Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
katwilg

Status: Afgerond project

Van graslanden naar levendige bossen in Overijssel

Tijdens de winter van 2022-2023 hebben we samen met Staatsbosbeheer en het Buitenfonds nieuw bos in Nederland geplant. In totaal ging het om 60.493 bomen, verspreid over ruim 14 hectare grond. Dat betekent dat er bijna 21 voetbalvelden aan bos bij zijn gekomen!

Een deel van de bomen hebben we geplant vlakbij Reutum, een dorp in Overijssel. Op voormalige graslanden gingen in totaal 15.733 bomen de grond in. Zo breiden we de bestaande bossen uit en daarmee ook het leefgebied van talloze planten en dieren, zoals reeën, bosuilen, vleermuizen, vlinders en paddenstoelen. Bovendien slaan de bomen CO2 op en zorgen ze voor een gezonde leefomgeving.

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

 • Voer een aantal in
 • Voer een aantal in
 • Voer een aantal in
 • Voer een aantal in
 • Je wordt op de hoogte gehouden van jouw bomen met Track & Trees.
 • Je ontvangt een uitnodiging om je eigen bomen in de grond te zetten tijdens de boomplantdag. Hoeft niet, mag wel!
 • Je krijgt (optioneel) een brievenbusboompje thuisgestuurd. Wij krijgen bomen van jou, jij krijgt een boom van ons!

icon-moederboom

0

bomen en struiken

0

hectare

icon-aanplant

0 0

plantperiode

Waarom hebben we dit project gesteund?

De wereld heeft meer bos nodig. En Nederland ook! De Rijksoverheid wil vóór 2030 in totaal 37.000 hectare nieuw bos aanleggen in Nederland. Het doel van deze Bossenstrategie is de kwaliteit van onze bestaande bossen verbeteren én de hoeveelheid bos in Nederland verder uitbreiden. Daar dragen we vanuit Trees for All graag aan bij!

De voordelen van bomen zijn eindeloos. Ze nemen CO2 op en vangen stikstof en fijnstof af. Ook zorgen ze voor water, schone lucht, zuurstof en voedsel. En ze zijn het leefgebied van talloze planten en dieren. Door meer bos te planten, neemt de biodiversiteit dus toe. Zo zorgen bomen voor een groene en gezonde leefomgeving voor iedereen.

bosuil
ree
boommarter
vliegend-hert
vuursalamander
specht

Voorbeelden van dieren die baat hebben bij meer bos zijn (van links naar rechts) bosuilen, reeën, boommarters, het vliegend hert, vuursalamanders en spechten.

Wat hebben we gedaan in Overijssel?

We hebben in totaal 15.733 bomen en struiken in Reutum geplant. Daarmee is er 3,5 hectare nieuw bos aangelegd: meer dan 5 voetbalvelden! We hebben verschillende inheemse boom- en struiksoorten geplant, zoals haagbeuk, zoete kers en zachte berk. Daarnaast hebben we struiksoorten aan het bos toegevoegd, zoals laurierwilg, katwilg en hondsroos. Dit zijn bomen en struiken die oorspronkelijk in Nederland voorkomen en die goed in deze omgeving passen. Zo ontstaat een sterk en gezond bos dat tegen een stootje kan!

Een gevarieerd bos met inheemse soorten is namelijk beter bestand tegen droogte, ziektes of plagen dan een bos met één of enkele boomsoorten. Krijgt één soort het zwaar in een gevarieerd bos? Dan zullen de overige bomen het bos in stand houden. Ook planten we boomsoorten die nu niet in het gebied aanwezig zijn, maar hier wel thuishoren.

Een gevarieerd bos heeft trouwens nog een belangrijk voordeel: het is goed voor de biodiversiteit. Een gevarieerd bos trekt verschillende soorten planten en dieren aan. Denk aan vogels, zoogdieren of schimmels, of aan insecten, zoals bijen en vlinders. En die hebben we weer nodig voor de bestuiving van onze planten en bloemen.

hondsroos
zachte-berk-blad
katwilg
blad-haagbeuk

Van links naar rechts: hondsroos, zachte berk, katwilg en haagbeuk.

Nieuws uit Reutum

Reutum is ruim 16.000 bomen rijker: resultaten 2022-2023

Reutum is ruim 16.000 bomen rijker: resultaten 2022-2023

Tijdens de winter van 2022-2023 hebben we samen met Staatsbosbeheer en het Buitenfonds nieuw bos in Nederland geplant. In totaal ging het om 60.493 bomen, verspreid over ruim 14 hectare grond. Drie van de plantlocaties lagen vlakbij het dorp Reutum in Overijssel. Hier gingen 16.733 bomen de grond in. Deze…

Lees het verhaal
Hoe we bij Trees for All de juiste bomen planten

Hoe we bij Trees for All de juiste bomen planten

Plant Trees for All wel de juiste bomen? En hoe weten wij dat we het goede doen? Nieuwswebsite Nu.nl publiceerde in 2022 het artikel ‘We planten massaal verkeerde bomen’. Daarop volgde afgelopen weekend een nieuw artikel, waaruit blijkt dat deze winter miljoenen verkeerde bomen zijn…

Lees het verhaal

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals

Waar gaan we planten?

De bomen hebben een plek gekregen op voormalige graslanden in Reutum: een dorpje in Overijssel. Deze provincie staat al bekend om een aantal prachtige natuurgebieden. Met dit extra bos versterken we de al aanwezige natuur.

Doelen van dit project

 • Het versterken en uitbreiden van bossen in Nederland

 • Het aanleggen van sterke natuur die bestand is tegen (de gevolgen van) klimaatverandering

 • Het behouden, versterken én uitbreiden van de biodiversiteit (de hoeveelheid verschillende soorten planten en dieren)

 • Het versterken van de Nederlandse landschappen

Onze samenwerkingspartners

Binnen dit project werkten we samen met Staatsbosbeheer en het Buitenfonds (de steunstichting van Staatsbosbeheer).

staatsbosbeheer
logo-buitenfonds