Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
project-zeezuiper

Noord-Brabant (Zeezuiper)

Samen met Brabants Landschap planten we 5,5 hectare nieuw bos in Noord-Brabant. We planten bijna 29.000 bomen en leggen kruidenakkers en poelen aan. Zo geven we de biodiversiteit een enorme impuls!

Status: Afgerond project

Nieuwe natuur in Noord-Brabant

Samen met Brabants Landschap gaan we nieuw bos planten in Noord-Brabant. Aan de rand van natuurgebied Zoomland gaan bijna 29.000 nieuwe bomen en struiken de grond in. Zo vormen we een agrarisch perceel om tot een robuust natuurgebied. We planten 5,5 hectare aan bomen en struiken. Daarnaast wordt 2,5 hectare gereserveerd voor poelen en een kruidenrijke akker en -grasland. Zo zorgen we voor meer biodiversiteit in dit bijzondere natuurgebied vlakbij Bergen op Zoom.

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
icon-moederboom

0

bomen en struiken

0

hectare nieuw bos

icon-bos-2

0

boomsoorten

icon-co2-vastleggen

0

ton vastgelegde CO2

Waarom is dit project nodig?

Dit project heet De Zeepzuiper. En dat is niet zomaar. Vroeger lag er op de plek waar we bomen gaan planten een groot moerasgebied met de naam ‘Zeezuiper’. In dit gebied liggen veel kansen om de natuur verder te ontwikkelen. Daar leveren wij graag een bijdrage aan.

We planten bomen om de waterhuishouding in dit gebied te verbeteren. Dankzij bomen kan de bodem volop regenwater opnemen. Zo wordt de grondwaterstand hoger, wat helpt bij het herstel van het deels verdroogde moerasgebied. En dat zorgt er weer voor dat de omgeving planten en dieren aantrekt die hier thuishoren!

De aanplant van nieuw bos heeft nog meer voordelen. Het nieuwe bos zorgt bijvoorbeeld voor een verbinding met de omliggende natuurgebieden. Ook wordt het bestaande bosgebied dankzij de aanplant nog robuuster. Daarnaast dragen bomen bij aan een groene en gezonde leefomgeving voor mens én dier. Ze nemen CO2 op, geven zuurstof en vangen fijnstof af. Bovendien zijn de bomen een buffer voor regenwater.

wespendief
zwarte-specht
project-zeezuiper
Dodaar
project-zeezuiper
project-zeezuiper

Wat gaan we hier doen?

We planten 19 verschillende boomsoorten aan, zoals de wilde appel, zoete kers, haagbeuk, winterlinde en hazelaar. In totaal vormen die 29.000 bomen 5,5 hectare aaneengesloten bos.

Verder ontwikkelen we twee poelen en een kruidenrijke akker en -grasland. Zo ontstaat een enorme ecologische variatie in het gebied, die allerlei diersoorten aantrekt. Denk aan de vinpootsalamander, dodaars (watervogel), wespendief (roofvogel) en zwarte specht. We geven de biodiversiteit in dit gebied dus een enorme impuls.

Voor Nederlandse begrippen is dit nieuwe aaneengesloten bos een groot project. Bovendien is De Zeezuiper een mooi voorbeeld van een project waarbij we verschillende maatschappelijke opgaven combineren. We planten nieuw bos, verbeteren bestaand bos, gaan verdroging tegen, verhogen de biodiversiteit, versterken groene recreatiemogelijkheden én leggen CO2 vast.

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals

Waar gaan we planten?

Het project De Zeezuiper ligt tegen natuurgebied Zoomland aan. Dit ligt ten oosten van Bergen op Zoom, in de provincie Noord-Brabant.

Onze partners

We werken samen met Brabants Landschap. Deze stichting zet zich al 90 jaar in voor de bescherming en ontwikkeling van natuur en erfgoed in Noord-Brabant. Dit project is een eerste samenwerking met Brabants Landschap. In de toekomst hopen we samen nog veel meer bosprojecten in Brabant te realiseren.

“Door de samenwerking met Trees for All kunnen we sneller en meer bos aanplanten. Dat is belangrijk om bestaande bossen robuuster te maken en met elkaar te verbinden. Door de aanplant met veel verschillende soorten zijn deze nieuwe bossen klimaatbestendiger en waardevol voor veel planten en dieren. Ook de bezoekers van onze natuurgebieden zullen deze variatie waarderen.”

– Rob Vriends, Projectleider Brabants Landschap