Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.

Samen bouwen aan een ecosysteem

Wat hebben een IT-bedrijf en een bos met elkaar gemeen? Heel veel, volgens onze bedrijfsbospartner Conclusion. CEO Engbert Verkoren en directiesecretaris & manager business support services Maaike Maranus – van de Vrande leggen uit hoe dat zit. Ook vertellen ze waarom ze een meerjarensamenwerking met Trees for All zijn aangegaan.

Sinds december 2021 is Conclusion partner van Trees for All. En hoewel een IT-bedrijf een heel andere tak van sport is, was de link met bomen planten verrassend snel gelegd.

Werken als een ecosysteem

“Onze organisatie werkt als een ecosysteem”, vertelt Engbert. “We werken met 28 bedrijven die elk hun eigen expertise binnen de IT hebben. Komt een klant bij ons met een IT-vraagstuk, dan bekijken we welke expertises nodig zijn om het op te lossen. We werken dus continu samen met verschillende disciplines. Net als de natuur, waar ook alle onderdelen met elkaar samenwerken en elkaar nodig hebben.”


De IT-dienstverlener is dan ook al jaren bezig met duurzaam ondernemen. “Het zit in onze genen”, zegt Maaike. “Veel medewerkers zijn intrinsiek gemotiveerd en willen iets goeds doen voor de aarde Bovendien waren we in 2009 een van de eerste zakelijke dienstverleners met een internationaal milieumanagement certificaat. Daarmee laten we zien dat we aan strenge milieueisen voldoen.”

Plantdag Zeezuiper

CO2-neutraal wagenpark

In de jaren erna zette de IT-dienstverlener steeds meer groene stappen. Een van de ambities? Een CO2-neutraal wagenpark in 2025.

“Een groot deel van onze CO2-uitstoot komt voort uit de autoreizen van onze medewerkers”, licht Engbert toe. “We stimuleren medewerkers daarom deels thuis te werken om mobiliteit te vermijden of met het openbaar vervoer te reizen als reizen toch noodzakelijk is. Ook bieden we in elke leasecategorie elektrische auto’s aan en compenseren we een deel van onze CO2-uitstoot via Trees for All.”

Maar Conclusion wil méér doen. Maaike: “En dan het liefst dicht bij huis, aangezien we een bedrijf zijn met voornamelijk Nederlandse oriëntatie.” En zo ontstond het idee voor een eigen bedrijfsbos.

Impact Bos

Trees for All koppelde de donatie van Conclusion aan een bosproject van Brabants Landschap. In natuurgebied Zoomland (vlakbij Bergen op Zoom) moesten 29.000 bomen worden geplant, om een oud moerasgebied te herstellen. Conclusion was direct enthousiast en besloot dit project in zijn geheel te steunen.

Engbert: “Het idee dat je niet zomaar een bos plant maar een klein ecosysteem neerzet, sprak ons erg aan. Het bos heeft namelijk invloed op de hele omgeving. Denk aan de waterhuishouding het gebied, de dieren die er voorkomen en op het klimaat in het algemeen.”

En zo werd het Conclusion Impact Bos een feit. Honderd medewerkers stonden in februari 2022 in de modder om zelf de laatste 1.000 bomen te planten. Maaike: “Dat sloeg enorm aan. Een bos is tastbaar. Het helpt ons zichtbaar maken dat graag bijdragen aan een groene wereld.”

Plantdag Zeezuiper

Meerjarensamenwerking

De komende jaren worden in het Conclusion Impact Bos onder andere terugkomdagen en wandelsessies georganiseerd. Maar daar blijft het niet bij. Engbert: “We zullen elk jaar een Nederlands project steunen. Ook blijven we een deel van onze CO2-uitstoot compenseren via Trees for All.”

Verder gaat Conclusion gebruik maken van de Boomcadeau tool van Trees for All. Hiermee kunnen ter gelegenheid van bijvoorbeeld verjaardagen. Indiensttredingen of jubileum bomen cadeau worden gedaan.   Maaike: “En we gaan samen met Trees for All onderzoeken of we onze IT-expertise, bijvoorbeeld op het gebied van sensoring, kunnen inzetten in het belang van bomen en bossen.”

Er komen dus prachtige plannen en projecten aan. Zo hopen we steeds meer bedrijven en organisaties te inspireren een steentje bij te dragen aan een bosrijke wereld!