Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
traveltrailercampinginthewoodsatstarvedrockstate

Compenseer deze zomer je vliegreis of autovakantie

Ga je deze zomer op vakantie? Bereken de CO2-uitstoot van jouw reis. En geef iets terug aan de aarde door deze uitstoot te compenseren via Trees for All.

Verklein de impact van jouw vakantie op het klimaat

Hoewel vlieg- en auto vakanties heerlijk zijn, zijn ze minder goed voor het klimaat. Wil je de negatieve impact van jouw vliegreis of autorit verkleinen? Probeer dan eerst met duurzame alternatieven jouw uitstoot te reduceren. Heb je dit gedaan of geprobeerd? Dan kun je via Trees for All jouw CO2-uitstoot compenseren. Bereken eenvoudig de CO2-uitstoot van en naar je bestemming en compenseer direct!

icon-vliegen-wit Compenseer je vliegreis

Compenseer je vliegreis

Vlieg je deze zomer naar jouw vakantiebestemming? Bereken en compenseer de CO2-uitstoot van je vlucht.

Je vliegreis compenseren
icon-auto-wit Compenseer je autorit

Compenseer je autorit

Reis je deze zomervakantie met de auto? Bereken en compenseer de CO2-uitstoot van je autorit.

Je autorit compenseren
certificaat-co2-compensatie

Ontvang een persoonlijk certificaat

Als bewijs van jouw CO2-compensatie ontvang je van ons een persoonlijk certificaat met daarop jouw naam. Heb je een vlucht gecompenseerd? Dan staan de luchthavens ook op je certificaat. Deel het certificaat met je vrienden en familie en inspireer ze ook hun reis te compenseren!

Compenseer je CO2-uitstoot

Wat gebeurt er met jouw CO2-donatie?

Jouw donatie voor CO2-compensatie gaat naar onze bosprojecten in het buitenland. Hier planten we samen met de lokale bevolking nieuw inheems bos, in combinatie met koffie- en cacaostruiken. De bomen die we planten, halen CO2 uit de atmosfeer. Maar dat niet alleen: ze zorgen voor een beter klimaat én trekken allerlei planten en dieren aan. Bovendien zorgt de koffie en cacao voor meer inkomsten en werkgelegenheid voor de lokale bevolking.

CO2-donateur aan het woord

“Op vakantie gaan is soms bittersweet. Eindelijk weg, lekker uitrusten en cultuur snuiven. Tegelijkertijd is er meer uitstoot door het reizen en er komt meestal ook meer afval bij kijken. Om mijn CO2-uitstoot te reduceren, ga ik twee van de drie keer met de trein. Vluchten compenseer ik via Trees for All. In het dagelijks leven eet ik plantaardig, ga ik nergens heen zonder waterfles en to go-cup, en reis ik altijd met de trein. De realisatie dat het nooit goed genoeg is, is lastig. Maar liever inconsequent goed, dan consequent fout.”


– Ai Ming Oei

Onze visie op CO2 compensatie

Autorijden, eten, winkelen, vliegen: bijna al onze (dagelijkse) activiteiten zorgen voor CO2-uitstoot. Veel meer dan de natuur kan absorberen. Het gevolg is dat de aarde opwarmt en het klimaat verandert. Daarom is het belangrijk dat we onze CO2-uitstoot drastisch verlagen en onze onvermijdelijke uitstoot te compenseren. Maar is CO2-compensatie eigenlijk goed of niet?

Lees meer
boom

Waarom CO2 compenseren via Trees for All?

  • We hebben 25 jaar ervaring met herbebossingsprojecten

  • Onze compensatieprojecten zijn gecertificeerd volgens de internationale Plan Vivo standaard en garanderen de hoeveelheid vastgelegde CO2

  • Onze projecten hebben bewezen impact op sociale, economische én ecologische omstandigheden

  • We zijn een non-profit organisatie zonder winstoogmerk

Duurzaam op vakantie

Voor wie klimaatbewust wil leven, kunnen reizen gemengde gevoelens oproepen, omdat onze vliegreizen en autoritten immers (veel) CO2 uitstoten. Daarom delen we jullie tips hoe je bewuster kan reizen én welke groene bestemmingen in eigen land de moeite waard zijn.

