Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
plantdag-februari-2023-3

Leersum

Samen met Staatsbosbeheer en het Buitenfonds plant Trees for All nieuw bos in de provincie Utrecht. Op voormalige graslanden in Leersum steunen we de aanplant van 40.000 bomen.

Status: Afgerond project

Nieuw bos in de provincie Utrecht

Samen met Staatsbosbeheer en het Buitenfonds plant Trees for All nieuw bos in Leersum, in de provincie Utrecht. Tijdens de winter van 2022-2023 hebben we hier een start mee gemaakt. Toen hebben we 24.000 bomen geplant op zes hectare aan voormalig grasland. Maar we zijn nog niet klaar!

In de winter van 2023-2024 willen we nog eens 16.000 bomen planten. Zo creëren we nog eens 4 hectare extra bos, wat neerkomt op ruim 6 voetbalvelden. Help je mee met een donatie om dit voor elkaar te krijgen?

De complete plantlocatie in Leersum is overigens nog veel groter: die telt in totaal 24,75 hectare. Vanuit Trees for All helpen we dus met de aanplant van een deel van de plantlocatie. Staatsbosbeheer en het Buitenfonds zullen de overige hectares voor hun rekening nemen. Zo zorgen we samen voor een bosrijker Leersum!

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in

icon-moederboom

0

bomen en struiken

0

hectare

icon-aanplant

0 0

plantperiode

Waarom steunt Trees for All dit project in Leersum?

De wereld heeft meer bos nodig. En Nederland ook! De Rijksoverheid wil vóór 2030 in totaal 37.000 hectare nieuw bos planten in Nederland. Het doel van deze Bossenstrategie? De kwaliteit van onze bestaande bossen verbeteren en de hoeveelheid bos in Nederland verder uitbreiden. Daar dragen we vanuit Trees for All graag aan bij.

In Leersum planten we daarom samen met Staatsbosbeheer en het Buitenfonds nieuw bos. We doen dat op plekken die de overgang vormen tussen de Utrechtse Heuvelrug en het kleiige polder- en rivierenlandschap. Hier groeiden van oudsher veel boomsoorten die het goed doen op vochtige gronden, zoals wilgen en elzen. Helaas zijn veel van deze boom- en struiksoorten de afgelopen eeuw verdwenen. Dit komt bijvoorbeeld door de uitbreiding van steden, de aanleg van meer infrastructuur en de schaalvergroting van de landbouw.

Met het verdwijnen van al dat groen zijn allerlei planten en dieren hun leefgebied kwijtgeraakt. Ook de unieke landschappen zijn hiermee verloren gegaan. Met de aanplant van nieuw bos gaan we een deel van al die natuur weer herstellen!

Beelden van de plantdag in februari 2023.

Wat doen we in Leersum?

We zijn in de winter van 2022-2023 gestart met de aanplant. Toen zijn er in totaal 24.000 bomen en struiken de grond ingegaan. Zo hebben we de eerste 6 hectare aan nieuw bos aangelegd, wat neerkomt op bijna 9 voetbalvelden! In de winter van 2023-2024 komen daar nog eens 16.000 bomen bij.

We planten verschillende inheemse boom- en struiksoorten, zoals zwarte els, zachte berk, gladde iep, schietwilg, sleedoorn en meidoorn. Dit zijn inheemse en streekeigen soorten, die helemaal op deze locatie thuishoren. Bovendien ontstaat er dankzij al die variatie een sterk bos. Krijgt één soort het zwaar in de toekomst, bijvoorbeeld door droogte, ziektes of plagen? Dan zullen de overige bomen het bos in stand houden.

En nog een voordeel: een divers bos trekt veel verschillende soorten planten en dieren aan. Denk daarbij aan vogels, zoogdieren en schimmels, maar ook aan insecten, zoals bijen en vlinders. En die laatste hebben we weer nodig voor de bestuiving van onze planten en bloemen!

Nieuws uit Leersum

Tien voetbalvelden bos erbij in Leersum: resultaten 2022-2023

Tien voetbalvelden bos erbij in Leersum: resultaten 2022-2023

Tijdens de winter van 2022-2023 hebben we samen met Staatsbosbeheer en het Buitenfonds nieuw bos in Nederland geplant. In totaal ging het om 60.493 bomen, verspreid over ruim 14 hectare grond. Eén van de plantlocaties lag vlakbij het Utrechtse dorp Leersum: hier gingen 24.000 bomen de grond in. Afgelopen zomer…

Lees het verhaal
Hoe groeit een bos?

Hoe groeit een bos?

De verschillende groeifases van een bos Een bos is niet van de ene op de andere dag een bos. Het groeit in fases. Na de aanplant duurt het nog tientallen jaren voor een bos volwassen is. En pas nog veel later kun je spreken van een volgroeid bos, waarin bomen,…

Lees het verhaal

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals

Waar gaan we planten?

We planten bomen op voormalige graslanden in Leersum, in de provincie Utrecht. Leersum ligt midden op de Utrechtse Heuvelrug. Met dit project dragen we dus ook bij aan het versterken van de omliggende natuur!

Onze samenwerkingspartners

We voeren dit project uit samen met Staatsbosbeheer en het Buitenfonds (de steunstichting van Staatsbosbeheer).

staatsbosbeheer
logo-buitenfonds