Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.

Het Groene Woud

Samen met ARK Rewilding Nederland plant Trees for All nieuw leembos in het Brabantse Groene Woud. Zo werken we aan het herstellen, uitbreiden én versterken van deze zeldzame bossen, die het thuis zijn van allerlei unieke planten en dieren.

Status: Actueel project

Nieuw leembos in het Brabantse Groene Woud

In het Brabantse Groene Woud komen van nature prachtige leembossen voor. Deze zeldzame bossen zijn een echte biodiversiteithotspot: er leven talloze soorten planten en dieren die kenmerkend zijn voor deze bossen.

Die bijzondere natuur willen we verder uitbreiden én versterken. Daarom planten we samen met onze partner ARK Rewilding Nederland nieuw leembos. Tussen 2020 en 2023 hebben we al 158.908 bomen en struiken geplant op voormalige argarische gronden. Maar we zijn nog niet klaar.

Tussen 2023 en 2024 willen we nog eens 117.650 bomen planten. Zo verbinden we bestaande natuur met elkaar en zorgen we ervoor dat de unieke biodiversiteit in deze bossen niet verloren gaat. Fijn voor mens én dier!

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
icon-moederboom

0

bomen en struiken

icon-boomsoorten

0

boom- en struiksoorten

icon-aanplant

0 0

plantperiode

Waarom is dit project nodig?

Tussen Tilburg, Eindhoven en Den Bosch ligt Het Groene Woud. Dit prachtige natuurgebied bestaat uit heiden, moerassen, vennen en leembossen. Deze leembossen zijn erg zeldzaam. Door hun vochtige bodems komen er planten en dieren voor die kenmerkend zijn voor leembossen, zoals vlinders, vogels en zoogdieren. Die unieke biodiversiteit willen we graag behouden en verder uitbreiden.

Door nieuw bos te planten, verwachten we dat bestaande plant- en diersoorten verder toenemen. Ook zal het bos nieuwe planten en dieren aantrekken. Denk aan zeldzame vlinders, zoals het bont dikkopje of de kleine ijsvogelvlinder. Daarnaast zullen dieren als de boomkikker, grauwe klauwier, wilde kat, otter en zwarte ooievaar zich helemaal thuis voelen in Het Groene Woud.

Een ander voordeel is dat we met de nieuwe aanplant bestaande natuurgebieden met elkaar verbinden. Op die manier versterken we ook de vitaliteit en kwaliteit van bestaande leembossen en hun omliggende natuur. Zo werken we aan een beter klimaat, meer biodiversiteit en een gezonde leefomgeving voor ons allemaal.

Groene Woud van boven
Perceel voor aanplant
Groene Woud van boven
Groene-Woud-spin
Groene-Woud-bord

Het Groene Woud: de locatie waar we bomen planten

Wat gaan we in het Brabantse Groene Woud doen?

Stichting ARK heeft een bijzonder en goed doordacht plan geschreven om de leembossen in Brabant te herstellen. Dit plan combineert het beste van twee maatregelen. Aan de ene kant planten we nieuw bos om de leembosssen uit te breiden. Aan de andere kant bekijken we welke natuur spontaan opkomt in het gebied. Dit laatste noemen we ook wel natuurlijke regeneratie. Een unieke werkwijze, die we vanuit Trees for All graag ondersteunen!

We planten de bomen en struiken op voormalig agrarische gronden. Dit zijn inheemse boom- en struiksoorten die kenmerkend zijn voor leembossen. Denk hierbij aan de haagbeuk, winter- en zomerlinde, fladderiep, heggenroos en rode kornoelje. Dit proces vergt veel gebiedskennis, geduld en aandacht. Daarom zijn we blij met de meerjarige samenwerking met Stichting ARK. Samen kunnen we onze kennis delen en de ontwikkelingen de komende jaren goed volgen.

Tijdens de winter van 2021-2022 hebben we samen met onze bedrijfsbospartners bomen geplant in Het Groene Woud.

Monitoring van de aanplant in Het Groene Woud

In Het Groene Woud kunnen bezoekers foto’s maken van de aanplant. Zo kunnen we precies zien hoe het bos zich ontwikkelt! Daarnaast houdt ARK ons goed op de hoogte en monitoren we de aanplant met eigen veldbezoeken. In onze projectupdate van het plantseizoen 2021-2022 lees je er meer over.

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals

Waar planten we de bomen?

We planten de bomen op percelen verspreid door het Groene Woud: van De Geelders bij Boxtel tot het Dommeldal bij Son en Breugel. Zo zorgen we ervoor dat de samenhang die tussen bestaande bos- en natuurgebieden in de regio weer wordt hersteld, versterkt en uitgebreid.

Onze partners

Binnen dit project werken we samen met ARK Rewilding Nederland. ARK realiseert robuuste natuurgebieden, waar de natuur zoveel mogelijk haar gang mag gaan. Dat levert een grote rijkdom aan landschappen, planten en dieren op. ARK werkt hiervoor samen met allerlei partijen, zoals provincies, gemeenten, agrariërs, waterschappen, terreinbeheerders en lokale netwerken.

“De Geelders en de aangrenzende natte bossen in Het Groene Woud behoren tot de meest zeldzame biodiversiteitshotspots van de Nederlandse natuur. Via deze grootschalige aanplant ontstaan veerkrachtige, robuuste natuurgebieden met een hoge biodiversiteit die bestand zijn tegen klimaatverandering.”

Ger van den Oetelaar, ARK Rewilding Nederland

Steun de aanplant van bos

Wil je Trees for All helpen om projecten zoals Het Groene Woud mogelijk te maken? Plant dan met ons mee! Voor elke boom in Nederland planten we er ook één in het buitenland.

Plant een boom