Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
opmeer-ghana-bomen-planten

Trees for All is sinds 2021 actief in Noord-Ghana. Samen met onze partner Tree Aid planten we hier nieuw bos langs rivieroevers. Daarnaast planten we bomen op percelen van lokale boeren voor agroforestry (duurzame land- en bosbouw). Hoe gaat het nu met dit project? We geven een update.

In Ghana is de afgelopen decennia veel bos langs de rivieroevers verdwenen. Dit heeft grote gevolgen voor de oevers en de aangrenzende akkers. De grond spoelt weg en het water is erg troebel. En dat is weer een probleem voor de lokale bevolking, die leeft van de landbouw en het water gebruikt om land te irrigeren.

Training voor lokale boeren

Trees for All wil hier iets aan doen. Daarom hebben we de handen ineen geslagen met twee belangrijke partners. De eerste is Tree Aid. Deze NGO in Ghana is verantwoordelijk voor de plaatselijke uitvoering van het project. Zo geeft Tree Aid lokale boeren trainingen om hun land duurzamer te gebruiken. Ook begeleidt Tree Aid hen bij de verzorging van de geplante bomen.

ghana-kwekerij

Watermanagement

Naast Tree Aid speelt Blue Deal een belangrijke rol in dit project. Blue Deal is een internationaal programma van de 21 Nederlandse Waterschappen, dat samenwerkt met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Blue Deal is een van de initiatiefnemers van het project in Ghana en verantwoordelijk voor het watermanagement in de regio. Het Bongo District is namelijk een ontzettend droog gebied.

Jonge boompjes beschermen

Die droogte is een uitdaging bij de aanplant van nieuwe bomen. Want om ervoor te zorgen dat de aanplant goed groeit, is het belangrijk dat de boompjes voldoende water krijgen. Bovendien moeten ze beschermd worden tegen grazend vee, zodat ze  kunnen uitgroeien tot volwassen bomen.

Over dit soort thema’s delen we vanuit Trees for All onze kennis en expertise met Tree Aid en Blue Deal. Zo maken we samen een succes van het project. We zijn enorm blij om te zien dat de lokale bevolking actie onderneemt om de jonge aanplant goed te beschermen.

Natuurlijke muren

Het afgelopen jaar hebben lokale gemeenschappen speciale mud walls aangelegd. Tot nu toe zijn er ruim 12.000 van gemaakt. Deze natuurlijke muren beschermen de aanplant effectief tegen vee én tegen droogte. Onze partner Blue Deal maakte er een mooie video van:

Meer groen en armoedebestrijding

De komende jaren hopen we deze bescherming nog verder uit te breiden. Zo kunnen de kleine boompjes zich verder ontwikkelen tot gezonde en sterke bomen waar de regio van profiteert. De nieuwe bomen versterken de rivieren en helpen de dorpelingen ook aan inkomsten. De peulen of vruchten die aan bomen groeien, kunnen boeren bijvoorbeeld verkopen op lokale markten. Zo dragen we met dit project niet alleen bij aan een groen omgeving, maar werken we ook aan armoedebestrijding in de regio.

Meer weten?

Lees meer over ons project in Ghana of plant een boompje mee in een van onze andere projecten.