Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
marieke-stef-5

Trots stellen we voor: onze nieuwe directeuren Marieke Romano en Stef Röell

29 januari 2025

Allebei groeiden ze op in een bosrijke omgeving en nog steeds staan ze graag met hun voeten in de klei. Marieke Romano en Stef Röell vormen samen de nieuwe directie van Trees for All. Wat drijft hen? Hoe willen ze de komende jaren nóg meer impact maken? En wat heeft in 2025 de prioriteit? De kersverse directie blikt vooruit.

Welkom Marieke! Hoe is je eerste maand als directeur Fondsenwerving, Marketing en Communicatie bevallen?

“Geweldig. Ik heb een warm welkom gehad én ik ben afgelopen week al bij mijn eerste plantdag geweest. Dat was een heel fijne ervaring: lekker buiten aan het werk gaan en samen de handen uit de mouwen steken. Ik heb ontzettend veel zin om me met al onze partners, donateurs en collega’s in te zetten voor een bosrijkere wereld.”

Marieke Romano

Wat inspireerde je om bij Trees for All te solliciteren?

“De positieve en praktische aanpak spreekt me enorm aan, net als de missie van Trees for All: bijdragen aan een groene en gezonde planeet door bomen te planten en bestaand bos te herstellen. Ik ben geboren op de Utrechtse Heuvelrug en rende als kind al rond tussen de bomen. Mijn ouders gaven me mee hoe belangrijk het is zuinig te zijn op je omgeving. Ook in mijn werk vormt duurzaamheid een rode draad. Zo heb ik leidinggevende functies gehad bij Greenchoice, Triodos Bank en De Correspondent.”

Stef, jij bent als oud-bestuursvoorzitter een bekend gezicht. Waarom ben je voor een nieuwe rol gegaan?

“Ik heb twaalf jaar in het bestuur gezeten en meegemaakt hoe we van een kleine organisatie uitgroeiden tot wat we nu zijn. In die rol dacht ik natuurlijk op hoofdlijnen mee over de strategie, maar ik wilde nog nauwer betrokken zijn. Ik heb een achtergrond als landschapsecoloog. Nu doe ik iedere dag waar ik blij van word: werken aan meer biodiversiteit, een beter klimaat en een gezondere leefomgeving.”

“Ik doe iedere dag waar ik blij van word: werken aan meer biodiversiteit, een beter klimaat en een gezondere leefomgeving.”

Hoe hebben jullie de taken onderling verdeeld?

Stef: “Ik ben verantwoordelijk voor alle projecten die we steunen en ontwikkelen, in binnen- en buitenland. En dat zijn er nogal wat! We zijn actief in 18 landen: van Nederland tot Bolivia en van Ghana tot Indonesië.”

Marieke: “En ik ben verantwoordelijk voor het binnenhalen van de donaties die onze projecten mogelijk maken. Stef en ik vullen elkaar goed aan. Hij heeft ontzettend veel inhoudelijke kennis over de natuur en onze projecten. Ik weet door mijn commerciële ervaring hoe we die verhalen het beste naar buiten brengen. En zo nog meer donateurs en bedrijven kunnen motiveren om in actie te komen voor de natuur.”

Wat drijft jullie?

Marieke: “Ik wil de wereld graag beter achterlaten. Vroeger wilde ik tolk worden. Niet alleen omdat ik van talen houd, ook omdat ik mensen wilde helpen elkaar te begrijpen. Uiteindelijk heb ik internationale bedrijfscommunicatie en wijsbegeerte gestudeerd, maar dat verlangen behoeftes samen te brengen komt nog steeds terug in mijn werk. In deze rol wil ik dan ook onze bestaande relaties versterken en nieuwe samenwerkingen beginnen.”

Stef: “Als klein jongetje wandelde ik met mijn opa en oma over de Boschplaat op Terschelling. Ik hing aan hun lippen als ze vertelden over de unieke geschiedenis van dat gebied. Daar is het zaadje voor dit werk geplant. Als je de natuur de ruimte geeft, kan er zoveel moois ontstaan.”

Waar ligt in 2025 de focus?

Stef: “In 2025 willen we onze impact vergroten, samen met onze projectpartners. Zo willen we nog meer inzetten op thema’s als biodiversiteit, watermanagement en voedselzekerheid. Bijvoorbeeld via agroforestry. Dat is een duurzaam alternatief voor traditionele landbouw. De lokale bevolking in bijvoorbeeld Bolivia of Ethiopië plant dan inheemse bomen en fruitbomen op het land, met daartussen groente, fruit en andere gewassen. Zo zorgen ze voor een vruchtbare bodem die het water beter opslaat en afvoert. Het resultaat: meer voedselzekerheid, minder watertekorten en overstromingen.”

Marieke: “Met onze projecten maken we op veel manieren impact. Zo zorgt bosherstel ook voor werk, inkomen en betere leefomstandigheden voor de lokale bevolking. Dat bredere verhaal willen we in 2025 nog beter naar buiten brengen.”

Hoe willen jullie dat verhaal concreet vertellen?

Marieke: “Zoals we nu al doen: via onze website en sociale media. En offline via onze fijne ambassadeurs, op onze plantdagen en partnerevents. Maar ik wil ook meer inzetten op opiniestukken in de media. Die kunnen we koppelen aan de actualiteit en onze jaarlijkse campagnes rondom Earth Day en Green Friday.”

“De uitdaging is te blijven groeien.”

Veel te doen dus! Wat staat er in 2025 verder op het programma?

Stef: “We willen ons programma Trees for Schools verder uitbreiden. Vorig jaar hebben we 1.500 mbo-studenten klimaatlessen gegeven en 10 schoolterreinen vergroend. Dit jaar willen we de studenten prikkelen om ook hun eigen omgeving te verduurzamen.”

Wat zijn uitdagingen?

Marieke: “Trees for All is de afgelopen jaren sterk gegroeid. De uitdaging is nu om te blijven groeien. Om nog meer donateurs aan te trekken, ook mensen en bedrijven die niet zelf naar ons op zoek gaan. Zodat we nóg meer impact kunnen maken. Een groep waar nog potentie ligt? De achterban van onze partners bijvoorbeeld.”

Stef: “Precies. ASML is een goed voorbeeld van zo’n partner. De komende jaren planten we met de werknemers 455.000 bomen in Eindhoven en omgeving. We hebben dit project op maat gemaakt, in samenspraak met ASML. Ook dat willen we in 2025 meer doen: maatwerk leveren.”

Marieke: “Het zou mooi zijn als we een vast onderdeel worden van de duurzaamheidsstrategie van bedrijven.”

Waar hopen jullie dat Trees for All over vijf jaar staat?

Marieke: “Ik hoop dat we dan een nog grotere beweging op gang hebben gebracht. Dat íedereen bomen plant.”

Stef: “Een paar jaar geleden zeiden we: zou het niet tof zijn als we straks voor elke Nederlander een boom geplant hebben? We zitten nu op ruim 12 miljoen bomen, dus dat is zeker haalbaar. Maar mijn persoonlijke droom stopt daar niet. Waarom niet voor de hele wereldbevolking een boom?

Tegelijkertijd is kwantitatieve groei geen doel op zich. We richten ons op de lange termijn en zijn minimaal tien jaar betrokken bij projecten. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Oftewel: de juiste boom moet op de juiste plek terechtkomen. Net zoals wij, eigenlijk!”