Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
asml-en-trees-for-all-4

ASML plant 455.000 bomen met Trees for All om Brainportregio te vergroenen

06 april 2024

De Brainport Eindhoven-regio krijgt er de komende jaren 455.000 bomen bij dankzij een nieuwe samenwerking tussen ASML en Trees for All. Het internationale hightechbedrijf uit Veldhoven wil op deze manier helpen met het uitbreiden van de natuur in de regio en zorgen voor een gezonde leefomgeving. Wethouder Mariëlle Giesbertz (Energie, duurzaamheid en milieu), manager Bos en Klimaat Stef Röell van Trees for All en ASML’s hoofd maatschappelijke betrokkenheid Marjolein de Hooge plaatsten op donderdag 4 april symbolisch de eerste boom in Park Vogelzang in Veldhoven.

Het planten van de eerste boom vormde het startschot voor een nieuw ASML-project om binnen drie jaar in totaal circa 155 hectare bos aan te leggen in de Brainport Eindhoven-regio. ASML slaat hierbij de handen ineen met Trees for All. “Met dit project planten we niet alleen bomen, maar dragen we samen met Trees for All ook bij aan biodiversiteitsherstel, het versterken en aantrekkelijker maken van het landschap en een groene en gezonde leefomgeving in de Brainport Eindhoven-regio,” zegt Marjolein de Hooge van ASML. “Naast gemeenten steunt ASML met dit programma ook natuurorganisaties, de aanleg van voedselbossen en het realiseren van plaatselijke initiatieven via het GroenDoen Fonds van Trees for All.”

Van links naar rechts: wethouder Mariëlle Giesbertz, Marjolein de Hooge (ASML) en Stef Roëll (Trees for All)

Veertig jaar, 4.000 bomen

De eerste 4.000 bomen die ASML samen met Trees for All gaat planten, zijn vorige maand symbolisch bij elkaar gefietst door haar medewerkers. Tijdens het Bike On!-evenement, een campagne van ASML om nog meer medewerkers op de fiets naar het werk te krijgen, overtroffen de deelnemende fietsers van meerdere locaties in de Brainport Eindhoven-regio ruimschoots de doelstelling om binnen een week 24.000 fietsritten van en naar het werk te maken. De 4.000 bomen, een knipoog naar het veertigjarig bestaan van ASML in 2024, worden in de loop van dit jaar geplant in de gemeente Veldhoven.

“We juichen als gemeente het initiatief van ASML van harte toe! Met de klimaatverandering is het voor de leefbaarheid belangrijker dan ooit om te vergroenen. Bomen zijn daarbij onmisbaar. Ze houden regenwater vast, leveren zuurstof, halen CO2 uit de lucht en bieden bescherming tegen hitte. Ik geef, met het planten van deze eerste boom, dan ook graag het startschot voor het planten van nog eens 4.000 bomen in onze gemeente. En dat deze bomenactie ook nog eens het gebruik van de fiets stimuleert, maakt het een extra goed initiatief”, zegt wethouder Mariëlle Giesbertz.

Trees for All zorgt voor de selectie en het begeleiden van alle bosprojecten. Hierbij staan kwaliteit en impact op de lange termijn voorop. “We willen zoveel mogelijk bomen planten, maar alleen als de juiste boom op de juiste plek wordt geplant en op de juiste manier wordt onderhouden,” zegt Stef Röell van Trees for All. “Het gaat daarbij om de aanplant van zoveel mogelijk inheemse boom- en struiksoorten. Zo hebben de bomen maximale impact op de biodiversiteit, het klimaat en de leefomgeving.”

Foto’s: ASML