Compenseer deze zomer je vliegreis of autovakantie
Ga je deze zomer op vakantie? Bereken de CO2-uitstoot van jouw reis. En geef iets terug aan de aarde door deze uitstoot te compenseren via Trees for All.
Ga je deze zomer op vakantie? Bereken de CO2-uitstoot van jouw reis. En geef iets terug aan de aarde door deze uitstoot te compenseren via Trees for All.
Hoewel vlieg- en autovakanties heerlijk zijn, zijn ze minder goed voor het klimaat. Wil je de negatieve impact van jouw vliegreis of autorit verkleinen? Probeer dan eerst met duurzame alternatieven jouw uitstoot te reduceren. Aanvullend daarop kun je via Trees for All jouw CO2-uitstoot compenseren. Bereken je CO2-uitstoot van en naar je bestemming eenvoudig met onze rekentools en compenseer deze direct!
Vlieg je deze zomer naar jouw vakantiebestemming? Bereken en compenseer de CO2-uitstoot van je vlucht.
Je vliegreis compenserenReis je deze zomervakantie met de auto? Bereken en compenseer de CO2-uitstoot van je autorit.
Je autorit compenserenAls bewijs van jouw CO2-compensatie ontvang je als bewijs een certificaat met daarop jouw naam. Heb je een vlucht gecompenseerd? Dan staan de luchthavens ook op je certificaat. Deel het certificaat met je vrienden en familie die en inspireer ze ook de uitstoot van hun vakantie te compenseren.
Compenseer je CO2-uitstootJouw donatie voor CO2-compensatie gaat naar onze bosprojecten in het buitenland, zoals Bolivia. Hier planten boeren inheemse bomen op hun land, met daartussen koffie en cacao. De bomen halen CO2 uit de atmosfeer en zorgen voor meer biodiversiteit. Bovendien zorgen de koffie en cacao voor meer inkomsten en werkgelegenheid voor de lokale bevolking!
“Op vakantie gaan is soms bittersweet. Eindelijk weg, lekker uitrusten en cultuur snuiven. Tegelijkertijd is er meer uitstoot door het reizen en er komt meestal ook meer afval bij kijken. Om mijn CO2-uitstoot te reduceren, ga ik twee van de drie keer met de trein. Vluchten compenseer ik via Trees for All. In het dagelijks leven eet ik plantaardig, ga ik nergens heen zonder waterfles en to go-cup, en reis ik altijd met de trein. De realisatie dat het nooit goed genoeg is, is lastig. Maar liever inconsequent goed, dan consequent fout.”
– Mingue, singer songwriter
Voor een beter klimaat is het cruciaal dat we onze CO2-uitstoot drastisch verlagen. Daarnaast kun je jouw onvermijdelijke uitstoot te compenseren. Maar is CO2-compensatie nou eigenlijk goed of niet?
Lees onze visieWe hebben al 25 jaar ervaring met herbebossingsprojecten wereldwijd.
Onze compensatieprojecten zijn gecertificeerd volgens Plan Vivo: een internationale standaard voor CO2-compensatie. Projecten met een Plan Vivo certificering garanderen de CO2-opname door bomen. Daarbij is onder andere rekening gehouden met de leeftijd en groeiplaats van de boom.
Onze CO2-compensatieprojecten hebben brede impact. Ze dragen niet alleen bij aan een beter klimaat, maar ook aan meer biodiversiteit en betere leefomstandigheden voor de lokale bevolking.
Trees for All is een non-profitorganisatie zonder winstoogmerk. CO2-compensatie is voor ons dus geen verdienmodel, maar een manier om boomaanplant- en herbebossingsprojecten mogelijk te maken met brede impact.
Wil je klimaatbewust(er) leven? Dan kunnen reizen gemengde gevoelens oproepen. Vliegreizen en autoritten zorgen immers voor (veel) CO2-uitstoot. Met deze tips reis je bewuster of kies je voor een groene bestemming in eigen land die de moeite waard is!
Bij CO2-compensatie wordt de CO2 die jij uitstoot, ergens anders uit de lucht gehaald. Bijvoorbeeld door het planten van bomen. Het kan ook zijn dat er op een andere plek minder CO2 uitgestoten wordt voor de hoeveelheid CO2 die jij uitstoot. Denk daarbij aan duurzame energieprojecten, zoals windenergie. Er zijn dus verschillende manieren om je CO2-uitstoot te compenseren. In het antwoord op de vraag hieronder vertellen we je daar meer over.
