Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.

Eersel (Brabant)

Trees for All steunt de gemeente Eersel bij de aanplant van ruim 46.000 bomen. Zo werken we samen aan een groene en gezonde gemeente voor mens, dier en natuur! Plant je mee?

Status: Actueel project

46.000 bomen voor een groene gemeente

Trees for All steunt de gemeente Eersel bij de aanplant van ruim 46.000 bomen. Want hoewel Eersel al prachtig groen is, valt er nog een hoop te winnen.

In de gemeente Eersel vind je bijvoorbeeld verschillende monotone bossen. Deze bossen bestaan uit slechts een of enkele boomsoorten, waardoor het bos kwetsbaar is voor droogte, ziektes of plagen. Sommige bomen zijn afgestorven of verdwenen, maar niet terug geplant. En verschillende landschapselementen (zoals heggen, bomenrijen of houtsingels) zijn doorbroken. Hierdoor raken talloze planten en dieren hun leefgebied kwijt. Bovendien verliest het prachtige landschap hierdoor het unieke karakter.

De gemeente Eersel wil hier verandering in brengen met Plan Bos en Boom. De missie? Vóór 2030 wil de gemeente maar liefst 400.000 nieuwe bomen planten. En daar steunen wij de gemeente graag bij! Help je ook mee door een boom te planten?

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
icon-moederboom

0 bomen

icon-bos-2

0 verschillende soorten bomen en struiken

icon-hectare-bos

0 hectare

Onze aanpak

In de gemeente Eersel planten we in totaal 46.862 bomen in de periode 2022-2023. De aanplant verdelen we over drie thema’s:

  1. Nieuw bos (26.245 bomen
  2. Bosherstel (10.725 bomen)
  3. Landschapselementen (9.829 bomen)

Hieronder lichten we verder toe waarom deze aanpak zo belangrijk is.

project-bos-en-boom
gemeente eersel

Nieuw bos en bosherstel

In totaal planten we zeven hectare nieuw bos. Dat doen we in bestaande bosgebieden of op nieuwe percelen, vlakbij of tegen bestaand bos aan. Daarnaast herstellen we nog eens 9 hectare bestaand bos.

We planten in totaal 23 verschillende boomsoorten, zoals de winterlinde, haagbeuk, ratelpopulier, zoete kers, sleedoorn, wintereik, boswilg en hazelaar. Zo ontstaan sterke en gevarieerde bossen. Want hoe meer variatie, hoe minder kwetsbaar een bos is. Als één soort het lastig krijgt door bijvoorbeeld ziekte of droogte, blijft het bos door de vele andere soorten in stand.

Een ander voordeel? Gevarieerde bossen trekken allerlei plant- en diersoorten aan. De biodiversiteit in dit gebied krijgt dus een flinke boost! Bovendien zijn de nieuwe soorten in de toekomst een zaadbron voor het omliggende bos: ze verspreiden hun zaden waardoor weer nieuwe boomsoorten kunnen groeien op plekken waar het bos nu nog monotoon is.

En natuurlijk is zo’n groen gebied ook een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving voor alle inwoners en de bezoekers van de gemeente Eersel!

certificaat gemeente eersel
gemeente eersel

Bomen als landschapselement

Op 59 locaties verspreid over de gemeente planten we bomen aan als landschapselement. Hierbij kun je denken aan heggen, bomenrijen, houtsingels of bosjes. In totaal gaat het om zes hectare aan landschapselementen. We vullen lege plekken in het landschap op en verbinden zo bestaande natuur met elkaar. Hierdoor kunnen planten en dieren zich beter verspreiden en voortplanten.

Bovendien zijn de losse landschapselementen kleine leefgebieden waar allerlei planten en dieren zich thuis voelen. Zo verbeteren we de kwaliteit van het landschap én de biodiversiteit in de omgeving.

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals

Waar gaan we planten?

We planten in Vessem (Maaskant, Breemhoeve en Buikheide), Wintelre (Rouwven) en Knegsel (Antwerpsebaan). Daarnaast herstellen we 9 hectare bestaand bos in Vessem (Buikheide, Groot en Klein Mee) en Hapert (Dalemsedijk).

Onze partners

We werken in dit project nauw samen met de gemeente Eersel om haar bijzondere ambitie te realiseren: 400.000 nieuwe bomen vóór 2030!

gemeente-eersel-logo

Plan Bos & Boom is met 400.000 bomen een prachtige ambitie. Die kunnen we niet alleen realiseren. We zijn daarom heel blij met de steun van Trees for All. Want elke boom die we planten, draagt bij aan een betere wereld. Laten we samen de wereld een beetje mooier maken.”

Steven Kraaijeveld, wethouder gemeente Eersel