Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
Plant deze zomer een boom

Verkoel de zomer, plant een boom!

Door klimaatverandering hebben we wereldwijd steeds vaker te maken met (extreem) warme en droge zomers. Maar we kunnen iets doen om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan: bomen planten! Doe je mee?

Plant een boom in de strijd tegen hitte en droogte

Juni 2023 was wereldwijd de warmste maand juni ooit gemeten. En nog steeds is het in onder andere Zuid-Europa, Noord-Afrika en de Verenigde Staten extreem heet. Zorgelijk, maar kunnen we ook iets dóen. Bomen planten!

Bomen zijn een belangrijk middel in de strijd tegen klimaatverandering. Ze zorgen voor schaduw en verkoeling. En na een zomerse regenbui kunnen ze regenwater afvoeren en opslaan in de grond. Zo verminderen bomen overstromingsgevaar en vullen ze ons grondwater aan (een belangrijke bron voor ons drinkwater). En wist je dat bossen met verschillende inheemse boomsoorten de kans op bosbranden verkleinen?

Allemaal redenen waarom Trees for All zich inzet voor een bosrijke wereld. Help je ons met een donatie zodat we nog meer bomen kunnen planten?

Plant mee in onze bosprojecten

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in

Een boom planten: hoe werkt dat?

icon-bos-2

1. Kies hoeveel bomen je wilt planten

Wij planten de helft van jouw bomen in Nederland en de andere helft in het buitenland. Met jouw donatie maak je dus wereldwijd impact.

icon-boeren

2. Kies twee projecten waar we jouw bomen planten

Kies waar wij de bomen namens jou mogen planten. Je kunt kiezen uit vier projecten waar we jouw steun nu het hardst nodig hebben.

icon-aanplant

3. Ontvang jouw persoonlijke certificaat

Als bewijs voor het planten van bomen ontvang je een certificaat met jouw naam erop. Deel het en inspireer anderen om ook mee te planten.

Plant deze zomer een boom
Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met (extreem) warme en droge zomers. Maar we kunnen iets concreets doen om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan: bomen planten! Doe je mee? Zo zorgen we samen voor een leefbare planeet voor ons allemaal.

Het hele jaar ben ik blij met bomen, maar in de zomer nog meer! Hoe meer bomen, hoe meer schaduw er is voor mijn teckel Belle (en natuurlijk voor jou en mij). Zo kunnen we zelfs op de warmste dagen toch genieten van buiten in de natuur zijn. Plant je mee voor een beetje verkoeling voor mens, dier en natuur?

Elize Been, ambassadeur van Trees for All

Droogte, hitte en de rol van bomen

Bomen zijn een belangrijk middel in de strijd tegen klimaatverandering, hitte en droogte. In een straat met bomen kan het al snel zo’n 5 tot 10 graden koeler zijn dan in een straat zonder! In deze achtergrondartikelen vertellen we je meer over de kracht van bomen.

Bomen als oplossing in de strijd tegen hitte en droogte

Bomen als oplossing in de strijd tegen hitte en droogte

Klimaatverandering wordt voor ons allemaal steeds meer zichtbaar en voelbaar. Ook in Nederland hebben we steeds vaker te maken met (extreem) warme zomers of aanhoudende droogte. Bomen kunnen een belangrijke rol spelen in de strijd tegen hitte en droogte. Hoe zit dat precies? Bomen als meest duurzame airco’s Bomen hebben…

Lees het verhaal
Hoe inheems bos helpt tegen bosbranden in Spanje

Hoe inheems bos helpt tegen bosbranden in Spanje

Spanje worstelt met toenemende droogte en felle bosbranden. De verwoestijning van het binnenland zet door en de eerste bosbranden van 2023 zijn alweer een feit. Hoe gaan we daar als Trees for All mee om? Met ons project in Andalusië bieden we met slimme beplanting juist…

Lees het verhaal
Van droogte tot bosbranden: uitdagingen bij het planten van een bos

Van droogte tot bosbranden: uitdagingen bij het planten van een bos

Droogte, verruiging of vraat door dieren: er zijn allerlei uitdagingen waarmee we moeten omgaan bij het planten van nieuw bos. Hoe doen we dat, samen met onze projectpartners? En hoe gaan we om met het toenemende risico op bosbranden in Nederland? Gevarieerde bossen planten Voordat we ingaan op de uitdagingen…

Lees het verhaal
El Niño is terug: zo bereiden we onze projecten in Azië voor op extreem weer

El Niño is terug: zo bereiden we onze projecten in Azië voor op extreem weer

Met de komst van El Niño krijgen grote delen van de wereld te maken met extreme droogte. Eén van de aangewezen ‘hotspots’ is Indonesië, waar wij twee bosprojecten steunen. Welke maatregelen nemen we op Borneo en Sulawesi om eventuele schade zoals bosbranden zoveel mogelijk te beperken? El Niño is terug…

Lees het verhaal
certificaat-plant-een-boom

Een gepersonaliseerd certificaat

Plant je bomen via Trees for All? Dan ontvang je van ons een certificaat met jouw naam erop. Deel het certificaat via social media en inspireer nog meer mensen om deze zomer ook bomen te planten.

Leuk om te weten: via onze Track & Trees e-mails houden we je op de hoogte van wat er met jouw donatie gebeurt. Ook in onze nieuwsbrieven en op social media lees je de laatste updates over de groei van de bomen die we planten.