Je kunt ervoor zorgen dat de CO2 die jij uitstoot, uit de atmosfeer wordt gehaald. Bijvoorbeeld via de aanplant van bomen of door ondergrondse CO2-opslag. Je kunt er ook voor zorgen dat jouw CO2-uitstoot op een andere plek wordt verminderd of voorkomen. Denk daarbij aan projecten op het gebied van duurzame energie. Of aan zuinige kooktoestellen, waarbij minder hout nodig is om te koken. Ook bosbescherming valt in de categorie CO2-uitstoot verminderen en voorkomen. Want zolang bos niet gekapt wordt, wordt CO2-uitstoot voorkomen. De bossen slaan immers CO2 op.
Bij Trees for All compenseer je je CO2-uitstoot via CO2-credits. We noemen dit gecertificeerde compensatie. Trees for All steunt bosprojecten voor CO2-compensatie, die gecertificeerd zijn door de internationale standaard Plan Vivo. Dit is een internationale standaard voor CO2-compensatie die zich richt op lokale gemeenschappen. Projecten die gecertificeerd zijn door Plan Vivo garanderen niet alleen de opslag van CO2, maar dragen ook bij aan duurzaam landbeheer, het behoud van biodiversiteit en betere leefomstandigheden voor lokale gemeenschappen. Diverse onafhankelijke controles maken aantoonbaar dat jouw CO2-uitstoot daadwerkelijk is vastgelegd en dat de beoogde impact wordt gerealiseerd.
Op onze website kun je eenvoudig berekenen hoeveel CO2 jij uitstoot. Je kunt de uitstoot van je vliegreizen, autoritten, energie in huis, aankoop van spullen of je totale footprint berekenen en compenseren. De berekeningen zijn gebaseerd op de CO2-emissiefactoren van MilieuCentraal.
Wil je een uitgebreide analyse en bepaling van de footprint van je bedrijf? Dan kan het verstandig zijn een gespecialiseerd bureau om advies te vragen. Bijvoorbeeld onze partner Stimular. Deze stichting helpt bedrijven en organisaties bij de verduurzaming van hun bedrijfsvoering. Zij bieden hun tool, de Milieubarometer, aan tegen de kostprijs. Ook bieden tientallen gemeenten en brancheorganisaties een gratis startabonnement op de Milieubarometer aan.
Bomen hebben CO2 nodig om te kunnen groeien. Met hulp van zonlicht en water halen ze koolstofdioxide (CO2) uit de lucht en zetten dit om in koolstof (C) en zuurstof (O2). De koolstof leggen ze vast in de biomassa: de stam, de takken en wortels van een boom. Zolang een boom groeit, neemt deze CO2 uit de atmosfeer op. Een afstervende boom geeft de CO2 geleidelijk weer af. In een bossysteem wordt deze CO2 weer opgenomen door de bomen en struiken die de plek van de oude boom innemen.
Veel mensen willen weten hoeveel CO2 we precies compenseren als we één boom planten. Het antwoord op deze ogenschijnlijk eenvoudige vraag is alleen niet zo simpel. CO2-vastlegging wordt namelijk berekend op basis van verschillende factoren. Denk aan oppervlakte (hectares) en groeijaren van bomen. Maar ook aan de soort bomen, het klimaat en de soort grond.
Verder ontwikkelt een bos zich gedurende jaren. Daarbij gaat het verschillende fases door: van een dicht bos met veel jonge boompjes, naar een open bos met volwassen, hoge bomen. Uiteindelijk staan er veel minder bomen in een bos dan het aantal dat initieel is aangeplant. Daarnaast legt een aangeplante boom in het begin relatief weinig koolstof vast. Naarmate bomen ouder worden, leggen ze steeds meer koolstof vast. En aan het einde van de levensduur van de boom neemt de hoeveelheid weer wat af.
Trees for All steunt wereldwijd verschillende bosprojecten. Daardoor is het lastig om één gemiddelde te geven van de hoeveelheid CO2 die de bomen opslaan. In Nederland werken we met de kengetallen van WUR en Probos. In het buitenland is er een groot verschil tussen het herstel van regenwouden of het aanplanten van bos in zeer droge gebieden. Daarom geven we per project een indicatie van de hoeveelheid CO2-opslag. Ook zijn we voornemens om voor alle niet-gecertificeerde projecten een gedetailleerde berekening te laten maken.
