Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
mexico-caro-carvajal

Mexico

Samen met onze partner SENDAS en de lokale bevolking herstellen we het boslandschap van Los Tuxtlas in Mexico. We planten 50.300 bomen op ‘ranchos’ van veeboeren en rond waterbronnen. Zo herstellen we het watertekort in de regio en versterken we de biodiversiteit!

Status: Actueel project

Herbebossing van biosfeerreservaat Los Tuxtlas

Het reservaat Los Tuxtlas in de Mexicaanse staat Veracruz is één van de meest biodiverse gebieden van Mexico. Er leven honderden dieren en planten, zoals de poema, agoeti, vliegende honden (vleermuizen) en kolibries.

Helaas is het reservaat in de afgelopen decennia sterk ontbost. Grote delen van het subtropische woud hebben plaatsgemaakt voor veeweides van boeren. Deze ontbossing levert grote problemen op: er valt steeds minder regen en de grond droogt uit. Zo zijn er belangrijke waterbronnen opgedroogd, die juist de lokale gemeenschappen moeten voorzien van drinkwater. 

In dit project planten we samen met onze partner SENDAS en de lokale bevolking dit jaar 50.300 bomen om de gedegradeerde bodem en bronnen te herstellen. Het uiteindelijke doel? Het hele gebied, van de vulkaantop San Martin tot aan de kustlijn, versterken met de aanplant van bomen! 

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
icon-boom-6

0

bomen worden geplant

0 hectare

bos wordt hersteld

icon-training

0

veeboeren krijgen training

icon-huishoudens

0

families profiteren in totaal van het project

icon-bos-2

0

verschillende inheemse boomsoorten

Waarom is dit project Mexico nodig?

Het reservaat Los Tuxtlas in Mexico barst van het leven. Zo vind je er 2.698 soorten planten, 46 soorten amfibieën, 122 soorten reptielen, 140 soorten zoogdieren en 860 soorten vlinders! Helaas is in de afgelopen 40 jaar zo’n 90% van de bomen en planten in het reservaat verdwenen. Grote delen van het bos en mangrove zijn omgezet naar weides voor de productie van vleeskoeien. 

De ontbossing, die eind vorige eeuw op zijn hoogtepunt was, heeft veel problemen veroorzaakt. Er valt bijvoorbeeld steeds minder regen waardoor er grote droogte heerst. Hierdoor komen veel natuurlijke waterbronnen leeg te staan waarvan de mensen uit de omgeving juist afhankelijk zijn.

Herstel van het boslandschap én watertekort

Ook zorgt het watertekort voor veel bodemerosie, waarbij vruchtbare bodem wegspoelt of wegwaait. En door het verlies van zoveel bos hebben dieren steeds minder leefgebied. De biodiversiteit is hierdoor sterk afgenomen. 

Met dit project herstellen we de schade aan het landschap. Dit doen we samen met veeboeren die bereid zijn om delen van hun land weer te herbebossen. Daarnaast planten we bomen rond waterbronnen met de oorspronkelijke bewoners: de inheemse groepen Nahuas en Popolucas. Zo herstellen we stapsgewijs het landschap in het biosfeerreservaat zodat er in de toekomst geen watertekort meer is.

Foto’s: Caro Carvajal

Wat gaan we in Mexico precies doen?

We gaan dit jaar 50.300 bomen aanplanten. Een deel van de bomen planten we op ruim 200 ha land van tien ‘ranchos’. Dat zijn percelen van lokale boeren waarop hun koeien grazen. Voor de veeboeren levert dit voordelen op: de bomen geven schaduw en de bladeren en takken dienen als veevoer. Ook wordt de bodem en de beschikbaarheid van water sterk verbeterd. 

Daarnaast planten we bomen rond 34 waterbronnen samen met de families van de inheemse gemeenschappen. Van deze bronnen zijn 12,870 families afhankelijk voor hun drinkwater en om hun gewassen te voorzien van water. 

Door bomen te planten wordt het water beter vastgehouden in de grond en zal de waterspiegel in de bronnen op termijn weer stijgen. We planten ook een aantal vruchtdragende soorten die voedsel produceren, zoals fruit en noten. Zo leveren de bomen ook op korte termijn voordelen op voor de mensen. Win-win! 

Een integrale aanpak

En dit is nog maar het begin. In de komende jaren gaan we de boomaanplant verder uitbreiden naar het totale gebied: van het gedegradeerde bos rond de vulkaan San Martin tot de kustlijn. Zo vindt er minder bodemerosie en uitspoeling van chemische bestrijdingsmiddelen plaats. En daar profiteert ook het koraalrif en daarmee het marine leven van! Zo krijgen bijvoorbeeld ernstig bedreigde zeeschildpadden weer een kans. 

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals
6. Clean water and sanitation
8. Decent work and economic growth

Onze partners

Dit project voeren we samen met onze partner SENDAS uit. Dit is een Mexicaanse NGO, die zich sinds 1999 inzet voor natuurbehoud in Los Tuxtlas. SENDAS wil de lokale bevolking ondersteunen om aangetaste ecosystemen te herstellen en te behouden, en de lokale flora en fauna te beschermen. Samen met SENDAS herstellen we ook de mangrovebossen  in de Sontecomapan Lagoon.

SENDAS werkt nauw samen met het Parkbeheer van Los Tuxtlas, het Netwerk van Duurzame Veeboeren (ReGaSo) en de universiteit (UNAM) om voorlichting, training en monitoring mogelijk te maken. Het Parkbeheer levert ook rangers voor toezicht. Daarnaast dragen de lokale autoriteiten hun steentje bij en stelt het Ministerie van Milieu van Veracruz haar kwekerijen ter beschikking voor de productie van de zaailingen. 

“Door de veeteelt zijn in Los Tuxtlas veel bossen verdwenen en waterbronnen opgedroogd, met alle rampzalige gevolgen van dien. Nu is de tijd aangebroken om de natuur weer te herstellen.” – Ismael Parada Domiguez, medewerker kwekerijen van SENDAS

Waar gaan we planten?

Het project vindt plaats in het oostelijk deel van het biosfeerreservaat Los Tuxtlas, Veracruz, Mexico. De aanplantlocatie ligt in een ‘cuenca’, een waterretentiegebied. Het loopt vanaf de vulkaan tot aan de kust  waar de riviertjes  uitmonden.