Plant een boom

Bomen planten via een goed doel

Trees for All zet zich al bijna 25 jaar in voor een bosrijke wereld. We zijn een goed doel met een CBF-erkenning. Jouw donatie gebruiken we om wereldwijd bomen te planten via onze bosprojecten. Deze projecten hebben altijd brede impact: ze dragen bij aan een beter klimaat, meer biodiversiteit en een gezonde leefomgeving. Bovendien zorgen onze buitenlandse projecten voor extra werk en inkomen voor de lokale bevolking.

Onze werkwijze

Wij planten de helft van jouw bomen in Nederland en de andere helft in het buitenland. Dit doen we bewust: klimaatverandering is een wereldwijd probleem, dat we ook wereldwijd willen aanpakken. Ons uitgangspunt daarbij is dat we de juiste boom op de juiste plek planten, zodat de bomen écht iets toevoegen aan de lokale omgeving.

Lees meer over hoe we werken

plant_een_boom
Opmeer-bomen-water-ghana
bos
baby-orang-oetan-borneo
De orang-oetan
opmeer-plant-een-boom
Costa-rica-jaguar

Veelgestelde vragen

Zijn bomen de oplossing voor het klimaatprobleem?

Wij denken dat er niet één oplossing is voor dit complexe vraagstuk. Maar dat neemt niet weg dat bomen een cruciale rol spelen in de strijd tegen klimaatverandering. Ze slaan CO2 op, zorgen voor verkoeling, verminderen overstromingsgevaar, zorgen voor een betere waterhuishouding en vergroten de biodiversiteit.

Om klimaatverandering te beperken, zijn veel verschillende acties nodig zijn. Aan de ene kant moeten we de uitstoot van broeikasgassen drastisch verminderen, zodat de opwarming van onze aarde beperkt blijft. Daarvoor moeten we met elkaar – overheden, bedrijven én individuen – bewustere keuzes maken. Bijvoorbeeld als het gaat van wonen, energie, vervoer, voeding en de productie en aankoop van spullen. Aan de andere kant moeten we ervoor zorgen dat het teveel aan CO2 in onze atmosfeer wordt verwijderd. De meeste natuurlijke manier om dat te doen, is door bomen te planten. Het verkleinen van onze negatieve impact gaat wat ons betreft dus hand in hand met het vergroten van onze positieve impact.

Daarbij zijn we ons ervan bewust dat de beschikbare grond in de wereld op een goede manier verdeeld moet worden. Niet overal kan zomaar bos worden geplant. Koolstofopslag door het herstel van bomen en bossen is een belangrijk onderdeel van de klimaatstrategie, maar mag niet koste gaan van voedselzekerheid of andere natuurgebieden die van grote waarde zijn. Daarom werken we vanuit onze visie ‘de juiste boom, op de juiste plek’. Daarover lees je meer in onze werkwijze.

Tot slot moeten we leren leven met een veranderend klimaat, want dat is een feit. Ook hierbij geldt dat bomen een belangrijke rol spelen. Zij helpen ons om te gaan met de negatieve effecten van klimaatverandering, zoals toenemende hitte, droogte en neerslag. Kortom, bij Trees for All geloven we dat we samen het verschil kunnen maken als iedereen naar vermogen een boompje bijdraagt. Want bomen zijn wat ons betreft de meest krachtige en natuurlijke instrumenten om de natuur op aarde te herstellen en te versterken.

Is het nodig om bomen te planten? Dat regelt de natuur toch zelf?

Het is goed dat mensen kritische vragen stellen over het nut van bomen planten. Natuurlijk bosherstel vindt uiteraard ook plaats en moedigen we ook aan. Het is alleen een veel trager proces. Door het meteen aanplanten van de gewenste boomsoorten wordt feitelijk het natuurlijke regeneratieproces versneld. Hierdoor kunnen we op kortere termijn meer CO2 vastleggen en de biodiversiteit vergroten door een groot aantal verschillende soorten te planten. In sommige gevallen is spontane verbossing gewoonweg niet mogelijk of wenselijk. In monoculturen (bossen van één soort) ontbreken vaak de zaadbronnen/-bomen voor een gevarieerd bos. Als je niets doet, komt er weer een monotoon bos terug. Om op die gronden inheems bos te creëren met een grote soortenrijkheid, is ingrijpen noodzakelijk. Of neem voormalige agrarische gronden die door verkeerd grondgebruik zijn gedegradeerd. Ook daar is natuurlijk bosherstel vaak geen optie. In alle gevallen planten we altijd veel verschillende boom-en struiksoorten aan zodat er een gezond en klimaatbestendig bos ontstaat.

Heeft het wel zin om bomen te planten als er zoveel bos verdwijnt door kap en bosbranden?

De berichten over wereldwijde ontbossing en toename van bosbranden kunnen heel ontmoedigend zijn. Maar één van onze kernwaarden is positiviteit. Wij geloven dat verandering mogelijk is en willen daar graag een bijdrage aan leveren. Door met elkaar bomen te planten en mensen bewust te maken van de waarde van bomen, kunnen we zorgen dat bestaande bossen worden beschermd en er meer bos in de wereld komt. Het is hierbij heel belangrijk om te kijken wat je zelf kunt doen. Aan welke organisaties geef jij jouw tijd, energie en geld? Welke producten koop je? Hoeveel vlees eet je, één van de grootste veroorzakers van ontbossing? Voor wat voor organisatie wil jij werken? En als je belegt, in welke organisaties investeer je je geld? We hebben zelf meer invloed dan we soms denken.

Wij dromen van een bosrijke wereld en zien dat steeds meer mensen deze droom delen. Hoe meer mensen zich aansluiten, hoe groter de impact. En: niets doen is wat ons betreft geen optie. Elke boom telt!