Het Groene Woud
Samen met stichting ARK Natuurontwikkeling gaat Trees for All de aanleg van nieuwe leembossen in het Groene Woud mogelijk maken.
Samen met stichting ARK Natuurontwikkeling gaat Trees for All de aanleg van nieuwe leembossen in het Groene Woud mogelijk maken.
bomen
boom- en struiksoorten
plantperiode
Op voormalig agrarische gronden worden inheemse boom- en struiksoorten aangeplant die kenmerkend zijn voor leembossen, zoals de haagbeuk, winter- en zomerlinde, fladderiep, heggenroos en rode kornoelje. Naast de aanleg van nieuw bos worden zo ook de bestaande leembossen qua vitaliteit en natuurkwaliteit versterkt. Het project heeft als doel om de biodiversiteit zowel kwantitatief als kwalitatief te versterken. Denk hierbij aan zeldzame vlinders als bont dikkopje, kleine ijsvogelvlinder en dieren zoals de boomkikker, de grauwe klauwier, de wilde kat, otter en zwarte ooievaar.
Er wordt geplant op percelen met grote waarde voor natuurontwikkeling. De percelen liggen verspreid door het Groene Woud, van De Geelders bij Boxtel tot het Dommeldal bij Son en Breugel. Zo word de verloren gegane samenhang van bestaande bos -en natuurgebieden in de regio herstelt, versterkt en uitgebreid.
In dit project werken wij samen met ARK Natuurontwikkeling. ARK realiseert robuuste natuurgebieden waar de natuur zoveel mogelijk haar gang mag gaan. Dat levert een grote rijkdom aan landschappen, planten en dieren op. ARK ziet natuurontwikkeling in de context van maatschappelijke belangen als recreatie, delfstoffenwinning en klimaatadaptatie, en streeft naar vrij toegankelijke natuur. ARK werkt samen met gebiedspartijen zoals de provincie, gemeenten, agrariërs, waterschap, terreinbeheerders en lokale netwerken.
“De Geelders en de aangrenzende natte bossen in Het Groene Woud behoren tot de meest zeldzame biodiversiteitshotspots van de Nederlandse natuur. Via deze grootschalige aanplant ontstaan veerkrachtige, robuuste natuurgebieden met een hoge biodiversiteit die bestand zijn tegen klimaatverandering.”
— Ger van den Oetelaar, ARK Natuurontwikkeling