12 tips om bewuster te reizen in de zomer van 2024

12 tips om bewuster te reizen in de zomer van 2024

Eindelijk, het is zomervakantie! Tijd om er lekker tussenuit te gaan. Maar voor wie klimaatbewust wil leven, kan reizen gemengde gevoelens oproepen. Met onze vliegreizen en autoritten stoten we immers (veel) CO2 uit. Daarom delen we 12 tips om bewust(er) te reizen en je impact op het klimaat te verkleinen.

Lees het verhaal
5 bosrijke vakantiebestemmingen dicht bij huis

5 bosrijke vakantiebestemmingen dicht bij huis

Bij Trees for All steunen we bosprojecten in heel Nederland. En dus trekken onze collega’s regelmatig door het land om te kijken hoe het met ‘onze’ bomen gaat. De mooiste bosrijke bestemmingen in Nederland zijn hen dus niet onbekend. En in de buurt daarvan zijn ook nog eens talloze mogelijkheden…

Lees het verhaal

Veelgestelde vragen over CO2-compensatie

Wat is CO2-compensatie?

Bij CO2-compensatie wordt de CO2 die jij uitstoot, ergens anders uit de lucht gehaald. Bijvoorbeeld door het planten van bomen. Het kan ook zijn dat er op een andere plek minder CO2 uitgestoten wordt voor de hoeveelheid CO2 die jij uitstoot. Denk daarbij aan duurzame energieprojecten, zoals windenergie. Er zijn dus verschillende manieren om je CO2-uitstoot te compenseren. In het antwoord op de vraag hieronder vertellen we je daar meer over.

Op welke manier kan ik CO2 compenseren?

Je kunt ervoor zorgen dat de CO2 die jij uitstoot, uit de atmosfeer wordt gehaald. Bijvoorbeeld via de aanplant van bomen of door ondergrondse CO2-opslag. Je kunt er ook voor zorgen dat jouw CO2-uitstoot op een andere plek wordt verminderd of voorkomen. Denk daarbij aan projecten op het gebied van duurzame energie. Of aan zuinige kooktoestellen, waarbij minder hout nodig is om te koken. Ook bosbescherming valt in de categorie CO2-uitstoot verminderen en voorkomen. Want zolang bos niet gekapt wordt, wordt CO2-uitstoot voorkomen. De bossen slaan immers CO2 op.

Hoe werkt CO2-compensatie bij Trees for All?

Bij Trees for All compenseer je je CO2-uitstoot via CO2-credits. We noemen dit gecertificeerde compensatie. Trees for All steunt bosprojecten voor CO2-compensatie, die gecertificeerd zijn door de internationale standaard Plan Vivo. Dit is een internationale standaard voor CO2-compensatie die zich richt op lokale gemeenschappen. Projecten die gecertificeerd zijn door Plan Vivo garanderen niet alleen de opslag van CO2, maar dragen ook bij aan duurzaam landbeheer, het behoud van biodiversiteit en betere leefomstandigheden voor lokale gemeenschappen. Diverse onafhankelijke controles maken aantoonbaar dat jouw CO2-uitstoot daadwerkelijk is vastgelegd en dat de beoogde impact wordt gerealiseerd.

Hoe bereken ik mijn uitstoot?

Op onze website kun je eenvoudig berekenen hoeveel CO2 jij uitstoot. Je kunt de uitstoot van je vliegreizen, autoritten, energie in huis, aankoop van spullen of je totale footprint berekenen en compenseren. De berekeningen zijn gebaseerd op de CO2-emissiefactoren van MilieuCentraal.

Wil je een uitgebreide analyse en bepaling van de footprint van je bedrijf? Dan kan het verstandig zijn een gespecialiseerd bureau om advies te vragen. Bijvoorbeeld onze partner Stimular. Deze stichting helpt bedrijven en organisaties bij de verduurzaming van hun bedrijfsvoering. Zij bieden hun tool, de Milieubarometer, aan tegen de kostprijs. Ook bieden tientallen gemeenten en brancheorganisaties een gratis startabonnement op de Milieubarometer aan.

