Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
Planten in Voedselbos Lage Mierde

Voedselbos Lage Mierde

Een groep vrijwilligers ontwikkelt in het Brabantse Lage Mierde een voedselbos. Vanuit het GroenDoen Fonds kregen ze een financiële bijdrage voor bomen en struiken.

Status: Actueel project

Een bos om op te eten

In het Brabantse Lage Mierde ontwikkelt een groep vrijwilligers een voedselbos. In dit bos groeien bomen, planten en struiken die voedsel produceren, zoals fruit, noten, zaden en eetbare bloemen. Bovendien verrijkt het voedselbos de bestaande natuur in de omgeving. En het bos verbindt mensen ook nog eens met de natuur.

Planten in Voedselbos Lage Mierde
Plantmateriaal Voedselbos Lage Mierde
Bestuur Stichting Voedselbos Lage Mierde
Planten in Voedselbos Lage Mierde

Vier voetbalvelden voedselbos

Stichting Voedselbos Lage Mierde heeft via het Groen Ontwikkelfonds Brabant zo’n 2 hectare grond toegewezen gekregen voor hun voedselbos. Dat zijn bijna vier voetbalvelden! Voor de aanplant van heggen heeft de stichting een aanvraag gedaan bij ons GroenDoen Fonds. En die aanvraag hebben we goedgekeurd.

In maart 2022 hebben vrijwilligers de heggen van het voedselbos geplant. Dit zijn inheemse soorten zoals de meidoorn, vlier, en Gelderse roos. Ook de eerste fruitstruiken staan inmiddels in de grond. De rest van de aanplant staat voor de herfst en winter van 2022-2023 op de planning.

Het achterliggende idee

Stichting Voedselbos Lage Mierde wil graag een voorbeeld zijn voor boeren ‘die het anders willen doen’. Daarnaast is het voedselbos een enorme verrijking voor het landschap. Er komen namelijk allerlei soorten planten, vogels, insecten, amfibieën en zoogdieren in een voedselbos voor. Daar profiteert ook de omliggende natuur van.

Deze variatie is heel welkom in de omgeving van Lage Mierde. Want hoewel er veel bos te vinden is, zijn dit vooral dennen, eiken en berken. Het voedselbos brengt hier verandering in met de honderd soorten bomen, struiken en kruiden die er groeien. Ook leggen de initiatiefnemers verschillende poelen aan, waardoor het voedselbos aansluit bij het nabijgelegen beekdal van rivier de Reusel. Dit dal wordt in 2022 opnieuw ingericht als onderdeel van het Natura 2000-gebied.

Rondleidingen en onderzoek

Een ander belangrijk onderdeel van het voedselbos is educatie. Boeren en burgers kunnen er terecht voor rondleidingen, en voor studenten is het voedselbos een geschikte onderzoekslocatie. Zo brengt het voedselbos mensen samen en zorgt het bos voor verbinding tussen mens en natuur.

Wij kijken nu al uit naar de eerste oogst uit het voedselbos!

De locatie

Ons voedselbos is een plek waar het zoemt van het leven. Waar voedsel in overvloed groeit, waar je tot rust kunt komen en waar je met de natuur kunt werken. Een plek waar mensen geïnspireerd raken en mooie ontmoetingen ontstaan.”

Voedselbos Lage Mierde
TfA-bomen-planten

Samen maken we Nederland groen

Het GroenDoen Fonds is bedoeld voor initiatiefnemers die hun lokale omgeving willen vergroenen. Zij kunnen via dit fonds aanspraak maken op een financiële bijdrage voor hun plan, zoals voedselbos Lage Mierde. Heb je ook een goed plan om je omgeving te vergroenen? Dan kun je net als Voedselbos Lage Mierde een aanvraag bij ons doen.

Een aanvraag indienen