Leersum
Samen met Staatsbosbeheer en het Buitenfonds planten we 24.000 bomen in Leersum. Zo maken we Nederland nóg groener! Plant je mee?
Samen met Staatsbosbeheer en het Buitenfonds planten we 24.000 bomen in Leersum. Zo maken we Nederland nóg groener! Plant je mee?
bomen en struiken
hectare
plantperiode
De wereld heeft meer bos nodig. En Nederland ook. De Rijksoverheid wil vóór 2030 in totaal 37.000 hectare nieuw bos aanleggen in Nederland. Het doel van deze Bossenstrategie? De kwaliteit van onze bestaande bossen verbeteren en de hoeveelheid bos in Nederland verder uitbreiden. Daar dragen we vanuit Trees for All graag aan bij.
In Leersum planten we bomen op plekken die de overgang vormen tussen de zanderige Utrechtse Heuvelrug en het kleiige polder- en rivierenlandschap. Hier groeiden van oudsher veel boomsoorten die het goed doen op vochtige gronden. Denk aan wilgen en elzen. Helaas zijn veel boom- en struiksoorten de afgelopen eeuw verdwenen, door onder andere de uitbreiding van steden, de aanleg van meer infrastructuur en de schaalvergroting van de landbouw.
Met het verdwijnen van al dat groen zijn allerlei planten en dieren hun leefgebied kwijtgeraakt. Ook de unieke landschappen zijn hiermee verloren gegaan. Met de aanplant van nieuwe bomen brengen wij hier verandering in.
Voorbeelden van dieren die baat hebben bij meer bos zijn (van links naar rechts) het vliegend hert, eekhoorns, spechten, boommarters, vuursalamanders, bosuilen en reeën.
We planten in totaal 24.000 bomen en struiken in Leersum. Daarmee leggen we 6 hectare nieuw bos aan, wat neerkomt op bijna 9 voetbalvelden!
We planten verschillende inheemse boom- en struiksoorten, zodat er een gevarieerd bos ontstaat. Een gevarieerd bos is namelijk beter bestand tegen droogte, ziektes of plagen dan een bos met één of enkele boomsoorten. Krijgt één soort het zwaar in een gevarieerd bos? Dan zullen de overige bomen het bos in stand houden.
Bovendien trekt een divers bos veel verschillende soorten planten en dieren aan. Denk aan vogels, zoogdieren of schimmels. Maar ook aan insecten, zoals bijen en vlinders. En die hebben we weer nodig voor de bestuiving van onze planten en bloemen.
In Leersum planten we onder andere zwarte els, zachte berk, gladde iep, schietwilg, sleedoorn en meidoorn. Dit zijn soorten die oorspronkelijk in Nederland voorkomen. Zo ontstaat een sterk en gezond bos dat ook in de toekomst tegen een stootje kan.
Van links naar rechts: zachte berk, meidoorn, katwilg, sleedoorn, gladde iep, zwarte els.
We planten bomen op voormalige graslanden in Leersum, in de provincie Utrecht. Leersum ligt midden op de Utrechtse Heuvelrug. Met dit project versterken we dus ook de omliggende natuur in deze prachtige omgeving.
Het versterken en uitbreiden van bossen in Nederland
Het aanleggen van sterke natuur die bestand is tegen (de gevolgen van) klimaatverandering
Het behouden, versterken én uitbreiden van de biodiversiteit (de hoeveelheid verschillende soorten planten en dieren)
Het versterken van de Nederlandse landschappen
We pakken dit project op samen met Staatsbosbeheer en het Buitenfonds (de steunstichting van Staatsbosbeheer). Samen met deze projectpartners planten we in de winter van 2022-2023 op nog drie locaties in Nederland nieuw bos. We doen dit in Reutum (Overijssel), Dalerpeel (Drenthe) en Groote Peel (Noord-Brabant). Alle donaties zijn dus welkom om een groot succes te maken van de bosaanplant!