Hoe werkt het principe van CO2-compensatie via bomen?

Bomen hebben CO2 nodig om te kunnen groeien. Met hulp van zonlicht en water halen ze koolstofdioxide (CO2) uit de lucht en zetten dit om in koolstof (C) en zuurstof (O2). De koolstof leggen ze vast in de biomassa: de stam, de takken en wortels van een boom. Zolang een boom groeit, neemt deze CO2 uit de atmosfeer op. Een afstervende boom geeft de CO2 geleidelijk weer af. In een bossysteem wordt deze CO2 weer opgenomen door de bomen en struiken die de plek van de oude boom innemen.

Hoeveel CO2 neemt een boom op?

Veel mensen willen weten hoeveel CO2 we precies compenseren als we één boom planten. Het antwoord op deze ogenschijnlijk eenvoudige vraag is alleen niet zo simpel. CO2-vastlegging wordt namelijk berekend op basis van verschillende factoren. Denk aan oppervlakte (hectares) en groeijaren van bomen. Maar ook aan de soort bomen, het klimaat en de soort grond.

Verder ontwikkelt een bos zich gedurende jaren. Daarbij gaat het verschillende fases door: van een dicht bos met veel jonge boompjes, naar een open bos met volwassen, hoge bomen. Uiteindelijk staan er veel minder bomen in een bos dan het aantal dat initieel is aangeplant. Daarnaast legt een aangeplante boom in het begin relatief weinig koolstof vast. Naarmate bomen ouder worden, leggen ze steeds meer koolstof vast. En aan het einde van de levensduur van de boom neemt de hoeveelheid weer wat af.

Trees for All steunt wereldwijd verschillende bosprojecten. Daardoor is het lastig om één gemiddelde te geven van de hoeveelheid CO2 die de bomen opslaan. In Nederland werken we met de kengetallen van WUR en Probos. In het buitenland is er een groot verschil tussen het herstel van regenwouden of het aanplanten van bos in zeer droge gebieden. Daarom geven we per project een indicatie van de hoeveelheid CO2-opslag. Ook zijn we voornemens om voor alle niet-gecertificeerde projecten een gedetailleerde berekening te laten maken.

Waar kan ik het beste mijn CO2 compenseren?

Je hoeft je CO2-uitstoot niet per se in Nederland te compenseren. Broeikasgassen verspreiden zich namelijk over de hele aarde. Sterker nog: onze Westerse levensstijl (waarmee we relatief veel CO2 uitstoten) heeft grote gevolgen voor mensen in lage inkomenslanden. Zij worden het hardst getroffen door de gevolgen van klimaatverandering. Trees for All steunt verschillende CO2-compensatieprojecten in het buitenland, zoals in Bolivia en Mexico. De bomen die we daar planten slaan niet alleen CO2 op, maar hebben ook meerwaarde voor de lokale bevolking. De bossen leveren bijvoorbeeld werk en inkomen op. En als het bos werk en inkomen oplevert, draagt dit ook nog eens bij aan de motivatie van mensen om bossen te behouden en te beschermen. Zo zorgen we voor een beter klimaat én voor betere leefomstandigheden voor lokale gemeenschappen.

Er zijn steeds meer organisaties die bomen planten en CO2 compenseren. Wat maakt Trees for All uniek?

