Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
sulawesi

Indonesië

Op het Indonesische eiland Sulawesi willen we 160.000 bomen planten. Zo kunnen we hardnekkige graslanden omvormen naar tropisch regenwoud zoals dat hier van oorsprong voorkwam. We doen dit samen met stichting Masarang. Met jouw donatie help je ons dit mogelijk maken!

Status: Actueel project

Van grasland naar tropisch regenwoud op Sulawesi

Van bossen en heuvels tot meren en koraalriffen: het Indonesische eiland Sulawesi heeft een uniek ecosysteem. In het regenwoud leven tientallen diersoorten die nergens anders ter wereld voorkomen!

Helaas is zo’n 80% van hun leefgebied verdwenen door ontbossing. Wat over is gebleven, zijn graslanden waar alleen nog hardnekkig alang-alang gras groeit. Deze verstikkende laag geeft bomen geen ruimte om hier van nature te groeien. Daarmee komt het leefgebied van al die unieke planten en dieren in gevaar.

Wij willen de natuur weer op gang helpen. Hoe? Door 160.000 bomen te planten samen met Stichting Masarang. En met jouw donatie zorg je ervoor dat we het oorspronkelijke regenwoud kunnen herstellen!

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
icon-boom-6

0

bomen worden geplant

0 hectare

regenwoud wordt hersteld

icon-boeren

0

mensen hebben werk & inkomen

icon-huishoudens

0

mensen profiteren in totaal van het project

icon-bos-2

0

verschillende boomsoorten

Waarom is dit project op Sulawesi nodig?

Sulawesi is één van de grotere eilanden van Indonesië en een thuis voor vele unieke planten en dieren. Maar liefst 62% van de zoogdieren die hier leven zijn endemische soorten. Dit zijn soorten die maar op één plaats ter wereld voorkomen, zoals het celebesspookdier en de kuifmakaak.

Door houtkap, bosbranden en het omzetten van bos naar landbouwgrond en plantages, staan er veel van deze endemische soorten op de rand van uitsterven. En op de plekken waar voorheen prachtig regenwoud stond, zijn nu slechts graslanden over waarop alleen nog alang-alang gras groeit. Dit gras vormt een dicht tapijt en geeft bomen geen ruimte om te ontkiemen en te groeien. Ook zijn deze graslanden extra vatbaar voor branden.

Met dit project willen we de graslanden omvormen naar tropisch regenwoud zoals dat oorspronkelijk op Sulawesi groeide. Zo zorgen we voor een beter klimaat, met meer schaduw en verkoeling. Ook brengen we het leefgebied van al die bijzondere planten en dieren terug. En tot slot bieden we met dit project werk en inkomen voor lokale dorpelingen. Zij werken bijvoorbeeld in lokale kwekerijen of als bosbeschermer.

Plant mee op Sulawesi

Wat gaan we op Sulawesi doen?

In het projectgebied van Temboan gaan we 50 hectare alang-alang grasland omvormen tot tropisch regenwoud. Dit doen we door 160.000 bomen te planten met vele verschillende soorten voor een divers bos. Stichting Masarang heeft hiervoor een succesvolle plantmethode ontwikkeld. In een periode van drie jaar (2023-2025) planten we in twee fases bomen aan.

Eerst worden er 10 tot 15 pioniersoorten aangeplant om het woekerende gras terug te dringen. Daarna planten we 150 verschillende inheemse boomsoorten aan om het oorspronkelijke bos te herstellen. Sommige van deze boomsoorten staan op de Rode Lijst van Bedreigde Soorten (IUCN). Ook planten we boomsoorten die voor extra inkomsten zorgen voor de lokale bevolking, zoals fruitbomen.

sulawesi
sulawesi

Een brede impact: van land tot zee

Het bosherstel op Sulawesi heeft een brede impact op het hele ecosysteem. Zo draagt ons project bij aan:

  • De opname van CO2 uit de atmosfeer.
  • De versterking van de biodiversiteit door het vergroten en beschermen van leefgebied van lokale en inheemse fauna en flora.
  • De verbetering van de waterhuishouding. Bomen houden meer water vast in de grond. Hierdoor wordt de afvoer van (vervuild) water en sedimenten verminderd en kan het koraalrif voor de kust zich herstellen.
  • Het voorkomen van bosbranden door minder brandbaar gras en actief toezicht door patrouilleteams.
sulawesi-temboan-beach
sulawesi

Bescherming van het herstelde bos

Stichting Masarang zorgt na de aanplant voor goede bescherming van het bos. Er zijn twee boswachters in dienst die het bos monitoren, bijvoorbeeld vanuit de observatietoren. Daarnaast wordt het projectgebied bewaakt met behulp van een camerasysteem, satellietbeelden en drones.

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
14. Life below water
15. Life on land
17. Partnership for the goals
8. Decent work and economic growth

Onze partners

Stichting Masarang werd in 2001 opgericht door Willie Smits, een Indonesische bioloog, bosbouwkundige en natuurbeschermer van Nederlandse komaf. Hij werkt al 40 jaar in Indonesië en heeft verschillende opvang- en rehabilitatiecentra voor onder andere orang-oetans opgezet. Daarnaast heeft hij verschillende herbebossings- en natuurbeschermingsprojecten in Kalimantan en Sulawesi geleid.

Ook spelen de lokale gemeenschappen een actieve rol. Het project biedt werk aan 50 dorpelingen, bijvoorbeeld in de kwekerijen, tijdens het planten en door het maken van compost. Tot slot worden de Indonesische Ministry of Environment and Forestry, de Institut Teknologi Minaesa (ITM) Universiteit en de lokale kerk bij het project betrokken.

Waar planten we de bomen?

We gaan de bomen planten op 50 hectare grond in Temboan. Dit gebied wordt beheerd door stichting Masarang. Het ligt direct aan de kust in Sulawesi, waar vijf soorten zeeschildpadden broeden en een koraalrif ligt. Kortom, een uniek gebied!