Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
bos zomer

Eindelijk, het is zomervakantie! Tijd om er lekker tussenuit te gaan. Maar voor wie klimaatbewust wil leven, kan reizen gemengde gevoelens oproepen. Met onze vliegreizen en autoritten stoten we immers (veel) CO2 uit. Daarom delen we 12 tips om bewust(er) te reizen en je impact op het klimaat te verkleinen. En je overgebleven CO2 uitstoot? Die kun je bij Trees for All eenvoudig en impactvol compenseren.

Voor we verder ingaan op de bewuste reistips, vinden we het belangrijk om te benadrukken hoe wij denken over reizen en CO2-compensatie. Want hoe minder je reist, hoe minder je het milieu belast. Kortom: wie het klimaat wil sparen, kan de auto en zeker het vliegtuig beter laten staan.

Tegelijkertijd is het niet aan ons om te bepalen of jij wel of niet met het vliegtuig of de auto op vakantie gaat. Maar we kunnen je wél tips geven over hoe je je uitstoot zoveel mogelijk kunt vermijden als je naar je vakantiebestemming reist. Want ons motto is niet voor niets: eerst reduceren, dan pas compenseren!


Laat de auto en het vliegtuig staan

Er zijn verschillende reisopties waarbij je de auto of het vliegtuig helemaal niet nodig hebt. Onze tips:

1. Blijf dicht bij huis. Hoe minder kilometers je aflegt, hoe minder CO2 je uitstoot. En gelukkig is er in ons eigen land (en in Europa) een heleboel te ontdekken! Bij Trees for All weten we bijvoorbeeld in welke Nederlandse bossen en natuurgebieden je er écht even helemaal uit bent.

2. Ga voor een fiets- of wandelvakantie. Nederland heeft een fantastisch wandel- en fietsnetwerk. Fijn, want met deze manier van reizen stoot je nagenoeg geen CO2 uit! En dan zijn er ook nog onze 12 provincies en Waddeneilanden die je lopend of fietsend kunt ontdekken. De getrainde fietsers kunnen natuurlijk ook de grens over fietsen.  

3. Pak de (nacht)trein. De meeste grotere Europese steden zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er komen zelfs steeds meer (nacht)treinen bij die je naar je bestemming brengen! Naast de trein kun je natuurlijk ook de bus pakken. Door met de trein te reizen, verminder je je impact op het klimaat enorm. Je belast het milieu 7 tot 11 keer minder dan wanneer je dezelfde reis met het vliegtuig maakt, berekende Milieu Centraal.

Bewust(er) met de auto op pad

Kies je voor de auto om op je vakantiebestemming te komen? Dan kun je die autorit op verschillende manieren een beetje duurzamer maken.

co2-compenseren-auto

4. Reis buiten de (vakantie)files om. In een file stoot je namelijk meer CO2 uit. Vermijd de spitsuren, de drukke dagen in de week of de ‘zwarte’ zaterdagen in de zomervakantie. Naast CO2-uitstoot scheelt dit ook nog eens een hoop irritatie 😉

5. Rijd bij voorkeur 100 kilometer per uur. Bij 100 kilometer per uur verbruik je ongeveer 14% minder brandstof dan wanneer je 130 rijdt. Fijn voor het klimaat én voor je portemonnee.

6. Controleer je bandenspanning voor je gaat rijden. De juiste bandenspanning zorgt voor minder uitstoot en verbruik. De juiste bandenspanning vind je in het instructieboekje van jouw auto.

7. Stippel een elektrische autoroute uit. Wist je dat er steeds meer opties zijn voor een elektrische autovakantie? Verschillende reisorganisaties hebben speciale routes ontwikkeld voor wie Nederland of Europa met een elektrische auto wil ontdekken.

8. Compenseer je overgebleven uitstoot. Heb je je CO2-uitstoot gereduceerd met de bovenstaande tips? Dan kun je de overgebleven CO2-uitstoot van je autorit bij ons compenseren.


Bewust op vliegvakantie

Duurzaam vliegen bestaat helaas niet. Want hoe je het ook wendt of keert: vliegen is enorm vervuilend voor het klimaat. Gelukkig zijn er alternatieve reisopties en tips die jou helpen om bewust met vliegen om te gaan.

vliegreis compenseren

9. Zoek een vergelijkbare bestemming dichter bij huis. Wil je deze zomer naar de zon? Dan is de kans groot dat er een vergelijkbare bestemming dichter bij huis te vinden is. Milieu Centraal maakte een interessante vergelijking. Als vier personen twee weken op zonvakantie naar Bali gaan, stoten ze daarmee zo’n 13.400 kilo CO2 uit. Gaat het viertal 2 weken naar de Canarische eilanden, dan stoten ze ongeveer 4.700 kilo CO2 uit. En gaan ze met de auto en tent naar Zuid-Frankrijk? Dan stoten ze 630 kilo CO2. Dat is nog geen 5 procent van de uitstoot van de reis naar Bali!

10. Vlieg minder. Wil je toch echt vliegen? Doe dit dan zo min mogelijk. Kies bijvoorbeeld voor één grote vliegreis in de zoveel jaar, en ga daarbuiten met de trein of auto op reis.  

11. Kies een rechtstreekse vlucht. Bij een overstap vlieg je ‘om’, waardoor je alleen maar meer CO2 uitstoot.

12. Blijf langer weg. Ga je eenmaal vliegen, dan is het zonde om maar een paar dagen weg te blijven. De hoeveelheid CO-uitstoot van de vliegreis zelf verander je er immers niet mee. Als je vliegt kunt je dus beter wat langer vakantie vieren in plaats van heel veel korte trips.

En ga je toch vliegen? Dan kun je je reis bij ons compenseren.

Fijne vakantie!