Trees for All is een erkende stichting met een CBF-erkenning en een ANBI-status. We bestaan al 25 jaar en hebben dus veel ervaring met bosaanplant en CO2-compensatie. We zijn een niet-commerciële aanbieder van CO2-compensatie, zonder winstoogmerk. Ons doel is dus niet om winst te maken, maar om zoveel mogelijk impact te maken met de projecten die we steunen. Waar sommige partijen alleen in Nederland of in het buitenland actief zijn, doen wij het allebei. Bij ons kun je dus dichtbij huis, maar ook verder weg bomen planten. Hierdoor hebben we wereldwijd impact. Bovendien ligt de focus van de projecten die we steunen niet alleen op CO2-vastlegging voor het klimaat, maar ook op het verbeteren van de biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden. En heel belangrijk: we gaan voor kwaliteit en duurzaamheid. Een boom planten is niet moeilijk, maar een bos laten groeien is een hele uitdaging. Daar zetten we ons iedere dag voor in samen met onze projectpartners over de hele wereld!

Heeft CO2-compensatie wel zin?

Voor een groene en gezonde aarde moeten we onze CO2-uitstoot drastisch verminderen. Daarom telt elke bijdrage! CO2-compensatie moet alleen geen doel op zich zijn. Het is een middel om een transitie te maken. Belangrijker is dat de focus ligt op CO2 reduceren.

Compenseer je jouw CO2-uitstoot via de juiste projecten? Dan profiteren het klimaat, de natuur én mensen ervan. Bij Trees for All zien we CO2-compensatie dan ook als een mooie manier om impactvolle projecten te realiseren waarvoor anders geen geld beschikbaar is. We planten meer bomen, geven de lokale bevolking werkgelegenheid en trainen hen in duurzaam landgebruik. Daardoor wordt bestaand bos beter hersteld en beschermd.

Nadelen van CO2-compensatie zijn er ook. Zo kan het idee ontstaan dat je dankzij CO2-compensatie door kan gaan op de oude weg. Compensatie wordt dan een legitimatie om je gedrag niet te hoeven veranderen. Dat mag natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Iedereen moet daarom nadenken wat hij of zij kan doen om gezonde en groene aarde te behouden.

Ook de eenzijdige focus op klimaatcompensatie is een risico. Steeds vaker zien we dat er grote monoculturen worden aangeplant, waarbij alleen gekeken wordt naar boomsoorten die zoveel mogelijk CO2 vastleggen. Dat is wat ons betreft geen goede ontwikkeling. We moeten met elkaar focussen op het behoud en herstel van natuurlijke ecosystemen, met natuurlijke variatie. En goed kijken wat daarvoor nodig is. Het aanplanten van de verkeerde bomen, op de verkeerde plek en om de verkeerde reden kan meer kwaad doen dan goed.

Wil je meer lezen over het nut van CO2-compensatie? Lees dan ons achtergrondartikel: CO2 compenseren: een goed idee of toch niet?

Wanneer is er sprake van CO2-uitstoot?

Bijna al onze dagelijkse activiteiten zorgen voor de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen, zoals methaangas en stikstofdioxide. Soms gebeurt dat direct. Bijvoorbeeld als onze auto’s benzine verbranden of we ons huis verwarmen. Maar nog vaker stoten we indirect CO2 uit. Bijvoorbeeld als we nieuwe spullen kopen. De productie van een kledingstuk, elektrisch apparaat of meubel kost namelijk veel energie. En ook bij het vervoer van het product wordt er CO2 uitgestoten. Hetzelfde geldt voor de productie van ons voedsel.

Wil je meer CO2 compenseren?

Naast je reizen kun je via Trees for All je energie-uitstoot, de aankoop van spullen of je totale footprint compenseren.

Compenseer meer

Over Trees for All

Trees for All zet zich al 25 jaar in voor een bosrijke wereld. Want bomen zijn hét middel om klimaatverandering tegen te gaan! Daarom planten we nieuw bos, herstellen we bestaand bos en compenseren we CO2. Dit doen we via onze duurzame bosprojecten in Nederland en in het buitenland. Ook maken we mensen bewust van het belang van bomen. Zo dragen we bij aan een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden voor iedereen!

plant_een_boom
Oeganda-bomenstekje
Oeganda_boer_nursery
Chimpanzee-Uganda
Vietnam-kustherstel
opmeer-ghana-bomen-planten
Costa-rica-jaguar
ArBolivia-Trees-for-All
boomtop-bolivia
Mangrove Mexico
Leguaan