Op veldbezoek in Noord-Brabant
18 mei 2022
18 mei 2022
Een boom planten is niet zo moeilijk. Maar een bos tot ontwikkeling brengen is een heel ander verhaal. Daarom vinden we het bij Trees for All belangrijk om onze aanplant goed te monitoren, met bijvoorbeeld veldbezoeken. Onze collega’s Frans en Rolinde waren afgelopen maand in Noord-Brabant om een aantal bosprojecten te bezoeken. Goed nieuws: de jonge bomen en struiken doen het goed! We lichten twee projecten uit.
In het plantseizoen van 2019-2020 hebben we samen met Staatsbosbeheer ruim zes hectare bos geplant in bosgebied De Pan. Op een voormalige akker gingen ruim 32.000 bomen en struiken de grond in. Denk aan beuken, wintereiken, zomereiken, berken, winterlindes, zoete kersenbomen, essen en wilde perenbomen.
De nieuwe bomen en struiken moeten de biodiversiteit in het gebied flink vergroten doordat zij allerlei planten en dieren aantrekken. Bovendien ligt het perceel in het midden van een bos, zoals je op de foto hieronder ziet. De bomen en struiken zijn dus een mooie uitbreiding op de bestaande Panbossen!
Maar de belangrijkste vraag van het veldbezoek was natuurlijk: Hoe gaat het met de aanplant? “Heel goed”, vertelt Rolinde enthousiast. “Bijna alle bomen die normaal gesproken in april hun bladeren krijgen, staan nu daadwerkelijk in blad. Dat is een goed voorteken.”
Dit is extra goed nieuws aangezien het omliggende bos het zwaar heeft gehad door de droge zomers van de afgelopen jaren, weet Frans. “De nieuwe aanplant moet ervoor zorgen dat er straks meer diversiteit aan boomsoorten in bosgebied de Pan te vinden is. Krijgt een boomsoort het lastig door droogte of een plaag? Dan zijn er nog voldoende andere boomsoorten die het bos in stand houden.” Kortom: met de nieuwe aanplant maken we De Pan beter bestand tegen klimaatverandering.
“Verder is er een hek om de aanplant geplaatst”, gaat Rolinde verder. “Dit hek beschermt de boompjes tegen zwijnen en reeën, zodat ze goed kunnen groeien. Gelukkig zagen we geen gaten in het hek en kunnen de jonge boompjes ongestoord verder groeien.” Het hekwerk wordt binnenkort weggehaald, omdat de bomen en struiken inmiddels groot genoeg zijn en daarmee minder gevoelig voor vraat van zwijnen en reeën.
Het andere veldbezoek gaat over een project uit het plantseizoen 2016-2017. Toen hebben we samen met Staatsbosbeheer in natuurgebied Sang en Goorkens een perceel van ruim 2 hectare beplant. En het resultaat mag er wezen: op dit perceel ontstaat al een echt jong bos!
“Op de ene helft van het perceel zijn de bomen al zo’n 4 tot 5 meter hoog gegroeid”, vertelt Rolinde. “Denk aan elzen, berken en eiken. De andere helft van het perceel bestaat vooral uit struiken, die nog wat kleiner zijn. Ondanks een paar kale plekken is 95% van de aanplant aangeslagen.” De overige kleine stukjes worden direct ingenomen door de andere boom- en struiksoorten die eromheen groeien.
Frans: “We hebben de bomen en struiken bewust op deze manier geplant. Zo ontstaat een brede overgang van lage vegetaties (grassen en kruiden) naar een struiklaag met vervolgens het hoge opgaande bos. Zo’n boszoom biedt ontzettend veel plek voor allerlei planten en dieren, zoals kleine zoogdieren, insecten, bloemen en bessen.”
In het gebied vind je nu onder andere rozenstruiken, wintereiken, wilgen, meidoorns, wilde appelbomen, hazelaars en lindes. “Variatie is ontzettend belangrijk”, benadrukt Frans. “Hoe meer variatie, hoe sterker het bos is. Een gevarieerd bos trekt allerlei planten en dieren aan, waardoor de hele biodiversiteit in het gebied een boost krijgt. En de bomen kunnen op termijn hun zaden verspreiden in de omliggende bossen, waardoor nog meer variatie ontstaat.”
Dit project is dan ook een mooi voorbeeld van de manier waarop Trees for All werkt. Namelijk: bomen planten die van oudsher in Nederland thuishoren of die de afgelopen decennia bewezen hebben hier goed te gedijen.
Wil je ook een boompje bijdragen aan klimaatbestendige bossen en meer biodiversiteit in Nederland? Plant dan een boom via een van onze actuele projecten.