Trees for All lanceert Trees for Schools voor vergroening van het mbo
05 september 2023
05 september 2023
Stichting Trees for All lanceert vandaag, op Duurzame Dinsdag, het nieuwe scholenprogramma Trees for Schools. Binnen dit programma maken mbo-studenten onder leiding van experts een plan voor de vergroening van hun schoolterrein. Het plan voeren zij vervolgens zelf uit door bomen en struiken te planten. Drie mbo-scholen uit Amsterdam, Groningen en Tilburg starten dit najaar met de pilot van het programma.
Meer mbo-studenten bij het klimaatdebat betrekken en hen bewust maken van het belang van bomen: dat is het doel van Trees for Schools. Het scholenprogramma is in het leven geroepen door stichting Trees for All, die zich wereldwijd inzet voor de aanplant van meer bos.
“Bomen spelen een belangrijke rol bij het tegengaan van klimaatverandering”, vertelt Simone Groenendijk, directeur van Trees for All. “Ook dragen ze bij aan meer biodiversiteit en een gezonde leefomgeving. Het is dus noodzakelijk dat we zoveel mogelijk jongeren bewust maken van het belang van bomen. Zij zijn immers de bosbeschermers van de toekomst!”
Om hiervoor letterlijk en figuurlijk een eerste zaadje te planten, lanceert Trees for All het programma Trees for Schools. Mbo-studenten krijgen eerst een klimaatles waarin ze meer leren over klimaatverandering en de rol van bomen daarbij. Deze les wordt verzorgd door hun generatiegenoten van de Jonge Klimaatbeweging, een organisatie die de stem van jongeren binnen het klimaatdebat vertegenwoordigt.
Na afloop van de klimaatles kunnen enthousiaste studenten zich aanmelden voor een projectteam. Een groep studenten maakt een plan om het schoolterrein te vergroenen met de aanplant van bomen en struiken en voert dit ook uit. Daarbij krijgen zij ondersteuning van experts, zoals landschapsarchitect Marieke de Keijzer, groenaannemers van Donker Groep en Trees for All zelf.
De eerste drie mbo-scholen gaan dit schooljaar van start. Simone Groenendijk: “We willen de deelnemende scholen zoveel mogelijk ontzorgen en het programma goed afstemmen op hun behoeften en mogelijkheden. Daarom beginnen we met een pilot. Hierbij zijn ook wetenschappers van de Universiteit Utrecht betrokken om het effect van de klimaatlessen te meten.”
In het najaar van 2023 vinden de eerste klimaatlessen plaats. Vervolgens gaan in de winter van 2023-2024 de eerste bomen en struiken op de schoolterreinen de grond in.
De afdeling Zorg & Welzijn van het ROC Tilburg is een van de deelnemende pilotscholen. Directeur Marion Brun: “We hadden al langer plannen om onze patio te vergroenen, maar die bleven vanwege het gebrek aan tijd en geld telkens liggen. Trees for Schools geeft ons het laatste zetje dat we nodig hadden om aan de slag te gaan. Het programma is heel compleet met een klimaatles, een ontwerpfase en de uitvoering. Dat studenten zelf iets kunnen doen voor het klimaat, motiveert enorm.”
Ook de keuze voor het mbo is een bewuste. “Juist deze doelgroep is nog ondervertegenwoordigd in het klimaatdebat”, zegt Aniek Moonen, voormalig voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging. “De Jonge Klimaatbeweging onderneemt allerlei activiteiten om de stem van het mbo te laten horen, zoals het organiseren van klimaatlessen. Trees for Schools is een mooi initiatief van Trees for All om met nog meer jongeren in gesprek te gaan en ze te laten zien dat je als individu wel degelijk een verschil kunt maken voor een betere wereld.”
Trees for Schools is onderscheidend vanwege het laagdrempelige en uitvoerende karakter. Simone Groenendijk: “Theorie en praktijk gaan hand in hand. Scholen krijgen financiële steun en professionele begeleiding, en ideeën van de studenten worden daadwerkelijk gerealiseerd. Zo krijgen zij het vertrouwen dat ze zelf van betekenis kunnen zijn voor een beter klimaat. Want wat is er tastbaarder dan zelf bomen planten voor je eigen toekomst?”
Trees for All kan Trees for Schools mogelijk maken dankzij een schenking van de Nationale Postcode Loterij die zij in december 2022 ontving. Het doel is om het programma na de pilot op te schalen en nog veel meer mbo-scholen te laten deelnemen. Simone Groenendijk: “Met 57 mbo-scholen in Nederland zien we genoeg potentie om nog veel meer impact te maken”