Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
10-miljoenste-boom-2

We starten het nieuwe jaar met fantastisch nieuws. Dankzij de steun van al onze donateurs en partners hebben we in 2023 opnieuw een recordaantal bomen kunnen planten: meer dan 2 miljoen! Wij zijn iedereen die hieraan heeft bijgedragen ongelooflijk dankbaar. In deze video blikken we terug op de hoogtepunten van 2023.

Prefer English? Read our message here.

Een jaar vol mijlpalen

2023 was voor ons een succesvol jaar vol mijlpalen. We ontvingen een recordaantal donaties, waarmee we 2.004.590 bomen konden planten. In december plantten we bovendien de 10 miljoenste boom in ons bestaan!

Bijzonder was ook de start van ons nieuwe scholenprogramma, waarmee we bijdragen aan meer bewustwording over het belang van bomen onder jongeren. In december volgde nog een hoogtepunt, toen we de sleutel van ons nieuwe kantoor in ontvangst namen. En ook in het nieuwe jaar is er genoeg te vieren. Trees for All bestaat namelijk 25 jaar!

De 10 miljoenste boom gaat de grond in!

Wereldwijde en brede impact

Als goed doel willen we wereldwijd impact maken. Die impact gaat om veel meer dan alleen de aantallen bomen die we planten; dat is slechts de eerste stap. Het zijn de effecten en resultaten van onze projecten op de lange termijn die tellen. Trees for All wil bomen planten waar toekomstige generaties van profiteren, en natuur herstellen om verdere klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit tegen te gaan. Een groene en gezonde aarde voor iedereen, dát is wat ons motiveert.

Over de hele wereld werken we samen met projectpartners om boomaanplant en herbebossingsprojecten te realiseren. We doen dit vanuit een duidelijke visie en integrale aanpak. Dat betekent onder andere dat we bomen planten die bij een specifiek ecosysteem horen en die de natuurlijke biodiversiteit bevorderen. Ook zorgen we ervoor dat lokale gemeenschappen onderdeel van de projecten zijn. En minstens zo belangrijk is onze aandacht voor thema’s als brandpreventie, watermanagement en training en educatie voor de lokale bevolking. Kortom, we doen veel meer dan ‘alleen’ bomen planten!

boomplantdag-landschapselementen
Door heel Nederland hebben we landschapselementen geplant, waaronder in Friesland.

Nederland wordt steeds groener!

Het afgelopen jaar hebben we 18 projecten in Nederland mogelijk gemaakt. Van Groningen tot Limburg hebben we nieuw bos geplant, bestaand bos hersteld, voedselbossen aangelegd en bomen geplant in het landelijk gebied. Zo leveren we op allerlei manieren een bijdrage aan meer bos en bomen in Nederland.

Daarnaast steunden we 38 lokale vergroeningsprojecten vanuit ons GroenDoen Fonds. Dankzij de steun van Vandebron en onze nieuwe partner Univé Buurtfonds konden we nóg meer initiatiefnemers helpen hun eigen omgeving te vergroenen. Zo hebben buurtbewoners in Haaksbergen dankzij onze financiële bijdrage een prachtig belevingsbos kunnen planten met een voedselbos en pluktuin.

In Haaksbergen hebben buurtbewoners een belevingsbos geplant met hulp van ons GroenDoen Fonds.

Lancering van Trees for Schools

Een volgend hoogtepunt was de lancering van ons nieuwe scholenprogramma voor het mbo: Trees for Schools. Vanuit dit programma krijgen mbo-studenten klimaatlessen en mogen zij met hulp van experts een ontwerp maken én uitvoeren om hun schoolterrein te vergroenen. Deze maand gaan de eerste bomen en struiken op de scholen de grond in. Dat betekent dat de pilot met de eerste drie mbo-scholen bijna is afgerond. En met succes, want dit jaar kunnen tien nieuwe mbo-scholen meedoen!

trees-for-schools
Ons nieuwe scholenprogramma Trees for Schools voor mbo-studenten is een feit!

Impact van Bolivia tot Borneo

Onze impact blijft niet beperkt tot Nederland. In 2023 steunden we 4 nieuwe projecten in het buitenland. En we bezochten de projecten in Vietnam, Costa Rica, Borneo, Sulawesi, Tanzania, Spanje en Portugal. Dat doen we in principe eens in de twee jaar. Zo kunnen we de voortgang van de projecten goed volgen en bijsturen waar nodig.

