Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
Bos bomen

Zo weer je je tegen Black Friday aankopen: 8 tips van ‘changemaker’ Babette Porcelijn

02 november 2023

Duurzamer leven en verleidelijke Black Friday aanbiedingen: die twee dingen gaan lastig samen. Uit onderzoek blijkt dat de jongste generaties, voor wie duurzaamheid heel belangrijk is, het meest gevoelig zijn voor Black Friday deals. Daarom vroeg Trees for All aan ‘changemaker’ Babette Porcelijn hoe je jezelf het beste kunt beschermen tegen (onnodige) Black Friday aankopen. Met deze acht tips wordt het een stuk makkelijker om Black Friday deals links te laten liggen.

1. Niks kopen is het goedkoopst

Al zijn Black Friday deals nog zo scherp geprijsd: niks kopen is het goedkoopst. Beter voor je portemonnee en veel beter voor de aarde!

2. Gebruik zoveel mogelijk spullen die je al hebt

Zo verminder je de behoefte om iets nieuws te kopen. Shop bijvoorbeeld in je eigen kledingkast (daarvoor bestaan zelfs speciale coaches!). En laat spullen zoals kleding, schoenen of een laptop repareren in plaats van dat je iets nieuws koopt.

3. Koop alleen wat je echt nodig hebt

De volgende vragen kunnen je daarbij helpen:

  • Kan ik ook zonder deze aankoop leven?
  • Heb ik al een soortgelijk product in huis? En kan ik dat misschien (laten) repareren?
  • Zijn mijn oude spullen echt ‘op’ of kunnen ze misschien nog even mee?

4. Ga voor tweedehands

Wil je toch iets nieuws kopen? Ga dan voor tweedehands of refurbished spullen. Dat is duurzamer én goedkoper!

5. Stel de aankoop van elektronica uit

En nog liever: vermijd nieuwe hightech-aankopen zoveel mogelijk. Juist producten zoals smartphones, laptops of televisies zijn erg vervuilend voor het milieu. Ter vergelijking: binnen de categorie ‘spullen’ kun je elektronica vergelijken met vlees binnen de categorie ‘eten’. Laat elektronische producten die je al hebt, bijvoorbeeld eerst repareren.

6. Wees creatief met spullen die je al hebt

Of met spullen die mensen in je omgeving al hebben. Ruil outfits met vrienden of leen spullen van anderen. Er bestaan tientallen websites waar je bijvoorbeeld auto’s, kleding of huishoudelijke apparaten kunt lenen. Dat scheelt een dure aankoop die je misschien maar één of twee keer gebruikt.

7. Kies voor kwaliteit

Wil je toch iets nieuws kopen voor jezelf of als cadeautje? Ga voor kwaliteit. Koop spullen die zo lang mogelijk meegaan. Of kies voor iets eco-positiefs: spullen die je helpen om bewuster te leven, zoals een boek met duurzame leefstijltips. Ook bestaan er allerlei cadeaus waarmee je iets positiefs bijdraagt aan de wereld, zoals bomen. En een bioscoopbon, theaterbon of museumkaart is nog altijd een duurzamer cadeau dan een nieuwe gadget.

8. Doe mee met Green Friday

Sluit je aan bij de Green Friday beweging van Trees for All. Op deze manier help je jezelf om geen onnodige aankopen rondom Black Friday te doen. En vermijd de winkelstraat door bijvoorbeeld bomen te komen planten in het Green Friday Forest.

Wie is Babette Porcelijn?

Babette Porcelijn is changemaker, onderzoeker en ontwerper. Ze deed uitgebreid onderzoek naar onze impact op de aarde en bracht daarover meerdere boeken uit, waaronder ‘De Verborgen Impact’. In haar top 10 met activiteiten die veel negatieve impact op de aarde hebben, staan spullen bij de gemiddelde Nederlander op nummer één. Babette heeft zich daarom aangesloten bij de Green Friday beweging van Trees for All, om zo een statement te maken tegen overconsumptie.

babette-porcelijn-green-friday

Over Green Friday en Trees for All

De Green Friday beweging is een initiatief van Trees for All. Als stichting zetten we ons al bijna 25 jaar in voor een bosrijke wereld. We planten bomen in Nederland en het buitenland en maken mensen bewust van het belang van bomen. Zo zorgen we voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden voor iedereen. Trees for All is een CBF-erkend goed doel met een ANBI-status.

Meer over Green Friday

green-friday

Voor pers en media

Heb je mediavragen naar aanleiding van bovenstaand artikel? Dan kun je een e-mail sturen naar pers@treesforall.nl of bellen naar 06-24440363. Extra informatie, waaronder beeldmateriaal, is te vinden op www.greenfriday.nl/pers.