Eersel (Brabant)
Trees for All steunt de gemeente Eersel bij de aanplant van 90.654 bomen. Zo werken we samen aan een groene en gezonde gemeente voor mens, dier en natuur! Plant je mee?
Trees for All steunt de gemeente Eersel bij de aanplant van 90.654 bomen. Zo werken we samen aan een groene en gezonde gemeente voor mens, dier en natuur! Plant je mee?
bomen en struiken
verschillende soorten bomen en struiken
hectare
plantperiode
De gemeente Eersel is al een prachtige, groene gemeente. Toch valt er nog een hoop te winnen! Zo vind je in de gemeente verschillende monotone bossen. Dit zijn bossen die uit één of enkele boomsoorten bestaan, waardoor ze kwetsbaar zijn voor droogte, ziektes of plagen.
Verder zijn sommige bomen in de loop der jaren afgestorven of verdwenen, maar niet terug geplant. En dan zijn er nog verschillende landschapselementen (zoals heggen, bomenrijen of houtsingels) die doorbroken zijn. Hierdoor raken talloze planten en dieren hun leefgebied kwijt. Bovendien verliest het prachtige landschap hierdoor het unieke karakter. Daarom helpen we de gemeente Eersel bij de aanplant van nieuw bos. Zo’n groen gebied zorgt immers ook voor een fijne en gezonde leefomgeving voor alle inwoners en de bezoekers van de gemeente Eersel!
Tijdens de winter van 2022-2023 hebben we de eerste 46.862 bomen en struiken geplant, samen met de gemeente Eersel en een aantal van onze bedrijfsbospartners.
Verdeel over drie plantseizoenen krijgt de gemeente Eersel er in totaal 90.654 bomen en struiken bij, verdeeld over 42 hectare grond. Dat zijn zo’n 62 voetbalvelden aan nieuw bos! De aanplant is verdeeld over drie thema’s: nieuw bos, bosherstel en landschapselementen.
In Eersel planten we nieuw bos in bestaande bosgebieden of op locaties die dicht tegen bestaand bos aan liggen. Zo ontstaan er grotere, aaneengesloten stukken natuur. Het nieuwe bos bestaat uit een mix aan boom- en struiksoorten. Ook op de plekken waar we bestaande bossen herstellen, kiezen we voor variatie aan soorten. Want hoe meer variatie, hoe minder kwetsbaar het bos is voor bijvoorbeeld droogte, ziektes of plagen. Krijgt één soort het lastig? Dan houden de andere bomen en struiken het bos in stand.
Voorbeelden van percelen waar we nieuw bos planten.
We planten in totaal 23 verschillende boomsoorten, zoals de winterlinde, haagbeuk, ratelpopulier, zoete kers, sleedoorn, wintereik, boswilg en hazelaar. Dit zijn inheemse soorten, die van nature in de Brabantse omgeving thuishoren. Deze soorten trekken ook weer planten en dieren aan die hier hun leefgebied vinden. Dankzij de aanplant krijgt de biodiversiteit dus een flinke boost!
Tot slot zullen de aangeplante bomen in de toekomst hun zaden in de omgeving verspreiden. Zo kunnen er op den duur nieuwe boomsoorten kunnen groeien op plekken waar het bos nu nog monotoon is.
Naast de aanplant van nieuw bos en bosherstel, planten we op tientallen locaties in de gemeente bomen als landschapselement. Hierbij kun je denken aan heggen, bomenrijen, houtsingels of bosjes. Deze landschapselementen zijn belangrijk voor de biodiversiteit: ze trekken allerlei planten en dieren aan. Ook zorgen ze voor verbinding tussen natuurgebieden, waardoor dieren en planten zich beter kunnen verspreiden en voortplanten.
We planten nieuwe landschapselementen en herstellen bestaande elementen. Zo vullen we lege plekken in het landschap op en verbinden we bestaande natuur met elkaar. Bovendien dragen landschapselementen bij aan CO2-opname, een gezonde bodem, een betere waterhuishouding én een aantrekkelijke leefomgeving!
We planten bomen op verschillende locaties verspreid over de gemeente Eersel.