Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
default-5

Zo gaat het met het Green Friday Forest in Het Twiske: resultaten 2023-2024

14 september 2024

In plaats van koopjes jagen op Black Friday, geven we op Green Friday juist iets terug aan de aarde. Hoe? Door een bos te planten! Tijdens het Green Friday Forest Event in 2023 hebben we ruim 7.000 bomen geplant in recreatiegebied Het Twiske, boven Amsterdam. Dit deden we samen met zo’n 200 particulieren en bedrijven die zich aansloten bij onze Green Friday beweging. Zo lieten we een groen tegengeluid horen op de overconsumptie rondom Black Friday. Hoe gaat het nu met
het Green Friday Forest?

icon-moederboom

0

bomen en struiken

icon-aanplant

0 0

plantseizoen (dec – maart)

icon-bos-2

0

aantal soorten

Geen Black Friday, maar Green Friday

Op 24 november 2023 maakten we met Green Friday een statement tegen Black Friday. Deze dag, overgewaaid uit de Verenigde Staten, zorgt voor impulsaankopen en overconsumptie, waarmee we de aarde in rap tempo uitputten. Wij geloven dat het anders kan én moet. Daarom maken wij al vijf jaar op rij van Black Friday, Green Friday!

Afgelopen editie deed een groeiend aantal mensen met ons mee. Ruim 325 bedrijven en 2.750 particulieren sloten zich aan bij onze Green Friday beweging en beloofden geen Black Friday deals te (ver)kopen. Ook zijn we supertrots dat BN’ers Sanne Vogel, Egbert-Jan Weeber en Melissa Drost ons hielpen het groene tegengeluid verder te verspreiden.

Honderden mensen planten het Green Friday Forest

Niet alleen lieten we Black Friday-koopjes links liggen, maar we gaven op deze dag ook iets terug aan de aarde. Dat deden we door met zo’n 200 donateurs een Green Friday Forest te planten in natuurgebied Het Twiske. Samen hebben we ruim 7.000 bomen geplant!

Ook actrice Melissa Drost en singer/songwriter Mingue hielpen een handje mee. Een andere bijzondere gast was Koos de Koala. Deze aaibare deelnemer leert kinderen meer over het klimaat en mocht daarom niet ontbreken op het Green Friday Forest Event. In deze video blikken we terug op deze onstuimige, maar soms ook heel zonnige herfstdag.

Op 24 november 2023 plantten we samen met 200 donateurs een Green Friday Forest in natuurgebied Het Twiske

Waarom hebben we bomen geplant in Het Twiske?

Het Green Friday Forest is dit jaar geplant in Het Twiske, een prachtig natuur- en recreatiegebied vlakbij Amsterdam. Veel mensen genieten hier van de rust, natuur en buitenactiviteiten. Bovendien is Het Twiske een beschermd Natura 2000 gebied, waar elk jaar duizenden watervogels overwinteren. Een bijzondere omgeving dus, maar daar kon wel nog wat bos bij!

In Het Twiske vind je nog veel verschillende, kleine stukken bos, die van elkaar gescheiden zijn door graslanden. Een deel van deze bosjes willen we met elkaar verbinden, versterken en verder uitbreiden. Daarom hebben we een aantal graslanden omgevormd naar bos, zodat er grotere, aaneengesloten stukken natuur ontstaan.

Daarnaast is de variatie aan boom- en struiksoorten in Het Twiske op dit moment beperkt. Er groeien vooral elzen, wilgen en berken. Daarom hebben we 12 verschillende soorten bomen en struiken toegevoegd op de plantlocaties. Zo stimuleren we de biodiversiteit en zorgen we voor sterkere bossen die nu en in de toekomst tegen een stootje kunnen!

De andere helft van de Green Friday bomen ging naar ons herbebossingsproject in Bolivia. In het Andesgebergte zijn in het verleden grote delen ontbost. Door hier bomen te planten willen we de leefomstandigheden van de gemeenschappen verbeteren én een positieve impact maken op het klimaat.

Het Green Friday Forest bij de aanplant in november 2023

De plantlocatie tijdens het veldbezoek in de zomer van 2024

Het bos groeit goed!

Ter voorbereiding aan het Green Friday Forest Event heeft onze partner Recreatieschap Twiske-Waterland de plantlocaties vrijgemaakt van ruigte en bramen. Zo krijgen de jonge bomen de ruimte en voldoende licht. En dat heeft goed geholpen: de bomen groeien uitstekend! Dankzij de vele regenval tijdens de winter en het voorjaar heeft de jonge aanplant goed kunnen wortelen.

Op een van de locaties hebben de bomen wat last van woekerende berenklauw. Deze invasieve plant gaat Recreatieschap Twiske-Waterland de komende tijd kort houden. Mochten er teveel bomen dit niet overleven, dan worden ze opnieuw geplant. Verder laten we vooral de natuur haar gang gaan!

Een boost voor de biodiversiteit

In totaal zijn er 7.425 bomen en struiken geplant in Het Twiske. Hierbij hebben we gekozen voor soorten zoals zomereik, gewone linde, gewone es en walnoot, wilde lijsterbes, eenstijlige meidoorn, gele kornoelje, hazelaar en sleedoorn.

Al deze bomen en struiken zijn inheems en streekeigen. Dat betekent dat ze van nature in de omgeving van Het Twiske voorkomen óf al jarenlang bewijzen dat ze hier goed kunnen groeien. Hierdoor hebben ze een extra positieve invloed op de biodiversiteit.

Vogels zijn bijvoorbeeld dol op bessen van de wilde lijsterbes. Meidoorn en gele kornoelje zijn met hun prachtige bloesem een aantrekkelijke voedselbron voor allerlei insecten, zoals bijen en vlinders. En dat trekt weer andere dieren aan. Vleermuizen, uilen en kleine zoogdieren zullen bijvoorbeeld in de loop der jaren op het bos afkomen. Zo gaat Het Twiske veel meer leven!

Klimaatbestendige en sterke bossen

Dankzij deze variatie aan soorten is het bos beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering. Er zijn bijvoorbeeld hitte- en droogtebestendige boomsoorten aangeplant. Krijgt één soort het toch zwaar? Dan houden de andere soorten het bos in stand. Zo ontstaat er een klimaatbestendig en sterker bos dat nu en in de toekomst tegen een stootje kan.

Ook de aangrenzende bosjes worden robuuster dankzij de aanplant. De nieuwe boom- en struiksoorten zullen hun zaden in de loop der jaren verspreiden in de omliggende natuur, waardoor ook daar meer variatie ontstaat. Fijn voor mens én dier!

Overigens gaan we niet alle graslanden omvormen naar bos. Sommige graslanden hebben een functie als bloemrijk grasland, waar allerlei grassen, wilde planten en bloemen groeien. Dit zijn populaire plekken voor bijen, vlinders en andere insecten. En juist de afwisseling tussen deze open landschappen en bossen is erg goed voor de biodiversiteit.