Je hoeft je CO2-uitstoot niet per se in Nederland te compenseren. Broeikasgassen verspreiden zich namelijk over de hele aarde. Sterker nog: onze Westerse levensstijl (waarmee we relatief veel CO2 uitstoten) heeft grote gevolgen voor mensen in lage inkomenslanden. Zij worden het hardst getroffen door de gevolgen van klimaatverandering. Trees for All steunt verschillende CO2-compensatieprojecten in het buitenland, zoals in Bolivia en Mexico. De bomen die we daar planten slaan niet alleen CO2 op, maar hebben ook meerwaarde voor de lokale bevolking. De bossen leveren bijvoorbeeld werk en inkomen op. En als het bos werk en inkomen oplevert, draagt dit ook nog eens bij aan de motivatie van mensen om bossen te behouden en te beschermen. Zo zorgen we voor een beter klimaat én voor betere leefomstandigheden voor lokale gemeenschappen.
Trees for All is een erkende stichting met een CBF-erkenning en een ANBI-status. We bestaan al 25 jaar en hebben dus veel ervaring met bosaanplant en CO2-compensatie. We zijn een niet-commerciële aanbieder van CO2-compensatie, zonder winstoogmerk. Ons doel is dus niet om winst te maken, maar om zoveel mogelijk impact te maken met de projecten die we steunen. Waar sommige partijen alleen in Nederland of in het buitenland actief zijn, doen wij het allebei. Bij ons kun je dus dichtbij huis, maar ook verder weg bomen planten. Hierdoor hebben we wereldwijd impact. Bovendien ligt de focus van de projecten die we steunen niet alleen op CO2-vastlegging voor het klimaat, maar ook op het verbeteren van de biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden. En heel belangrijk: we gaan voor kwaliteit en duurzaamheid. Een boom planten is niet moeilijk, maar een bos laten groeien is een hele uitdaging. Daar zetten we ons iedere dag voor in samen met onze projectpartners over de hele wereld!
Voor een groene en gezonde aarde moeten we onze CO2-uitstoot drastisch verminderen. Daarom telt elke bijdrage! CO2-compensatie moet alleen geen doel op zich zijn. Het is een middel om een transitie te maken. Belangrijker is dat de focus ligt op CO2 reduceren.
Compenseer je jouw CO2-uitstoot via de juiste projecten? Dan profiteren het klimaat, de natuur én mensen ervan. Bij Trees for All zien we CO2-compensatie dan ook als een mooie manier om impactvolle projecten te realiseren waarvoor anders geen geld beschikbaar is. We planten meer bomen, geven de lokale bevolking werkgelegenheid en trainen hen in duurzaam landgebruik. Daardoor wordt bestaand bos beter hersteld en beschermd.
Nadelen van CO2-compensatie zijn er ook. Zo kan het idee ontstaan dat je dankzij CO2-compensatie door kan gaan op de oude weg. Compensatie wordt dan een legitimatie om je gedrag niet te hoeven veranderen. Dat mag natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Iedereen moet daarom nadenken wat hij of zij kan doen om gezonde en groene aarde te behouden.
Ook de eenzijdige focus op klimaatcompensatie is een risico. Steeds vaker zien we dat er grote monoculturen worden aangeplant, waarbij alleen gekeken wordt naar boomsoorten die zoveel mogelijk CO2 vastleggen. Dat is wat ons betreft geen goede ontwikkeling. We moeten met elkaar focussen op het behoud en herstel van natuurlijke ecosystemen, met natuurlijke variatie. En goed kijken wat daarvoor nodig is. Het aanplanten van de verkeerde bomen, op de verkeerde plek en om de verkeerde reden kan meer kwaad doen dan goed.
Wil je meer lezen over het nut van CO2-compensatie? Lees dan ons achtergrondartikel: CO2 compenseren: een goed idee of toch niet?
Bijna al onze dagelijkse activiteiten zorgen voor de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen, zoals methaangas en stikstofdioxide. Soms gebeurt dat direct. Bijvoorbeeld als onze auto’s benzine verbranden of we ons huis verwarmen. Maar nog vaker stoten we indirect CO2 uit. Bijvoorbeeld als we nieuwe spullen kopen. De productie van een kledingstuk, elektrisch apparaat of meubel kost namelijk veel energie. En ook bij het vervoer van het product wordt er CO2 uitgestoten. Hetzelfde geldt voor de productie van ons voedsel.
Naast je reizen kun je via Trees for All ook je energieverbruik, de aankoop van spullen of je totale footprint compenseren.
Compenseer meerTrees for All zet zich al 25 jaar in voor een bosrijke wereld. Want bomen zijn een belangrijk middel om verdere klimaatverandering tegen te gaan! Bovendien dragen ze bij aan meer biodiversiteit en een gezonde leefomgeving met schone lucht, water en zuurstof. Daarom planten we bomen in Nederland en in het buitenland samen met lokale partners. Daarnaast maken we mensen bewust van het belang van bomen. We zijn een CBF-erkend goed doel met een ANBI-status.
Lees meer over ons