Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
opmeer-ghana-bomen-planten

Ghana

Met ons project in Ghana dragen we bij aan het bestrijden van armoede. Ook zorgen we voor een weerbaar, toekomstbestendig ecosysteem. Dit doen we door middel van herbebossing en agroforestry.

Status: Actueel project

Gefinancierd

Agroforestry en aanleg van rivierbos in de Sahel

Het Bongo District in Ghana is één van de droogste gebieden in de regio. Door verwoestijning vinden op de oevers van de VEA Dam erosie en verzilting plaats. Trees for All slaat de handen ineen om het oorspronkelijke rivierbos te herstellen. En met de aanplant van waardevolle bomen maken we de kleinschalige landbouw robuuster.

Waarom is dit project in Ghana nodig?

Het Bongo District ligt in de Sahel. Twee derde van de bevolking hier leeft onder de armoedegrens. Het projectgebied beschikt over het waterreservoir van de VEA Dam. Boeren zijn afhankelijk van de dam voor het irrigeren van hun land. Ook is de dam de drinkwatervoorziening van de omliggende dorpen.

Grootschalige kap van de natuurlijke begroeiing in combinatie met de effecten van klimaatverandering hebben hun weerslag gehad op het stuwmeer. Het water is troebel. Ook hebben de oevers en de aangrenzende akkers last van sterke erosie.

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
icon-boom-6

0

bomen geplant

icon-boeren

0

hectare agroforestry

icon-hectare-bos

0

hectare aanplant voor oeverherstel

icon-huishoudens

0

mensen hebben werk & inkomen

icon-training

0

mensen in totaal die profiteren van het project

Ghana-Rowan-Griffiths
gedegradeerd-land-ghana
ghana-nursery
ghana-seedlings-kapok
ghana-kwekerij
Opmeer-bomen-water-ghana
ghana-kwekerij
Opmeer-ghana-tree-aid
ghana-kwekerij
ghana-tree-aid
ghana-tree-plant
ghana-boom
ghana-farmers

Wat gaan we hieraan doen?

Trees for All wil de vicieuze cirkel doorbreken. Daarom zetten wij ons in voor de aanplant van 215.000 bomen als agroforestry en herbebossing van de oevers. Twintig dorpen zijn bij het project betrokken. 1.600 boeren worden getraind in duurzaam landgebruik en de verzorging van de bomen. Naast waardevolle soorten als cashew en shea, planten we ook andere lokale soorten. Zo levert de Dawa dawa boom peulen die marktwaarde hebben.

Het doel van het Bongo project is om de degradatie van het land terug te draaien. Daarnaast moet het project de beschermende functies van de rivieren versterken en banen voor boeren creëren. In het bijzonder voor vrouwen en voor jonge, startende boeren. Hiermee dragen we bij aan het bestrijden van armoede in de regio en milieubescherming.

Het laatste nieuws uit dit project

Hoe gaat het met ons project in Ghana?

Hoe gaat het met ons project in Ghana?

Trees for All is sinds 2021 actief in Noord-Ghana. Samen met onze partner Tree Aid planten we hier nieuw bos langs rivieroevers. Daarnaast planten we bomen op percelen van lokale boeren voor agroforestry (duurzame land- en bosbouw). Hoe gaat het nu met dit project? We geven een update. In Ghana…

Lees het verhaal
Hoe de Blue Deal en herbebossing elkaar versterken in Ghana

Hoe de Blue Deal en herbebossing elkaar versterken in Ghana

Een interview met Jaap Bos, Afdelingshoofd Waterplannen en Besturing bij Waternet Trees for All is vorig jaar een nieuw project gestart met Tree Aid in Ghana. Deze samenwerking is tot stand gekomen dankzij bemiddeling van Jaap Bos. Hij is voormalig bestuursvoorzitter van Trees for All en werkzaam…

Lees het verhaal

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

1. No Poverty
13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals
6. Clean water and sanitation

Waar gaan we planten?

De aanplant vindt plaats in het gebied rondom de Vea Dam.

Onze partners

Onze partner Tree Aid voert het project uit. Zij hebben veel ervaring met duurzaam landgebruik en beheer van natuurlijke bestaansbronnen in de regio. Tree Aid heeft een ervaren en toegewijd team dat de activiteiten ter plekke coördineert. De teamleden komen allen uit het Bongo District, waardoor ze de lokale taal spreken. Dit is naast hun kennis heel belangrijk om het vertrouwen van de dorpsgemeenschappen te winnen.

Daarnaast werken we samen met Blue Deal. Dit is een programma van het Nederlandse ministerie en de Waterschappen met als doel om 20 miljoen mensen wereldwijd toegang te geven tot voldoende, schoon en veilig water in 2030. Met het Bongo project dragen we actief bij aan deze doelstelling.

“In Ghana zeggen ze ‘Water is life’. Het vasthouden van water is cruciaal en bomen spelen daar een heel belangrijke rol bij.”

Jaap Bos, Coördinator Blue Deal Noord-Ghana

Jaap-Bos-Blue-Deal