Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
meestersveen-foto-anouk-heling

Het Wiekersholt (Drenthe)

In Drenthe steunen we stichting Zeijerwiek met de aanleg van nieuw bos, naast een pingoruïne uit de ijstijd. Hiermee verbinden we omliggende natuur, dragen we bij aan een beter klimaat en creëren we meer leefgebied voor dieren en planten.

Status: Actueel project

Van landbouwgrond naar biodivers en toekomstbestendig bos

In het prachtige Drentse landschap, vlakbij het dorp Zeijen, gaan we nieuw bos planten: het Wiekersholt. Dat doen we op een hele bijzondere locatie. Pal naast het Meestersveen, een pingoruïne uit de ijstijd, helpen we stichting Zeijerwiek om een voormalig stuk landbouwgrond om te vormen tot een bos vol leven en biodiversiteit.

Door inheemse bomen en struiken te planten, verbinden we omliggende natuurgebieden met elkaar. Zo versterken we het landschap én dragen we bij aan een beter klimaat. We bouwen hier aan een toekomstbestendig ecosysteem waar dieren en planten zich thuis zullen voelen, zoals de kleine bonte specht, de kleine karekiet, de das en de otter.

Help jij mee om dit stukje Drenthe groener en biodiverser te maken?

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Je wordt op de hoogte gehouden van jouw bomen met Track & Trees.
  • Je ontvangt een uitnodiging om je eigen bomen in de grond te zetten tijdens de boomplantdag. Hoeft niet, mag wel!
  • Je krijgt (optioneel) een brievenbusboompje thuisgestuurd. Wij krijgen bomen van jou, jij krijgt een boom van ons!
icon-moederboom

0

bomen en struiken

icon-bos-2

0

verschillende soorten

0

hectare

icon-aanplant

0 0

plantperiode

Waarom we in Drenthe bomen planten

Vlakbij het dorp Zeijen in Drenthe gaan we een bijzonder bos realiseren: het Wiekersholt. Het nieuwe bos wordt geplant op een voormalig landbouwperceel dat grenst aan een oude zandwinningsplas. Inmiddels gaat de natuur hier al haar gang. Dassen hebben er bijvoorbeeld al een burcht gebouwd. Maar we helpen de natuur graag een handje verder!

Door deze plek te bebossen, ontstaat een natuurlijke verbinding tussen de zandwinplas en het bijzondere Meestersveen, een pingoruïne met een fascinerende geschiedenis. Het doel is om een biodivers en structuurrijk bos te creëren door de aanplant van verschillende bomen en struiken.

Hiervoor kiezen we voor snel- en langzaam groeiende soorten waardoor er snel een gelaagdheid in het bos ontstaat. Dit trekt allerlei dieren aan en creëert verschillende microklimaten. Dieren als de ijsvogel, otter, watersnip en blauwborst die in de omgeving voorkomen profiteren hiervan.

Bovendien draagt het Wiekersholtbos bij aan een beter klimaat: bomen en struiken nemen CO2 op en helpen om verdroging tegen te gaan, omdat ze water beter vastgehouden in de bodem. Ook verbeteren ze de bodemkwaliteit. Zo werken we samen aan een gezonde en klimaatbestendige leefomgeving voor mens én dier!

ijsvogel

Dieren zoals de ijsvogel, das, kleine karekiet en de otter zullen zich in de toekomst thuis voelen in het nieuwe bos het Wiekersholt

Dit is onze werkwijze

In het Wiekersholt planten we in totaal 15.700 bomen en struiken van wel 18 verschillende soorten. Daarbij kijken we goed hoe het nieuwe bos in het landschap past. De oude pingowal wordt opgehoogd en beplant met soorten als sleedoorn, tweestijlige meidoorn, hazelaar, brem en hondsroos.

In het hart van de pingoruïne laten we de natuur haar gang gaan. Soorten als de wilg, els en berk zullen hier spontaan opkomen. Daaromheen creëren we vochtig bos met onder andere zwarte els, zachte berk, gewone vogelkers en zwarte populier. Op de hoger en drogere plekken planten we soorten als de ruwe berk, wintereik, zomereik, gewone vogelkers en winterlinde.

Ook worden er verschillende struiken geplant zoals Gelderse roos, gewone vlier, wilde appel en gewone vogelkers. Zo ontstaat een gevarieerd bos dat past bij de bodem en het waterpeil van elke plek.

Om de jonge bomen te beschermen tegen hongerige reeën, wordt er een tijdelijk raster geplaatst. Zo geven we het bos een goede start! Als de bomen groot genoeg zijn, verwijderen we het raster weer.

Op de plantlocatie van het toekomstige Wiekersholtbos

De plantlocatie

Het nieuwe bos wordt aangelegd op een voormalig landbouwperceel naast het Meestersveen, vlakbij het dorp Zeijen in Drenthe. Dit gebied maakt deel uit van de Veentjesroute Zeijen, een bijzondere wandelroute die verschillende pingoruïnes en waardevolle landschappen met elkaar verbindt.

Onze samenwerkingspartners

We werken samen met Stichting Zeijerwiek, een lokale stichting die zich inzet voor het herstellen van landschappelijke en cultuurhistorische elementen. Door de gevolgen van ruilverkaveling zijn veel van deze elementen verdwenen en daarmee ook een stuk biodiversiteit. Zeijerwiek wil dat herstellen – voor de natuur én voor het thuisgevoel van de inwoners van Zeijen.

De Werkgroep Zeijerwiek bestaat uit ongeveer 15 vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor het behoud en de ontwikkeling van waarden voor natuur, landschap en cultuurhistorie in de directe omgeving van het prachtige Drentse brinkdorp Zeijen.

Tot slot krijgt de stichting hulp van de Bosgroep Noord-Oost Nederland bij de planvorming.

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals