Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.

Reutum

In het Twentse Reutum planten we samen met Staatsbosbeheer en het Buitenfonds bijna 16.000 bomen! Graslanden maken plaats voor een bos dat groeit en bloeit. Plant ook mee en maak Nederland samen met ons nog groener!

Status: Actueel project

Van graslanden naar levendige bossen in Overijssel

Tijdens de winter van 2022-2023 planten we samen met Staatsbosbeheer en het Buitenfonds nieuw bos in Nederland. In totaal gaat het om 60.493 bomen, verspreid over ruim 14 hectare grond. Dat betekent dat er bijna 21 voetbalvelden aan bos bij komen!

Een deel van de bomen planten we bij Reutum, een dorp in Overijssel. Op voormalige graslanden gaan in totaal 15.733 bomen de grond in. Zo breiden we de bestaande bossen uit en daarmee ook het leefgebied van talloze planten en dieren, zoals reeën, bosuilen, vleermuizen, vlinders en paddenstoelen. Bovendien slaan de bomen CO2 op en zorgen ze voor een gezonde leefomgeving.

Genoeg redenen om een boompje mee te planten, toch?!

Plant mee in onze bosprojecten

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in

icon-moederboom

0

bomen en struiken

icon-hectare-bos

0

hectare

icon-aanplant

0 0

plantperiode

Waarom is dit project nodig?

De wereld heeft meer bos nodig. En Nederland ook! De Rijksoverheid wil vóór 2030 in totaal 37.000 hectare nieuw bos aanleggen in Nederland. Het doel van deze Bossenstrategie is de kwaliteit van onze bestaande bossen verbeteren én de hoeveelheid bos in Nederland verder uitbreiden. Daar dragen we vanuit Trees for All graag aan bij!

De voordelen van bomen zijn eindeloos. Ze nemen CO2 op en vangen stikstof en fijnstof af. Ook zorgen ze voor water, schone lucht, zuurstof en voedsel. En ze zijn het leefgebied van talloze planten en dieren. Door meer bos te planten, neemt de biodiversiteit dus toe. Zo zorgen bomen voor een groene en gezonde leefomgeving voor iedereen.

Voorbeelden van dieren die baat hebben bij meer bos zijn (van links naar rechts) eekhoorns, bosuilen, reeën, boommarters, het vliegend hert, vuursalamanders en spechten:

bosuil
ree
boommarter
vliegend-hert
vuursalamander
specht

Wat gaan we doen in Overijssel?

We planten in totaal 15.733 bomen en struiken in Reutum. Daarmee leggen we 3,5 hectare nieuw bos aan: meer dan 5 voetbalvelden!

We planten verschillende inheemse boom- en struiksoorten, zodat er een gevarieerd bos ontstaat. Een gevarieerd bos is namelijk beter bestand tegen droogte, ziektes of plagen dan een bos met één of enkele boomsoorten. Krijgt één soort het zwaar in een gevarieerd bos? Dan zullen de overige bomen het bos in stand houden. Ook planten we boomsoorten die nu niet in het gebied aanwezig zijn, maar hier wel thuishoren.

Een gevarieerd bos heeft trouwens nog een belangrijk voordeel: het is goed voor de biodiversiteit. Een gevarieerd bos trekt namelijk verschillende soorten planten en dieren aan. Denk aan vogels, zoogdieren of schimmels, maar ook aan insecten, zoals bijen en vlinders. En die hebben we weer nodig voor de bestuiving van onze planten en bloemen.

Welke bomen planten we?

In Reutum planten we bomen zoals haagbeuk, zoete kers en zachte berk. De struiksoorten die je straks in dit bos vindt, zijn bijvoorbeeld laurierwilg, katwilg en hondsroos. Dit zijn bomen en struiken die oorspronkelijk in Nederland voorkomen en die goed in deze omgeving passen. Zo ontstaat een sterk en gezond bos dat tegen een stootje kan!

hondsroos
zachte-berk-blad
katwilg
blad-haagbeuk

Van links naar rechts: hondsroos, zachte berk, katwilg en haagbeuk.

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals

Waar gaan we planten?

We planten bomen op voormalige graslanden in Reutum: een dorpje in Overijssel. Deze provincie staat al bekend om een aantal prachtige natuurgebieden. Door meer bos te planten versterken we ook deze aanwezige natuur.

Onze doelen

  • Het versterken en uitbreiden van bossen in Nederland

  • Het aanleggen van sterke natuur die bestand is tegen (de gevolgen van) klimaatverandering

  • Het behouden, versterken én uitbreiden van de biodiversiteit (de hoeveelheid verschillende soorten planten en dieren)

  • Het versterken van de Nederlandse landschappen

Onze samenwerkingspartners

Binnen dit project werken we samen met Staatsbosbeheer en het Buitenfonds (de steunstichting van Staatsbosbeheer). Met deze projectpartners planten we in de winter van 2022-2023 op nog drie locaties in Nederland nieuw bos. We doen dit in Dalerpeel (Drenthe), Leersum (Utrecht) en Groote Peel (Noord-Brabant). Help je ons om van deze projecten een succes te maken? Alle boompjes helpen!

staatsbosbeheer
logo-buitenfonds