossing.
Bron aardbol: Globaia
Ontbossing betekent dat bossen worden gekapt, omdat mensen de grond of de bomen voor iets anders willen gebruiken. Verreweg de meeste bomen worden gekapt om ruimte te maken voor landbouw en veeteelt.
Hoewel in de middeleeuwen en zelfs in de Romeinse tijd al bomen moesten plaatsmaken voor landbouw of steden, gaat de ontbossing sinds begin 20e eeuw razendsnel. Deze verandering in bosoppervlakte is een probleem, want we hebben onze bossen hard nodig..
Ontbossing heeft verschillende oorzaken. De belangrijkste oorzaak noemden we al: bijna de helft van het land dat ooit bos was (46%), wordt nu gebruikt voor de landbouw (bron: Our World in Data). En daarvan neemt de veeteelt verreweg de meeste plek in. Ruim driekwart van alle landbouwgrond (77%) wordt gebruikt om dieren op te laten grazen, en voor de productie van veevoer.
Het lijkt er helaas nog niet op dat ontbossing minder wordt. Juist daarom is het zo belangrijk om nieuw, gevarieerd bos te planten én bestaande bossen te beschermen. Want welke oorzaken ontbossing ook heeft, één ding is duidelijk: meer bos op aarde, daar hebben we allemaal wat aan.
We kunnen gelukkig van alles doen om onze planeet weer te vergroenen! Deze 5 oplossingen helpen daarbij:
Een belangrijke stap is herbebossing en bosherstel. Dat herbebossing voordelen heeft, staat buiten kijf – tenminste, zolang we de juiste soorten op de juiste plek planten. Want willekeurig bomen planten heeft geen zin: voor een gezond ecosysteem is het cruciaal om soorten te planten die in een bepaald gebied thuishoren. Daarom steunt Trees for All wereldwijd tientallen projecten om zulke diverse, inheemse bossen te planten én om bestaande bossen te herstellen.
Dat laatste doen we bijvoorbeeld op plekken waar vroeger bos groeide, maar waar de natuur niet meer vanzelf herstelt. We planten boomsoorten die van oorsprong in zo’n gebied thuishoren. Zo herstellen we de natuur én helpen we het bos een handje om zelf verder te groeien. Een mooi voorbeeld daarvan is ons project op Sulawesi, waar we verstikkende graslanden omvormen naar tropisch regenwoud.
> Lees nog 3 redenen over het nut van bomen planten
Naast herbebossing kunnen we nog meer doen om de aarde weer groener te maken. Duurzame landbouw stimuleren, bijvoorbeeld. Want bosherstel heeft alleen zin als we er tegelijkertijd voor zorgen dat er niet nóg meer ontbossing plaatsvindt. Trees for All steunt wereldwijd agroforestry-projecten die boeren helpen bij de overstap naar duurzame (bos)landbouw. Bijvoorbeeld in de Boliviaanse Andes, Ethiopië en Mexico. Dankzij deze projecten hebben boeren meer voedsel en inkomsten, zonder dat ze daarvoor (illegaal) nieuw bos hoeven te kappen.
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk dat we bestaand én nieuw bos goed beschermen. We zorgen dat de lokale bevolking profiteert van de bossen die we aanplanten – bijvoorbeeld omdat het hun eten, werk of extra geld oplevert. Daardoor zijn deze mensen eerder geneigd het bos te beschermen.
Bosbescherming doen we ook met hulp van patrouilleteams en rangers. Zij gaan houtkap en andere illegale activiteiten tegen en helpen bosbranden te voorkomen.
Tot slot: als je weet hoe belangrijk bossen zijn voor je eigen voortbestaan, ben je gemotiveerder om er goed voor te zorgen. Daarom zetten we bij Trees for All ook in op bewustwording en onderwijs. In Nederland bijvoorbeeld met ons mbo-scholenprogramma Trees for Schools, zodat leerlingen zich bewust worden van de waarde van bomen.
Ook onze internationale partners besteden veel aandacht aan scholing. SENDAS uit Mexico neemt kinderen bijvoorbeeld mee naar mangrovebossen. Daar leren ze hoe belangrijk deze bossen zijn.
Naast dat het gebied voor de lokale bevolking een bron voor werk is, zijn de bossen een kraamkamer voor allerlei zeeleven en een natuurlijke buffer tegen orkanen. Bovendien slaan ze veel CO2 op. Belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering.
Honderd jaar geleden was de aarde een heel stuk groener dan nu. Laten we er samen voor zorgen dat onze prachtige planeet over honderd jaar óók weer zo lekker groen is. Dat begint bij ons, vandaag. Want elke boom die wij vandaag planten, kan over honderd jaar onderdeel zijn van een groot bos. En daar profiteren we allemaal van.
Kortom, elke dag en elke boom maakt het verschil. Let’s Make Earth Green Again!
Op 22 april is het Earth Day: hét moment waarop we met elkaar in actie komen voor duurzaamheid en natuurbescherming. Dat is harder nodig dan ooit. En daarom willen we vanuit Trees for All 10.000 bomen planten voor Earth Day. Yes, je leest het goed. Help ook mee om dit grote groene doel te behalen? Maak het verschil en doneer nu. Let’s Make Earth Green Again!
Doneer nu bomen