Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
groene-woud

We vierden afgelopen maand een bijzondere mijlpaal. Samen met onze projectpartner ARK Natuurontwikkeling hebben we de 100.000ste boom in het Groene Woud geplant! In dit Brabantse natuurgebied werken we sinds 2020 aan de uitbreiding van leembossen. We hebben de 100.000ste boom geplant in het bijzijn van onze bedrijfsbospartners die dit bos mogelijk hebben gemaakt: een prachtige haagbeuk die helemaal in deze omgeving thuishoort. Bekijk hieronder de video van dit bijzondere moment.

Natuurrijkste bossen van Nederland

In het Brabantse Groene Woud komen van oorsprong unieke leembossen voor. Deze bossen groeien op natte gronden, waardoor er ontelbaar veel planten en dieren leven. Sterker nog: leembossen zijn de meest natuurrijke bossen in Nederland! Je vindt er bijvoorbeeld dieren als de zwarte specht, wespendief, houtsnip en allerlei soorten vlinders. Maar ook typische voorjaarsflora als de bosanemoon en slanke sleutelbloem kom je hier tegen.

Zeldzame natuur

Leembossen zijn zeldzaam. Daarom steunt Trees for All het project van ARK om deze unieke natuur te beschermen en verder uit te breiden. We planten nieuw bos op percelen die vroeger voor landbouw werden gebruikt. Zo breiden we de leembossen verder uit en zorgen we ervoor dat de unieke biodiversiteit verder toeneemt.

Bovendien verbinden de nieuwe bossen bestaande natuurgebieden met elkaar. Zo ontstaan er grote, aaneengesloten leefgebieden waar talloze planten en dieren hun voedsel vinden en zich voort kunnen planten.

Unieke werkwijze

De aanpak van ARK is uniek. Enerzijds planten we actief nieuwe bomen aan. Het gaat om boomsoorten die nog onvoldoende in het gebied voorkomen, maar hier wel thuishoren. Denk aan de fladderiep, haagbeuk en winterlinde. Door ze actief aan te planten, brengen we de zaadbronnen terug, zodat de bomen en struiken in de toekomst weer uit zichzelf kunnen groeien.

Daarnaast laten we de natuur voor een deel zelf haar gang gaan, om te kijken welke bomen en struiken spontaan in het gebied opkomen. Blijkt dit de komende jaren genoeg te zijn, dan laten we het zo. Is het toch nodig om de natuur een handje te helpen, dan planten we alsnog extra bomen en struiken bij.

Meerjarige samenwerking

Dit proces vergt veel gebiedskennis, geduld en aandacht. Daarom zijn we blij met de meerjarige samenwerking met Stichting ARK. Samen kunnen we onze kennis delen en de ontwikkelingen de komende jaren goed volgen.

En er is meer goed nieuws: bij de 100.000ste boom die vorige week de grond in is gegaan, zal het niet blijven. De komende jaren gaan we namelijk nog eens 100.000 bomen planten. Zo werken we samen met ARK aan een bosrijker Nederland, voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden voor ons allemaal.

Plant mee in het Groene Woud

De komende jaren werken we verder met ARK aan de uitbreiding van leembossen. Wil je hier een boompje aan bijdragen? Dat kan!

Plant een boom