De dagelijkse praktijk van bomen planten is namelijk niet eenvoudig. Verschillende projectpartners hadden afgelopen jaar te maken met extreme droogte en brandgevaar als gevolg van El Niño. Daarom hebben we sommige projecten extra ondersteuning gegeven.

Op Borneo bijvoorbeeld, zagen we met eigen ogen het dreigende gevaar van bosbranden. Onze projectpartner Borneo Nature Foundation werkt samen met lokale vrijwilligers om het vuur (preventief) te bestrijden en het bos te beschermen. Wij hebben daarom een donatie gedaan voor extra materialen en trainingen, zodat meer vrijwilligers kunnen helpen en voldoende blusmateriaal beschikbaar is.

In de Boliviaanse hooglanden planten we bomen met de lokale bevolking en Stichting Samay

Brede steun uit de samenleving

Al onze projecten kunnen we alleen realiseren dankzij onze donateurs. In 2023 werden we gesteund door 2.030 bedrijven. Met verschillende van hen werken we al langere tijd samen, zoals ANWB, Jaarbeurs, Accenture, ENGIE, Bever, Lowlander, Arriva, DHL, a.s.r., Sogeti, Zwitserleven en Synchroon. Het is geweldig om te zien hoe zij zich elk op hun eigen manier inzetten voor een bosrijke wereld.

Bijzonder was ook de lancering van onze samenwerking met Arla en BoerenNatuur. Met het ReNature programma van Arla bieden we melkveehouders de mogelijkheid om bomen en struiken te planten op hun land, om zo de biodiversiteit in Nederland te vergroten. Een andere mijlpaal vierden we met onze partner Hotels for Trees. Deze stichting werkt samen met hotels over de hele wereld en plant voor elke overgeslagen kamerschoonmaak een boom. Op deze manier heeft Hotels for Trees al meer dan 250.000 bomen gedoneerd. En dit aantal groeit nog iedere dag!

Een van de boomplantdagen met onze bedrijfspartner Hotels for Trees.

Naast bedrijven konden we rekenen op de bijdragen van particuliere donateurs. Zij steunden ons op allerlei manieren, onder andere door bomen te planten of hun CO2-uitstoot bij ons te compenseren. Uniek waren bovendien de tientallen acties die mensen voor ons hebben opgezet om geld in te zamelen voor bomen. Er zijn honderden kilometers gelopen, geroeid en gefietst voor Trees for All. Bijvoorbeeld tijdens de Climate Classic, een fietstocht langs de kustlijn die in Nederland ontstaat als de zeespiegel te ver doorstijgt. Zelfs onze eigen collega’s fietsten mee!

Bewustwording creëren

Naast bomen planten, willen we zoveel mogelijk mensen bewust maken van het belang van bomen voor ons klimaat en onze wereld. Dat deden we onder andere met onze Green Friday campagne in november. Ruim 2.700 mensen en bedrijven sloten zich aan bij onze Green Friday beweging om samen met ons een statement te maken tegen de overconsumptie op Black Friday. Om dit tegengeluid extra kracht bij te zetten, hebben we bovendien met zo’n 200 donateurs een Green Friday Forest geplant in natuurgebied Het Twiske.

Tot slot mochten we in 2023 verschillende nieuwe ambassadeurs aan ons verbinden, zoals Melissa Drost, Egbert-Jan Weeber en Niek van den Adel. Samen met Sanne Vogel, Elize Been, Louise Vet, Reinier van den Berg en Team DSM zijn zij voor ons van onschatbare waarde om onze missie uit te dragen. In het nieuwe jaar verwachten we bovendien nog een aantal bijzondere ambassadeurs aan ons te verbinden. Wordt vervolgd!

Op 24 november plantten we het Green Friday Forest samen met onze ambassadeur Melissa Drost (tweede van links).

Dankbaar

Of je nu onze donateur bent, projectpartner, vrijwilliger of ambassadeur: zonder jouw betrokkenheid hadden we nooit deze mooie resultaten behaald. Dankjewel daarvoor! Het geeft ons alle vertrouwen om in 2024 verder te gaan met ons belangrijke werk. Doe je weer mee?

Nieuw jaar, nieuw bos

Dankzij jouw bijdrage kunnen we in 2024 nog meer bosprojecten wereldwijd steunen. Voor elke boom in Nederland planten we er ook één in het buitenland.

Plant een boom