Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
sulawesi

Sulawesi

Op Sulawesi gaan we 160.000 bomen planten om eentonig grasland weer om te vormen tot tropisch regenwoud. Dit doen we samen met onze partner stichting Masarang. Zo herstellen we een uniek ecosysteem in Indonesië en profiteert de lokale bevolking mee.

Status: Actueel project

Van grasland naar tropisch regenwoud in Indonesië

Van bossen en heuvels tot meren en koraalriffen: het Indonesische eiland Sulawesi heeft een uniek ecosysteem. In het regenwoud leven tientallen diersoorten die nergens anders ter wereld voorkomen. Helaas is zo’n 80% van hun leefgebied verdwenen door ontbossing.

Wat overblijft zijn graslanden waar alleen nog hardnekkig gras groeit. Hierdoor kunnen er geen bomen meer groeien en komt het leefgebied van heel veel dieren in gevaar. Daar gaan we iets aan doen!

In dit project gaan we 160.000 bomen planten om het tropisch regenwoud in Noord-Sulawesi te herstellen. Dit doen we samen met Stichting Masarang, opgericht door dr. Willie Smits. Ook biedt het project werk en inkomen aan de omliggende gemeenschappen. Plant je met ons mee?

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
icon-boom-6

0

bomen worden geplant

0 hectare

regenwoud wordt hersteld

icon-boeren

0

mensen hebben werk & inkomen

icon-huishoudens

0

mensen profiteren in totaal van het project

icon-bos-2

0

verschillende boomsoorten

Waarom is dit project op Sulawesi nodig?

Sulawesi is één van de grotere eilanden van Indonesië en een thuis voor vele unieke planten en dieren. Maar liefst 62% van de zoogdieren die hier leven zijn endemische soorten. Dit zijn soorten die maar op één plaats ter wereld voorkomen, zoals het celebesspookdier en de kuifmakaak.

Maar door houtkap, bosbranden en het omzetten van bos naar landbouwgrond en plantages, staan er veel van deze endemische soorten op de rand van uitsterven. En op de plekken waar voorheen prachtig regenwoud stond, zijn nu slechts graslanden over waarop alleen nog maar alang-alang gras groeit.

Dit gras vormt een dicht tapijt en laat geen ruimte meer voor bomen om te ontkiemen en te groeien. Ook zijn deze graslanden op hun beurt extra vatbaar voor branden. Om het unieke ecosysteem op Sulawesi te herstellen is het dus hard nodig om de bestaande bossen te beschermen en de gedegradeerde bossen te herstellen. Help jij ons mee?

Plant mee op Sulawesi

Wat gaan we op Sulawesi doen?

In het projectgebied van Temboan gaan we 50 hectare alang-alang grasland omvormen tot tropisch regenwoud. Dit doen we door 160.000 bomen te planten met vele verschillende soorten voor een divers bos. Stichting Masarang heeft hiervoor een succesvolle plantmethode ontwikkeld. In een periode van drie jaar (2023-2025) planten we in twee fases bomen aan.

Eerst worden er 10 tot 15 pioniersoorten aangeplant om het woekerende gras terug te dringen. Daarna planten we 150 verschillende inheemse boomsoorten aan om het oorspronkelijke bos te herstellen. Sommige van deze boomsoorten staan op de Rode Lijst van Bedreigde Soorten (IUCN). Ook planten we boomsoorten die voor extra inkomsten zorgen voor de lokale bevolking, zoals fruitbomen.

sulawesi
sulawesi

Een brede impact: van land tot zee

Het bosherstel op Sulawesi heeft een brede impact op het hele ecosysteem. Zo draagt ons project bij aan:

  • De opname van CO2 uit de atmosfeer.
  • De versterking van de biodiversiteit door het vergroten en beschermen van leefgebied van lokale en inheemse fauna en flora.
  • De verbetering van de waterhuishouding. Bomen houden meer water vast in de grond. Hierdoor wordt de afvoer van (vervuild) water en sedimenten verminderd en kan het koraalrif voor de kust zich herstellen.
  • Het voorkomen van bosbranden door minder brandbaar gras en actief toezicht door patrouilleteams.
sulawesi-temboan-beach
sulawesi

Bescherming van het herstelde bos

Stichting Masarang zorgt na de aanplant voor goede bescherming van het bos. Er zijn twee boswachters in dienst die het bos monitoren, bijvoorbeeld vanuit de observatietoren. Daarnaast wordt het projectgebied bewaakt met behulp van een camerasysteem, satellietbeelden en drones.

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
14. Life below water
15. Life on land
17. Partnership for the goals
8. Decent work and economic growth

Onze partners

Stichting Masarang werd in 2001 opgericht door Willie Smits, een Indonesische bioloog, bosbouwkundige en natuurbeschermer van Nederlandse komaf. Hij werkt al 40 jaar in Indonesië en heeft verschillende opvang- en rehabilitatiecentra voor onder andere orang-oetans opgezet. Daarnaast heeft hij verschillende herbebossings- en natuurbeschermingsprojecten in Kalimantan en Sulawesi geleid.

Ook spelen de lokale gemeenschappen een actieve rol. Het project biedt werk aan 50 dorpelingen, bijvoorbeeld in de kwekerijen, tijdens het planten en door het maken van compost. Tot slot worden de Indonesische Ministry of Environment and Forestry, de Institut Teknologi Minaesa (ITM) Universiteit en de lokale kerk bij het project betrokken.

Waar gaan we planten?

De bomen worden geplant op 50 hectare in het projectgebied Temboan van stichting Masarang. Dit gebied ligt direct aan de kust in Sulawesi, waar vijf soorten zeeschildpadden broeden en een koraalrif ligt.